Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Att introducera mat till bebis

Inlägget innehåller en annonslänk

Kan inte du (i mån av tid) skriva ett inlägg om matintroduktion? Gärna när der kommer till bitar och sånt som barnet kan ta själv och äta på. Tycker det är så läskigt, är livrädd för att det ska sättas i halsen. Men samtidigt måste man ju lära barnet. Vore så uppskattat med ett inlägg om hur ni började, vad ni ger och vad som funkar bäst! Kram

Hej! Självklart kan jag det. Har fått denna fråga några gånger nu så tänkte dela med mig lite. Vi har börjat ge våra små lite mer mat runt 6 månaders ålder. Jason var inte så jätteintresserad utan ville mest amma så jag ammade honom väldigt mycket fram tills att han var ett år. Sedan åt han mer och mer mat och jag fortsatte också att amma tills han var cirka 23 månader. Men iallafall.. Jolie var tidig i att visa att hon var intresserad av det vi åt och såg dessutom om hon inte fick samma sak (!!) så det var bara att låta henne smaka, haha.. I början gav vi lite sås, gryta, puré eller vad det nu kunde vara på fingret eller på en liten sked. Så varje gång vi satte oss vid bordet och hon var vaken så fick hon sitta med (i denna stol, KLICK!) och smaka pyyyttelite. Ju äldre hon har blivit ju mer har hon börjat äta.

Med Jason köpte vi mycket färdig mat och puré men till Jolie har jag gjort i princip all mat själv och mixat allt vi har ätit åt henne + fryst in.

Det vi började med att ge: 

– Allt som vi åt som var i ”bebiskonsistens”.. Typ gryta, sås, puré, mos.. Sådant som man lätt kan stoppa pekfingret i och sedan låta henne smaka pyttelite. Vet att många säger att man inte ska ge salt men har för mig att det till och med står på livsmedelsverket nu att det är okej i väldigt små mängder.

– Skrapad banan. Skrapade bara på en banan med en bebissked och lät henne äta.

– Fruktpuré av olika slag. Har gjort puré på olika frukter och bär. Så sjukt enkelt! Bara att skala och hacka frukten i mindre bitar (päron, plommon, äpplen) och koka med vatten så att det precis täcker frukten. Mixa ihop efter att frukten mjuknat och sedan är det klart!

– Potatis och morotspuré. Har gjort mycket puré på potatis och mestadels på sötpotatis faktiskt.

– När vi började låta henne smaka bitar så fick hon små, små brödbitar till att börja med.

Idag är Jolie 11 månader och vi gör såhär: 

– All mat som vi äter som är bebisvänlig mixar vi ihop till henne ihop med lite rapsolja och vatten. Fryser sedan in eller sparar i kylskåpet i små burkar. När vi tar fram för att servera så värmer jag maten i mikron och när den är varm så rör jag ner en klick smör. Bebisvänlig mat enligt mig = lasagne och olika grytor/såser med pasta/ris/potatis till. Jag brukar göra så att jag inte saltar maten så mycket. Saltar pyttelite eller har endast i en buljongtärning.. Och så saltar jag mer sen om det behövs till oss andra.

– Idag ger vi bitar av det mesta och min oro för att hon ska sätta i halsen finns fortfarande där skarpt.. F är mer modig än mig och säger ”men detta klarar hon, oroa dig inte”.. Och hon klarar det ju! Hon äter idag bitar av smörgås.. Vi smörar en macka, lägger på ost och sedan skär vi i små kuber som hon kan plocka i själv. Andra exempel på saker hon får plocka i själv är:

  • Clementin (vi tar bort skalet och hinnan runt så att bara det mjuka är kvar)
  • Äpplen (här gör vi så pass små bitar så att hon inte kan sätta i halsen)
  • Banan (små bitar här med men dom är ju väldigt mjuka)
  • Ärtor
  • Majs
  • Ångkokt sötpotatis och morot
  • Små bitar av pannkaka/bananpannkaka
  • Ägg

– Till frukost gör vi precis likadant som vi gjorde med Jason när han var runt året.. Vi gör bara vanlig havregrynsgröt precis som vi äter och så har vi lite mixade pumpakärnor och nyponpulver. Och så mosar vi i banan. Hon får också en smörgås + ägg. Så vi äter samma frukost allihopa. Men jag ammar också fortfarande rätt mycket på morgonen.. Resten av dagen är hon rätt så ointresserad av bröstet om det inte är så att jag lägger henne för att sova. Ibland är hon känsligare och vill mysa på bröstet också men det är mer mys än mat nu om man säger så =) Med Jason var det annorlunda. Han var mycket mer intresserad än Jolie vid denna ålder. Så alla barn är ju verkligen så olika.

– Innan läggdags så får hon också gröt eller fetare yoghurt med någon mosad frukt eller bär + macka eller ägg. Ibland gör vi bananpannkaka som hon kan sitta och peta i sig själv.

Dricker/har barnen druckit ersättning?

Nej. Jason har druckit det kanske max fem gånger i sitt liv. Jolie har aldrig druckit ersättning. Hade jag inte ammat/ammat så mycket så hade dom såklart druckit det.

Bästa tips på tallrikar/bestick/pipmugg till bebis? 

Jag gillar grejerna från Twistshake! Sedan har vi köpt mycket från RICE för att dom har så fina mönster.

Om du köper färdig barnmat, vilket märke föredrar du då? På klämmisar, gröt osv? 

Jag föredrar Alex & Phil och LOVEMADE. Sedan köper vi ofta Sempers grötklämmisar då det finns bra rabatter på dom på butikerna som vi handlar i =)

Hur kommer man över rädslan kring att ens barn ska sätta i halsen? 

Jag vet att många frågar hur man kommer över rädslan att bebis ska sätta i halsen och det har jag INTE gjort.. Jag är snarare ännu mer rädd för det nu med Jolie än vad jag var med Jason, haha.. Så jag är inte rätt person att fråga om det.. Klart man är orolig tänker jag.. Det är ju det värdefullaste man har. Sedan vet jag att det är rätt svårt att sätta i halsen så att man inte får luft alls av små bitar mat.. Men det kan ju låta så obehagligt när det fastnar och dom hostar till eller liknande.

Ger ni barnen socker?

Nu har ju jag och F tagit bort socker helt senaste veckan och planen är väl att fortsätta så. Jason får äta socker. Han är inte superintresserad och äter väl någon chokladbit, pepparkaka eller bulle ibland.. Vill gärna ha sagt om vi är ute och äter.. Men det är inte stora mängder. Jolie har fått slicka på en glass, fått smaka en bit bulle.. Hade ju lovat mig själv att hon inte skulle få smaka på socker tidigt (Jason fick smaka första gången runt året tror jag) men det har blivit ändå att hon vid ett fåtal tillfällen har fått smaka. Men det är väldigt, väldigt lite såklart. Och har inte hänt vid ett flertal tillfällen utan tvärtom.

Dricker barnen välling?

Nej, ingen av dom har gjort det. Vi har kört kvällsgröt + amning.

Jason som bebis i stolen: 

Jolie i samma stol: 

Säg till om ni undrar något! mer Kram kram! 

Kommentarer

  1. Profilbild
    Sara

    För min del har det hjälpt väldigt mycket att gå kurs med Hlr för barn och att förstå vad som är normalt och inte. Alla sånna ”bra att tänka på” grejer osv. De viktigaste/bästa jag lärt mig är att om barnet inte låter eller andas då ska man göra nått men inte innan. Så länge barnet hostar osv så ska man inte göra annat än att uppmuntra barnet till att fortsätta hosta tills maten åkt upp eller ner. Men de tog tid, är först nu med min tredje jag kan sitta lungt bredvid utan att jaga upp mig.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jag har dåligt tålamod, får lätt dåligt samvete och känner att jag inte räcker till, ibland för känslig (men tur jag har F som alltid är stabil och lugn).. Mina styrkor är att jag är kärleksfull, omtänksam, alltid sätter mina barn först, fantasifull, påhittig <3

  2. Profilbild
    Anna Köhler

    jag är mamma till 4 barn varav tre lever minns så väl när dem stora va små då va pappan lite som F att det går bra dem klarar det o så vidare men när son nr 3 föddes då blev ännu oroligare för o sätta i halsen, för han va expert o är det fortfarande att köra in stora bitar banan bulle ja allt o där sitter man o är rädd haha 🙂 så jag förstår rädslan med o sätta i halsen kan säga att ingen av mina 3 har gjort det, men oavsett hur många barn man än får så är rädslan där 🙂
    när Milton föddes o vi skulle lära han o dricka på flaska så satte han i halsen stup i ett så det är jobbigt sånt där,
    intressant att barnen är så olika 🙂 när det kommer till Mat
    du är min förebild 🙂
    vore skoj om du kunde göra ett inlägg där du lägger upp bilder på barnen i samma ålder som t.ex. 3 månader o så vidare vore så roligt o se ifall dem är lika varandra 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår dig precis <3 ja, det är galet vad dom är olika!! Vad fint skrivet av dig <3 ja, det kan jag göra. Så bra idé ju!! Kram kram <3

  3. Profilbild
    Julia

    Hej!
    Måste börja med att säga vilken fantaskisk familj ni verkar vara. Så nära och goa med varandra! Och tack till en väldigt inspirerande blogg,
    Jag har en fundering.. Jag och min sambo har ett barn på 8månader. Vi båda har alltid varit nära våra föräldrar och kanske ännu närmare sen vi fick barn. Träffar dom minst 2ggr/v och pratar i telefon med dom varje dag. Jag ser min mamma som min bästa kompis, hur är det för dig och F? Är ni nära era föräldrar? Och hur vill du att din relation till dina barn ska vara när dom flyttat hemifrån?
    Tanken av att vår lille här hemma ska flytta hemifrån en dag skrämmer typ mig, vill ju alltid ha han nära, haha.. Även om det är måååånga år bort!
    Kramar

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej <3 men tack fina du!! Vad härligt och fint att ha det så!! Vi umgås inte så mycket med våra föräldrar som det ser ut idag <3 Förstår dig verkligen, känner samma om mina barn!! Man vill ha dom nära för alltid!! kram kram!!

  4. Profilbild
    Sofia

    Vår dotter (10 månader) vill BARA äta om hon får plocka bitar själv! Mitt sätt att inte bli för orolig är att kolla var jag har telefonen så att den är redo OM det skulle gå illa! Då kan jag trösta oron med att tänka att hjälpen är nära!

  5. Profilbild
    Carolina

    Har du något bra tips på hur man får dom att dricka vatten eller annan dryck? Vår dotter har aldrig tagit ersättning/välling så flaskan har inte varit någon naturlig del i hennes liv. Tycker mest hon tuggar på flaskorna.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Vi låter Jolie dricka ur vanliga glas mycket när vi äter 🙂 funkar jättebra! Alltså vi håller i glaset åt henne och hon får dricka. Kram kram <3

  6. Profilbild
    Amanda

    Gällande att ge bitar så kan man dela maten i bitar som är 1×1 cm eller mindre (absolut inte större iaf!), då kan bitarna glida ner i svalget utan att fastna!
    För att minska sin rädsla för att barnet ska sätta i halsen tycker jag det är viktigt att man vet vad man ska göra OM det händer!. Finns mängder med videos på hur man utför första hjälpen på ett barn som satt i halsen och även Hjärt- och lungräddning på spädbarn. Så viktigt!!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Har gått sådana kurser två gånger samt hållit i en sådan kurs också ihop med Trygg Hansa! Men det gör det ju inte mer tryggt för det tycker jag. För det kan ju hända att man inte lyckas rädda den som sätter i halsen ändå. Håller med om att det är SÅ viktigt med HLR dock. Borde ingå hos BVC , kram

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish