Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntGravid med bebis nummer tre

Måndag och att starta igång en förlossning

Hej fina ni och hoppas att allt är bra med er.

Tänkte blogga lite snabbt från soffan innan jag kanske somnar en stund, haha. Mannen sitter och jobbar inne på kontoret och vi har haft en väldigt lugn dag. Jag är verkligen supergravid nu och mår SÅ illa på kvällarna. Fy.. Känner mig nästan sjuk varje kväll för att jag knappt kan röra mig utan att vilja kräkas. 18 dagar till BF idag och jag hoppas verkligen att lilla bebis vill kika ut tidigare än så.

Andra grejer just nu: 

 – Går knappt att ställa sig upp utan att trycket mot urinblåsan blir enormt och jag behöver kissa direkt. Och på tal om att kissa så måste jag kissa direkt jag sätter mig ner på toaletten för annars trycker det så mycket att inget kommer ut. Så får kissa i några sekunder, torka mig, ställa mig upp en stund, sätta mig igen och kissa fort, torka mig, ställa mig upp osv osv osv. Ibland får jag göra det typ fem gånger i rad för att verkligen känna att jag har kissat ut allt. Så störande, haha.

– Det är tungt nu! Vill gå som en pingvin hela tiden. Jobbigt att böja sig ner, ställa sig upp, komma upp ur sängen. Hade verkligen glömt hur tung magen kan kännas såhär mot slutet. Bara att duscha blir ett riktigt projekt så försöker undvika det i den mån som det går. Och efteråt är jag heeeelt utmattad. Som att jag har sprungit ett maraton.. Av en liten dusch liksom.

– Är sååå trött! Skulle verkligen kunna sova dygnet runt. Börjar fundera om något är fel på mig, hehe.. Hur kan man ens vara trött när man vilar och sover större delen av dygnet? Hur var ni när ni var höggravida? Var ni lika trötta som jag?

– Det känns av att bebisen blir allt större i magen nu. Rörelserna har helt bytt karaktär och kraften som kan trycka mot mina revben är verkligen stark. Det är ingen minibebbe längre med andra ord. Jason vägde ju 3990 gram och Jolie cirka 3600 gram. 51 och 53 cm långa. Barnmorskan som jag hade när jag väntade Jason trodde att jag hade en liten bebis i magen och att han skulle väga runt 3 kg. Gjorde även TUL med Jason som visade typ -12%. Ut kom en stor kille på 4 kg. Även under min första graviditet hade jag moderkakan i framvägg – precis som nu. Rörelserna är ändå väldigt, väldigt tydliga såhär mot slutet och det ska bli otroligt intressant att se hur tung och lång denna bebis faktiskt är. Jag gissar på runt 3,2-3,6 kg om han kommer runt BF. Enligt dom TUL vi har gjort så ska han väga 3,6 kg om han föds i vecka 40 men jag vet ju att tillväxtultraljud kan vara missvisande. Verkar dock som att dom flesta har fått höra att bebis ska bli mindre än vad bebis faktiskt blir. Någon som har haft motsatt erfarenhet? Typ att bebis har varit beräknad att bli stor men kom ut ganska liten? Tycker det är jätteintressant att läsa era erfarenheter. Alla graviditeter, förlossningar och bebisar är ju så olika.

– Jag tänkte faktiskt prova lite smått och gott för att starta förlossningen. Ni får ta det med en nypa salt. Som jag har förstått så är det omöjligt att starta igång något som inte är på gång men det är ju ändå lite kul att prova!? Eller hur? När man ändå bara ligger hemma och vilar dygnet runt. Har fått så sjukt mycket tips från er via dm på instagram och här kommer ”starta-en-förlossning”-tipsen som majoriteten av er delade:

  • Ha sex! Tydligen innehåller sperma något ämne som gör att tappen mjukas upp (om den är redo iallafall). Så färdknäppen rekommenderas av dom flesta!
  • Äta dadlar
  • Dricka hallonbladste
  • Äta ananas
  • Äta grapefrukt
  • Gå i trappor
  • Förlossningsdrinken som innehåller bland annat champagne och ricinolja
  • Promenera
  • Åka med bil över gupp
  • Städa och dammsuga
  • Studa på pilatesboll
  • Oxytocin (massage, sex, orgasmer, värme)
  • Göra avslappnade saker så att kroppen slappnar av (hänger väl ihop lite med punkten innan)
  • Ricinolja
  • Massera bröstvårtorna
  • Hinnsvepning (kan man be om detta eller gör barnmorskan endast detta om man gått över tiden?)
  • Stark mat
  • Fotmassage (ska tydligen finnas särskilda punkter på fötterna som kan trigga igång en förlossning)
  • Akupunktur

Som sagt – jag tar detta med en nypa salt och tycker mest att det är en rolig grej! Men det jag kan prova när jag har ork och mår okej under vissa perioder på dagen ska jag helt klart testa. Lovar att dela med mig! =)

– Och som jag nämnde tidigare så är bebisen nu färdigutvecklad i magen. Det känns otroligt skönt och som en riktig milstolpe. Jag är faktiskt väldigt glad och mår bra psykiskt. Känns som att min livsglädje ändå har funnits med mig dom senaste veckorna. Den var helt borta under ganska lång tid vilket kanske märktes på mina få blogginlägg med. Det har varit riktigt kämpigt att vara gravid denna gång men jag vet också att den känslan kommer att vara som bortblåst om ett par veckor. Är så glad och tacksam.

Kom för övrigt på idag att vi knappt har förevigat magen denna graviditet. Tror mest att det har berott på mitt extremt kassa mående i princip 24/7 + att jag på det inte har velat vara framför kameran alls då jag otrivs som gravid. Imorse gjorde vi iallafall slag i saken och tog lite bilder på magen nu i vecka 38 för att ha lite minnen. Tror absolut att jag skulle ångra mig annars.

Önskar er en fin kväll. Stor kram/G

Kommentarer

  1. S

    Angående kissproblemet: att kissa vänd MOT toaletten istället, gör tydligen att en öppnar upp sig mer än annars så att kissblåsan inte hamnar i kläm (eller vad som nu händer) 😉 Räcker nog med att testa att sitta med benen brett isär, och ”tungt”.

  2. Louise

    Ang ricinoljan. Det har ju pratats mycket senaste åren om att det sätter fart på magen ordentligt och man blir som magsjuk ungefär, vilket kan starta förlossningen. Men oftast blir det ”bara” kraftig magsjuka utan att värkarna startar, alt att förlossningen startar så snabbt att det kan bli farligt. Så var väldigt noga med ev mängd/läs på innan. Utomlands skrivs det en hel del om att det inte rekommenderas.
    Kram

  3. Rebecca

    Måste vara jobbigt att må så dåligt! Själv hade jag gjort precis vad som helst för att få vara gravid då jag och sambon kämpar och kämpar <3

  4. Andrea

    Tycker så synd om dig som mått så kasst hela graviditeten 🙁
    Den där tyngdkänslan hade jag med sonen, barn nr 3. Fick hålla för fiffin när jag skulle bajsa för det kändes som att hela innanmätet skulle åka med ut annars 😆 Jag sa det, det är en stor bebis. Men jag hade aldrig trott att han skulle väga 4,6kg 😅
    Kan du inte be om hinnsvepning?

  5. Em

    Med första dotter så
    Hade jag gått över 4 dagar hade absolut inga känningar alls inga förväntar eller liknande !
    Läste att man kan skriva på bröstvårtan dvs snurra dom typ med fingrarna alltså snurra fingrarna runt dom typ massera , jag gjorde det och fick nästan ganska dirket molvärk !!

    Herrgud tänkte jag och blev både rädd och glad

    Forsatte och molvärken kom igen !

    Sen satte värkarna igång hela natten som mensvärk och på morgonen åkte vi en och sen föddes hon 🙂

    Andra dottern var det definitivt sex som gjorde så att värkarna startade 🙂

  6. Mia

    Båda mina bebisar har vägt 4,2 kilo. Första med planerat snitt två dagar innan BF och den andra fem dagar innan BF med planerat snitt. Så glad jag slapp krysta ut dom och funderar ofta på hur stora de varit om det satt igång själv senare och jag behövt föda vaginalt.

  7. Susanna Norrback

    Jag bad barnmorskan om en hinnsvepning. Va inte riktigt mogen men hon va där och grejade lite, skulle göra en till 5 dagar senare men då hann bebis komma ❤️ lycka till när det är dags! Så spännande

  8. Sofia

    dadlar har bevisats kunna ha effekt för en snabbare labour snarare än att sätta igång. sperma innehåller prostaglandiner som får livmodern att krampa. att röra sig är viktigt så bebisen rör sig ner i pelvis.

  9. Mikaela

    Jag gjorde en hinnsvepning i vecka (39+5) och 22 timmar senare är vår dotter född 🙂
    I min region erbjöd min barnmorska detta och tror att dem gör det från v.38 och framåt.
    Lycka till med allt!

  10. Frida

    Jag bad om en hinnsvepning min tredje graviditet, pga att jag mådde skit. Hade legat still och mått så dåligt sen typ v 15. Orkade helt enkelt inte mer, så en vecka innan BF bad jag om det och morgonen efter satte allt igång. Man kan alltid fråga!

  11. Jos

    Om man tänker rent biologiskt så vill ju kroppen vara i en trygg situation så att den vet att det är säkert att föda. Under en förlossning är man ju i en sårbar position, så tror verkligen på att ge en så trygg omgivning som möjligt (oxytocinet tror jag verkligen på) för att kroppen ska känna att den är i rätt läge för förlossning. Kram!

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish