Gabriella Joss Gabriella Joss
Okategoriserade

Mom-shaming

VARJE gång jag är ute och festar så får jag kommentarer om att jag är en dålig mamma. Det är så tröttsamt. Jag är så less på att försvara mig hela tiden och jag upplever att det har blivit ännu värre sedan vi separerade. Då är det på något vis ännu mer okej att skriva taskiga saker till mig – för att jag inte har någon partner? Fick en kommentar nu efter morgonens inlägg att denna person är så besviken på mig och alltid har tänkt att jag har ett så nära föräldraskap och att jag inte borde vara ute sådär och dricka alkohol osv.. Min spontana tanke är att jag håller med om att jag är en ”nära” förälder (googla) men att det ena inte utesluter det andra för min del. Dessa saker har inte ens med varandra att göra?

Jag har skrivit tusen gånger förut att jag är så otroligt mycket mer än bara mamma. Jag ÄR mamma men jag är bara 24 år gammal och fortfarande så ung. Det finns så mycket jag vill i mitt liv och jag vägrar att slösa en enda dag av mitt liv på att oroa mig för vad andra tycker och tänker om mig. Jag tänker inte heller spendera hela mitt liv till att enbart leva genom och för mina barn. Hur egoistiskt det än låter enligt vissa så har jag så mycket andra behov än att umgås med mina barn hela tiden. Jag älskar mina barn mest av allt i hela världen men jag njuter av ett träningspass, en drink med en vän eller bara en dusch utan att barnen springer runt omkring mig och stressar på. Jag hade inte alls varit en bra mamma om jag aldrig fick göra annat än att vara just mamma. Jag hade gått under då. Jag behöver göra annat med. Punkt slut.

Jag tänker inte skriva ett långt inlägg och försvara mig men vill mest bara lyfta all denna mom-shaming då jag anser att den inte går att lyfta nog många gånger. Jag tycker att vi kvinnor och mammor SKA vara enade och stötta, peppa och lyfta varandra. Hur tusan kan man som mamma trycka ner en annan mamma när man vet hur tufft/underbart/roligt/jobbigt/tröttsamt/mysigt det är att vara förälder? För mig är det helt orimligt att man gör så när man är totalt införstådd i vad denna man snackar ner går igenom. Jag är precis tvärtom och tycker att varenda mamma där ute ska veta vilket fantastiskt jobb hon gör. För det gör vi ALLA. Man kämpar på med precis allt från småsaker som att man gav sitt barn fel färg på glaset till middagen eller tryckte på hissknappen innan dom fick göra det.. Alla tuffa natter, jobbiga stunder, tjafs, trots och bråk.. Man gör det SÅ bra. Igår på bussen så var det en mamma som hade två skrikiga barn i en vagn och ett stort barn som vägrade sitta still och man såg verkligen på henne hur jobbigt hon tyckte att det var. Och så får man som vanligt blickar av andra runt omkring som tycker att man ska ha tyst på sina barn osv. TYVÄRR så är det så och jag tror att många mammor känner igen sig i det. Jag satt precis bredvid och våra blickar möttes så kunde inte låta bli att säga att jag känner igen mig såååå mycket och att hon gör det så bra. Och hon blev så himla glad! Och jag med, haha =) Så mycket bättre att lyfta varandra och vara snälla mot varandra.

Jag har fått kritik sedan dag ett som mamma. Eller egentligen redan som gravid. Kritik för att jag bär för urringade kläder, lägger upp för utmanande bilder med min gravidmage, för att jag inte ville amma, för att jag sedan valde att amma länge.. För att jag många gånger i föräldraskapet har gått min egna väg och följt min magkänsla istället för att lyssna på alla andra, för att jag inte ville ge smakportioner förrän barnen var lite större och helammade länge istället.. För att barnen har sovit i min säng från start och fortfarande gör det, för att jag har rest iväg från barnen en del och lämnat dom med sin pappa (första gången i en hel vecka redan när Jason var tio månader).. Ja, för att jag har valt att göra det ena och det andra och helt enkelt varit mig själv, gravid och mamma och följt min magkänsla och mitt hjärta. Och jag vet att jag är långt ifrån ensam att få så otroligt mycket skit som förälder och offentlig.

Jag tror att det är så viktigt att komma ihåg att det är okej att vara den man är och hur man vill! Vi är alla olika och det ena behöver inte utesluta det andra. Jag älskar att pyssla och läsa för mina barn, jaga dom genom huset i form av ett monster medan dom tjuter av skratt och bara fjanta ihjäl mig. Älskar att göra utflykter med barnen och andra gemensamma vänner, se världen med dom, resa, dansa i köket till Baby shark, spela bajsspelet (Jasons favvo, haha) och involvera dom i matlagning. Men jag älskar också att ha en helg med tjejerna och festa loss, åka iväg till Stockholm för jobb och bara njuta av att vara själv osv. Jag tycker att det är helt okej att man har flera sidor och gillar att göra olika saker. Att man är en bra mamma betyder inte att man aldrig ska ha roligt på egen hand, komma hem för sent på kvällen eller dricka alkohol. Att älska att vara för sig själv betyder inte heller att man är en dålig mamma då man precis som jag kanske uppskattar tiden med sina barn extra mycket efter det. Vi är alla olika och har olika personligheter, känslor, behov och intressen. Jag är ödmjuk för allas olikheter och att alla inte tänker eller gör som jag och det tycker jag att alla borde vara. Man hittar sina egna vägar och det allra viktigaste är att man mår bra. För mår man bra som mamma så mår barnen också bra. Jag brukar se det som en så stor investering att ta hand om mig själv för då vet jag att jag på lång sikt kan ge mina kids det bästa livet.

Nej hörrni. Jag vet att jag har skrivit om detta tusen gånger förut men jag vägrar att ge mig. Jag HATAR mom-shamingen som pågår konstant på sociala medier. Vad man än gör så gör man fel och vi måste prata mer om detta och vägra acceptera att det ska vara såhär. Tror ni att pappor får ta skit så som vi mammor får!? NEJ! Inte ens i närheten. Fick liksom kommentarer förut om att F var så ”snäll” som var pappaledig och hemma med barnen och att det var så kul att han faktiskt ville det. Hur skev är inte världen vi lever i? Jag säger tvärtom, fy fasiken vilken lyx att få vara hemma med sina barn! Är väl inte minsta snällt att ta hand om sina egna ungar? Eller? Jag kommer aldrig sluta kämpa i detta ämne och lyckas jag påverka EN enda person med något som jag skriver om detta så är jag så himla nöjd. Vi måste sluta klanka ner på varandra och samtidigt höja alla pappor till skyarna för att dom umgås med sina barn och byter en blöja typ. Min förhoppning är att detta inte ska existera när min dotter kanske blir mamma en vacker dag. Och det allra vidrigaste enligt mig är att det oftast är kvinnor (och faktiskt mammor) som går på andra mammor. Skärp er! Vi gör alla ett förjäkla bra jobb!

Detta är så så så så sant! Så tänkvärt och viktigt. Har inte enbart med att vara mamma att göra men jag tycker att det passar här med.

KRAM på er alla! <3 <3 

Kommentarer

  1. Rebecca

    Du är fantastisk! Det är en jävla lyx för föräldrar(pappor) att kunna vara hemma med sina barn.
    Jag bor i Australien och min man kan bara vara hemma i två veckor. Det är så tråkigt och han är verkligen ledsen över det. Sverige är verkligen ett fantastiskt land ❤️

    Mum shaming är hemskt och jag blir så arg, man är aldrig ”good enough”! You do you girl!

  2. Linda

    Heja dig!

    Jag själv är en relativ nybliven mamma. William blir 5 månader nu den 25 December.
    Har fått höra så otroligt mycket angående min mammaroll sen lilleman kom. Att jag har lämnat bort han så otroligt mycket till min mamma och pappa osv. Dem har kanske haft honom 3ggr totalt en halv dag sen William föddes i Juli, och då är det jag som har ringt och frågat om dem kan ta honom för att få lite avlastning ”är totalt ensamstående sen dag 1, pappans finns inte med i bilden”
    Men det värsta jag har fått hört är att jag har ljugit om min graviditet med lilleman ”visste inte om att jag vänta honom fören dagen han bestämde sig för att titta ut den 25 Juli”
    Har märkt hur mycket andra mammor lägger sig i hur andra uppfostrar sina barn. Snälla skit i vad andra gör och uppfostra era barn på ert sätt. Bara för att det funkar för er så är det inte säkert att det funkar för andra..

  3. Mia

    Jättebra skrivet och jag håller med om exakt allt, utom att barn blir lyckliga om mamman är det. Det är sant att en olycklig mamma påverkar barnen negativt, men det finns ingen garanti för att barnen är lyckliga om mamman är det. Med det menar jag inte att jag dömer en mamma som festar osv, tycker precis som du att en mamma inte bara är en mamma utan en egen person med egna behov också. Men barn är också egna individer med egna känslor. Kan jämföras med att ha en partner som är lycklig- det innebär inte att man själv behöver vara det. Men självklart är det bättre för barnen att mamman är lycklig än inte, ville bara lyfta det! Kram

  4. Linnéa

    så viktigt inlägg! Själv är jag 20 år och bonusmamma till en liten flicka på 3 år. Inte helt lätt alltid och upplever alldeles för ofta mom-shading. Speciellt om jag väljer att gå ut med mina vänner och ha en tjejkväll, på den veckan när vi inte ens har knatten. Kan man inte bara stötta varandra istället liksom. Man har ju mer än bara en roll här i livet:)

  5. Lovisa

    Alltså ditt inlägg såå himla viktigt och bra. Jag skriver aldrig kommentarer men måste bara få skriva hur grym du är.. Ser upp till dig otroligt mycket. Du är lika gammal som mig och jag är mäkta imponerad av vart du är idag. Ditt företag, två fanatiska barn och ett eget hus, WOW säger jag bara. Så sjukt cool är du tjejen. Jag har varken barn eller hus, men om jag blir mamma ska jag ha dig i åtanke. För du är en stor förebild för mig.
    Jag förstår inte varför alla ska lägga så mycket energi på att tycka och tänka om andras liv. Varför inte leva sitt egna liv och puscha varandra i livet, oavsett vilken livsstil man har. Förstår inte hur någon kan ha mage att bestämma över någonannans liv. Kan enbart vara avundsjuka som ligger bakom.
    Du är helt fantastisk Gabriella, du är bäst för dig och dina barn. Ingen annan ska få påverka hur du och din familj ska leva ditt liv. Vet att du får sådana här kommentarer varje dag om hur grym du är, men glöm inte att ta åt dig av de, för du är värd varenda en av de fina orden. KRAM.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Alltså jag blir helt tårögd.. TACK snälla, snälla du <3 <3 ska spara dina fina ord och läsa dom om och om igen dom dagarna som jag tvekar på mig själv som mest. TACK igen <3 du anar inte hur otroligt tacksam jag blir för dom fina orden. Du är för fin!! Största kramen <3 Du gjorde min kväll!

  6. Ida Sandberg

    Såååå bra inlägg!!! Heja dig! Jag är själv uppvuxen med en mamma som endast var mamma. Hon hade sällan mycket till liv och när hon väl började ”leva” igen blev både hon och jag lyckligare! Det tar jag med mig i min egen mammaroll, att tillåta mig själv att få vara Ida också! Livet tar ju inte slut bara för att man blir mamma, även om en hel del verkar tro det 🙂 Lever man ständigt i sin mammaroll och genom sina barn står man där sen och har ingen aning om vad man ska göra i livet när barnen väl vuxit upp. De är ju inte i behov av en förevigt liksom, och om man ständigt ”låst” sig vid dem tror jag att det är svårt att släppa taget, då förstör det nog mer än vad det ger tyvärr om man försöker hålla kvar i det gamla.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh, ja, det kan jag tänka mig! Det tror jag med.. Det är så viktigt att inte förlora sig själv i att bara vara förälder.. För som du säger så är det ju inte för alltid barnen behöver en och det är fint att kunna ha lite egna intressen osv på sidan av 🙂 KRAM <3

  7. Emelie

    Har aldrig kommenterat här inne förut men nu känner jag att jag måste. Förstår inte dessa människor som har mage att komma med pekpinnar eller bli besvikna på dig för vad du gör när du har en barnfri kväll? Hur kan man bli BESVIKEN på en person man INTE ENS KÄNNER, för att de väljer att gå ut och festa en kväll? Det om något kan inte vara sunt. Sök hjälp säger jag.
    Hoppas du inte tar åt dig ett smack.

    Jag föder snart mitt första barn, och har redan märkt av hur mycket åsikter folk har om ditten och datten som har med mig, mitt liv, och mina beslut att göra. ”Ska du amma? Åh vad bra, jag kan ju inte förståå folk som inte väljer att göra det, bla bla” Nähä, men gör inte det då. Håll tyst och behåll dina åsikter för dig själv.
    Om det är något jag ska försöka ta till mig av, så är det att inte lägga mig i andras val kring sina barn, eller hur de uppfostrar sina barn.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Nej, jag håller verkligen med!! 😀 nej, tar inte åt mig.. Men det är SÅ störande och det finns säkert många som tar åt sig. Ja, det är så sjukt!!!Du gör det bästa för ditt barn. Följ ditt hjärta och din magkänsla så blir det bäst. Stort lycka till med bebis fina du. KRAM <3

  8. Johanna

    Men gud, du hade ju inte ens dina barn? Vad ska du göra, sitta hemma och deppa? Du kommer ju kunna leva på den energin, att du haft det kul och har fina vänner och föra över det på kidsen. Du är ju bara 23(?) år, passa på?? Du har ju varit mamma i unga år, är nyskild och har extra tid, passa på att göra precis vad du känner för <3

  9. Nina

    Asså jag önskar att man kunde trycka på ❤️ flera gånger om. Du är en grym förebild och mamma och jag vet att jag har skrivit det flera gånger förut. Men du är verkligen en så fantastisk person!❤️
    Du ger mig verkligen styrka varje dag trots att du inte vet det eller ens känner mig! Och jag hoppas att jag en dag kommer orka ta mig ur mitt destruktiva förhållande till min sons pappa. Fortsätt att vara den vackra, grymma och äkta person som du är! Stor kram till dig!💕🥰

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men alltså gulle du, blir så otroligt rörd!! TACK underbara du!! <3 det kommer du att göra, heja heja dig. DU är stark <3 <3 kram <3

  10. Ninna

    Såååå rätt och bra skrivet! . Det är inte din uppgift att prata om detta men det visar att du har ett stort hjärta och mycket förståelse i livet. Det är viktigt att prata om det för det är inte okej. Vi behöver inte alltid agree, bättre i såna fall att agree to disagree än att skriva dömande kommentarer. Varje tanke man har måste inte riktas mot andra eller göra sig hörd, konstruktiv kritik är Ok men att döma, shama not so much. En offentlig person är inte en slagpåse heller. Så ung och klok❤️ fortsätt bara såhär🥰

  11. Karin

    Jag är en fantastisk mamma till sonen och jag älskar att bo på hotell själv någon/några gånger per år, äta proteinglass och sötsaker till frukost eller ta ett glas vin en vanlig dag.

  12. Elin

    Till ALLA Mammor där ute.
    Sluta hoppa på varandra och var glada över att just ni är mammor.
    Ni attackerar mammor som inte förtjänar det, dom barnen som behöver hjälp får ingen hjälp för att ni anmäler fel personer.
    GE FAN i att utnyttja systemet bara för att ni är bittra och avundsjuka.
    Vi är så många som kämpar mot ofrivillig barnlöshet. Va lite tacksamma över det ni tar för givet.

    Du är bra!

  13. Malin Olofsson

    Jag blir rosenrasande på folk som öht har mage å kommentera ett föräldraskap.. Man har väl samma rätt att gå ut och roa sig oavsett om man har barn eller inte! Vi har 5 (nu vuxna) barn, har vi inte haft barnvakt så har ju en av oss varit hemma med dom medans den andra varit ut, ja inte varje helg men det hände ju! Å vad mår barnen bäst av, en förälder som är ut ibland å verkligen får känna sig som nått annat än just förälder eller en som alltid sitter hemma å bara är förälder?! Nääää vet du, den människan måste ha ett himla tråkigt liv! Å va 17 spelar det för roll vad du gör när barnen är med/hos sin pappa?? Fortsätt å va du mao den närvarande mamma du är för det är du bäst på!
    Kram kram från en annan mamma

  14. Emma H

    Tycker det är helt sjukt att DU får kommentarer om att vara en dålig mamma.
    Du får festa hur mycket du vill och göra exakt vad du vill, det gör dig till en helt normal människa. Jag har själv barn och festar när jag känner för det, jobbar inom krogen och jobbar därav sena nätter och helger och inte fan är jag en dålig mamma för det. Om någon skulle ge mig en liknande kommentar hade jag på riktigt smällt till den personen rakt i nyllet. De som skriver sådant är högst sannolikt avundsjuka på dig och hur fantastisk du är på alla sätt. Det är lätt att gömma sig bakom en skärm men de skulle aldrig våga säga en sån kommentar in your face. Live your life och ha kul medans du lever,

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Du är en GRYM mamma!! <3 Förstår dig. Man blir så less och speciellt när man kämpar och gör sitt bästa varje dag!! KRAM till dig och alltså tack för så peppiga och fina ord. Blir så otroligt, otroligt glad <3<3

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish