Gabriella Joss Gabriella Joss
Dagens frågaOkategoriserade

Det är så jäkla jobbigt!

Har tänkt blogga om detta nu ett tag men inte tagit tag i det. Jason har alltid ätit ALLT och varit extremt glad i mat. Får typ höra det varje gång vi käkar ute eller hos vänner osv. Han äter stora portioner, är inte minsta kräsen, man behöver inte ofta tjafsa om mat osv.. Men Jolie! Hon är helt omöjlig.. Hon är för det första helt säker på att hon ska mata sig själv. INGEN annan får mata henne längre. Hon blir så arg och säger ”nej nej nej nej” och skakar på huvudet. Så otroligt bestämd liten tjej!

Hon har alltid varit rätt så liten i maten men ändå ätit små portioner av MAT vi lagar. Men nu så äter hon iiiiintenting typ. Bönor, sötpotatis som vi gjort i ugnen, majs, mackor, yoghurt och flingor, söta saker (typ bananpannkakor, frukt, bär, pannkaka med sylt och grädde), ärtor, kex och majskakor är det som går ner. Och ger vi henne småplock av olika saker varje dag (vilket vi gör) så väljer hon bara sina favoriter (typ majs och bönor) och skiter i all annan mat. Det är helt omöjligt att få i henne verkligen. Spelar ingen roll vad vi försöker med. Och lyckas vi få i henne en sked så spottar hon ut och skakar på huvudet + säger ”nej nej nej” osv. Känns helt hopplöst.

Jag ammar ju fortfarande en del och tänker inte sluta med det. Funderar på om jag kanske ska sluta dagtid och om det skulle göra att hon åt mer men jag tror knappast. det. Hon ammar ju inte så mycket för mat längre utan mest för mys och trygghet. Har ju blivit rätt mycket amning nu när hon varit sjuk och fått tänder och det känns ju tryggt att veta att hon får i sig näring när hon äter ännu sämre på grund av ex. sjukdom.

Detta är en helt ny värld för mig då Jason alltid har ätit bra även när han har varit sjuk, haha! Han är verkligen fantastisk med maten. Förstår nu vad andra föräldrar menat när dom gnällt över att deras barn inte äter. ”Det är väl bara att trycka i dom” har jag tänkt då.. Jo tjena =)

Har ni tips eller råd? Alltid lika intressant och givande att läsa era tankar och erfarenheter. 

Kommentarer

  1. Fyrbarnsmamma

    Jolie är ju ganska liten än. Jag tycker inte alls att det låter konstigt eller ovanligt. Det låter ju som det är en rätt varierad kost trots få saker.

    Jag har en son med selektiv ätovilja. Han äter idag, vid nioårsålder, cirka 10 saker. I Jolies ålder var amning det enda som han åt. Mina barn har överlag mest petat i mat de första ett-ett och ett halvt året. Tre av fyra har sedan kommit igång, och äter i stort sett vad som helst nu.

  2. Johanna

    Min stora åt aldrig och jag var så stressad, ledsen och ångestfylld… så ledsen att den delen förstörde mycket av min mammaledighet och att andra istället för att stötta mig kom med pekpinnar och gav ångest. Hon var pigg, stor och växte som hon skulle. Idag äter hon fortfarande inte av allt, mem hon började äta dagen jag var tvungen att sluta amma (pga graviditet, gjorde sååå ont att amma). Önskar att jag inte oroat mig.

    Inte alls så orolig nu med tvåan. Hon kommer att äta. Däremot kan jag känna mig dålig om jag inte erbjudit henne tillräckligt myxket mat under dagen (typ ”oj, nu glömde jag..”), men äsch! Hon växer och mår bra.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår <3 ja, man ångrar sig ju alltid efteråt att man inte bara förbisåg det och njöt av sitt barn <3 Det är ju det viktigaste att dom växer och mår bra trots allt, kram! :)<3

  3. Frida

    Blanda inte maten, alltså lägg allting i små högar, så hon ser vad det är för nåt. Och lägg bara upp lite mat, inte för mycket. Så kan man hellre servera mer. Och viktigast av allt, gör ingen stor grej av det! 😉 Maten är det enda ett barn kan kontrollera, så håll inte på att truga utan lägg fram maten till henne och så låter ni henne äta det hon vill. Min dotter är i en fas nu när hon inte vill prova nya saker, säger att hon inte tycker om vissa saker, men jag lägger alltid upp allt som vi vuxna äter. Tillslut smakar hon och upptäcker nya smaker 😊 Min dotter har dock alltid varit matglad och ätit det vi ätit (vi äter veg) men kommer alltid ny faser 😊
    Vet att det är jobbigt när man känner att barnet inte får i sig ordentligt men som sagt, försök att inte oroa er och göra en grej av det 🙂 ❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det är så vi gör <3 ja, precis! Faserna kommer och går! Kanske är bäst att inte oroa sig så mycket. KRAM 🙂 <3

  4. Malin

    De prata om detta på radion och då var den en person som kunde detta som sa att det var en medfödd instinkt som skulle skydda små barn från att inte springa och stoppa allt möjligt farligt eller giftigt i munnen, ganska spännande ändå 🙈

  5. Emma

    Ja gör smoothies till min son och lägger i stora vita bönor, smakar inget men mättar och ger bra innehåll 👌🏻

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Smart 😀 ja bönor är toppen! Som tur är så gillar Jolie bönor och äter dom som dom är 😀 kram <3

  6. Cornelia

    Hej!

    Har tre barn, min äldsta tjej älskar att testa allt och gillar för barn otippad mat såsom oliver, kapris och hon tar gärna en tugga av en gullök:) Idag är hon 6 år och äter allt. MEN sen kom hennes lillasyster. Hon var frälst i burkmat, 2 sorter. Om hon inte fick dem knep hon ihop munnen, eller jo, hon åt hipps gröt också. Sen när vi försökte sluta med det inför förskolestart fick hon smak för korv. Inget annat än korv dög i 1 år(!). Vi pratade med BVC flera gånger – ska vi bara ge henne korv?! Svaret var alltid ”JA” ”Härligt att hon älskar korv, kör på det. Erbjud annat för smakprov. Hon inte vill ha ge henne korv med ett glatt leende på läpparna”. Deras budskap var att gör matsituationen inte till en ångestfull situation, skapa lust! Nu är hon snart 3 år och äter mer varierat och är nyfiken på att testa. Oavsett om man som förälder vill det eller inte så tar vissa barn tid på sig med maten. Andra barn tar det lite piano med att gå andra tala. Om man som förälder observerar och diskuterar föräldrar emellan samtidigt som man har en avslappnad attityd inför barnet så missas inget onormalt samtidigt som barnet får ta SIN tid.

    Ni är kloka och kärleksfulla föräldrar- Jolie kommer bli en stark och godhjärtat tjej!!

  7. Anna

    Min lilla kille som bara är ett par veckor äldre än er Jolie är precis inne på samma ”period”.
    Enda sedan han började äta mat på riktigt har han älskat ALLT och aldrig spottat ut. Tills för en vecka sedan… han totalvägrar att äta all typ av frukostmat.
    Han vägrar öppna munnen och ibland tar han en tugga av en macka men sen är det stopp. En sked yoghurt osv…
    Det enda han äter är pannkakor med sylt, men det känns helt ohållbart att han ska få det till frukost VARJE dag.
    Alla övriga mål är han dock fortfarande förtjust i, men känner inte att han kan få middagsmat till frukost 😂
    Men precis som för er hjälper det om man sitter med honom och han får äta själv i sin egen takt, lite med sked/gaffel, lite med händerna.
    Kan inte lägga majs eller ärtor på tallriken för då är det det enda han plockar ut och äter.

    Så jag tänker att det kanske är en fas han är i just nu, och jag hoppas den snart är över för detta eviga kämpandet med att få i ungen mat är verkligen så jobbigt 🙁

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår precis <3 det kan ju verkligen gå i perioder det där.. 🙂 <3 ja, det är det säkert. Du behöver nog verkligen inte oroa dig. Snart äter han massor igen! KRAM 🙂

  8. Kajsa

    Min stora pojk har alltid varit väldigt kräsen och ätit lite. Vi ammade ändå tills han var tre år, även om det bara var en gång/dygn sista året. Folk var ibland på oss att dra ner på eller sluta med amningen, att det liksom var amningen som var roten till problemet. Men vi märkte verkligen ingen skillnad varken då vi drog ner på det mycket eller avslutade den. I efterhand är jag så glad att vi fortsatte amma så pass länge – tänk vad mycket bättre start han fick näringsmässigt tack vare amningen! Jag har också hört att de som jobbar med barn med selektiv ätovilja (finns nån expertmottagning nån stans i Sverige, minns inte nu..) som är när barn är extremt kräsna, alltid rekommenderar att ha kvar det som man vet funkar, tex bröstmjölk/ersättning. Så var inte rädd att köra på, även om folk runtom har en tendens att alltid skylla allt på amningen så fort ens barn börjar bli lite större!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Håller helt med dig! Förstår inte varför folk trycker på att man ska sluta med amningen om barnen äter dåligt. Då är det ju ÄNNU bättre om man faktiskt kan fortsätta amma 🙂 <3 tack för peppen, kram <3

  9. A

    Våra barn älskar mat men har vägrat att bli matade, så dom har fått äta själva sedan start. Puréer har aldrig funkat utan mjuka greppvänliga bitar som dom får tugga/mosa/gnaga i sig själva. Tror på det här att testa olika konsistenser och inte bara olika smaker. Så länge hon är pigg och glad så får hon i sig vad hon behöver, förstår dock att det kan vara frustrerande. Tror det bästa ni kan göra är att inte göra en så stor grej av det, det kommer att vända, allt med barn är bara olika faser, längre eller kortare.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Haha ja, vissa är ju så! Jason gick med på att bli matad och gör fortfarande men inte Jolie 🙂 du har så rätt, kram

  10. Sofia

    Min 3-åring var likadan. Hon vägrade äta något annat än amningen, som jag hatade. När hon var ca 7-8 månader fick hon börja plocka i sig små bitar själv och det gick bättre. Hon åt dock kokt korv utan skinn, makaroner och kokta minimorötter ca 3-4 gånger om dagen i flera månader. Det var det enda hon åt. Bvc sa att så länge hon äter något alls så är det lugnt. Hon var alltid en stor och tung tjej så inga problem. Nu äter hon dock allt, förutom potatis 😉

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Det viktigaste är väl att dom äter något trots allt 😉 men man blir ju alltid orolig som förälder, kram <3

  11. Linnra

    Med vissa barn går det i perioder! Ibland käkar dom massor och ibland nästan ingenting. Det absolut bästa tipset är att försöka inte lägga någon vikt i det (skitsvårt men otroligt viktigt) så att matsituationerna inte blir negativt laddade med tjat osv. Utan att man provar lite lätt men vill hon inte äta så ge det hon brukar vilja ha, bara fortsätta erbjuda! Det är ju bra att hon vill amma iallafall, massa näring och trygghet 💗
    Kram

  12. Isabella

    Min dotter är någon månad yngre än Jolie och är också jättebestämd med maten. Hon får äta nästan allt själv. Gröten på morgonen får jag ge, iaf en halv portion för sen tar ”kan själv” över. Alla andra mål äter hon med händerna, nån gång kan hon äta lite med sked. Det går jättemycket i perioder, vissa perioder äter hon jättemycket och kan äta nästan allt som serveras, andra dagar äter hon bara majs och ärtor typ. Hon valde själv att sluta amma vid 8 mån, men dricker som tur är välling. Så om hon dricker två flaskor välling och äter 45 ärtor en dag så vet jag iaf att hon fått i sig någon mängd mat.

    Jolie ammar ju, det är tillräckligt näringsrikt för henne för hon växer ju! Jag tror inte hon plötsligt skulle börja äta mer för att hon slutar amma, jag själv hade fortsatt för då vet man ju att hon iaf får i sig nåt 😊

    Det kommer vända nån dag, tänker att det är lite samma som det där med att samsova med barnen. Man sover ju oftast inte med sin 15 åring, o 15 åringar brukar ju inte heller leva på ärtor och majs 😜

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det är så olika det där ju 🙂 Och det känns jättebra att jag ammar så att jag vet att hon får i sig den näringen iallafall 🙂 nej du har sååå rätt 😉 bra tänkt, kram <3

  13. Mimmi

    Min son är snart 3 och han har vart sån sen han började med mat. Han äter några skedar yoghurt, 2 bett på en smörgås och 2 bett på ett ägg till frukost liksom. Och han är lika liten till lunch och middag med. Ibland vill han inte äta alls. Men han växer som han ska och mår jättebra så vi har fått till oss att det inte är någon fara så länge han verkar må bra. Men det är väldigt frustrerande när han vägrar allt. Man ja, som sagt, så länge barnet mår bra är det ingen större fara. Barn fungerar så att de äter när dem blir hungriga, vilken tid det än är på dygnet. Så jag tycker inte du ska oroa dig för mycket, lättare sagt än gjort, jag vet 🙈 jag oroade mig första 1,5 åren sen slutade jag med det. Men du känner din tjej bäst och om hon är missnöjd på något sätt eller något annat så prata med bvc och hör vad de säger 🌸

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Det är ju det absolut viktigaste, att dom växer 🙂 Men klart man blir orolig som förälder, kram <3

  14. Anna norman

    Min nu treåring hade en period när han var i jolles ålder vart han BARA åt gräddfil. Han vägrade allt annat. Han har löptid varit hemskt liten i maten. Stressade upp mig som en tok och blev nästan arg ibland, fast man inte ska osv. Jag önskade då att jag fick se ett klipp som finns på youtube med en dietist som pratar om detta problem , och gav mig ett sånt lugn över matsituationen !! Malou efter tio och så var det en kvinnlig dietist!
    Men annars, sålänge barnet är pigg och växer så är det bara att gilla läget! Dom äter det dom äter, de små cheferna🙄

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Haha men va!? Så tokigt ;p ja, det är ju så olika det där! Och ja, man är ju så orolig som förälder fast det kanske är helt lugnt egentligen i många fall, kram <3

  15. Maja

    Vi har en dotter som snart är 11 månader. Hon har från att vi introducerade mat vid 6 månader vägrat puréer och att bli matad. Vi försökte i typ två månader och började sen med plockmat när hon var 8 månader men det var inte mycket som gick ner då. Senaste månaden känns det som att det verkligen lossnat, hon visar intresse för mat och vill testa saker man erbjuder henne. Jag får dessutom mata henne men endast med fingrarna, kommer det en sked kniper hon ihop munnen och vänder bort huvudet. Har tyckt att det varit sååå jobbigt att hon inte är ”som alla andra” som glatt gapar efter all mat de får men det har ju bara varit att acceptera. Ammar en hel del fortfarande men snart börjar jag jobba så då måste hon klara sig utan dagtid. Vet inte om vi ska testa med välling eller så, vi har inte introducerat det än. Så inget tips men förstår din frustration!

  16. M

    Min dotter var omöjlig att få att börja äta mat så länge man matade henne. Knep ihop munnen och vred bort ansiktet. En dag efter att jag pratar med bvc när hon var 8 månader ställde jag maten framför henne och hon började äta själv. Först väldigt mkt kladdande och lite i munnen men efter hand blev det mer och mer äta. Hon har ätit själv sen dess. La ingen press på hur mkt hon skulle få i sig utan ammade resten. Sen gav det med sig för oss. Ju mindre vi trugade desto mer intresserad och villig att äta blev hon. Jag erbjöd massa olika men på ingen vikt i om hon smakade eller inte. Utan tänkte att det är viktigast att erbjuda.
    Så länge de följer sin kurva hyfsat 😊

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det är ju det viktigaste! Men man oroar sig ju så mycket som förälder hela tiden tyvärr 🙁 <3 men du har helt rätt!

  17. Malin

    Mitt råd är: gör ingen grej av det. Jag tänker att det är en slags trots, något de kan styra över. Fortsätt servera mat och ofta sånt ni vet hon äter, men tvinga henne inte. Barn äter när de behöver och om ni inte visar att det stör er och fortsätter ställa fram mat kommer hon till slut äta när hon kommer på att det inte funkar att ”trotsa” er.

  18. Jennie

    Min dotter är likadan, några månader äldre än Jolie. Vi fick rådet från BVC att ge henne de hon tycker om (så länge de inte är onyttigt som bullar osv.) hålla fasta tider med mat och inte ge något emellan, och sen vid varje portion ge henne en tugga av något hon inte tycker om för att sen ge henne de hon tycker om. Detta har faktiskt funkat för oss, vi har fått henne och börja äta två saker till 🙌🏻

  19. Amanda

    Hon äter när hon är tillräckligt hungrig 🙂
    Kanske att hon får mellis såpass tätt att hon klarar sig på det. En liten frukt kan mätta länge för ett barn som inte är stor i maten.

  20. Julia

    Haha story of my life! Jag har en treåring och en ettåring – treåringen var allätare fram till typ ett år sedan då han slutade äta (äter nu lika petigt som Jolie) och ettåringen kom ut kräsen😅 det som gett mig sinnesfrid är smoothies! Där kan jag blanda ner allt de behöver – grädde för att öka kalorierna, spenat eller andra grönsaker för vitaminer och järn, kokad quinoa för protein och havregryn för ökad mättnad! Så länge basen är banan och mängder av frysa bär så anar barnen ingenting, och allt de känner är underbart god bärsmoothie! De får en varje dag, så jag svettas inte så mycket om de inte rör middagen – på det här sättet får de i sig all näring genom mellisen! Lycka till, och du ska veta att du gör ett fantastiskt jobb som mamma!

  21. Josse

    Jag är inte jätteinsatt på sånt här men har intresserat följt trådar i ex Hemmaföräldrars nätverk på fb osv där föräldrar diskuterat denna problematik och delvis kan ju sånt här gå i perioder beroende på allmäntillstånd (ex sjukdom) men också utvecklingsfas, alt det är nåt fysiologiskt (kort tungband etc) som sätter stopp för det alt de har nåt specifikt beteende kring maten (hört termen selektivt ätande men är ej insatt i det mer än så). Är du orolig sök er till BVC och be om hjälp. Personligen så hade jag känt att det nog ändå låter som att det funkar (även om hon tydligt visar vad hon vill/inte vill) men att det faller lite när du använder ett annat barn som preferensramar. Förutsatt att inget är jättefel så äter ju barn när de behöver äta och så länge inte viktkurvan påverkas negativt skulle jag personligen inte göra nåt. Om inte det nu vore så att jag själv vore orolig så klart för en orolig förälder kan i förlängningen med trugande och annat innebära att barnet utvecklar en riktig ångest/motvilja gentemot situationen där föräldern är överdrivet på barnet och skapa motsatt effekt. Oavsett om det nu gäller aptiten vid matbordet, språkproblematik eller annat. Ett avslappnat synsätt är det absolut viktigaste, det har jag verkligen tagit med mig från trådar där barn enbart levt på en sorts kex eller smoothie eller vad det nu har varit. Och är det illa, sök som sagt hjälp, det ska gå att få. Lycka till!

  22. Miranda

    Mitt tips är att försöka mata henne, hos oss har de funkat att han hållt en egen sked bara. Funkar inte de så matar jag varannan men de skedar han äter lägger jag då o sen ger honom. Sen får jag tillbaka den 😊 prova ge majskrok 10 min innan maten med. Sätter igång hungern. Kram ❤

  23. Rebecka

    Följer och hoppas på bra tips då vår 3-åring Milas inte heller är lätt med maten 😕 Det som alltid går ner är pasta, potatismos, ärtor, majs, min pasta Carbonara, fiskpinnar och kycklingpinnar. På senare tid har han även accepterat pannkakor, köttbullar och köttfärssås. Halleluja!!
    Stöttar upp med välling inför natten, han skulle nog kunna leva på enbart det om jag lät honom ☺️
    Han säger aldrig någonsin att han är hungrig, förskolan säger också att han äter lite, frukost får vi ”lura” i honom så han orkar med förskolan och jag gör varje dag 2 olika rätter; en till honom och en till mig…

    Pepp till er och Jolie!! 💛

  24. Johanna

    Har också en, som olikt sin storasyster, är liten i maten. Hon är två nu. Lite kräsen och liten i maten. Men vet du? Hon växer, hon är glad! Det går upp och ner. Heja er! Kommer ihåg vad en bvc-sköterska sa till mig för ett par år sedan. ”Maten är nummer ett av det föräldrar oroar sig för”. Ni är inte ensamma! Kram

  25. Alexandra

    Åh så jobbigt ☹️ Vet mycket väl hur det känns! Min dotter äter inte ett jävla smack! Hon är 1 år och äter bara några små små bitar av någonting jag ger henne från min hand. LÅNGT ifrån att hon får i sig en portion. Tror inte ens att hon på en vecka sammanlagt fått i sig en portion… otroligt frustrerande. Vill också gärna ha tips 😆

  26. Nora

    Hej jag har precis samma med min pojke på 14 månader han äter bara de han tycker om annars spottar han ut de eller håller på att kräkas så jag matar han de han gillar helt enkelt. Men har märkt att på till lunchen orkar han inte tugga då äter han sådan mosad mosad mat och eftermiddagen så äter han mat som går att tugga men då är de också bara de han tycker om. Får jaga han med mat hela dagen mest äter han när han gör något som fångar hans koncentration då passar jag på och mata honom då.
    Förstår din frustration känner exakt samma vissa dagar vill jag bara gråta. Han ammar också och de är typ de allra viktigaste för honom men nu kollade vi så följde han kurvan de gjorde mig lite lugnare.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej <3 Förstår dig helt! Det är så otroligt frustrerande! Det viktigaste är ju trots allt att dom växer och amningen för nog en hel del! Mycket mer än vad man tror <3 KRAM

  27. Sarah

    Kan varmt rekommendera boken Första hjälpen vid matbordet! Har en dotter som alltid varit liten i maten men sedan jag läste den boken har jag blivit så mycket lugnare då den förutom tips, tricks och vettiga tankar även visar hur lite mat/variation på mat barn i den åldern faktiskt behöver för att uppfylla sitt näringsbehov,

  28. Camilla

    Vår 3-åring har vart likadan. Fortfarande bara ett begränsat antal livsmedel som duger, men ibland så plötsligt smyger det sig in något nytt i repertoaren! Experterna säger väl att man ska fortsätta erbjuda variationen men alltid se till att det ligger något på tallriken som de äter. Rätt som det är stoppar de in något av det andra i bara farten 🙂

  29. Therese

    Ta det lugnt! Hon är bara ett år, och du ammar ju så du vet att hon får i sig. Låt det komma av sig själv, barn har olika aptit och intresse för mat. Som någon annan skrev, ge henne det hon gillar och låt pressen ligga på hyllan. Min yngsta hade noll intresse för mat under de första tre åren och hade inte ens nånting litet som var ett säkert kort, men sen helt plötsligt släppte det vid 3 års ålder och nu äter hon det mesta (inte stora portioner, men äter vid varje måltid iaf). Låt maten förbli ett lustfyllt moment hemma så kommer det så småningom släppa 🙂

  30. Michelle

    Min son har varit otroligt liten i maten sen start. Jag var så orolig i början då han är ganska tunn också. Men efter att ha pratat med bvc, läkare och tillslut en dietist blev jag lugnad och accepterade att vissa barn bara inte är så intresserade av mat. Vissa dagar äter min son enbart någon tugga här och där. Jag kan räkna på två händer de gånger han ätit en riktig portion mat. Men han följer sin kurva och allt blev mycket bättre när vi bara acceptera att han är sån bara. Vi ställer fram hans tallrik och han får äta tills han är nöjd. Vi pratar aldrig om att han är duktig som ätit upp eller att han borde äta mera. Det blir så laddat då. Han är 2 år nu och på ngt magiskt sätt får han i sig de han behöver även fast det oftast är korv eller ris som han vill ha.

  31. Angelica

    Ge henne samma saker som storebror får (eller att det ser lika ut åtminstone) och låt henne äta själv, kladdigt, absolut, men låt det va. Så att hon får styra själv. Det är så rackarns svårt det där! Äldsta barnet äter precis allt och yngsta är lite mera kräsen. Prova att hoppa favisarna ibland och det kan ju ta upp till 15-20 gånger för en bebis att vänja sig vid en ny smak. Kramar!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack snälla för peppen! Ja hon får precis samma som vi alla får och hon får kladda på bäst hon vill 😉 KRAM <3

  32. Louise

    Min andra dotter, nu 9 månader, vägrar ALLT förutom sin ersättning. Det är oerhört frustrerande. Min äldre dotter var inte heller så pigg på mat i början men när det lossnade så gick det hur bra som helst och åt både gröt och vanlig mat + ersättning vid 9 månader. (Har endast kunnat amma 1 månad med båda, sedan sinade det..). Hur som helst, min minsting är mjölkproteinallergiker och äter Althéra som vi hämtar på apoteket. Började lite smått med smakportioner vid 4 månader och har sedan dess testat ALLT! Hur många olika smaker som helst, olika konsistenser, mindre bitar, gröt, välling, ja allt som går. Men inget går ned! Hon petar bara ut det med tungan direkt och ser äcklad ut, eller så har hon det i munnen ett tag, får kväljningar och petar ut det med tungan eller handen. Som tur är går hon fortfarande upp i vikt (men självklart inte lika fort) och enligt dietist vi träffat så får hon i sig bra med järn och andra ämnen ändå. Så det känns ändå bra. Men vet inte vad jag ska göra nu? Någon läsare som har samma problem? Kan tillägga att Althéra (ersättningen) luktar och smakar SKIT (i princip dåliga hundkex..) och är supertunn. Så vet inte om det blir extra svårt med ”goda” smaker och andra konsistenser om barn är vana vid den? Hm.. Det är verkligen en himla knepig sits. Hon har ätit en del majskrokar däremot men det känns som att hon endast gör det för tändernas skull för det mesta petas ut även där. Vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga..
    Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för din kommentar.. <3 ja, det är en sjukt knepig sits! Men hon är så liten fortfarande! Inte ens ett år <3 så tycker inte att du ska oroa dig alls ännu fina du!! <3 KRAM och pepp till er!! Vet hur jobbigt det är när dom inte vill ha något 🙁

  33. Kajsa

    min son har varit likadan i perioder! jag tycker inte du ska sluta amma utan tvärtom. äter hon dåligt är de skitbra att ni har amningen!! ge henne det hon äter. tänk att det är bättre än inget. stressa inte med maten utan låt det vara en neutral sak.
    vår son har i perioder bara ätit frukt och mackor och då har han fått de så mycket han vill och sen går han över till att äta allt och mycket. bara för man ger en sak hela tiden så vänjer de sig inte vid det 🙂 fortsätt att erbjuda och en dag kommer hon äta igen. är hon i en fas just nu kanske? för övrigt så blir min son 3 i maj och ammar fritt.
    hur som, hoppas det vänder för er snart ❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, jag kommer inte sluta amma 🙂 tänker tvärtom att det är bra och viktigt att jag fortsätter så att hon verkligen får i sig. Ja, det kan ju vara så att det är en fas! Kram kram och tack för peppen <3

  34. Emma

    Våran 11 månaders krånglar också med maten. Har matvägrat senaste 2 månaderna. Men ätit massor ersättning på natten istället (slutade amma vid 9 månader). Förra veckan bestämde jag att han bara får äta max 1 gång på natten, har blivit en del skrik och gnäll på natten men blir bättre och bättre. Och så skönt att få sova lite mer. Men när han äter mindre på natten har han iallafall blivit lite bättre på att äta på dagen. Han får alltid lite småbitar att pilla med själv också lurar jag in mat med sked under tiden. Har han inga småbitar att äta själv vänder han bara bort huvudet när man kommer med skeden. Men han växer och är pigg och glad så tänker att då är der ingen fara.

  35. A

    Har tre barn. Första åt typ inget. Andra åt allt och alltid. Båda de är nu vuxna och han som inte åt nästan nåt är idag en normalstor 23-åring😊. Trean ammade jag till han var två år. Han åt inte mkt vanlig mat men var i övrigt nöjd, pigg och glad. Litade på det och lät han hållas. Serverade mat och han satt med vid bordet och åt nån smula ungefär. Tydligen levde han gott på amningen och små fågelportioner med mat för han är nu en helt frisk och lagom stor tioåring! Lycka till! Du/ni är så kloka så jah tycker bara ni ska ta detta med ro. Jolie är i den åldern att detta går över! Är hon pigg, glad och växer så är det helt okej😊

  36. Yrla

    Vi hade samma problem med barn nummer 3. Tillslut lät jag henne äta de hon ville och slutade stressa angående maten. ” självklart får man hålla koll på kurvan” Men när jag sen slutade amma på dagen så föll det plötsligt på plats och hon är nu en matglad tjej som äter det mesta 🙂 Nu håller jag tummarna på att våran lilla blir lite mer matglad än storasyster så att jag kan fortsätta amma, men endå se henne äta vanlig mat ♡

  37. Mikaela

    Hej!

    Låt hon äta det hon gillar, men erbjud alltid er mat och försök få henne att prova men går det inte så är det ju så och bara hon får i sig det hon behöver. En del barn får perioder som dessa och oftast går de över. Lycka till! / förskollärare

  38. Therese

    Har en 3-åring som alltid vägrat bli matad och har alltid ätit själv. Plockmat med andra ord från 8 månader. Petig med maten är hon också och skulle hon få bestämma helt själv skulle hon bara äta ris eller bulgur. Men hon äter, och vi erbjuder henne alltid allt vi lagar men tvingar henne inte att äta. Hon är pigg o glad, växer och ökar i vikt som hon ska. Det finns inga barn som svälter i Sverige, så fortsätt erbjuda och låt henne äta det hon vill.
    Har en blivande 5-åring också som i perioder knappt petar i maten och nästa dag äter hon som en häst. Det är bara låta det vara. Barn äter när dom är hungriga. Det lossnar för dom förr eller senare. 😊

  39. Philippa Gustafsson

    Jag tror att amningen kan göra mer än man tror, så va fallet för mig och min son i alla fall och inte minst sagt nattmålen. Min son vägrade också all mat förutom sådant som va sött som du skrev. När vi slutade amma så smakade han allt men fick max i han några skedar sen vägrade han. När han va 10 månader så bestämde jag mig för att det va slut med nattmålen (han åt 220ml välling på natten). Från den dagen jag slutade med nattmålen så har han ätit som en galning. Precis all mat jag lagar och gick från några skedar mat till att äta 2 stora portioner mat varje dag på enbart några dagar. Även fast man bara tror att dem mystuttar så får dem nog i sig mer än man tror😊min kille har ändå alltid varit väldigt stor i maten när det kommer till amning, gröt & välling men tänker då på Jolie som redan är rätt liten i maten kanske det håller nere hungern tillräckligt för att vanlig mat inte ska vara intressant😊

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det kanske är så 🙂 känns som att det inte mättar så mycket längre men jag kanske har helt fel 🙂 kram kram <3

  40. Malin

    Åh vad jag förstår din ängslan.
    Vår dotter började matvägra vid ca 3 års ålder (förmodligen en reaktion av att ha blivit storasyster). Åt ingenting förutom typ kakor och chips 😩 förhoppningsvis är det en fas, försök tänka att hon äter när hon är hungrig, sen om det råkar vara sötpotatis så får det vara så. Hon har ju er som rår om henne och ser till att hon mår bra.❤️

    Vår lille kille på 11 mån ska förövrigt också enbart äta själv. Stoppar man in puremat så spottar han ut det i sin hand och trycker in det själv. Ganska kladdigt med andra ord 😂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår helt 🙁 <3 ja, det är ju så men man har ju så lätt att stressa upp sig som förälder! Haha samma med Jolie ;p såå kladdigt, KRAM <3

  41. Linn

    Min dotter är en månad yngre än Jolie och jag ammar också fortfarande. Naima äter i stort sett vad som helst – men bara några tuggor och sen är det stopp. Hon har aldrig haft någon större aptit, men så länge hon är pigg och glad och växer som hon ska oroar jag mig inte över det. Följer Jolie sin kurva? I så fall tror jag att du lugnt kan fortsätta att amma och samtidigt erbjuda nya matupplevelser, så kommer nog lusten till annat så småningom!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Underbart 😀 jadå, hon är en riktigt stor och lång tjej <3 men det beror nog mer på amningen än på maten haha 😉 KRAM <3

    2. Martina

      Min förstfödda var också väldigt kräsen. När jag började jobba då hon var 10 månader hade hon typ ätit 1/4 burkmat som mest..hemlagat ratade hon. Hon gick dessutom ner i vikt mellan två bvc-kontroller. Men hon lärde sig den hårda vägen. Jag slutade amma dagtid då och då ökade hennes matportioner till 1/2-1 burk per måltid, hemlagat ratades dock fortfarande. När jag slutade amma på natten vid 13 mån ålder ökade aptiten ännu mer. Hemlagad mat började hon nog inte med ordentligt förrän hon började på förskolan vid 1,5 år.
      Hon är 4 idag, äter alltid 2 portioner på förskolan och massor hemma om det är något hon gillar. Ibland när hon är kräsen lurar jag i henne, typ att jag lägger pastasåsen under makaronerna så att makaronerna tar smak av dem, så råkar hon smaka av misstag och inser att det är gott 😛 Och om hon tex vill ha mer oliver säger jag att hon tex måste äta en paprikabit först. Funkar nu, men Jolie är kanske lite för liten för det. Tror det löser sig när hon blir äldre, fortsätt bara att servera så vågar hon nog smaka tillslut. Det kanske behöver ligga på tallriken 15 gånger innan hon vågar testa.

  42. Sofie

    Jag har PRECIS samma situation men min dotter på 10,5 månader! Brorsan åt allt men hon tvärvägrar. Hon helammas i princip fortfarande… Har försökt att sluta/vägra amma med det spelar ingen roll. Hon äter inte.. Har gjort egen puré, egen plockat, bakat eget bröd, kört färdiga matburkar osv osv. Inget duger! Det är så frustrerande!!!

  43. Sandra

    Jag gick emot aaaaalla mina principer efter att ha krånglat med barn nummer två i hela hans liv, han fick titta på nåt han gillar på Ipaden och då äter han faktiskt. Har tidigare sagt att det aldrig skulle falla mig in att låta barnen ha iPad eller så vid matbordet men detta har räddat våra matstunder. Innan skrek han så fort vi satte oss vid bordet och matsituationen var hemsk för oss andra. Nu kan alla äta i lugn och ro och lilla matvägraren äter äääääntligen. Vi gjorde detta första gången när han var runt 2,5-3. Nu är han 5 ovh går att resonera med på ett annat sätt så nu är det ganska sällan han krånglar med just maten.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Har provat tusen gånger med det och visst går det lite lättare men nej, det går inte heller här hemma med Jolie ;p så typiskt! Tycker inte att film vid matbordet är en stor grej alls. Kanske inte det bästa men varför göra det svårt för sig som förälder? Näringsintaget är viktigast 🙂 Kram <3

  44. Johanna

    Sådär har min dotter också varit från ungefär ett års ålder. Hon är nu 3,5 år. Det spelar liksom ingen roll vad vi ger, eller hur mkt vi trixar å grejar å lagar efter hennes smak. Hon äter det hon vill, petar in lite majs å nån frukt, nån kall korvbit, lite youghurt… vi har bara släppt det. Hon växer enligt kurva, är frisk och glad. Sitter med vid matbordet å pratar å plockar runt lite mat på sin tallrik, verkar vara absolut jobbigast för oss föräldrar..
    men jag förstår din frustration…
    Vi försöker aldrig tvinga i nåt, eller muta eller nåt, jag tror hon på nåt sätt petar i sig det hon behöver.. men jag vet, det är oootroligt jobbigt ibland! Kämpa på!

  45. Malin gunnar

    Lugn, det lossnar nån gång. Ge henne det hon gillar, Hellre att hon äter något av det hon gillar än inget av det hon inte gillar.
    Min flicka har haft faser och har än. Ska inte säga att hon ätit dåligt utan hon har bara ätit det hon gillar. 🤗 lite som en annan och låt henne peta runt själv. Känns alltid som att dom inte får i sig tillräckligt men du kan va lugn. Du ammar och hon upptäcker. Finns inga barn i Sverige med mat i kylen som svälter🙈 ni är grymma!

  46. Elin

    Min dotter som bara är ett par dagar yngre än Jolie är exaaakt likadan. Bara tvärvägrar att äta. Ammar också fortfarande men har sen någon vecka dragit ner på det rejält för att hon verkligen ska känna hunger och bli mer intresserad av mat, något som hon aldrig varit. Och precis som för dig säger alla (inkl. Bvc) att det bara är att fortsätta ge och ge och ge. Men hon vill aldrig ha. Ingenting.
    Idag har jag inte ammat sen 5 imorse, kl e nu 19 och det enda jag lyckats få i henne är 30ml välling… och då i mugg eftersom hon vägrar flaska. Känns sjukt hopplöst…
    Kram!

  47. Anne

    Barn är olika helt enkelt är min erfarenhet, har fyra kiddos.. Har man ett matfriskt barn är det bara att tacka och ta emot. Annars är det nog bara att acceptera att de lever på ris, pasta, gröt, majs eller vad det nu kan vara. Ofta tycker jag att det är de mest bestämda barnen som är svårast, hehe. Tycker att ni gör helt rätt som erbjuder olika smakprov, men aldrig tvingar. Min 7.månaders är också liten i maten och i samband med sjukdomar brukar hon tjorva med amningen också, då får man ju smått panik. Sen brukar 1-1,5 år kallas den selektiva åldern, då barn som tidigare ätit allt också kan bli jättepetiga. Bra att veta är att efter 1 års ålder behöver dom mycket mindre energi än tidigare, alltså bebisar yngre än 1 år, så så länge de växer och mår bra gör det egentligen inget att de lever på typ tre pasta och 1 ärta.

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish