Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Fredag i min favoritstad

Hej vänner <3

Hoppas allt är bra med er!

Idag tar vi in på hotell (har under dom föregående dagarna bott hos barnens farfar) och jag ska fota och fixa till ett samarbete. Senare ikväll ska vi nog ut och käka middag medan barnen sover i vagnen. Får se hur vädret är och om vi är taggade eller om det blir någon take away istället! Ska passa på att unna mig en lååång dusch och ett pass på hotellets gym också. Har inte tränat sedan vi åkte hemifrån och det kliar typ i kroppen!

Önskar er en underbar dag. KRAM.

Lite bilder från igår när vi besökte Slottsskogen. Allt är så himla fint här i Göteborg! Älskar och saknar det! Bara utbudet i butikerna är ju MAGISKT. Och blommorna som finns överallt!? Gör typ ont i mig att jag missar detta varje dag i och med att vi bor uppe i norr, haha.. Vill bara sälja huset och komma hem igen! Ja, så känns det. Men så blir det nog inte. Som jag skrev så älskar jag var vi är i livet just nu, alla våra vänner, barnens trygghet där uppe. Men till Göteborg vill jag alltid för mitt hjärta känns verkligen så hemma här. Speciellt när jag har min familj med mig. Som F sa igår ”det var ju här vårt liv började på riktigt” och så var det ju verkligen.. =) Känns som en saga att åka förbi alla platser som betytt något för oss genom tiden som vi bodde här. Tror att vår flytt hit betydde mer för oss än vad vi förstod då och formade oss mer till dom vi är idag än vad vi kunde ana..

Till något jobbigt då.. Vill inte ens skriva om det egentligen men kan bara inte förtränga det. Vi var ju som jag skrev i Slottsskogen och det är ju så fint och mysigt att bara strosa runt där. Barnen älskar alla djuren, att titta på myrorna som kryper runt, det doftar så gott, växter och blommor överallt – så mys! Men när v kom till pingvinerna och sälarna så brast det typ för mig. Fullsmockat med folk runt dom, dom ser stressade ut, verkar inte alls må bra.. Vet inte om detta stämmer eller inte men det är min egna uppfattning, så ingen fakta såklart.. Men jag klarar typ inte av att se djur som är instängda på liten yta sådär som inte alls verkar höra hemma där dom är.. Vet någon om dessa djur har det bra? Kan dom ens ha det under dom omständigheterna? Och i så fall, hur kan det ens vara lagligt? Nej, jag började faktiskt gråta igår av detta. Kalla mig fjantig men det kändes bara så jobbigt med alla barn som stod runt och pekade och skrek medan djuren typ försökte gå undan.. Och så har dom liksom ingenstans att gå.. Tycker inte alls det känns lika jobbigt med ex. får eller getter då dom känns mer som ”tama” djur som behöver människor.. Men när dom är mer vilda.. Nja, har så jäkla svårt för det.. Vad känner ni?

Kommentarer

  1. Linda

    Jag är så emot att djur ska vara inlåsta o tittade på för människans nöje..skulle jag själv vilja det? Om svaret är nej så varför då utsätta någon annan levande för det. Har diskuterat detta med vänner med barn som motiverar sina zoo besök med att barnen tycker ju att det är så kul…men är det verkligen rätt att ha kul på nån annans bekostnad, jag tycker inte det

  2. Ebba

    Det som är viktigt att komma ihåg är att de flesta av djuren i park inte är vildfångade utan har troligtvis levt i generationer i park och skulle därför inte kunna klara sig ute i det vilda hur som helst. Djuren har dessutom mer yta än vad som ibland kan märkas av, och djuren kan gå undan i behov av det – detta enligt lag. Man kan läsa mer om Slottsskogens arbete med djurhållning på hemsidan och det gjorde mig trygg i att de gör det bästa de kan. Är själv utbildad djurvårdare och har erfarenhet i park. Självklart har alla rätt till sina egna åsikter kring ämnet och detta är som de flesta vet ett otroligt laddat ämne. Många gånger går folk till en djurpark med en negativ inställning och då ser man bara det som stärker ens redan befintliga åsikter, men det finns så mycket gott i parkerna. Allt är inte alltid helt hundra och man vill alltid göra mer för djuren än vad som finns nu.

    Vill också bara trycka lite extra på att i Sverige får man inte bara hålla djur för ”underållnings” skull utan måste arbeta för bevarande och utbildning, och Slottskogen är ansluten till djurparksorganisationer som håller detta i kontroll.

    Hoppas detta kunde ge lite klarhet i frågan! Är det så att du är orolig för djuren i parken så skulle jag uppmana dig att kontakta personalen med dina funderingar så tror jag de mer än gärna svarar på dina frågor. Kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, så kanske det är. Det är så svårt att veta men jag får en dålig magkänsla iallafall 🙁 KRAM

  3. Katt

    Alltså Slottskogens pingvin del är bedrövlig och så sorglig, och varit i många år! Fattar inte att det får se så ut som det gör..

  4. Camilla Bökberg

    Känner likadant som du med ”vilda” djur. Ett enkelt sätt man kan se om ett djur inte trivs i sin inhägnad är pm dem har ett beteende mönster. Typ simmar runt runt runt/fram och tillbaka, eller ex. Som vi har sett i dk på Köpenhamns zoo, där aporna sprang runt i sin inhägnad så där var tydliga spår i gräset som en cirkel. Det är inget naturligt beteende för ett djur… det är hemskt att det är så. Och tyvärr så ser man det mer och mer om man har denna informationen..

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår dig helt 🙁 <3 jag upplever ju att pingvinerna beter sig stressat men sen vet jag inte om jag inbillar mig eller inte, kram <3

  5. Tess

    Alltså du verkar vara världens mest fantastiska människa! Älskar dina tankar och älskar sättet du förmedlar och skriver på ❤️ Känns verkligen som om man får känna den riktiga Gabriella i din blogg och de är så kul ❤️❤️❤️

  6. 💖

    Usch känner igen känslan precis med djuren. Som du säger så gillar ju getter, grisar etc. sällskap och är ju i sin naturliga miljö här. Var på en djurpark i finland där dom hade såna djur men tyvärr även typ isbjörn! Kändes så fel. Vissa djur härifrån gillar ju inte att vara instängda heller, såg bl.a. ett lodjur som mådde så dåligt att den bara gick i cirklar 😥 lagarna borde ändras gällande sånt. Kramar till dig 💕

  7. Bella

    Jag känner samma sak!!! Gällande djuren i Slottskogen. Var helt chockad när jag såg de då jag bor och är uppväxt i Göteborg. Hade inte varit där på säkert 6 år så jag trodde att de hade tagit bort djuren för jag minns att de bodde på en sån liten yta men när jag promenerade där för ca 1 månad sen så va de kvar(!!) fortfarande på samma lilla yta. Hur går man tillväga för att anmäla detta till någon? Det måste vara djurmisshandel för de såg som du säger jätte stressade ut och ingenstans att gömma sig för folkmassorna :(((

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det förstår jag verkligen 🙁 så hemskt.. 🙁 man borde kunna anmäla det som du säger men samtidigt känns det ju som om det säkert är lagligt om dom nu har haft det så länge. KRAM

  8. Rebecka

    Jag förstår dig helt och hållet älskar också Göteborg och Slottskogen! Men vad jag har hört, vet att det även suttit lappar uppe i Slottskogen om detta är att djuren tas om hand om det har hittat skadade eller varit illa behandlade tidigare. Att Slottskogen liksom är ett rehab för djuren och sedan får dom flytta till större… men jag är inte säker.

  9. Ebba

    Jag kan med stor säkerhet säga att djuren har det bra på parken. De har utrymmen att gå undan till, det måste de enligt lag ha. Och idag så är djuren i park sällan vildfångade, så även om de klassas som ’vilda djur’ är de inte rent vilda. På deras hemsida kan man läsa mer om hur de arbetar (https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/slottsskogen/djurpark/djurparkernas-arbete/!ut/p/z1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjo8ziTYzcDQy9TAy9LczdDQwcgzz8Qj1MQgyNnA31wwkpiAJKG-AAjgb6BbmhigBJSYne/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/), och med den beskrivningen känner jag mig trygg. Är utbildad djurvårdare med erfarenhet av parkarbete så jag har läst och lärt mig en hel del kring ämnet. Djurpark är ett väldigt laddat ämne och alla har rätt till sin egna åsikt, men min erfarenhet säger mig att djuren har det bättre i park än vad många ser/vill se.

  10. Therese

    Såg er fina lilla familj i slottsskogen. Kände mig typ starstrucked haha 😂 så jäkla löjligt. Jag och min vän kände exakt likadant.. Hade önskat att det kanske stod att dom ”räddat” djuren eller något liknande. Men så är det antagligen inte. Kändes sorgligt. Annars jäkligt fint där.

  11. Evelina

    Jag har haft praktik i slottskogen under hela året. Kan säga att sälarna och pingvinerna har det bra. Sälarna simmar runt mycket och det är inte stressande att alla står där. Utan helt normalt att dom simmar runt så mycket som dom gör. Pingvinerna kan gå in när dom vilm och komma undan alla besökare. Deras område där inne syns inte för besökare då det är deras privata område. Kan lova att alla djuren i slottskogen mår helt bra. Personalen där har stenkoll på allt när det kommer lagar och regler. Dom har stenkoll på djurens måeende med. Så du kan vara lite lugn med att allt är som det ska med dom

  12. Catti

    Tycker de är jätteviktigt att du lyfter detta. Då många verkar tycka att de är helt okej att göra samarbeten med djurparker och dylikt när de inte är naturligt för djuren för fem öre. Tycker de är bra du reagerar, jag hade reagerat på exakt samma sätt.

  13. Lina

    Jag känner precis likadant. Tänkte på det när du nämnde Slottskogen tidigare och var nyfiken på hur du tänker kring detta då jag vet att ni äter vegetariskt m.m. Vi har i min familj valt bort djurparker och dylikt som familjeaktiviteter. Min dotter är ännu för liten för att efterfråga det men när hon blir äldre så tänker jag att vi får prata med henne på ett lämpligt vis om hur vi föräldrar ser på nöjesindustrin kring djur och varför vi inte vill stötta eller ta del av den.

    Jag är faktiskt lite överraskad av hur många runt mig som reagerar starkt mot t.ex. fåglar som plågas vid produktion av påskpynt men hur samma personer sedan till synes helt okritiskt tar sin familj till Kolmården på sommaren.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det förstår jag helt.. Så svårt att ta ställning tycker jag just det där med om man ska låta bli att besöka det helt eller inte. Ja, det är skumt, håller med! KRAM <3

  14. Michelle

    Klart djuren på djurparker och liknande inte mår bra, det är inte deras naturliga miljö och dom hör inte hemma instängda i burar för att roa oss människor. Tycker det är hemskt och jag skulle aldrig betala för att stödja något sådant (vet att slottsskogen är gratis). Tycker det är viktigt att vi berättar för barnen att det inte är naturligt att utnyttja djuren på det sättet.

  15. Johanna

    Håller helt med dig <3 skulle själv aldrig kunna besöka en djurpark eller liknande för vägrar stötta det. Det är onaturligt och de hör inte hemma där. Speciellt inte med massa livliga folk runt omkring. Nej usch! Blir ledsen bara av att läsa.

  16. Emilia

    Usch, håller verkligen med dig! Skrev en uppgift på universitetet för något år sedan och då fick jag reda på att bl.a. elefanter och delfiner på zoo lever upp till ungefär 15-20 års ålder, när de egentligen kan bli typ 70 resp. 50 år (ta mig inte på orden gällande åldrarna, men något liknande var det!), vilket ju är helt sjukt! Även lejon och säkert många andra djur också brukar man ju avliva efter bara något år för att de inte är små och söta längre eller för att de ”inte får plats”. Om de inte får plats kanske man inte ska ha dem från första början, tänker jag då… Nej fy, kommer tyvärr inte vilja ta med mina framtida barn på sådana parker, trots att man ju vet att man själv uppskattade det som liten. Men det är ju inte värt det när djuren får lida!

  17. Anna

    Känner precis likadant som dig… folk borde sluta gå på zoon, delfinarier osv. Hoppas all sånhär verksamhet läggs ner snart. Klart det är fint att försöka rädda djur från att bli utrotade men varför plåga dem med massa folk dagligen då? 😅

  18. Emma

    Jag mår inte heller bra av att se vilda djur på det sättet och jag tror inte alls att dom mår bra av det tyvärr.. 🙁 förstår precis hur du känner och det borde inte vara lagligt!

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish