Gabriella Joss Gabriella Joss
Okategoriserade

Det sjukaste jag har varit med om på länge

Alltså detta är såååå sjukt! Jag vet inte ens vad jag ska skriva. Vi äter ju vegetariskt här hemma som ni vet! Och med vegetariskt så menar jag att vi äter ägg och mjölkprodukter. Detta heter väl också lakto ovo vegetariskt om jag förstår rätt. Jag tycker verkligen att ALLA är fria att äta vad dom vill Jag skrev faktiskt ett inlägg om det för ett tag sedan och istället för att länka det så klistrar jag in det här:

Ni som följer mig på instagram och insta story såg nog att det var en tjej som hackade på mig igår.

“HUR KAN DU KÖPA MJÖLK!? Det är kalvarnas mat och inte din!”

“Vad äckligt att ni äter mjölk och ägg”

“Vilken dubbelmoral att du säger att du är vegetarian men äter mjölk och ägg”

OSV OSV OSV.. Och vet ni! Detta är inte första gången folk kommenterar vår kost. Folk tycker att vi bör ge barnen kött för annars kommer stackarna att få näringsbrist.. Folk tycker att vi minsann är korkade som kallar oss vegetarianer fast vi äter mjölk och ägg.. Folk tycker att vi bör skämmas för att vi inte lever med helt vegansk kost.. Folk förstår inte hur vi kan vara vegetarianer.. OSV..

Jag måste ärligt talat börja med att skriva att jag blir arg. Trött.. Frustrerad.. Vi äter vegetariskt. Vi äter mjölk och ägg. Vi serverar faktiskt fisk ibland för barnens skull också. Det händer sällan men det händer. Men jag vågar inte skriva det. Vet ni varför? För att jag blir påhoppad direkt. Och det värsta är att många av dom som hoppar på mig faktiskt inte ens äter vego själva utan är KÖTTÄTARE. Jag går in på deras profiler på instagram för att se vad tusan det är för människor… Och där finns det blider på korv och fläskfilé.. Men att jag käkar ägg det är sjukt tycker dom.. Hur går det ihop?

Jag vill sluta kalla mig för vegetarian. För vad jag än gör så blir det fel. Jag är trött på att vara placerad i ett fack där det är okej för folk att hoppa på mig och min familj. Jag blir påhoppad oavsett vad jag gör eller hur jag gör det. Det är omöjligt att göra alla nöjda. Och jag tänker inte ens försöka. Men jag vill bara förtydliga..

Sedan ska jag också berätta för er att jag för egen del gärna hade käkat HELT veganskt. Men kunskapen finns inte där till 100% och då barnen kommer först så vill jag försäkra mig om att dom får i sig alla näringsämnen. Jag vill ha ost, smör, ägg, crème fraich osv hemma. Det är viktigt för mig för att jag vet att dom är små och att jag är för lat (ja, så är det) för att sätta mig in i det och läsa på + tillaga vegansk kost som innehåller ALLT dom behöver varje dag.

Nu sätter jag ner foten! Nu får det vara nog! Vi äter alla det vi själva vill och har våra själ till det. Jag får kväljningar av tanken på att äta gris, ko och kyckling men att servera lax till mina barn känns bra. Så känner JAG. Sedan känner någon annan något annat. Och det är helt okej. Jag kan inte tillfredsställa alla och vad vi äter bör inte angå någon annan än just oss, vår familj.

Jag skulle aldrig komma på tanken att hacka på någon som inte äter vegetariskt. Kunskapen, orken eller viljan finns kanske inte där? Däremot så inspirerar jag gärna med härliga recept och bjuder in i vårt kök och vår matlagning. Där finns det ägg och mjölkprodukter.. Och passar det inte så får man väl bara se förbi det. Som sagt, jag skulle gärna äta helt veganskt själv men som småbarnsmamma är jag för lat. Jag orkar inte laga olika rätter till mig och barnen och jag orkar inte heller laga vegansk kost som innehåller precis ALLT som barnen behöver vaaaaaarje dag. Då känns ägg och mjölk som bra alternativ då vi redan har valt bort köttet.

Så.. Nu vet ni det. Jag är inte perfekt och så är det. Det är jag ärlig med. Om 10 år kanske jag är vegan på heltid men idag är jag inte det. Och oavsett vad jag äter och inte så angår det ju ingen annan utom mig. Jag vet också att djuren lider mycket, kanske inte alla men många. Men vi försöker att alltid köpa ekologiskt och jag byter ofta ut produkter till ex. havre, soja, nöt-baserat. Men långt ifrån allt som sagt.

Det var allt för mig. Var bara tvungen att skriva av mig lite kring detta då jag nästan dagligen blir ifrågasatt kring vad jag äter, vad jag har på mig, vad jag har för produkter i badrumsskåpet osv.. SÅ trött på det nu!

Ja, där var inlägget. Vet ni vad som hände igår? Jag har gjort ett samarbete med Arla på instagram och vi har alltid just deras ost här hemma. Många kanske undrar varför vi inte väljer Norrmejerier men den innehåller löpe och det försöker vi undvika så gott det går iallafall! Även där är det samma sak  – ALLA får göra som dom vill. Man får äta vad man vill! Men vi har valt att göra så. Och äter alltid den osten! Så jag tyckte att det var roligt att göra det samarbetet. Började plötsligt få jättemycket kommentarer från veganer som skrev massor av negativa saker och hoppade på mig.. Dessa följde inte ens mig utan hade väl blivit hänvisade till mitt inlägg från något annat ställe.  Och förlåt men jag tänker bara ”galna veganer” direkt… Haha.. Tycker INTE att alla veganer är galna eller att det är galet att vara vegan men det finns alltid en grupp av sådana som ska hetsa, synas, höras och bara trycka upp sina åsikter i ansiktet på andra. Blir så trött på sådant.. Jag bara blockerade kommentarerna och tänkte inte mer på det. Plötsligt börjar jag få massor med HOTFULLA meddelanden på instagram som verkligen är HOTFULLA och läskiga. Riktiga hot och anklagelser som om jag vore en läskig mördare typ. Blev så paff och chockad. Hur kan man på riktigt HOTA någon för att den väljer att äta ost? Alltså det kan vara bland det sjukaste jag har varit med om på sociala medier.. Man får gärna sprida sin mening och sina tankar MEN man kan göra det på ett trevligt sätt utan påhopp. Iallafall när det kommer till vad folk väljer att äta och inte.. Det är ju klart att alla som är veganer har sina anledningar till det och tycker att deras anledningar är bäst i världen men det är ALDRIG okej att hota någon på grund av val av mat? Nej, ville bara dela med mig och kanske påminna om att det är fint att sprida sitt ord och göra djurens röst hörd.. Men gör det i så fall på annat vis! Inspirera med goda, smakfulla recept kanske? Starta en matblogg där du bjuder på maten du lagat eller en blogg där du delar med dig av din kunskap kring djurhållning eller vad det nu kan vara? Men hota – nej det är aldrig rätt! Och ärligt talat så tror jag bara att folk blir mer och mer anti ju mer dom blir ”hackade” på med andras kunskap och rätt och fel. Jag blir iallafall bara arg och irriterad när någon ska läxa upp mig om hur jag borde göra istället för att kanske skriva ”du, det där låter jättegott men jag har ett bättre alternativ till mjölk som är så gott! Prova xxxxx nästa gång istället, tror ni hade älskat det”. Så tycker jag iallafall! Blir så mycket trevligare då!

Bilder av Katya

Kommentarer

  1. Sara

    Blir så chockad att folk orkar lägga ner tid och energi att klaga så mycket på dig, du som verkar vara en så himla klok person med sunda värderingar. Jag är flexitarian och det verkligen upp till dem som tagit steget längre och är vegetarian, förstår inte då varför man klagar på en sån sak som att ni fortfarande äter ägg eller mjölk? Speciellt när dom själva trycker i sig kött. Nej usch, hoppas du inte tar åt dig (även om det måste vara jättesvårt). Kram <3

  2. Malin Rydén

    Jag tycker ni gör en jättestor insats i det ni gör.Vi kör ungefär hälften vegetariskt o resten gärna ekonötkött viltkött lite kyckling o så mscmärkt fisk.
    Använder med växtbaserad mjölk mm.
    Ett tips bara om man vill åt omega 3 i laxen så köp pinklax alltså vildfångad då slipper man även antibiotikan..Allt gott!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men tack snälla du! Ja, vi anstränger oss med det vi känner att vi kan i vår vardag! Tack för tips, kram! 🙂 <3

  3. Lollo_2

    Jag tycker folk ska lägga ner sin energi på att ta hand om sina barn / familj .
    alltså shit ifs jag tycker att det är bra att du får uppmärksamhet så du inte tappar läsare hade varit fruktansvärt 🙁 kramar ♥♥♥♥

  4. Paulina

    Alltså wow! Tappar hakan hur folk kan bete sig. Stå på dig!!
    Hade också ätit mer veganskt, men med massa allergier hemma är det fasiken stört omöjligt (nötter, soja, mandel, jordnötter, baljväxter) sen ägg då..Men det är ju lätt att undvika (iaf för en som inte är helt inne i det). Men vi försöker iaf utesluta kött av olika slag 1 gång veckan. Räcker för oss liksom, och hade blivit så jäkla arg om nån kommentera det och vårt val av mat? Sjukt!!!!

  5. S

    Jag förstår inte hur dessa människor tänker! Tror dom verkligen att hot och skrik gör skillnad? Däremot så tror jag faktiskt att begreppen vegetarian och vegan ställer till med mycket onödig förvirring. I ordens rätta bemärkelse så äter en vegetarian ingenting som kommer från djurriket. Inte kött, fisk, mjölk, ost osv. En lakto, -ovovegitarian äter även mjölkprodukter och ägg. En pescaterian äter fisk, mjölk och ägg. En vegan äter precis samma kost som en vegetarian, skillnaden är att de drar sin livsstil även utanför kosten och inte använder tex. Skinn, smink och andra produkter som har djur i sig osv.

    Förvirringen kring begreppen som har uppstått de senaste åren tycker jag gör att allt vattnas ut. Idag har man hittat på att det är skillnader, rent kostmässigt mellan vegetarianer och veganer. Jag tror att det ställer till med mycket förvirring. Självklart är det inte rätt att hota andra människor eller att bete sig illa för det! Jag äter som du, alltså inte nöt- eller fläskkött men mejeriprodukter och fisk ibland. Jag säger bara att jag inte äter kött men är inte vegetarian

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Nej man undrar ju… DU har sååå rätt!! 🙂 ska också börja säga så! Så slipper man kanske påhopp! Kram <3

  6. Sara

    Jag tycker det är så konstigt, att vegetarianer enligt min upplevelse får mer skit för att de äter mjölk och ägg än vad allätare får för att de äter kött 🤦‍♀️

  7. Cecilia

    Amen käre nån..vill inte kalla någon idiot MEN än är inte sista idioten född 😑 Stå på dig gulliga Gabriella, du har absolut ingenting att be om ursäkt för! Varma kramar till dig och familjen ❤

  8. E

    Vet ej om laktos fri mjölk kommer från djur men Valio mellan mjölk smakar precis som den röda från norrmejeriet, så tips om de nu inte kommer från djur. Vi dricker den då sonen blir dålig i magen av vanlig

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja,den kommer från djur men den är laktosfri! Sedan finns det ju veganska produkter som är helt mjölkfria! Kram

  9. Emma

    Folk är ju inte riktigt kloka.. Hur kan man bli så upprörd över vad någon annan äter! Hade också blivit mer anti om någon skulle på ett otrevligt sätt tryckt upp deras åsikter i mitt ansikte! Bättre som du säger, att de istället då skulle tipsa med härliga recept eller hänvisat till en jättebra vegansk blogg tex.. nä alla får väl göra sitt eget val och äta vad tusan de själv vill! Förstår att du blir sjuk less! Hädanefter får du kalla er för ”mat-ätare”, och helt enkelt svara på frågor; att ja i våran familj äter vi mat, vad äter ni? 🤦🏻‍♀️

  10. Johanna Wadh

    Förstår inte problemet med att inte respektera och acceptera varandras olikheter. Dessa deppiga människor som gömmer sig bakom en dator eller telefon och skriver dessa kommentarer är de som själva är ouppfostrade och söker efter negativa reaktioner, för bakom en skärm är det lättare att vara tuff… men det kallas feghet. När det går till personangrepp som du fått i kommentarer så är det horribelt att någon ens kan yttra sig så.
    Ni ska vara stolta och inte påverkas av dessa människor och kommentarerna för det är vad de vill, tyvärr.
    Heja er och fortsätt vara ni som familj för ni gör det förbaskat bra💪🏼❤️

  11. Lina

    Alltså det är helt sjukt det du får utstå!! Det är så svårt att begripa hur människor kan få för sig att kommentera någon annans liv på det sättet och till och med gå över gränsen! Vilka idioter! Du har rätt att leva ditt liv precis hur du vill men förstår att du påverkas av detta. Försök tänka att många följer dig för du och din familj är inspirerande och allt positivt du bidrar med i dina kanaler.

  12. Emma

    Riktigt tråkigt att du får sådana kommentarer men jag måste säga att jag dessvärre upplever att det är MÅNGA veganer som är otroligt otrevliga mot både vegetarianer och köttätare. Omoget tycker jag. Precis som du säger så är valet fritt. Ha det fint!

  13. Maria

    Ger man sig på dig så är det garanterat Avundsjuka😊 folk som håller på så ÄR idioter. En normalbegåvad person beteer sig inte så här mot Andra människor! Kram till Er och en jättefin blogg, från en vegetarian som oxå äter mjölkprodukter 👏👏

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Heja dig! Du gör en stor skillnad genom att bara skippa kött! Om man bara kunde se det positiva som alla gjorde istället för att hoppa på alla för det dom gör ”fel” 🙂 kram <3 tack för fina ord!

  14. Camilla

    Bland det sjukaste jag läst! Jag beundrar dig och alla andra som delar med sig av sitt liv i socialamedier. Jag hade aldrig orkat…
    Bra att du står på dig och du skriver så mkt klokt. Även om det är sjukt att du får utstå denna typ av kritik och hot är jag glad att du berättar det så att vi ”normala” kan peppa och stötta dig!! Hoppas nu efter ditt inlägg att folk ger sig. Många kramar

  15. Elise

    Håller med till 500%. Tycker även samma ang de där extrem feministerna som ska börja hota en när man inte håller med i deras rent ut sagt – hat mot män. Sån jävla avsky de spyr på både ett helt kön, och även alla som inte håller med dom i alla frågor… så jävla trött. Alla kvinnor kanske inte vill vara hemma 50% utan kanske 80%. AV EGEN VILJA. Vissa mammor vill amma heltid och inte ge flaska med ersättning ENBART för att pappa ska få mata 50% av gångerna. (Självklart ger man ersättning om man vill/måste/tycker det är bättre eller av annan orsak) men jag menar just de som helst vill amma om de kan, och den där pressen att ”papporna MÅSTE mata 50% av gånger, kvinnan är inte en kossa, etc etc. har hört så sjukt sjuka argument från vissa feminister. Även debatten om kläder och pronomen tycker jag vissa drar så långt. Tills dom gör en flock hönor ur ett enda ägg… tröttsamt. Suck! Bra att du står på dig!! Du gör inget fel, alls. Fantastisk människa med fantastiska värderingar. Punkt. Folk måste hitta ett liv värdigare än att sitta och klanka ner på andra. Så ovärdigt för vuxna att hålla på så. Har de barn är det ännu mer skamligt… alla gör så gott de kan, och vill man vara extrem själv så varsågod, men att börja diktera hur annan ska göra är att dra det för långt. STOR suck! Och kram till dig som är så fantastisk!

  16. johanna

    bara att vara vegetarian är beundransvärt tycker jag, krävs kunskap och engagemang för det oxå!! är så så imponerad av hur du alltid bemöter hatet!! du verkar vara så klok och genomsnäll människa

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish