Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Borsta tänderna på en ettåring

Kenzo har ju så mycket tänder och i princip hela munnen full. Han fick första tanden tidigt. Han har sedan ett par månader tillbaka HATAT att borsta tänderna och varje tandborstningstillfälle har känts som ett övergrepp då han skriker och gapar. Har ändå fått rådet att fortsätta och hört från många tandläkare och sköterskor att dom får droga vissa småbarn som inte blivit borstade ordentligt på för att rengöra och fixa i munnen. Det vill man ju gärna undvika. Så ja, vi har borstat ändå.

Skrev om detta på instagram för ett tag sedan och fick mängder med tips på hur ni har gjort. Dock är Kenzo lite för liten för att förstå  många saker än men några av tipsen var: 

– Barnet får klistra på ett klistermärke på en kalender eller ett papper efter varje tandborsttillfälle.

– Läsa böcker om att borsta tänderna, tandtroll osv.

– Prata och berätta mycket om bakterier, tandtroll, visa hur tänderna kan se ut om man inte borstar dom.

– Lyssna på tandbortssånger på youtube och Spotify.

– Ladda ner en app som heter ”Rocka munnen”.

– Köpa eltandborste, blinkande tandborste, en tandborste man sätter på fingret, använda någon typ av larm eller timglas.

– Köpa en tandkräm helt utan smak.

– Försöka busa och leka medan man borstar (det har vi såklart testat på alla möjliga sätt och vis)

Som sagt, Kenzo är faktiskt lite för liten för dom flesta tipsen och råden men det köptes hem tandborstar i olika modeller och varianter, en tandkräm utan smak och det har faktiskt blivit lite bättre. Från att ha vrålskrikit genom hela tandborstningen till att ändå vara tyst och missnöjd. Extrema framsteg!

Här är allt som beställdes hem.

Denna tandborste har varit GULD! Det är faktiskt den enda vi har provat hittills. Den lyser och det är alltså en eltandborste. Han tycker att den är spännande och är inte obehagad alls av att det vibrerar i munnen.

Denna variant fick vi också mycket tips om! Som sagt inte provat än då den andra fungerar så pass bra.

Denna tandkräm är GULD! TIPS!! Smakar absolut ingenting och vet att många barn med ex. autism föredrar denna. Många mammor med barn med npf-diagnoser skrev till mig att det är det enda som funkat för dom. Nu menar jag såklart inte att Kenzo har det, är ju för tidigt att säga och många barn hatar ju att borsta tänderna ;p Men det underlättar enormt för oss att det inte smakar något för honom.

Kommentarer

  1. Julle

    Usch sicken pina, glömmer aldrig hur traumatiserade vi var, jag och parveln, när det vankades tandborstning när han var liten. nu har du ju redan fått massvis med tips men tänker att jag drar mitt strå till stacken också. min grabb var typ Kenzos ålder när det begav sig och jag började läsa Karius och Baktus böcker för honom under dagarna, handlar om två tandtroll som försöker bygga slott och annat fint i ens tänder. sen när han fattat tycke för dom så blev tandborstningen istället till en tandtrollsjakt, de så luringarna hoppar ju gärna ur munnen när tandborsten kommer fram så man får jaga dom. kanske hoppar dom på mammas/pappas näsa, in i ett öra, gömmer sig i ögonbrynen ja, du fattar kanske. sen så fick han även en rolig tandborste som han fick gnaga på under dagen och specielt i badkaret, helt tvångsfritt, så han tillslut tyckte om tandborsten iaf. till själva borstningen så hade han också en eltandborste, vi körde först minions och nu uppgraderat till Batman. hoppas ni får bukt på det hela och att det tillslut blir en rolig aktivitet helt fri från trauma och gråt. lycka till

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish