Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Det där med skärmtid

Hur mycket sitter ni vid mobilen om dagarna? Jag såg att Ida Warg och Therese Lindgren hade frågat på instagram och det var SÅ många som satt vid telefonen i väldigt många timmar om dagen. Jag har faktiskt som mål att dra ner på min skärmtid rejält och speciellt nu i sommar. Kan ju bli lite svårt då jag jobbar med just sociala medier men allt går ju om man vill och jag VILL verkligen ha mindre skärmtid och mer tid för att leva och känna att jag njuter och är precis här och nu.

Något jag har reagerat på är att jag alltid kollar telefonen det första jag gör på morgonen. Minns att en av mina läsare skrev för ett tag sedan (i ett inlägg där jag skrev om stress och hur man kan hantera den) att hon brukade låta bli att kolla sin telefon förrän efter lunch. Att det minimerade stressen i hennes liv. Jag har faktiskt aldrig provat men det ska jag helt klart göra. Jag har märkt att jag verkligen kan bli just STRESSAD av att ha mobilen nära och tillgänglig hela tiden. När vi har haft mycket för oss och tiden för telefonen inte riktigt har funnits så har jag känt en sådan ro i hela mig. Jag älskar sociala medier, att kika runt på olika hemsidor och det enkla livet som mobilen ger men jag blir också lätt stressad av att ständigt försöka hålla mig uppdaterad. Inte för att jag egentligen aktivt försöker… Det blir på något vis en undermedveten stress som bara kommer och är svår att få bort.

Jag tror helt klart att vi alla hade mått bättre av mindre skärmtid och nu när det faktiskt är sommar och härligt varmt ute så tror jag att det är ett bra läge att försöka tänka om när det kommer till hur mycket man använder sin telefon. Jag har cirka 4 timmars skärmtid nu och det tycker jag är MYCKET. Som jag nämnde så hade ju Ida Warg ställt frågan på instagram och det var läskigt många som satt med telefonen fem timmar eller mer. Trots att jag jobbar mycket från min mobil så är mitt mål denna sommar att dra ner skärmtiden till 1-2 timmar om dagen. Och sedan även försöka hålla det mot hösten och i fortsättningen.

Det har slagit mig att jag faktiskt tar upp telefonen rätt ofta när jag inte ens behöver. Som att jag utan att tänka på det bara drar fram den och skrollar igenom ex. Facebook eller instagram. Någon annan som gör likadant?

Är ni med mig på denna utmaning? Att försöka minska skärmtiden och vara mer i nuet? Denna sommar vill jag verkligen ta vara på och njuta av med min familj. Vill vara lycklig, skratta, sola, bada, leka med mina barn, äta gott och umgås med vänner. Så från cirka fyra timmar vid mobilen så kör jag från och med nu 1-2 timmar. Visste ni att instagram ex. har en inställning där man kan få ett ”larm” när man har varit inne på appen en viss tid? Jag har ställt in den tiden på 30 minuter nu så får vi väl se hur det går =) Hoppas ni är med mig! För jag tror verkligen att vi alla skulle må så mycket bättre av lite mindre skärmtid än vad dom flesta av oss faktiskt har idag.

Jag vet inte om ni har märkt det men jag har varit lite mindre aktiv här på bloggen med än vad jag brukar vara. Kommer såklart att uppdatera hela sommaren men inte vara lika hård mot mig själv gällande antal inlägg och liknande. Ge mig själv tid för återhämtning och ta lite semester.

Kommentarer

  1. Profilbild
    Sara

    Känner verkligen igen det här med att ta upp telefonen och scrolla igenom den utan att man egentligen behöver..

  2. Profilbild
    Feli

    Jag tänker absolut vara med på denna utmaning. Har redan tagit bort Facebook, men fortfarande mycket skärmtid. Och det värsta är att jag stör mig själv med att sitta vid mobilen hela tiden. Kollar på film och slösurfar, leker med barnet och slösurfar, det första jag gör på morgonen: slösurfar. Fick en bra tankeställare här idag, tack för den och ha en fin dag 😘

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men vad roligt 😀 låter ju perfekt att dra ner lite då! Kram kram och tack själv <3 ha en underbar kväll!

  3. Profilbild
    Annie

    Kommer att göra som du! Har bestämt mig för att minimera skärmtiden. Kommer att vara på solsemester i två veckor och då använder jag alltid telefonen minimalt, mest att fota med. Men tänker även fortsätta så resten av sommaren. Kanske bara gå in och kolla insta/fb litegrann, och läsa favoritbloggarna. Men skippa ”slöscrollandet”. Har köpt massor av böcker, så ska läsa massor, umgås med familj och vänner, sola, bada, vila och ”bara vara”.

    Ett knep jag tänkte ta till är att se till att lägga telefonen på en plats där jag inte ”råkar” gå och kolla den hela tiden. Och så drar jag istället upp volymen på ringsignalen och meddelande så hör jag om någon ringer och behöver inte gå och kolla mobilen som jag annars gör (har alltid på ljudlös/mycket låg volym annars). Alla andra aviseringar ska såklart vara avstängda så att telefonen inte ligger och plingar hela tiden.

  4. Profilbild
    Karro

    Jag har tagit bort både fb och insta och har aldrig mått bättre. Nu finns det ju typ inget att kolla på på mobilen utan typ hemnet. Så det blir inte mkt skärmtid nu. Men som du säger, det är ju ditt jobb, så det blir ju svårt för dig. Kram!

  5. Profilbild
    Amanda

    Vi införskaffade oss Apple Watch, skit tänkte jag men den har gjort att jag sitter mycket mindre med telefonen, jag har liksom ingen anledning att kolla på den för klockan informerar mig om jag har fått något på den sen har jag även satt på ”skärmfri tid” på telefonen då kan jag inte sitta med den alls 😍

  6. Profilbild
    Linda

    Jag och min sambo, har dragit ner på mobilen ganska rejält på vardagarna . Det vi har gjort är när vi kommer hem från jobbet och hämtat barnen på förskolan, lägger vi mobilen i hallen i en skål. Och där får den ligga tills barnen har somnat. Det har blivit så mycket bättre. Men ringer mobilen så svarar vi självklart 😂

  7. Profilbild
    Daniella

    Jag vet inte om detta upplevs som provocerande men jag förstår inte alls detta med att skärmtid skulle göra en stressad. Jag upplever det snarare som återhämtning att vara få ligga i soffan och scrolla igenom instaflödet lite då och då medans tankarna bara får flyga fritt 🙂 men såklart är detta olika för alla, och det måste ju såklart ske med måtta!

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish