Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Välkomna tillbaka!

Och hej på er!

Alltså gud, det är typ 1,5 månad sedan jag bloggade? Jag har verkligen inte mått bra och därför har jag valt att bara ta min tid och återhämta mig. Jag har drabbats av någon form av förlossningsångest. Tänkte först att det förmodligen är förlossningsdepression MEN jag har läst på massor och insett att det mer handlar om ångest/oro.

När jag var gravid med Kenzo så gick ju jag igenom en snabb, intensiv och stressig resa med ovanliga och höggradiga cellförändringar. Man var osäker på om det fanns en elakartad tumör och hela förloppet var väldigt snabbt, stressigt + jag var rädd att bebisen skulle försvinna (då operationen gjordes precis innan bebis kunde överleva utanför magen och det fanns en missfallsrisk – man kunde inte heller vänta då det i så fall innebar en eventuell risk för mitt liv) och efter det så började jag sakta men säkert oroa mig sönder och samman över att jag skulle få ett till sjukt barn. Så från operationen och framåt så var jag otroligt orolig för allt hela tiden. Från vecka 36 var jag i någon form av psykos och var LIVRÄDD att få ett till barn med hjärtfel och återuppleva samma resa som jag gjorde med Jolie. Det enda jag tänkte på, googlade och gjorde var att oroa mig för alla olika typer av sjukdomar och missbildningar. Jag kunde inte sova, hade ångest, hjärtklappning och mådde bara inte bra. Förlossningen var därefter helt fantastisk och efter det var det ändå en rätt lugn period där jag var glad över bebis MEN ändå väldigt orolig. Rädd för sjukdomar, rädd att han skulle sluta andas i sömnen, rädd för döden. Eftersom att jag var nybliven trebarnsmamma så hann jag dock inte tänka så mycket utan körde bara på på på. Och nu när jag har landat lite, bebbe har blivit större och jag har mer tid över för reflektion så har jag insett hur mycket min oro styr mitt liv just nu.

Minsta lilla grej som händer med bebis (kan vara allt från utslag till ovanligt gnällig osv) så blir jag livrädd att han ska dö och kan inte tänka på annat. Nu tänker säkert många av er att jag är galen. Det hade jag också tyckt om jag inte hade gått igenom allt som jag har gått igenom. När man gör en resa med ett allvarligt hjärtsjukt barn så händer något med en. När jag väntade Jolie så tänkte jag precis som alla andra att ”det händer inte mig”. När hon föddes och vi fick konstaterat att hon hade en missbildning i hjärtat så insåg jag att ”jo, det kan faktiskt hända mig”. Ni som läste min blogg och följde mig för (snart) sex år sedan vet vilken oviss, hemsk resa vi hade. Hennes första år är en dimma för mig även om det också var en mysig tid. Men det fanns också en konstant stress och rädsla. För vi visste ingenting och varje hjärtfel är individuellt och utvecklas olika för alla. Och där och då väcktes min oro för precis allt. Från att ha tänkt att inget ont kommer hända just mig till att tänka att allt ont visst kan hända mig. Det är inte bara på film och facebook man ser hemska saker. Det kan hända just mig. Och min familj.

Jag har kunnat hålla min oro i schack i alla år med träning, bra mat, rutiner och KBT men nu med alla hormoner, en jobbig graviditet och ett litet barn så kraschar allt för mig igen. Och där står jag nu. Med en enorm oro som äter mig inifrån och som gör att jag majoriteten av tiden är apatisk, halvt ledsen och otroligt orolig. En stress som tar över hela mitt psyke och hela mitt kropp. Och som sagt, jag förstår att det är svårt för någon som inte har haft ett svårt sjukt barn att förstå. Men jag vet också att många av er som läser faktiskt kan förstå. Om ni har gjort en likvärdig resa som mig.

Och ja, här är jag idag. Jag gör allt precis som vanligt och tränar, träffar vänner, tar hand om mitt barn, är med min man. Har framtidsplaner, drömmar osv osv. Allt är precis som vanligt – MEN jag mår inte bra inuti och spenderar för mycket tid till att älta, oroa mig, stressa, vara livrädd, ha ångest och panik. Jag blir också väldigt kall, sur, snäsig när jag inte mår bra. Jag sökte faktiskt hjälp via BVC för detta för ett tag sedan och väntar på att få vidare hjälp. Inser att det förmodligen inte kommer att gå över eller lugna ner sig förrän Kenzo är större och han kommer ju att vara liten ett bra tag till.

Där har ni min anledning till att jag inte har orkat hänga här inne. Har mått för dåligt för att vara ett offer för diverse skvallerbloggar, att dela med mig av mitt liv, att få kritik. Har inte orkat något alls på grund av mitt psyke. Och då har det känts lättare att bara stänga ner allt som har med sociala medier att göra tills jag känt att jag faktiskt vill och har lust att dela med mig igen.

Jag tänker inte lova guld och gröna skogar när det kommer till uppdatering. Men jag ska göra det jag kan samtidigt som jag ska vara snäll mot mig själv.

Saker som får mig att må bra just nu är: 

– Egentid! Den är helig! Har verkligen ansträngt mig för att ta den även om jag inte riktigt gillar att åka iväg nätter från bebis än. Men jag behöver det och jag märker hur bra jag mår av det. Och jag vet ju att hans pappa gör ett helt fantastiskt jobb med honom hemma och att han har det minst lika bra som när han är med mig.

– Träning. Behöver inte ens skriva något om det men det ger mig en sådan fantastisk effekt på hela mitt mående. Och har alltid gjort. Tränar jag på morgonen så har jag minimerat min ångest resten av dagen sedan. Jag läste någonstans att träning har starkare effekt än antidepressiva på många människor. Det är helt otroligt!

– Bra mat och matrutiner. Denna har jag varit dålig på nu under sommaren och har inte orkat planera mat. Vi har ju flängt en hel del och då har det blivit mycket skräpmat, spontana middagar osv. Nu i veckan beställde jag dock Hello Fresh (inget samarbete) för att komma igång med bra middagar och matlådor igen nu till hösten. Snart drar ju skolan igång också och då kommer rutinerna att bli en mer naturlig del av livet igen.

– Närhet. Behöver den där varma famnen, kramar och mycket mys. Jag kan ju vara ärlig och skriva att jag och min man har haft en rätt ”trött” period i relationen. Bebis och barnen har tagit precis all tid och vi har sovit på var sin sida av Kenzo för att han inte ska rulla ur sängen. Vi har absolut varit lite fysiska men inte som tidigare. Senaste månaden har det dock blivit mer igen och jag känner att vi är lite tillbaka där vi var i början. Kenzo har tydligare sovrutiner och är lite äldre och större. Och med det kommer också mer tid för varandra, kramar, pussar, vara nära. Och det behöver jag verkligen för att må bra. Det känns fint att få mycket av det igen.

– Ta hand om mig själv! Allt från långa duschar till min kvällsrutin till att smörja in mig innan jag ska sova.

Och så behöver jag definitivt gå och prata med någon. Så det blir nästa steg i allt detta. Och förhoppningsvis så kommer tiden och lite hjälp att få mig att sakta men säkert må bättre.

Jag har också börjat fundera mycket kring varför jag har haft vissa känslor kring saker och hur jag har resonerat. Ni som har följt mig vet att jag inte ville ha fler barn och tänkte sterilisera mig. Varför? Ja, mest troligt för att skydda mig själv. Från allt detta. Har tänkt flera gånger förut att jag inte vill ha fler barn för att jag inte orkar börja om med blöjor, sömnlösa nätter osv. Men det grundar sig nog så mycket djupare i det. Efter Jolie så var det som sagt något som hände i mig och ju äldre hon blev desto bättre mådde jag och jag lovade mig själv på något vis att jag aldrig någonsin vill utsätta mig för risken att må så igen. Att det är för tungt och tufft och jobbigt att leva med ångesten, rädslan och stressen som jag hade då.

Nu blev det ett långt inlägg. Hoppas att ni orkade läsa, haha. Vet ju att vissa av er älskar mina längre inlägg men vet att många av er vill att jag håller dom kortare med. Variation utlovas nu framöver =)

Här nedan kommer lite bilder från nu i helgen när jag hade egentid med stort E. Åkte ner till en barndomsvän i Uppsala och bodde hos henne under helgen + drog till Västerås för en heldag. Önskar er en fin onsdag. Stor kram/G

Kommentarer

  1. Ida

    Hejsan! Jag tänker du har inte funderat på bredast implantat ilness? Man kan må fruktansvärt dåligt psykiskt av det. Man kan bli trött, ångest, hjärtklappning, sjukdomskänsla i kroppen, huvudvärk, klåda, dålig hy mm

  2. Anonym

    Tycker att det är roligare när du svarar på kommentarerna här på bloggen, inte roligt att kommentera utan svar, förstår att det svårt

  3. Maria

    Åh, det där med att det händer något inuti en, det känner jag så väl igen. Min grundtrygghet i världen blev krossad när min förälder dog abrupt. Ena dagen levande, nästa död för alltid. Att något sådant kunde hända mig, det hade jag aldrig föreställt mig. Det hände något i mig då också. Världen blev just otrygg, och allt möjligt som jag innan tänkt inte händer mig blev plötsligt möjligt. Min mans förälder var med om en svår olycka vilket ju bara bekräftade min oro. Jag gör också allt man ska. Jobbar, hämtar barn, lagar mat, städar, är med familj och vänner. Men jag är liksom trasig inuti. Det är forfärligt och färgar hela världen.

    1. Angelica Gustavsson

      hej. din kommentar satte ord på mina känslor.. som jag känner igen mig. min pappa dog hastigt framför ögonen på mig för 5 månader sen. Han fick massiv lungemboli och till följd av det ett hjärtstopp och dog på 30 minuter. varken ambulans eller akutpersonal kunde rädda honom. Allt gick så fort, från levande till död föralltid på 30 min, framför mina ögon. som du skrev, det händer något i en, man är såååå trasig inuti. När ens grundtrygghet försvann så är man inte hel inombords och känner något man aldrig någonsin känt förut och det är vidrigt.

      1. Maria

        Cirka samma som hände min förälder, men jag var inte där, jag blev uppringd. Från levande till oåterkalleligt död på minuter. Det är ett svårt trauma och jag och kanske du? har kastats in i en existentiell kris där allting är vänt på huvudet och tryggheten har rivits undan. Jag har ett par vänner som varit med om precis samma sak i alldeles för ung ålder, jag är i alla fall över 40! De har mist som tonåringar och unga vuxna och de säger samstämmigt att man når en slags accept gentemot att världen upplevs otrygg. Dvs de har egentligen inte funnit tryggheten igen, och det smärtar mig att tänka på, men lever i en slags visshet att verkligt allvarliga och dåliga saker kan slå till när som helst och att det är okej på något vis. En nyfunnen realism kanske, antagligen händer det inte men det KAN hända och jag kan inte stoppa det. Och det är okej. Ungefär så, säger de till mig.

    2. L

      Låter precis som jag kände efter jag fött mitt första barn. I början vad jag rädd för allt. Alltså extremt och sjukt rädd för att ngt skulle hända min bebis. Senare när barnen blev sjuka, fick feber kom ångesten tillbaka. Jag hade det även i kombination med att jag tyckte att det var extremt orättvist att min man kunde leva på som vanligt medans jag behövde vara hemma. Det kan inte vara en typ av förlossningsdepression?

  4. Emelie

    Hej vännen, du lider ju av hälsoångest
    Det finns hjälp att få
    Jag gick hos en psykolog via VC plus en Internet behandling via psykiatrin för just hälsoångest .
    Nu vet jag hur jag ska hantera det och det har hjälpt mig så mycket .

    Tänk på att hälsoångest är oftast inget kroniskt utan kommer som en reaktion på en stressig tid typ .

    Så det betyder inte att du är psykiskt instabil utan du har fått en reaktion utifrån stressen du upplevt och det har tagit sig i form som hälso ångest och det finns hjälp att få .
    Kram

  5. frida

    Fina fina du, önskar så att du snart ska få må bra igen, jag har själv haft en lång jobbig period med mycket ångest och allt kändes så hopplöst. Men idag mår jag bättre och det kommer du med att göra igen. Vad stark du är som berättar och tar hjälp. Du har varot med om så mycket, säkert mycket mer än du delar och du är bara en människa. Du är så grym som reser dog och krigar på och tar steg att må bättre igen Många styrkekramar

  6. Therese

    Du låter inte det minsta galen, det är inte så konstigt att du mår som du gör efter allt du gått igenom. Jag hoppas du får bra hjälp och att du mår bättre snart.

  7. Ida

    Jag förstår dig precis! Har också haft det jobbigt sedan jag fick barn redan för många år sedan. Mycket oro och saker som hänt påverkar givetvis. Är dessutom hypokondriker och tror alltid det värsta. Har lärt mig att oftast är det ju inte det värsta som man alltid tror så jag försöker tänka på det för det äter ju upp en! Är så spänd i hela kroppen! Det är så jobbigt. Vill bara må normalt! Kram

  8. L

    Jag förstår precis vilka känslor du beskriver. Jag har inte haft ett sjukt barn, men separation och en våldsam relation har gjort mig väldigt känslig. Jag läser just nu ”kroppen håller räkningen” som handlar om posttraumatisk stress, den beskriver precis det du skriver om. Emdr-terapi är framgångsrikt för behandling av ptsd, kanske kan det vara något för dig?

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish