Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Lärare eller mäklare?

Alltså ni tycker säkert att jag är så konstig som står mellan att plugga till lärare eller till mäklare då det är så pass olika yrken.. Tycker själv att det är lite konstigt att jag har så svårt att bestämma mig! Både jobben hade passat mig som handen i handsken och som ni vet så har jag ju tidigare pluggat lärare i ett halvår men hoppat av då jag började jobba och vi flyttade till Göteborg ett halvår senare ungefär.. Jag älskade att plugga och jag vet att jag hade blivit grym som lärare. Det hade också känts otroligt fint att få arbeta med barn eller unga och att få påverka och göra något som känns mer samhällsnyttigt. Samtidigt så lockar mäklare mig enormt och jag vet att jag hade passat sjukt bra som det med. Tänkte faktiskt hoppa på en mäklarutbildning redan i mars men skjuter på det lite då jag känner mig så kluven. Lutar faktiskt mer mot mäklare i dagens läge men läraryrket har alltid, alltid lockat mig. Älskar ju svenska och alla SO-ämnen och är det något jag VET att jag ska bli om jag blir lärare så är det just lärare i svenska. ÄLSKAR verkligen allt som har med det att göra och har alltid haft MVG i det själv då jag som ni kanske vet tycker om att läsa, skriva och allt som har med svenska språket att göra. Sedan har jag haft IG i idrott genom alla år och även knappt klarat matematiken (fick dock godkänt i matte B till slut!). Men just religion, historia, samhällskunskap och alla sådana ämnen som inte har med siffror att göra har alltid varit starka för mig och intresserat mig så mycket.

Nej hörrni.. Det är så jäkla svårt det här med vad man ska ”bli”. Jag älskar ju mitt jobb som ”influenser” (hatar dock det ordet och vill knappt skriva det då det låter så töntigt, haha) men jag vill mer. Jag är bara 24 år så egentligen behöver jag väl inte stressa upp mig över detta men samtidigt så känner jag att det är dags att ta nästa steg och hoppa på en utbildning på sidan av arbetet som jag har nu. Känns ju perfekt att kunna kombinera dom båda och bjuda in er i livet som studerande, egen företagare och mamma.

Pluggar du? Till vad i så fall? =) 

När jag ser tillbaka på åren som gått sedan jag tog studenten så känner jag väl egentligen att jag borde ha börjat plugga för lääääängsedan. Men samtidigt så har jag ju haft fullt upp med att bära och trycka ut ungar (haha) och jobbat på sidan av.. Jag har hunnit bygga hus, bott i Göteborg, haft massor med olika jobb på olika ställen och gjort massor med annat istället.. =) Men nu! Nu är det fasiken dags. Tror att det blir redan i år jag kör faktiskt. Nu måste jag bara bestämma mig för vad jag faktiskt ska bli. Sedan har jag ju hela livet på mig att ändra mig och plugga något annat om jag nu skulle vilja det. Men att ha en utbildning och en grund att stå på är ju guld värt. Och så älskar jag ju verkligen att plugga också och är ett riktigt plugghuvud. Så det ser jag också fram emot massor.

När jag var så liten som på bilderna så ville jag bli polis, djurskötare och rockstjärna, haha!

Kommentarer

  1. Jenny

    Haha så kul att du vill bli antingen mäklare eller lärare 😅 Jag är utbildad mäklare men sen har jag fått tre barn där emellan, samtidigt som dig faktiskt. Väntade tvillingar när du väntade Jason och sen en lillebror till dem när du väntade Jolie, skiljer bara en månad mellan födslarna bägge gångerna 😅 Hur som helst kom jag underfund med att det är svårt att arbeta som mäklare och speciellt när man har barn och behöver vara tillgänglig när alla andra är lediga eller vad man ska säga. Därför tänkte jag om lite även om jag gärna hade jobbat som mäklare. Men nu pluggar jag till ämneslärare i svenska för gymnasiet istället och stortrivs 😃 Hör gärna av dig om du har funderingar, jag är ju insatt i båda valen 😂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Haha men vad kul! 😀 förstår det. Så spännande!! Kul att du är/har varit inne på samma spår som jag. Kram till dig fina du <3

  2. Jennifer

    Grundlärare för förskoleklass och upp till årskurs 3 läser jag, ”bara” 1 år kvar när vårterminen är avklarad.
    Viktigaste frågan du bör ställa dig själv dock, kolla på arbetstiderna, vilket passar dig bäst?

  3. Magdalena

    Läser till sjuksköterska. Är mammaledig en termin nu för har en son på sex månader. Tanken är att bli färdig till jul ☺️ Mitt tips är att prova! Vad har du att förlora på det? Kram!

  4. Sandra

    Ett tips är ju att höra av dig till skolor och anmäla dig som vikarie till de åldrarna du tänkt jobba med. Då får du ju testa på 🙂
    Och kanske ringa en mäklarfirma och se om du kan få ”praoa” en vecka.

    Om du utgår från dina barn är det ju bättre om du jobbar som lärare, du kommer ju alltid vara ledig på lov, röda dagar osv.
    Som mäklare kommer du ju jobba som mest på helger och kvällar.

  5. Susanne

    Jag hade valt lärare då mäklare känns mer osäkert om du fattar. Säljer man inte blir lönen sämre typ. Kommer du kunna bo kvar i huset om du pluggar? Tänker på inkomsten, men du kanske tänkt jobba på under tiden.

  6. Josefin

    Jag vill gärna plugga men vill inte byta bort min heltidslön… så jag funderar på att läsa till samtalscoach vid sidan av jobbet. Så kul att plugga tycker jag!

  7. Mathilda

    Jag har precis börjat plugga nu i januari. Pluggar på Stockholms universitet, pluggar ett kandidatprogram som heter personal, arbete, organisation och det är 3 år. Typ ett program inom HR Än sålänge är det riktigt kul! Är bara 19 år och tog studenten i somras. Har jobbat hela hösten men visste vad jag ville plugga så då kände jag varför vänta när jag redan vet och kan börja på en gång? Min kompis pluggar till lärare och hon älskar det. Tror det är ett yrke som man måste jobba med om man verkligen känner för det och brinner för det.

  8. Sara

    Min röst går till lärare! Personer som du behövs inom skolan, känner verkligen att jag skulle vara så tacksam ifall ngt av mina barn hade någon som dig som lärare 🙏

  9. Emma

    Jag läser till ekonom på distans och heltid. Jobbar vid sidan av och tar inga lån. Det ÄR otroligt tufft och mycket att hinna med vissa gånger men det går. Rekommenderar inte att plugga på distans om man inte är duktig på att läsa in allt själv haha.

  10. Caroline

    Jag pluggar till förskollärare. Så himla roligt! Är inne på min andra termin. Ååh du är ung än och har tid på dig att bestämma dig.

  11. Elin

    Jag håller på att utbilda mig till socionom! 🙂 är inne på min tredje termin av sju! 🙊 vissa kurser är absolut mer tilltalande än andra!

  12. Lovisa

    Jag tycker du ska satsa på lärare! Jag tror du skulle bli en jättebra lärare, och som lärare kommer du alltid kunna känna att du gör något betydelsefullt och viktigt. Dessutom kommer du alltid att ha jobb, lärare kommer alltid att behövas och du kan jobba vart som helst i hela Sverige inklusive utomlandsskolor! Jag är ett år yngre än dig och pluggar till gymnasielärare i svenska och bild. Till sommaren har jag två år kvar på min utbildning men började jobba som lärare innan jag började plugga och har jobbat som lärare i fyra år nu! Kör på det, jag tror det skulle passa dig bäst, och som sagt, du kommer alltid kunna känna att du gör något viktigt.

  13. Cassandra

    Jag är sjuksköterska, ska snart plugga till barnmorska 🙂 Hade jag sadlat om till annat än vården hade det nog varit till lärare 🙂 lycka till!

    Ps: tänk arbetstider med eftersom du är ensamstående, lärare har ju bättre då mäklare jobbar sena kvällar och helger i bland. En tanke.?

  14. Madeleine

    Jag pluggar till förskollärare och tar examen till sommaren! Jag har fått barn under tiden och kunnat fortsätta plugga heltid. Stressigt och meckigt att få ihop livet (speciellt nu när man inte längre få ha med sig barn till universitetet) MEN det går!

    Oavsett vad du väljer tycker jag absolut att du ska köra på och söka i år! 😀

  15. Madeleine

    Jag pluggar till förskollärare och tar examen till sommaren! Jag har fått barn under tiden och kunnat fortsätta plugga heltid. Stressigt och meckigt att få ihop livet (speciellt nu när man inte längre få ha med sig barn till universitetet 😫) MEN det går!

    Oavsett vad du väljer tycker jag absolut att du ska köra på och söka i år! 😄

  16. Simona

    Pluggar till sjuksköterska 🙂 har två små barn. En 4 åring och en 3 åring 🙂 (3november och 19 december fyller dom år )

  17. Matilda

    Hej! Jag pluggar sista terminen på tandläkarprogrammet ☺️
    Jag tycker att du ska tänka lite på arbetsmarknaden med, vet att mäklare har det tufft. Har några vänner som utbildat sig till mäklare, dels kostar ju vissa utbildningar men sedan så är det mer än hälften som inte ens arbetar inom mäkleriet efter examen pga tuff marknad. Just nu är det ju brist på lärare vilket gör det enklare att hitta jobb! Båda yrkena verkar superroliga men har sina för- och nackdelar! Hör av dig till folk du känner som gått de olika utbildningarna och se va de tycker och skriv en plus och minus-lista ☺️ Det är jättekul att plugga, heja dig!!
    Lycka till!

  18. Rebecca

    Jag pluggar till Studie- och yrkesvägledare på Malmö universitet. Det är så roligt och lärorikt! Vänd dig till en SYV om du känner dig osäker inför din framtid 😍♥️

  19. Sofia

    Jag studerar lärare Årskurs 4-6 Och det har varit väldigt upp och ned vad jag har känt kring det. Men nu på senaste tiden (efter vfu=praktik) så har jag ändå bestämt mig för att fortsätta! Jag tycker som du beskriver att det är givande att göra något viktigt och det kommer att ge mig mer än vad jag tidigare jobbat med (inredning och styling inför försäljning). Du ska såklart göra det som ger dig mest. Men om du har funderat över läraryrket som något viktigt och något som skulle passa dig så tror jag att de kommer ge dig mer än vad mäklare kommer att göra.
    Vilken årskurs skulle du vilja studera till om du ska bli lärare? 🙂
    Lycka till kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår det 🙂 tack snälla för att du delade dina erfarenheter. Vet inte än! Men jag började ju plugga gymnasielärare sist.. Vet dock inte om det är det jag vill utan kanske hellre jobbar med yngre barn. Jättegivande att läsa din kommentar. KRAM <3

  20. Elin

    Jag studerar till barnmorska. Har dock varit inne på skolsköterska, distriktssköterska och operationssjuksköterska med. Så svårt med vad man vill arbeta med.

  21. sofia

    Vet att du varit inne lite på socionom tidigare och tänker att den utbildningen kanske är en medelväg mellan lärare och mäklare? du kan jobba med målgruppen barn och unga om du vill och fortfarande göra någonting för samhället, samtidigt som du kan ha ett arbete med där du är serviceinriktad men på ett djupare plan. utbildningen är så bred och kan öppna många karriärdörrar som kan vara bra om du tvekar lite inför vad du vill då det finns så mycket och välja på! Kontorsarbete med mycket klientkontakt som socialsekreterare, rekrytering av ex familjehem, behandlingsarbete eller skolkurator bland annat 🙂 Bara en tanke men tror du hade passat jättebra som socionom.:)

  22. Caroline

    Jag är 32 år och pluggar till mäklare, är förhoppningsvis klar i maj. Jag har jobbat inom industrin i 13 år och länge funderat på att göra något annat.. är rädd att man ångrar sig om man aldrig provar. Jag har haft det ganska tufft, framförallt med ekonomikurserna, men jag har jobbat över 100% samtidigt som jag studerat så jag har helt enkelt lagt ner för lite tid på studierna. Nu har jag gått och blivit gravid också så jag kommer inte kunna börja jobba direkt i maj när jag är klar utan får skjuta lite på det, men jag hoppas verkligen att jag kommer trivas med mitt val av yrke i framtiden. Lycka till med vad du än väljer ☺️💪🏻

  23. Lisa

    Hej! Jag läste uppe någon som sa, och säger samma, skulle avråda ALLA att bli lärare i dagens läge. När jag läser att du vill bli lärare så känner jag: nej! Inte en till som går på biten. Måste varna! Jag tyckte utbildningen var superrolig och första åren var så himla roliga. Nu 9 år in har jag tagit beslutet att sluta helt. Det är för slitigt. Det tar enorm energi att ge till barnen, motivera, speciellt dem som inte vill, sån himla frustration, och sedan också hantera föräldrarna och den enorma administration som ligger. Det var ett kreativt jobb, men det är inte vad det har varit. Skolvärlden har blivit ett serviceställe där det viktiga inte är att lära sig, utan vilket betyg man får. Elever är stressade, kollegor gråter. Förstår inte varför folk inte öppnar upp och pratar om det. Varför tror ni så många slutar? Det är helt omänskligt. Jag känner väldigt få kollegor som är lediga på loven längre. Man måste jobba ikapp rättning då. Och ledig på helger? Åtminstone en dag går åt till arbete.
    Det går inte alls att kombinera med barn som folk säger och tror. Man är som en trasa när man kommer hem. Jag är också varannan vecka förälder och det har gjort så ont att inte orka leka med sitt barn ordentligt. Näe, jag sitter nu och funderar på vad jag kan jobba som där jag ändå gör nytta men som inte lämnar en urvattnad. I början levde man ju lite på adrenalin, jag minns jag jobbade 14 timmarsdagar. Men tiden blev jag givetvis mycket snabbare men märkte knappt hur jag långsamt blev tröttare och tröttare.
    Ledsen för min ”rant”. Blir bara så upprörd när folk uppmanar till ett yrke som de inte arbetat i och med gamla klyschor som inte stämmer. Kram på dig!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Oj, jag förstår verkligen.. Tack snälla du för att du delade så ärliga tankar och erfarenheter. Det uppskattas! Kram <3

  24. Mikaela

    Ska bli förvaltningsjurist och tar examen nu i juni. Oavsett vad du väljer att plugga så är det som du säger alltid bra att ha en utbildning. Jobbade i förskola i några år innan jag började plugga och man får verkligen så mycket tillbaka av barnen och man kan göra stor skillnad även om det är ett mycket slitigare och stressigare jobb än vad många tror. Lärare är ett oerhört viktigt jobb och något som verkligen behövs. Har själv funderat på att plugga till mäklare förut och tror det vore ett roligt jobb som säkert skulle passa dig bra. Dock så är ju nackdelen att man typ behöver vara tillgänglig hela tiden men det finns ju säkert andra fördelar. Men det viktigaste är ju att det ska kännas rätt för dig. Det kommer du känna rätt snabbt sen när du börjar en utbildning. Lycka till!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig!! Väldigt givande att läsa och du har så rätt i det du skriver. KRAM <3 och heja dig, nu är examen nära!

  25. Susanne

    Plugga till det som känns bäst för stunden. Jag hade nog valt lärare, Känns som ett säkrare jobb då mäklare ”måste” sälja bra för att få in en bra lön. Kommer du klara bo kvar i huset om du börjar plugga? Tänker att inkomsten kan minska en del eller du kanske bloggar på som vanligt samtidigt :))

  26. Emelie

    Pluggar till tandsköterska. Efter 14 år som undersköterska var det dags att gå vidare och slippa arbeta kvällar och helger vilket inte är kul när man har små barn. Så nu vid 34 års ålder och 2 små valde jag att börja plugga och har mindre än ett år kvar och jag älskar det!!

  27. Sandra

    Hej! Jag pluggar till lärare 4-9 SO på Göteborgs universitet. Jag tog precis studenten. Det saknas fruktansvärt mycket lärare så det är en bra väg att gå om man funderar på läraryrket. Jag personligen tycker att läraryrket är bra på grund av de olika tiderna man jobbar, visst är det gött med sommarlov, men det är inte det viktigaste för mig. Jag tycker det är fruktansvärt skönt att vara ledig helger, lovdagar (jul/nyår/osv) och kvällar (förutom utv-samtal). Men det är bara en personlig sak att jag gillar den saken i livet kring att ha lediga helger. Har jobbat på ålderdomshem och älskar det, dock är det arbetstiderna som är värst, kvällar och helger. Dessutom älskar jag att arbeta med barn och SO ämnena + samhällsnyttan. +Lönen kommer öka nu när det saknas så många behöriga lärare.

    Det jag vet många tycker med mäklare är att man har visningar på helger och kvällar och att telefonen alltid ska vara på för samtal. Nu låter det som jag trycker ner mäklaryrket vilket jag inte vill. Det är nog ett skitkul jobb om man brinner för det. Hade mina funderingar ett tag men läste aldrig matte 3b (är sämst och har 0 motivation) + arbetstiderna och att jag är sämst på att sälja in saker 😅

    Viktigaste är att välja det man själv vill, många tyckte jag skulle ut och resa istället för att plugga, men jag är glad att jag valde att plugga direkt! Gör det du vill, vare sig det är lärare eller mäklare! Lycka till☺️

    Du är en stor inspration och stark kvinna, kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men ååh vad spännande! Kul att läsa! Du är grym 🙂 <3 tack för att du delade med dig! Och TACK för så fina ord, blir så rörd <3 <3 kram!

  28. Ida S

    Jag har pluggat till grundskolelärare inriktning mot fritids och bildpedagogik, så jag jobbar på fritids och har 3 bildlektioner i veckan utöver det! Kan garanterat säga att läraryrket är väääärldens bästa jobb! Speciellt när jag får chansen att jobba så flexibelt som jag faktiskt nu gör! Det jag kan tycka är jobbigt är att de flesta ser ner/förminskar ens jobb, de flesta har verkligen ingen aning om allt jobb som ligger bakom för att verksamheten ens ska kunna fungera!

    Jag tror du hade passat så himla bra inom läraryrket om jag ska vara ärlig. Du känns så vettig och jordnära!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men åh vad spännande! Nej, det kan jag verkligen tänka mig! 🙂 TACK för så fina ord, blir så otroligt glad <3 kram!

  29. Sandra

    Hej! Jag pluggar till lärare 4-9 SO på Göteborgs universitet. Jag tog precis studenten. Det saknas fruktansvärt mycket lärare så det är en bra väg att gå om man funderar på läraryrket. Jag personligen tycker att läraryrket är bra på grund av de olika tiderna man jobbar, visst är det gött med sommarlov, men det är inte det viktigaste för mig. Jag tycker det är fruktansvärt skönt att vara ledig helger, lovdagar (jul/nyår/osv) och kvällar (förutom utv-samtal). Men det är bara en personlig sal att jag gillar den saken i livet kring att ha lediga helger. Har jobbat på ålderdomshem och älskar det, dock är det arbetstiderna som är värst, kvällar och helger. Dessutom älskar jag att arbeta med barn och SO ämnena + samhällsnyttan. +Lönen kommer öka nu när det saknas så många behöriga lärare.

    Det är det som är det dåliga med mäklare (som jag som den tönt jag är tycker), är att man har visningar på helger och kvällar och att telefonen alltid ska vara på för samtal. Nu låter det som jag trycker ner mäklaryrket vilket jag försöker att inte göra men har vänner som utbildat sig men sedan slutat då arbetet tog över. Dock arbetar du ju med sociala medier så du är nog van vid det. Mäklaryrket har sina fördelar med kring att vara kreativ osv.

    Viktigaste är att välja det man själv vill, många tyckte jag skulle ut och resa istället för att plugga, men jag är glad att jag valde att plugga direkt! Gör det du vill, vare sig det är lärare eller mäklare! Lycka till☺️

    Du är en stor inspration och stark kvinna, kram!

    1. Maria

      Har också flera vänner som utbildat sig till mäklare men precis som du säger. Telefonen SKA alltid vara på. det finns inget som gör att jag avbryter ett uppdrag med en mäklare lättare än att de inte svarar. Båda mina vänner mådde så dåligt av att alltid vara tillgänglig, alltid sena kvällar, kontrakt mitt i natten, visningar hela helgen och vardagar. Aldrig kunna hämta barnen eller träffa sin partner. Mäklare är enligt mig utan att låta bitter ett singelyrke när man inte har barn. Lärare, däremot livets viktigaste yrke.

  30. Sandra B

    Jag blev för 1 år sedan färdig med min utbildning. Är numera förskollärare, bästa beslutet jag tagit! Det är så skönt att veta att jag alltid har den utbildningen i grunden. Men håller med om det du skrev, bara för att man gått en utbildning så betyder det inte att man är fast i det yrket hela livet, men man har dock en utbildning att alltid falla tillbaka på 🙂 lycka till i ditt val! Det blir säkerligen bra vilket som :)!

  31. Julia

    Kuuul! Tror bägge jobben hade passat dig som handen i handsken! 😍

    Jag jobbar heltid på skola, som elevassistent. Och är utbildad hästmassör, så jag har eget företag på sidan om. Jobbar kvällar & helger. Och sen läser jag en akupunkturutbildning (på häst) som är 1,5 år. 🙏

  32. Nathalie Holmberg

    27 år, har två barn och pluggar till Sjuksköterska 😍 Trivs SÅ bra och plugga när man har småbarn är kanon. Går nu termin 4 (av totalt 6 terminer) 😊

  33. Evelina Lundgren

    Varför välja. Du hinner utbilda dig till båda, så kan du välja och vraka bland jobb sen.

    Själv är jag 41 och snart färdig Barnmorska.

  34. Mikaela

    Jag har precis tagit förskollärarexamen 😍👩🏼‍🎓 Att studera till lärare är det bästa jag gjort! Ett meningsfullt arbete som är så kul och intressant 💛

    Har tidigare arbetat med sälj och velade faktiskt också mellan mäklare eller förskollärare, På ett sätt finns du ju en del likheter mellan sälj och pedagog då man arbetar med människor och behöver vara flexibel och pedagogiskt ☺️ När jag berättade för mina tidigare kollegor att jag skulle gå från sälj till pedagog sa de att det var ett självklart val eftersom jag varit så tålmodig och pedagogisk mot kunderna ☺️

    Lycka till oavsett vad du väljer! Gå på magkänslan 😍

  35. Mikaela

    Jag har precis tagit förskollärarexamen 😍👩🏼‍🎓 Att studera till lärare är det bästa jag gjort! Ett meningsfullt arbete som är så kul och intressant 💛

    Har tidigare jobbat med sälj och velade faktiskt också mellan mäklare eller förskollärare, på ett sätt finns du ju en del likheter mellan sälj och pedagog då man arbetar med människor och behöver vara flexibel och pedagogiskt ☺️ När jag berättade för mina tidigare kollegor att jag skulle gå från sälj till pedagog sa de att det var ett självklart val eftersom jag varit så tålmodig och pedagogisk mot kunderna ☺️

    Lycka till oavsett vad du väljer! Gå på magkänslan 😍

  36. S

    Du är så pass ung så du kan plugga till båda 😉 jag studerade 4 år som lärare direkt efter gymnasiet så underbart yrke. Nu 10 år senare så har jag börjat studera specialistlärare (1 års studier) och samtidigt börjat plugga till sjuksköterska (3 år) jag har ju fortfarande svårt att veta vad jag ska jobba med så att kombinera dessa yrken är ju inte omöjligt 😘

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men åååh vad kul! Nej, det har du helt rätt i 😀 man kan ju alltid ångra sig och välja en annan väg ifall man önskar! Får försöka tänka så KRAM<3

  37. Irene

    Har turen att få studera inredningsarkitektur som är min största passion. Det stod mellan det och svenskalärare så förstår dig verkligen. Aldrig försent att börja plugga. Kram fina.

  38. Beverly

    Jag är utbildad mäklare men pluggar idag till socionom. Jag tror att det du behöver fråga dig själv är om du är ute efter det genuina möten mellan dig & en klient, att få hjälpa dem socialt och vara ett stöd i livet med olika känslomässiga påfrestningar (socionom & lärare) eller om du vill hjälpa dem, i en stor förändring i livet, genom ekonomi & juridik. Det är fortfarande möten mellan människor men med olika utgångspunkter.

    Lycka till!

  39. Maria

    Jag pluggar till samhällsvetare, älskar politik och är jätte intresserad av samhälls frågor så det passar mig perfekt.
    Rekommenderar verkligen att plugga till det man är intresserad av, så kul och så värt, önskar jag gjort det tidigare dock. Men det är aldrig försent.
    Kram 💕

  40. Emma

    Verkligen svårt val det där med vad man ska plugga. Mäklare var jag själv sugen på, men det är rätt mycket ekonomi vilket inte intresserar mig. Plus att en kompis som är mäklare ibland kan tjäna jättebra, men det går i vågor när folk inte vill sälja/köpa. På så sätt låter lärare mer stabilt. Tror du hade varit en sådan lärare man själv önskar att man hade haft, någon att se upp till! 🙂

    Jag har en utbildning som hudterapeut, men pluggar just nu Personal- och arbetslivsprogrammet och trivs så otroligt bra. En bra kombination av bland annat arbetsrätt, psykologi, ledarskap och annat som är superintressant. Tror att vi är lika gamla, och du ska absolut inte känna att det är för sent. Säkert en tredjedel av min klass är 30-50 år.
    Lycka till med valet, det blir bra oavsett. Och ångrar sig kan man alltid göra om <3

  41. Becca

    Mäklare låter väl bra! Fördelen med det är att det kanske finns mer karriärmöjligheter inom det yrket än läraryrket. Och så känns du som en drivande person som alltid vill framåt. Men i slutänden ska du välja det hjärtat vill. Själv läser jag till sjuksköterska och är galet nöjd med mitt val 😍

  42. Elsa

    Är lika gammal som du och snart färdig gymnasielärare i svenska och religion. Bästa beslutet jag tagit, har haft så jäkla kul ute på mina praktikperioder + att utbildningen och kurserna i sig (oftast) är så spännande och intressanta. Kan varmt rekommendera lärarutbildningen. Dessutom känner jag att man verkligen kan göra stor skillnad i ungdomars liv som gymnasielärare, vilket är den största motivationen för mig.

  43. Almaa

    Jag har tagit en kandidatexamen i kemi! Så bra att man inte pluggat en yrkesutbildning, tänk på det, då blir du ”fast” och kan bara jobba med ett yrke. Kandidat är mer fritt 🙂 en yrkesutbildning kan bli så smal …
    tänk på att mäklare jobbar också mest på helgerna, och det är väl då man ska umgås med sin familj och barn. Tänk på vad du kan komma att missa<3

  44. Ask

    Jag pluggar till lärare! Är inne på sista terminen med praktik och det är verkligen så himla roligt! Får så mycket tillbaka från eleverna och känner verkligen att jag hittat rätt ❤️

  45. Emma

    Började plugga när jag var 23 så jag hann också göra en del mellan gymnasie och andra studier (född samma år som du). Läste till pilot och börjar jobba på flygbolag nästa vecka, ska bli så kul att ha sitt ”riktiga jobb” och det man ska jobba med resten av livet förhoppningsvis! Så förstår verkligen vad du menar. Trivdes också bra med att plugga så det blir säkert superkul för dig! 🙂 hoppas du kommer på vad du vill välja, oavsett så blir det toppen tror jag <3 kram

  46. Lina

    Jag pluggar till Sjuksköterska 🙂 Det är tufft då läsa inte är min starka sida och det är mycket utav det, men allt det praktiska och matematiska går toppen.

  47. Anna

    Hej!

    Jag hade verkligen exakt samma tankar som du. Jag började läsa X antal veckor på sjuksköterskeprogrammet, sen provade jag socionomprogrammet och nu har jag slutfört första terminen för att bli grundlärare i åk F-3. Jag har fortfarande inte gett mig på mäklarutbildningen men den har funnits i bakhuvudet hela tiden! Det finns en massa saker som tilltalar mig med mäklaryrket, framförallt attraherade det mig att vara ”egen”, kunna tjäna gränslöst med pengar utefter min egen prestation, träffa människor och mycket annat.

    Jag har jobbat en del som resurs och elevassistent i skola och även som barnskötare på en förskola innan jag bestämde mig för plugg och när jag tänker tillbaka på den tiden så kan jag ingenting annat än att tala FÖR läraryrket. Enligt mina erfarenheter är skolvärlden fylld med en massa trevliga kollegor, trevliga tacksamma och tillmötesgående föräldrar (som har rykten av att vara det jobbigaste med läraryrket? Håller ej med) och fina barn som gör att vardagen känns meningsfull och glädjefylld. Dessutom flyger dagarna förbi och du får en massa tillbaka i nästan allt du gör.

    För mig så landade valet på läraryrket för att jag gillar att det är så humanistiskt och meningsfullt. Relationen mellan elev och lärare är så himla betydelsefull och viktig, och det är häftigt att få vara så självständig i sitt planerande av undervisningen så att man kan göra den bästa situationen för varje klass. Det är utmanande men coolt när det funkar. Som lärare för de yngre så har du den underbara förmånen att vara ute mycket om dagarna om du gillar det, du får fira alla högtider då det ofta ingår (ex luciafirande) vilket är så sjukt mysigt, du får äta pedagogisk lunch, du har oftast både förtroendetid och ferietjänst vilket är sjukt lyxigt då du jobbar några timmar (5 tror jag är vanligast) mer i veckan än vanliga kontorstider och belöningen för det blir långa och frekventa sammanhängande ledigheter då du hinner resa iväg under en längre tid och annat som man kanske inte kan på samma sätt när du har 4-5 veckors semester sammanlagt på ett år. Du jobbar aldrig röda dagar, högtider och klämdagar. Man får verkligen inte känslan av att man ”bara jobbar hela tiden” utan du har ett meningsfullt och glädjefyllt jobb under dagtid på vardagar med mycket ledighet då du kan göra annat (många startar egna hobbyverksamheter eller småföretag vid sidan om just för att lärarjobbet är ett sånt yrke som lämnar mycket tid att lägga på annat, du är aldrig hemma kl 18 varje dag t ex utan har många tidiga dagar när du inte har arbetslagmöte osv).

    Eftersom jag stod i valet och kvalet så vann läraryrket inte minst pga alla förmåner man får som lärare. Det känns bra att komma hem varje dag och veta att man gjort en riktig nytta i samhället. Och lönen är inte så låg som det ryktas om, tycker till stor del att lärare har ett oförtjänt dåligt rykte. Du har stor frihet och flexibilitet hur du vill ha det i DITT klassrum, framförallt med de yngre eleverna men säkert även med de äldre.

    Lycka till! Förstår dig och tror du skulle passa så bra som både lärare och mäklare.
    Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Wow vad kul att läsa. Herregud så fina tankar och jag håller med dig i så mycket. Du är så klok! Kram och heja dig <3 det kommer gå jättebra för dig!! <3

  48. Sara

    Jag pluggar textilt management, då kan man exempelvis jobba som inköpare eller med marknadsföring samtidigt som man får hela textildelen med allt från framställning av material till återvinning av plaggen igen. Otroligt kul!!

  49. Nathalie

    Pluggar näst sista terminen till förskollärare:) spännande och utmanande men väldigt stressigt och påfrestande många gånger att plugga mer än 100% när man har småbarn. Men jag ångrar verkligen inte att jag började plugga!

  50. Emma

    Jag läser sista terminen till lågstadielärare! Jag har tre barn 6, 4 och den minsta ska fylla två i maj!😍 älskar att plugga även om det är en konst att balansera plugg och barn men det kommer du klara galant ❤

  51. M Gbg

    Du borde bli lärare! Du verkar så himla fin med dina barn och jag hade velat att någon som du skulle undervisa mina! Dels utifrån att du är grym på t ex svenska och är grym på att förklara saker men också för att jag tror att du hade SETT barnen, hur de mår och vilka som behöver extra hjälp eller bekräftelse. Du hade nog också kunnat vara en fantastisk förebild för barnen, någon att se upp till och ha som idol, någon att anförtro sig åt. Men detta är såklart mina åsikter, du ska jobba med det som du brinner för ❤

    1. Nora

      Tog studenten förra året, och nu i höst ska jag flytta från Lund till Örebro för att plugga kriminologi vilket jag är supertaggad på!!
      Tycker absolut du ska bli lärare då du verkar så genuin och så himla go med barn!

  52. Alicia

    Jag pluggar till mäklare haha! Är inne på mitt andra år (går ett treårigt program) och praktiserar på en mäklarbyrå parallellt med skolan, trivs såå bra verkligen och tycker att det verkar vara världens roligaste jobb 😀

  53. Anna F

    Är 24 och tog nyligen examen från psykologprogrammet. Jättebra utbildning och trivs redan i yrket även om det är utmanande!

  54. W

    Hej! Kan du inte göra ett inlägg med typ dina 10 bästa vinter-hacks? Alltså saker att göra för att känna sig glad och pigg osv även om det är mörkt, iskallt och tråkigt. Kram

  55. Martina

    Funderade själv ett tag på att studera till fastighetsmäklare men landade till slut på förskollärare och har inte ångrat mig ännu:) Lycka till med det du väljer, som du skriver du är ung och behöver inte känna brådska att välja:)

  56. Nathalie

    Pluggar till sjuksköterska så jag kan söka in till barnmorska sen som är mitt drömyrke! Jobbar extra under studietiden som undersköterska på förlossningen och det är magiskt, älskar det så mycket! Inge bra lön dock men måste jobba med något jag älskar och det är det här❤️

  57. Sofia

    Alltid kul att få läsa och ta del av andras framtidsdrömmar! =) Väldigt intressant att du är intresserad av två helt skilda yrken också =) Följ magkänslan så blir det säkert kanon oavsett vilket det blir! Man ska göra det som gör en lycklig! Vänner och bekanta som har pluggat till mäklare och sedan börjat arbeta som det har upplevt att det är ett väldigt tufft arbete (som såklart passar olika personer olika bra), som inte har fasta arbetstider, visningar kvällar och helger och att ständigt vara kontaktbar via telefon och mail och pressen och stressen kring att inte ha en fast månadslön utan att istället behöva arbeta hårt för att tjäna sina pengar. Vill inte avskräcka dig från yrket utan bara dela med mig av vad jag hört om yrket =) Sen verkar du ju vara en person som är väldigt företagsam och som gillar och trivs med att arbeta hårt – så för dig kanske det yrket passar alldeles perfekt! =) Lycka till med studierna och det ska bli spännande att följa dig i det yrke du väljer. Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jamen visst är det så <3 och ja, alltid intressant att läsa hur andra upplever det så tack för att du delade med dig 🙂 TACK för så fina ord. Stor kram till dig!

  58. Elin

    Om du är redo för att alltid vara tillgänglig på telefon, jobba sena kvällar och helger, och leva på oregelbunden lön så kör! Jag är utbildad mäklare sedan 5 år tillbaka och det är ett tufft yrke. Men om man är redo att ge det som krävs så kan man bli riktigt framgångsrik! Det är ju en 100% provisionsbaserad bransch så att gå utan lön några månader får man räkna med. Men andra månader kan man tjäna otroligt bra. Om du kör på med sociala medier vid sidan av så har du kanske en bra ekonomisk stabilitet 😄 har två barn som är 2 år och en som är 7 månader och jag kommer nog återgå till mäkleriet först när barnen är äldre. Anledningen är pga oregelbunden lön och kvälls/ och helgarbete. Lycka till 😄❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jaa, jag är sååå redo för det 😀 förstår det 🙂 tack för att du delade med dig av din erfarenhet. Stor kram <3

  59. Jenny

    Jag har pluggat till just svensklärare och jobbar nu på gymnasiet (har arbetat med yngre också) och råder tyvärr ingen att plugga till lärare. I teorin låter det som ett fantastiskt yrke men jag har aldrig känt mig så slutkörd, sönderstressad och ifrågasatt som just nu. Har flera lärarkompisar och majoriteten känner likadant. Letar just nu efter ett annat jobb. Kan tänka mig att arbeta med vad som helst men som högpresterande är det otroligt svårt att vara lärare i dagens läge eftersom det du gör aldrig känns bra nog. Kör på det som hjärtat säger. Du hade säkert blivit en grym lärare men säkert en lika bra mäklare 😊

  60. Katta

    Jag tycker typ ”synd” om mäklare som måste jobba varje söndag och visa upp lägenheter som kanske inte ens någon dyker upp på. Bara stå där och vänta förgäves för att försöka sälja en sunkig etta 🤔 Känns roligare att sälja fina villor 😄

  61. Lovisa

    Läser till lärare åk 4-6. Man måste numer läsa matte, engelska och svenska. Sedan väljer man en inriktning. Jag valde NO och teknik. Jobbar 50% och pluggar 75%. Lärare är världens bästa yrke 😍 lycka till med det du tar dig an 👏🏼

  62. E

    Jag pluggar till samhälls & svenska-ämneslärare, inriktning mot gymnasieskolan (med behörighet på både högstadiet och komvux) och ÄLSKAR DET!!!! de människor som känner ett kall för skolans värld borde ta möjligheten att jobba där! jag är bara 21 och började direkt efter studenten, så är klar när jag är 23 och bara tanken på att jag förhoppningsvis ska få spendera hela mitt arbetsliv i skolvärlden gör mig lycklig ända in i själen!!! <3 och om man väljer "fel" är det ju inte värre än att man kan ändra sig 😉

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ååååh vad roligt 😀 heja heja dig <3 fint att du brinner för det så mycket. KRAM <3 Och ja det har du ju rätt i 😉

  63. Ellinor

    Jättesvårt att veta vad man ska göra, speciellt när man inte har ptovat innan. Min dröm är att i framtiden bli barnmorska, så jag ska läsa några ämnen jag inte har och sedan söka sjuksköterskeprogrammet. Är lite nervös över hur jag ska klara det med två små barn och ett hus att ta hand om men allt går nog om man vill! Är lika gammal som dig.
    Lycka till !
    Kram

  64. Emps

    Jag är mäklare men har precis sagt upp mig och kan tyvärr inte rekommendera yrket till någon. Dåliga arbetsförhållanden och tyvärr för dålig och ojämn lön att man mår dåligt. Psykiskt påfrestande är yrket också men det kanske blir enklare för dig om du är ”influencer” på sidan av. Vill du veta mer kan du självklart höra av dig till mig så kan jagförklara vad jag menar.

  65. Charro

    Tandsköterska , mest fantastiska yrke enligt mig. Träffa allt från bebisar till personer över hundra år. Alltid hjälpande situation. Vad du än väljer kommer du att bli fantastisk i din yrkesroll <3

  66. Vendela

    Spännande, oavsett om det blir lärare eller mäklare! 😀 Jag har tidigare pluggat musik i London ett år (mest för nöjes skull hehe) och nu pluggar jag till förskollärare. Började i höstas så har snart läst mitt första år, sen är det bara 2,5 kvar hihi! Trivs superduperbra. Jag har tidigare jobbat på en låg-och mellanstadieskola och älskar att jobba med barn men insåg att jag tycker det är roligare ju yngre barnen är, så då blev det förskollärare! Har dock inte bestämt mig för om jag ska satsa på att jobba i förskola eller förskoleklass när jag är färdigutbildad då jag tycker båda jobben är exakt lika roliga!

  67. Elin

    Jag pluggar inte nu, men blev färdig socionom 2013. Älskar yrket! Det är ju inte värre än att du kan hoppa på mäklare och känna efter om lärare kändes bättre. Det har du ju redan testat och vet ungefär hur det kändes. Så har du testat båda och slipper fundera efter hur det andra hade blivit 🙂

  68. Ida

    Jag pluggar till lärare i åk 4-6 på distans! Funkar så bra. Är färdig till nästa sommar. Stod också lite mellan lärare och mäklare men det som gjorde att jag tillslut valde lärare är för att det är så lyxigt att få ha typ tre gånger så mycket semester som ”vanliga”. Det är hårt jobb men samtidigt ganska fritt och framförallt känner man att man gör skillnad varje dag. Dessutom är det en bra lön enligt mig! Och väldigt lätt att få jobb.

    Som mäklare förväntas man i princip jobba dygnet runt, iallafall vara tillgänglig via telefon dygnet runt. Lönen är 100% provisionsbaserad för många, enligt bekanta till mig som arbetar som mäklare vilket känns lite otryggt. Dock är ju detta med att prestera för lön och att vara tillgänglig på obekväma tider något som du är van vid i och med influencer yrket. Men enligt min uppfattning är det svårt att tjäna bra med pengar som mäklare om du inte är villig att offra väldigt mycket tid på det.

    Lycka till!
    Kram

  69. Patricia

    Jag studerar till löneekonom, började precis efter mammaledigheten tog slut.
    När jag är färdigutbildad kan jag jobba med lön, hr (personal) som ekonomiassistent och lite annat, tycker det är jättekul! lycka till med att välja mellan det två yrkena, vet själv hur svårt det kan vara! kram ✨

  70. Elin

    Jag pluggar till förskollärare, började faktiskt nu för snart två veckor sen men känns så rätt!! Har alltid sagt att jag skulle vidareutbilda mig till veterinär då jag gick djurvård på gymnasiet men eftersom man inte får jobb som djurvårdare så kändes veterinär inte lika rätt längre. Hittills så älskar jag förskollärarprogrammet 😄 Lycka till!!!

  71. Karolina

    Jag jobbar som mäklare på en stor kedja och ett av landets bästa kontor. Är mamma till en treåring och gravid med mitt andra barn. Jag älskar jobbet och tror också att du skulle passa superbra som mäklare men man ska veta att det finns flera sidor av myntet och att det är en väldigt rolig men samtidigt väldigt tuff bransch, en av de tuffaste enligt många, speciellt som småbarnsförälder. Jag har turen att jobba på ett stort kontor med många trygga fördelar men man ska veta om att man jobbar på endast provision (ingen garantilön på de flesta ställen) och det är otroligt inflexibelt att ställa in möten, visningar osv då barnen är sjuka, då man har hand om sina kunders största affär i livet. Visst kan du välja dina tider själv till stor del men jag upplever att alla mäklare som tjänar någorlunda eller bra jobbar otroligt mycket, inte i närheten av en vanlig arbetsvecka. Jag skulle aldrig klara jobbet om jag inte hade en grym backup från partner och familj då det alltid är iaf tre kvällar i veckan med jobb samt ofta helgen, så man måste helt enkelt försumma en lite större del av tiden med sina barn än på ”vanliga” jobb, Det är i princip omöjligt att bara ringa och säga att man själv eller barnen är sjuka, det finns ingen annan som gör ditt jobb och kunderna står och väntar så ofta får man fixa och trixa och jobba fast man är sjuk. Sen kan man aldrig heller ha riktig semester eller vara riktigt ledig, telefonen finns alltid med dig, vilket kanske du redan är van med idag Iofs 🙂 Det går såklart att göra det bra och få det att funka men med facit i hand så ser jag att de allra flesta av mina kvinnliga pluggkompisar slutat i yrket helt enkelt pga att det inte går ihop med familjelivet. Det är även myycket slit bakom varje affär, mkt hårt jobb som inte syns, då man ibland kan tro att det är en glassig värld, vilket det oftast inte är. Hårt och mkt jobb 🙂 Så tänkt två gånger om du är beredd på den uppoffringen, jag hade velat ha lite mer sån info innan jag började. Men tror som sagt du skulle passa perfekt och om du bestämmer dig är det bara att köra, superrolig utbildning och givande jobb 🙂 Kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ååååh vad peppad jag blev av att läsa din kommentar!! 🙂 TACK för att du delade med dig av dina egna erfarenheter. Och ja jag kan tänka mig att det är tufft men det verkar så otroligt roligt och givande + utmanande också! Kram <3

  72. Sofia

    Jag har pluggat förskollärare (examen för 1,5 år sen). Älskar läraryrket, men i dagens läge känns det inte hållbart tyvärr. Har börjat se mig om efter andra utbildningar och yrke redan..

  73. Tua

    Jag pluggar upp mina betyg på folkhögskola här i Umeå. Är klar om 2år och då ska jag söka in till att bli polis, har varit min största dröm i livet. Så jag hoppas att jag klarar testerna när det väl är dags! Kram

  74. F

    Jag pluggar till lärare och det var det bästa beslutet jag kunde ta. Älskar känslan av att ständigt utvecklas, precis som man gör när man pluggar. Och tanken att jag kommer få vara med och forma nästa generation är magisk!

  75. Lo

    Tror du hade passat jättebra som lärare! Man kan tjäna bra med, en kompis jobbar på en skola i ett ”sämre” område och har 45k i månadslön. Tycker alla lärare är värda en grym lön för jobbet är SÅ viktigt!

  76. Hej

    Om du pluggar till lärare, se till att verkligen testa på yrket först (det går alltid att få jobb som timvikarie). Läraryrket är otroligt slitigt på de flesta skolorna idag. Jag hoppade av lärarprogrammet efter att ha sett alldeles för många trötta lärare som (trots att de enligt mig verkade vara bra lärare) inte lyckades få ordning på sina klasser och vars elever helt saknade respekt för dem. Sorgligt men sant. Självklart behövs det lärare och du skulle säkert passa bra, men som sagt, testa på det först innan du börjar plugga. Lycka till oavsett vad du väljer!!😊

    1. Åsa

      Hej! Jag pluggar till studie- och yrkesvägledare i Umeå på distans. Superkul! Ett tips är att gå till en Syv och bolla dina tankar om utbildningarna 😊👍

  77. Jessica

    Jag tycker verkligen du ska studera till lärare. Det hade passat dig så bra och du har tagit upp det flera flera gånger att du vill/har en dröm om läraryrket. Lärare har en sån speciell roll i samhället, speciellt i grundskolan där man kan fånga upp ungdomar som är på fel väg i livet. Det är så viktigt med bra lärare som ser våra barn på riktigt. Alla har ju inte sånt hemifrån tyvärr. Det är synd att det är brist på lärare, och framförallt bra lärare!! Dett är såklart ditt beslut, min kommentar är ju inte direkt så objektiv haha! Mäklare låter kul och jag är säker på att du hade gjort ett bra jobb även som mäklare <3

  78. Rebecka

    Jag har pluggat till lärare för lågstadiet 1-3. Jag blev klar i maj 2019 och har nu jobbat i lite mer än ett halvår och jag älskar det! Ångrar inte en sekund på att jag pluggade till lärare! 😍
    Kramar

  79. Lina

    Jag läser till förskollärare! Blir faktiskt klar 5 juni i sommar och då har jag äntligen gjort 3.5 år på högskolan! Känns så skönt och det känns så rätt, längtar tills jag får börja arbeta! Blir jobb på en nybyggd förskola här i kommunen så det ska bli spännande!

    Det där med att bestämma sig kommer tillslut! Jag velade fram och tillbaka hur jag skulle göra eller när jag skulle göra det. Tackade nej till förskollärarprogrammet två gånger, sen blev det tredje gången gillt! Ett av mina bästa beslutet och var verkligen redo denna gång! Lycka till med det du väljer, du kommer fixa det galant!

  80. Nalin

    Jag pluggar till Tandhygienist på Göteborgs universitet nu, blir klar om ungefär ett par år. Men jag är egentligen lärare i SO ämnen, började läsa den när jag gick ut från gymnasiet. Älskar båda mina utbildningar fast de är lite olika. Lycka till med plugget i framtiden

  81. Josefin

    Här har du en lärare som funderar på att börja plugga till mäklare 😂 Råder ingen till läraryrket idag då det inte är som amn tror i dagvens läge. Så mkt papperarbete osv och föräldrar man behöver uppfostra så kontakten med barnen och undervisningen är den minsta biten. Tyvärr.

  82. Melina

    Hej! Gör dig inte klokare kanske och du hade varit en fantastisk mäklare men vill verkligen ändå slå ett slag för lärarutbildningen. Nu läser jag förskollärare så inte riktigt samma sak men lärarutbildningen är fantastisk och så rolig och intressant. Väldigt sällan vi läser något ”tråkigt” utan allt går verkligen att använda i yrket och med barn överlag! <3 Fantastisk utbildning och yrke. Mäklare verkar dock väldigt roligt så förstår att du är kluven!!! <3 Du kommer vara så grym på vad du än väljer! Kram

  83. Sara

    Jag är lärare (dock på fritids). De är ett underbart yrke men samtidigt väldigt slitsamt. De kräver mkt av en. De är lätt att få jobb och lönerna börjar stiga nu.
    De fina är när man får mycket tillbaka av barnen och gör skillnad i deras liv. Skolan var min räddning när jag växte upp i en dysfunktionell familj, tror de är därför jag blev lärare. Att känna att man gjort skillnad på riktigt när man kommer hem från jobbet är en härlig känsla, men de är också ett tufft yrke och i perioder väldigt stressigt. Mäklare är säkert ett jätteroligt yrke med. Lycka till va du än väljer 🙂

  84. Jennifer

    Du borde verkligen satsa på mäklare! Något som är viktigt i det yrket, tyvärr vill jag säga, är utseende. Och det har du verkligen, så utnyttja det och du kommer verkligen bli en framgångsrik mäklare.

  85. matilda

    Pluggar till sjuksköterska, sen tänker jag bygga vidare till barnmorska. 😊 så kul att plugga när det är något man brinner för!

  86. Sandra

    Tycker absolut du ska läsa till lärare då det verkligen behövs fler och duktiga utbildade lärare! Samtidigt ska du ju välja det du känner för mest 😊! Själv började jag plugga för många år sedan till lärare / förskollärare men hoppade av ! Tänkte börja om och läsa till förskollärare till hösten ! Två barn och fyller 31 🙈

  87. Linda Häsä

    Åh förstår verkligen hur du känner. Har velat fram och tillbaka så länge, men nu har jag äntligen börjar studera till F-3 lärare. Är ett år yngre än dig, och det känns så himla konstigt att veta vad man vill göra resten av livet 🤔 kram fina du!

  88. Josefin

    Jag är nyexaminerad systemvetare! Det tog ett tag innan jag visste vad jag ville bli, har läst kurser i juridik, statistik, statsvetenskap och ekonomi. Allt läste jag innan jag hittade informatik!
    Innan allt detta ville jag bli forensiker🙈

  89. Nevar

    Hej Gabriella!
    Vilket yrke du än väljer så tror jag på att det kommer passa dig utmärkt. Själv pluggar jag till socionom och det är såå kul att få lära sig nya saker varje dag, träffa nya människor, dela tankar och känslor och allt annat som följer med. Känns inte socionomyrket rätt längre med tanke på att du var lite inne på det förut om jag minns rätt. Hoppas att du iallafall hittar det som känns bra för dig, stort lycka till!!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men alltså tack <3 Jo, jag är absolut sugen på det fortfarande med. SÅ svårt allting -det där med att bestämma sig alltså <3 kram!

  90. Timmie

    Jag ska börja läsa in gymnasiet nu i mars, sen när det är klart så blir det universitetet och tänker nog läsa både kandidat och master inom biologi och geovetenskap. Så det blir ca 8 år av studier innan jag är klar, haha. Tror det svåraste blir matematiken, har nästan alltid haft svårt för den och nu måste jag läsa in matematik 1 – 4 😅 men ska bli kul ändå 😁

  91. Caroline

    Hej! Jag tog min examen som grundskolelärare F-6 i januari. Jag undervisar bland annat i SV/SO, vilka är mina favoritämnen. Jag älskar att planera, organisera och ha ett varierat arbete, därför passar läraryrket mig så bra. Andra fördelar är alla lov, samt att vi är ledig helger/kvällar/röda dagar/klämdagar. Vi får även lägga upp vårt eget arbetsschema till en stor del. Men det bästa är väl ändå att det finns svenska skolan utomlands, vilket innebär att man kan jobba som lärare i vilket land som helst. Nackdelar med yrket är att man ibland vill slita hörde av sig, haha. Det är sååå sjukt stressigt! Vi har några få timmar i planeringstid, som vi ska planera alla veckans lektioner på samt allt annat som är runt omkring… Dokumentation, möten, samtal med föräldrar osv.. Visa dagar känner man sig totalt misslyckad om man t.ex. inte får klassen med sig, när klassen är i obalans helt enkelt.. Sen känner man sig aldrig ledig. Man är liksom aldrig klar när man går hem från jobbet. Finns alltid massvis att göra hemifrån.. Lärarlönerna är inte heller speciellt höga tyvärr.. Som mäklare har man chans att tjäna mer pengar. Istället är det väl desto mer oregelbundna arbetstider och mycket kvällar och helger som man får jobba på. Jaa.. Kanske blev jätte flummigt men där fick du både för-och nackdelar.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig 🙂 jättekul att läsa men jag förstår också att det är sjukt tufft och slitigt. TACK för att du kommenterade <3 kram!

  92. Veronica T.

    Så himla kul att du funderar på att börja plugga! Både lärare och mäklare låter otroligt spännande, och jag håller med om att du verkar passa bra inom båda yrkena. Jag är själv 22 år och pluggar till förskollärare. Jag är nu halvvägs genom utbildningen och det är verkligen riktigt givande! När barnen lär sig något nytt och stolt visar upp det, eller påpekar det, så blir hjärtat helt varmt. Jag arbetade tidigare som administratör ett par år och servitris en period, men det var inget för mig i längden. Man ska göra det man blir glad av i stunden och just nu är det förskollärare för mig, men vem vet vad jag gör om 10 år? Jag är ändå ung och har många år framför mig. Hoppas att du hittar det du vill ”bli” och gör det du mår bäst av! Ha en toppenbra Tisdag! 😀 <3

  93. Sara

    Om du vill få så mycket tid som möjligt med dina barn, tycker jag att du ska välja lärare. Mäklare har ju inte speciellt lockande arbetstider, mycket kvällar och helger 😊

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jamen visst är det så 🙂 men tänker att det är lite som jag har det idag och att det hade fungerat bra i och med att jag inte har dom på heltid, kram <3

    2. Malin

      Tyvärr arbetar man inte vanliga timmar som lärare. Visst är man ”ledig” på helger men du arbetar på pappret 45 timmar i veckan för att arbeta in dina lov. Sedan ser inte verkligheten ut så för att du ska kunna hinna med allt du måste göra. Liten tid finns för planering av undervisningen för du måste gå på möten med vårdnadshavare, elevhälsoteam, rektorer, psykologer osv samt dokumentera och förbereda till utvecklingssamtal eller läsa på till kollegialt lärande. Vissa veckor jobbar man 12 timmar om dagen och du hinner knappt ta egen rast för du ska förbereda undervisningen eller reda i konflikter mellan elever när du får tid att andas ut en liten stund. Vissa dagar inser du att du inte har kissat på 8 timmar. Lönen är inte den bästa heller!

      Låter som att jag inte älskar mitt jobb. Det gör jag oftast men läraryrket är otroligt påfrestande och krävande och man arbetar mer än vad man tror för en rätt så kass lön för att ha en så pass viktig roll i våra barns liv.

      Ursäkta om jag låter negativ men det är viktigt att veta vad man ger sig in på då det är just precis så verkligheten ser ut. Många tror att man är ledig hela tiden som lärare men så är det inte.

  94. Fanny

    Jag pluggar till risk management, som är så otroligt bred där man kan inrikta sig inom olika områden och jobba med risker, min dröm är och jobba inom bygg och hantera risker där. Super kul utbildning!

  95. Emelie

    Jag har precis tagit examen från socionomprogrammet. Under tiden födde jag två barn 😅 och pluggade avancerade kurser med bebis. Så det går att kombinera med små barn. Pluggade dock på distans.

  96. Frida

    Kloka tankar! Lustigt nog valde även jag mellan just läraryrket och mäklare. Valet föll slutligen på lärare och jag är nu inne på tredje året. Jag ångar mig absolut inte, men jag tänker som du – jag är bara 23 år och om jag vill läsa något annat sen är det bara att göra det! Vem vet, kanske blir jag både lärare och mäklare innan det är klart 😉

    Hur som, lycka till med vad du än väljer! Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig 🙂 kul att du gick i samma tankar! Haha eller hur 😉 så tänker jag med. KRAM <3

  97. Sara

    Jag tycker du ska satsa på läraryrket. Du har lov samtidigt som barnen och du har vanliga arbetstider. Jag har pratat med flera mäklare som knappt hinner med sitt familjeliv och du jobbar väldigt oregelbundet och mycket kvällar och helger. Sjukt stressigt som sagt! Kram

    1. Jenny

      Jag jobbar som lärare och tyvärr har vi alla inte så ”normala” tider som det verkar. 45 timmars arbetsvecka som sällan räcker till. Sitter med jobb varje söndag, till exempel.

  98. Sofie

    Hej Gabriella! Vill definitivt slå ett slag för lärarprogrammet. Läser själv min 4e termin (engelska och svenska för gymnasiet+högstadiet) och det är så himla roligt. Riktigt inspirerande och för varje kurs vi läser känns valet mer självklart! Kombinerar detta med mammalivet och ca 10 timmar jobb i veckan vilket är drömmen. Styr min tid samtidigt som allt jag gör känns meningsfullt och kul, framförallt grejen att kunna styra förskolaschemat och lediga dagar med barnen så som det passar mig bäst! Så med denna kommentar hoppas jag kunna sprida lite pepp över studielivey (och lärarprogrammet) 👌😊

  99. Linnéa

    Jag fyller 25 i maj, har två små som är födda juli -16 och november -17. Pluggar just nu till sjuksköterska och är inne på tredje terminen nu. Har också hus men drömmen är att bygga eget. Så fin du är!!

  100. Sofie

    Står lite i samma läge och velar! Jag har ingen tydlig bild av vad jag vill göra, och därför är det så svårt att välja en utbildning. Jag har skjutit på det för jag har tänkt att det är ”slöseri” att ge upp mitt heltidsjobb för att börja plugga någon random utbildning i flera år som kanske inte alls känns rätt sen, få studielån osv. Men nu känner jag som du – jag måste ta tag i det. Själv velar jag mellan att plugga till optiker, eller att plugga något grafiskt/reklam då jag älskar att vara kreativ. Det är ju också två helt olika utbildningar, haha! Jobbar som optikerassistent idag och älskar det, så jag känner att optiker tilltalar mig väldigt mycket och väger över. Men jag hinner nog ändra mig tills imorgon 🤪 Det kommer bli toppen vad du än väljer! Och som alla sagt till mig – man måste inte jobba med yrket livet ut. Det är aldrig för sent att plugga till något annat om man skulle vilja senare ❤️

  101. Frida

    Jag är lärare 🙂

    En STOR fördel är all ledig tid, alla lov osv. Som mäklare jobbar man mycket kvällar och helger. Tufft när man är ensamstående att pussla och behöva ta hjälp hela tiden.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Underbart att läsa, grym du är! 🙂 jaa, men tänker att det nog hade funkat väldigt bra då det är ungefär så jag har det nu! Kram <3

  102. S

    Pluggar ett program med inrikting på kommunikation. Är det bästa valet jag gjort. Jag som aldrig kunnat bestämma mig för vad jag ska bli och aldrig blivit motiverad av skolan, trivs som fisken i vattnet när jag får fördjupa mig i det verkligen är intresserad av. Blir så pepp på tanken av att kunna arbeta inom detta område efter programmets slut. Hoppas du kommer fram till vad du vill lösa. Lovar att du har en rolig tid framför dig vad och när det än blir.

  103. Melinda

    Jag pluggar till tandsköterska och trivs som fisken! Pluggade innan idrottsvetenskap men kände sen att jag inte ville jobba med det. Vad du än väljer så blir det nog bra, är ju bra yrken båda två. Bara det känns rätt så är det bara att köra på! 😊💕

  104. Kristina

    Jag är 37 år gammal och vet fortfarande inte vad jag vill bli när jag ”blir stor”.😆 Har testat på vården och skolan men det har aldrig känts rätt. Följ vad ditt hjärta säger och om det skulle visa sig bli helt tokigt så är det bara till att börja om igen. Inte svårare än så. Mäklare verkar jätteroligt om du frågar mig.😄

    Väntar även spänt på bilder av din tatuering då jag själv planerar att göra blommor på insidan armen.🙏🏻

  105. Elina

    Jag började plugga till socionom förra året, som 27 åring! Jag behövde dom åt en för att jobba och så tror jag att lite livserfarenhet är positivt när man ska plugga på högskola! Lycka till 😀

  106. Rebecka

    Jag är lärare (mellanstadiet), tog min examen för snart två år sen. Jag trivs väldigt bra! Ibland är det en påfrestande arbetssituation, oftast pga brist på vikarier och annat administrativt, men kollegor och elever gör att dagarna ändå är så roliga och går så himla fort. Det ger liksom mer än det tar. Och loven är en ENORM bonus, ser det som en ynnest när jag själv får barn att alltid kunna vara ledig med dem hela loven. Fredagarna går nästan alltid att ha kort dag som lärare, själv slutar min arbetstid 13.30 😉 Mina kollegor som har barn ser även detta som en stor fördel, man får typ en halv helgdag på köpet. Jag vet ju inget om mäklaryrket men tänker rent spontant att det nog är slitigare arbetstider? Kvällar, helger osv. Sen är det kanske en annan slags stress/press i det yrket (provision? Vet inte om det är olika avtal på olika firmor eller hur det funkar), läraryrket är ju också stressigt men går ändå att anpassa utifrån ambitionsnivå och upplägg. Försöker själv alltid att ha lång framförhållning med min planering och då upplever jag det inte som särskilt stressfylld överlag, trots att jag ännu är ”ny” i yrket. Men blir kul att se oavsett vad du väljer! 🙂

  107. Olivia

    Åh, jag tycker du ska satsa på lärare! Har flera bekanta som pluggar och jobbar som det och som älskar det! När du själv har ett sådant driv och passion för vissa ämnen så tycker jag att du verkligen borde satsa på det 🙂 det är samhällsnyttigt och du kommer att känna dig behövd för barn och ungdomar.
    Mäklare är säkert också otroligt roligt också, och jag vill inte bara lyfta fram läraryrket. Men jag tror att man bör vara ganska klipsk med matte och uträkningar. Då det är ju inte bara att hålla i lite visningar av hus 🙂
    Kram!

  108. Ninna

    Jag är hudterapeut men drömmer om att bli läkare/krirurg. Dock har jag små barn och att studera mååååånga år känns inte ekonomiskt bra för min del😏. Annars funderar jag på vårdadministratör/medicinsk sekretare. Men jag ändrar mig ofta. En sak är säker, jag vill jobba på sjukhus så får utgå ifrån det. Lycka till fina du. Vad du än väljer att plugga till kommer du lyckas så bra ❤️

  109. -Jenny-

    Om du är sugen på båda hade jag tänkt ett extra varv på arbetstiderna.
    Lärare = dagtid och mycket ledigt med lön. Visst – du blir begränsad på näääär du kan vara ledig men kom igen. Långt sommarlov, novemberlov, vinterlov, sportlov och påsklov.
    Mäklare = obekväm arbetstid. Mycket jobb kvällar och helger med visningar och budgivning. Hur gör du med barnen? Hårt jobb. Men säkert mycket lön om det går bra. Känns mycket som ett yngre yrke – hur många mäklare +50 finns det?!

  110. nett

    Åh jag förstår din fundering, har också varit sugen att studera till mäklare men tror att jag i familjelivet nu hellre hade valt läraryrket om det stod mellan dessa två dels då man som lärare har helger och kvällar lediga vilket i in värld hade underlättat när barnen har kvälls o helgaktiviteter såsom fotboll osv. sen också att läraryrket inte har provision utan en fast lön. Men tycker att du skall gå på känsla vad säger ditt hjärta vad vill du arbeta med? Kanske hjälper det dig att påbörja utbildningen till mäklare och på så sätt känna av om utbildningen osv passar dig? Känns som enligt din text kommer du fortsätta arbeta med sociala medier och på så sätt så känns det som att du inte behöver ta lån och förlora den biten om ifall du inser att mäklarlinjen inte hade varit något för dig,. Hade nog vågat prova att börja utbildningen och se vart allt leder mig <3
    skulle du ha möjlighet vilja skriva något om hur det är att få syskon vi har en fyraåring och vi efter åtaliga försök att få ett syskon (haft två missfall) så är vi nu i vecka 38 och det närmar sig med stormsteg, samtidigt nu kommer oron hur skall jag tackla vårt nya liv som ammande mamma och mamma till världens bästa nyblivna fyraåring, min man arbetar skift endast nätter så kommer att vara ensam flera nätter i veckan och vår fyraåring ha samsovit med oss i princip alltid, hur löser man en fyraåring och en bebis i sängen utan att de väcker varandra eller att fyraåringen rör sig för mycket mot småsyskonet? Vet att ni samsovit mycket och du verkar så stabil och säker på din mammaroll så att få lite pusch från dig hade varit enormt <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig 🙂 jättekul att läsa. Ja, det kan jag absolut göra! Jag har haft dom på var sin sida av mig men kan skriva ett inlägg om det nu framöver. Allt kommer att gå sååå bra. Oroa dig inte <3 lovar att det löser sig. TACK för så otroligt fina ord. <3 kramar

  111. Elin

    Tror att det är lättare att kombinera ett lärarjobb med småbarnslivet. Mäklare brukar ju jobba mycket på kvällar och helger. Men båda yrken låter väldigt spännande! Lycka till!

  112. Sara

    Jag själv skulle valt mäklare. Är oxå sugen på det men finns ingen utbildning här och med två små barn så blir det klurigt. Skulle nog säga att med ditt yrke du har idag så skulle du göra stor framgång som mäklare! Dock är det brist på lärare. Men det är även tufft att vara lärare med… jag skulle valt mäklare 😊👍

  113. Amanda

    Hej! Vår mäklare hade en lång karriär bakom sig som lärare innan han sadlade om till mäklare. Jag tror att kombinationen mellan mäklare och all kunskap inom pedagogik gjorde att vi kände oss väldigt trygga med honom. Han var väldigt duktig på att förklara hur gången med försäljningen skulle gå till och gav mycket förtroende. Du kanske kan kombinera mäklare med kurser inom pedagogik? 😊

  114. Nicole

    Jag pluggar till mitt drömyrke veterinär och har två små barn. 🙂 Tycker att du ska välja det som känns mest rätt för dig. Förstår att det är svårt att välja när du känner att båda känns rätt men då kanske du ska fundera lite till innan du börjar plugga 🙂

  115. Catharina

    Läser till lärare för åk 4-6 (9-13 åringar), är inne på min 6 termin av 8! Jag ÄLSKAR det! Ska jag vara ärlig så tycker jag inte utbildningen är kanon (inte där jag läser iallafall) men det vägs upp av all praktik vi har (minst 2 veckor per termin i snitt) där man får se och möta eleverna. Det bästa är helt klart när eleverna känner sig duktiga och när poletten faller ner, kan bli tårögd bara av tanken 😍

  116. Sofia

    Jag tog lärarexamen här i Umeå i somras, med religion och samhällskunskap som kombination. Jag kan verkligen rekommendera lärarutbildningen och jobbet som lärare! Det är så roligt och givande jobb, med fina elever och möjligheten att få lära ut mina favoritämnen. 🙏🏼🤗

  117. Sandra

    Läser personal-arbetslivsprogrammet och är därmed en blivande personalvetare 🙂 jättespännande och rekommenderar den utbildningen varmt ❤️

  118. Sandra

    Läser persolal-arbetslivsprogrammet och är därmed en blivande personalvetare 🙂 jättespännande och rekommenderar den utbildningen varmt ❤️

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish