Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntOkategoriserade

Tips vid magsjuka

Vi hade en sjuka här hemma förra veckan och ni kan ju gissa vilken baserat på bilderna nedan. Som tur var så stannade det på att ett av barnen spydde två gånger. En gång i toaletten och en gång i en hink som jag genast la i en sopsäck och slängde bort. Barnet i fråga låg sedan på sitt rum med öppet fönster hela dagen och åt glass + drack saft medan vi andra hängde på nedervåningen. Jag badade sedan båda barnen iklädd munskydd och plasthandskar och sanerade hela huset typ sex varv med klorin. Både vanligt klorin och klorinservetter. Bytte om efter att jag hade städat (varje gång, haha), tvättade händerna som en besatt, slängde alla handdukar i tvätten och köpte stora rullar med papper som man fick torka händerna på istället. Vi har faktisk aldrig haft magsjuka i hemmet utan det har alltid stannat vid att ett barn spyr EN eller max två gånger. Sedan är det över där. Denna gång var inget undantag och förhoppningsvis så spyr ingen annan nu inom det närmsta heller. Vet att dessa virus och baciller kan leva i hemmet i två veckor så har vi otur kanske vi råkar få i oss något ändå ;p

Har gått väldigt många dagar sedan kräkning nu men ÄNDÅ tänker jag att någon kommer att spy snart. Som sagt – dessa små äckliga saker som flyttar in i våra kroppar kan bo i textiler och i ens hem i typ två veckor. Jag har fortsatt att sanera och städa som en galning flera dagar efter sista spyan med.

Mina bästa tips vid magsjuka: 

– Släng alla handdukar i tvätten och köp stora ”balar” med papper som man kan torka händerna på istället. Går att köpa på RUSTA, dollar store osv.

– Ha på dig handskar och munskydd + sätt upp håret när du städar och byt kläder direkt efter. Lägg alla kläder, handdukar osv i en sopsäck och låt dom ligga där tills du tvättar dom i 90 grader.

– Och ja, tvätta ALLT i 90 grader. Inga undantag. Jag skiter i om saker går sönder eller blir förstörda i tvätten, vill inte ha spridd magsjuka i familjen ;p

– Vädra, vädra, vädra. Som tur var kom ju denna sjuka till oss nu när det börjar bli varmt ute och vi hade fönstren öppna dygnet runt.

– Klorin! Inget annat dödar dessa äckliga baciller eller virus eller vad det nu är. Vet att det finns flera olika typer. Men fram med klorinet, på med munskydd och handskar och skura ALLT. Dörrhandtag, lampknappar, golv, väggar, element, sängkarmar, toalett, handfat, badkar – alltså ALLT.

– Släng alla tandborstar och köp nya. 

– Om du har en spyhink- sätt dubbla påsar i den så att du enkelt kan knyta ihop den när den är använd och slänga för att sedan sätta dit en ny påse. Råkar någon spy rakt i en hink, lägg inte ens tid på att städa den då dessa små sjuka partiklar flyger upp överallt då. Släng hela hinken rakt ner i en sopsäck och ställ fram en ny.

– Isglass, salta kex, proviva och saft i matväg! Och vitt bröd!

– Tvätta händerna hela, hela tiden. 

– Bada/duscha hela familjen ordentligt med tvål. Och städa sedan hela badrummet med klorin. Alla gamla kläder i sopsäck eller rakt in i tvättmaskinen. Kör i 90 grader och sanera sedan tvättstugan med klorin med. Ha handskar och munskydd hela tiden som sagt. Och så byter du dina egna kläder direkt efteråt.

– Handskar och munskydd köper jag på mig en hel drös av för att kunna slänga och byta dessa efter varje städning med. 

– Varje gång den sjuka personen går på toa – sanera hela badrummet med klorin! Låt den sjuke gärna ha ett eget badrum om det är möjligt. Har ni två våningar i hemmet så dela gärna upp er så att ni är långt ifrån varandra.

Jag är GALEN när det kommer till magsjuka och kräksjuka.. Min käre make skrattade ihjäl sig åt mig och sa att det nog hade räckt med 1/4 av all städning och alla ritualer jag utförde men hellre safe än sorry. Städade på riktigt 80% av min vakna tid när vi hade detta. Och jag har som sagt under mina snart åtta år som mamma aldrig åkt på något själv och barnen har aldrig smittat varandra heller. Så på något vis tror jag ändå att mina sjuka ritualer funkar väldigt bra 😉

Kommentarer

  1. Olivia

    Haha känner igen mig SÅ mycket! Jag gör exakt samma som du. När det var ett annat barn som spytt på min sons förskola hämtade jag honom direkt, lämnade hans overall och alla kläder i garaget och vågade inte ta i det på 2 veckor 😆 duschade honom såklart också. Det är så värt att städa noga även om det är jobbigt i stunden.

  2. Mila

    Oj nej detta är väldigt överdrivet? Att du orkar… 😮 Jag tror man ska varna lite för det där med att använda klorin ÖVERALLT! Klorin är starkt blekande och om man torkar golv och väggar med det riskerar man att förstöra sitt hem. Eller du kanske lägger nytt golv efter varje magsjuka, Gabriella? 😉 Tänk även på att klorin inte är snällt mot luftvägarna, särskilt om man har astma/allergier. Klorin och att tvätta i 90 grader hade jag varit väldigt försiktig med. Är ni medvetna om att bakterier och virus även kan vädras bort? Man kan tvätta kläder i 60 grader och sedan låta dem torka utomhus på tvättlina, både sol och kyla dödar bakterier och virus.

  3. Sofia

    Jag får väl gå emot strömmen här och vara på din sida Gabriella. Gör exakt samma som du, egentligen behövs inte textiler tvättas i 90grader utan 70grader men min tvättmaskin har inte den temperaturen. Antar att det är samma med din..
    Sedan rekommenderar jag att använda spypåsar, sådana som används på sjukhuset. Finns att köpa på apoteket, de är en livräddare under magsjuka. Bara att knyta ihop och slänga efter spya och bakterierna behöver inte cirkulera runt.

    Det du skriver om att bakterier kan överleva upp till två veckor i textiler stämmer, om man inte tvättar allt i 70grader då. Gardinerna blir förstörda i 70grader och det blir dyrt att köpa nya, därav tvättar jag de i 40grader och därefter lägger jag undan gardinerna i förrådet och hänger inte upp gardinerna på två veckor så bakterierna hinner att dö innan de sätts upp. Kalla mig galen, men jag skyddar helst både mig själv och familjen från att behöva insjukna. Kan man undvika, så varför inte?

  4. Linn

    Jag är mer eller mindre likadan. Här kommer några tips/alternativ från mig.

    Om man vill ha ett mer miljövänligt alternativ till Klorin, så kan jag tipsa om Virkon som köps på apotek och är det som man använder i vården för att desinficera ytor.

    I vår familj är tandborstarna tydligt separerade från varandra och varje person har sin egen tandkräm, året om. Detta för att tandkrämen kan vara en riktig smittohärd, i och med att man lätt drar den mot tandborsten🦠

    Kan också tipsa om att köpa kräkpåsar, som dem som finns på sjukhus. Väääldigt smidiga att ha i sängen, och bara att slänga efter varje användning.

  5. Lisa

    Magsjuka är verkligen tråkigt och drygt, men att städa sådär låter ännu tråkigare faktiskt, hade aldrig nånsin pallt! 🙈😅 Men nice att få ett riktigt rent hem på köpet! 👌

  6. Johanna

    Jag är exakt som du, känner skönt att det är fler än bara jag 😅 och alla som skriver att det räcker att tvätta i 60 grader och att viruset inte lever kvar i 2 veckor ni har FEL. Läs på innan ni rättar någon, vi har haft ute HYSF sköterskor på mitt jobb (jobbar på förskola)och studier visar att viruset måste tvättas i högre grader än 60 och det kan leva kvar på textiler upp till 2 veckor! Om alla hade kunnat hålla minst 48 timmar från sista symtom, tvätta sig ordentligt och städa ordentligt hade inte den spridit sig som en löpeld. Så många föräldrar som skickar sina barn för tidigt tillbaka till förskola och skola, som sedan smittar för barnet har ju ”bara” lite diarré.

  7. Emma

    Tips från en som har smittstäd som arbete. Klorin tar inte bort calici. Det är en myt som bara får andra att må bättre för man tror att klorin funkar. Finns ett speciellt medel bakom kassan på apoteket man kan köpa och använda istället.

    1. Anne

      Jag har ett tips next level om barnet inte är för litet: då lägger jag en madrass på ena toaletten, bäddar där: så får barnet nära tillgång till toalett och ha sin telefon och får in all dryck och mat. när barnet känner sig piggare duschar jag barnet noga, telefon och laddare torkas av med klorin och sen städar jag badrummet. Då blir inte städinsatsen lika stor.

  8. Sabina Stende

    Mina barn är 10 och 7 år och jag städar inte sådär på långa vägar och de har sldrig varit magsjuka 🙂 Jag minns att jag var det som liten, men inte i vuxen ålder så länge jag kan minnas. Vi fick bobs druvjuice, avslagen cola och vitt bröd:)

  9. Mathilda

    Tack för alla tips!!! Mvh en person med emetofobi.

    OCH en grej bara. Ser att andra har skrivit att du är överdriven som tvättar i 90 grader. Nope. Det ska tvättas i MINST 60 grader men egentligen dör inte dessa typer av bakterier förns vid 70 grader.

  10. Ida

    Hahaha nej stackare! Baciller lever inte så länge! Vad skulle de leva av liksom? Tvål på händer och rengöra toaletter räcker. Det blir så mycket plastsläng 🙁 också av att städa i flera dagar 😛

    1. Mathilda

      Jodu, finns studier som har visat att just vinterkräksjukevirus kan leva och vara smittsamt i upp till 2 veckor på ytor, saker osv. Bara att googla!

    2. Elin

      Jodå, calicivirus(vanligaste magsjukeviruset) kan finnas levande och smittsamt på ytor i två veckor. Detta pluss att så få viruspartiklar krävs för att bli sjuk är anledningen till att det är så smittsamt. Jag gör precis som Gabriella gör när vi har magsjuka hemma och även vi brukar kunna stoppa det vid att ena barnet kräks.

  11. Ekot

    Vad bra att alla mår bra nu! Det finns olika virus som orsakar magsjuka. En del drabbar främst barn. Om en person kräks två gånger och ingen runt om blir smittad kan det också vara en mikrobiell matförgiftning. Var och en gör som den vill, men 60 grader tvätt av textiler räcker bra, händer tvättas noga med tvål och vatten. Textilier smittar inte i flera veckor. Klorin är inte miljövänligt och inte särskilt hälsosamt att använda i onödan. Men såklart viktigt att städa, läs gärna på 1177 för säkerställda fakta. Men som sagt, var och en gör som den vill.

  12. Jossan

    Jag är PRECIS som du!
    Höll på att gå bananas, min sambo skrattade också. Men vi klarade oss också den gången. Jisses, aldrig har huset vart så rent samtidigt som det var så jävla vidrigt pga alla bakterie och virus och allt man vet flyger omkring hemma 🥲🥲🥲

  13. Anna

    Men hjälp aldrig hört talas om nåt liknande, inte på långa vägar!!😅 Här sväljer vi 7 hela vitpepparkorn per person (alltid jobbat inom vården där vi kör på detta ”knep”) när någon i familjen blivit magsjuk och det har hjälpt oss hittills iaf pepparpeppar haha!

  14. Maria

    Jag blir också lite galen men inte sådär. Skulle inte gå till nivån att förstöra kläder i 90 grader 🙈

  15. Rebecca Schrednitsky

    Hatar också magsjuka..jobbar med små barn- smittan lever inte i textilier/kläder etc och tvål och vatten det som biter (på händerna).. men luftburen smitta som kan smitta inom två dygn(något virus ännu längre) Viktigast att städa toalett och att inte äta av samma saker/tandkräm etc.

  16. Sara

    Säkert bra men också överdrivet. Du behöver verkligen inte tvätta något i 90 grader. 60 grader räcker. Du behöver inte slänga tandborstar. Och ja, mycket annat lät också galet. Min man var magsjuk igår med diarre och kramper i magen. Bad han vara noga med att tvätta händer (vilket är självklart annars med efter toabesök) och sen var det bara han som använde den toaletten. Annars inte gjort något 😆 ska såklart städa toaletten idag med. Vi har två barn.

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish