Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Något som gör mig upprörd

Läste här om dagen om en kvinna som såg en ammande mamma på tåget och tyckte att detta var opassande. Hon tyckte att det var fel av mamman att amma sitt barn på tåget då barnet helt enkelt var ”för stort”. Texten gick lite kring hur kvinnan som ammade borde gömma sig och amma någonstans där ingen ser då barnet som sagt var lite äldre (över året). Det stod också ”vissa saker är privata, hur naturliga de än är. Därför har vi till exempel toaletter, alla vill inte se helt naturliga saker hela tiden” i inlägget. Hon skrev också att bröstmjölk ändå förlorar i princip all sin näring efter cirka sex månader..

Efter detta inlägg fick jag så ont i magen. Försökte skaka av mig och släppa det men det gick bara inte. Hur kan vi inte ha kommit längre än såhär? Kvinnor som trycker ner andra kvinnor? Mammor som skammar andra mammor? Jag har läst så mycket om detta inlägg nu på både andra bloggar och på andra instagramkonton. Det finns massor med kvinnor och mammor som sätter ner foten och säger ifrån mot detta enligt mig extremt ogenomtänkta inlägg. SÅ bra att andra tar ställning och ryter till. Men jag kände ändå att jag ville skriva mitt också.

Som nybliven mamma är man redan så osäker på allt det nya. Allt som har med bebisen att göra. Man ska hitta sig själv i sin mammaroll, lära känna sin nya kropp, hantera alla hormoner och samtidigt skapa en relation till det lilla livet. Det som verkligen gjorde så ont i mig när jag läste inlägget var tanken på hur många nyblivna mammor som kanske väljer att låta bli att amma offentligt efter att ha läst det där. Som tänker att det är fel, äckligt, konstigt.. Det man läser och ser på sociala medier kan påverka en extremt mycket och speciellt om man kanske redan är i en känslig/sårbar sits. Och det är man ju såklart som nybliven mamma.

Har vi inte kommit längre än såhär? Det är 2018 och vi kvinnor kämpar dagligen för rättvisa och jämställdhet. Jag tycker att det räcker med alla män som fortfarande trycker ner och snackar ner oss gällande precis allt och inget. Vi tjejer måste hålla ihop och hålla varandra om ryggen. Och med det sagt så menar jag såklart INTE att man måste hålla med alla andra kvinnor om allt dom känner och tycker. Men en sådan enkel, naturlig och självklar sak som att man SÅKLART ska få ge sitt barn mat precis var man vill, hur man vill och när man vill är väl inget att diskutera?

Vill man inte se så kan man väl kolla bort – det är sedan gammalt. Och tycker man att ett barn ska gömmas under en filt eller på en toalett för att få mat eller trygghet av sin mamma så kan man seriöst gömma sig själv under en filt för att slippa se.

Hur kan amning fortfarande vara ett så känsligt ämne? När bröstens i princip enda funktion faktiskt är att kunna ge våra barn mat? Och att det på något vis skulle vara äckligt att amma ett barn som är över ett år? Jag får inte ihop det! WHO rekommenderar amning upp till 24 månader och det är i princip bara här i vårt supersvenska samhälle som man ammar som max i sex månader. Sedan är det plötsligt onaturligt och fel. Hur kan det vara så?

Och att mjölken skulle tappa näringen efter ett halvår? Jag blir helt slut av att läsa sådana saker. Hur kan man ens uttala sig när man inte vet bättre? Blir mörkrädd av okunskapen och att någon som läser det där inlägget kanske faktiskt tar åt sig och går på det..

Förstår iallafall inte hur man som kvinna och mamma kan sitta och skriva sådana här saker.. Speciellt när det finns så mycket större problem i samhället. Det är liksom okej med alla stora annonser och reklamfilmer med halvnakna kvinnokroppar överallt? Men det är inte okej med ett par ammande bröst på ett tåg?

Jag och amning har inte alltid haft en bra relation. Jag var rädd för att amma, tyckte att det kändes onaturligt, äckligt, konstigt.. Detta var känslor jag bar på innan jag födde barn. Idag sitter jag här med helt andra tankar. Jag har ammat mitt första barn i 23 månader och kommer att amma mitt andra barn precis lika länge (eller ännu längre!?) om det känns bra för både mig och henne. För tre år sedan var jag osäker när det kom till amning. Jag var obekväm och rädd att någon skulle tillrättavisa mig. Säga åt mig att det inte var okej att sitta och amma öppet bland folk. Minns att jag flydde in på närmsta toalett när vi var borta hemifrån. Blir arg på mig själv såhär i efterhand. Men denna rädsla berodde så mycket på uttalanden som ex. kvinnan jag berättat om i detta inlägg gjorde och hade gjort. Idag är jag så stark i min amning och ammar precis överallt och när som helst. Skulle någon säga minsta lilla så skulle jag vara tillräckligt stark för att stå upp för mig själv och vår amning. Jag skulle inte ha något problem med att säga ifrån rejält då jag vet att det inte är amningen det är fel på utan personen som ens tror sig ha minsta lilla rätt till att kommentera den.

Idag har jag ett barn med allvarligt hjärtfel. Något som gör mig trygg i allt detta är faktiskt att jag vet att jag alltid kan amma henne om hon inte vill eller känner för att äta. Blir det mycket sjukhusbesök och exempelvis operation så finns det möjlighet för mig att få i henne något även om hon kanske inte vill eller kan äta vanlig mat. Blir hon sjuk så är jag inte orolig att hon inte ska få i sig näring då jag vet att hon alltid ammar oavsett vad då det är bland det bästa hon vet. Jag tycker att man ska vidga sina vyer lite och ha förståelse för andra människor och mammor. Jag vet många barn som är och har varit svårt sjuka men där amningen har betytt allt och lite till för barnets viktuppgång, trygghet och näringsintag.

Varför jag skriver detta inlägg är för alla er där ute som kanske fortfarande inte vågar. Som kanske vill amma överallt men är rädda för vad andra ska tycka eller tänka. Kom ihåg att det är DOM det är fel på och inte er eller er bebis mat/trygghetsintag. Man har som förälder alltid rätt att mata eller trösta sitt barn med sitt bröst – för det är precis vad bröstet är till för.

Och jag vill såklart tillägga att jag tycker att alla får mata sina barn precis hur dom vill! En glad mamma är en glad bebis. Det är inte alltid amningen fungerar och det kan bli minst lika bra ändå. Vi är alla olika men något som vi borde ha gemensamt är att vi bör hålla varandra om ryggen gällande att vi alla är grymma föräldrar som gör vårt bästa. Nej, fy skäms på dig som sitter och skammar andra mammor som ammar offentligt. Är det något som är ofräscht och konstigt så är det inte att amma ett barn över året. Det är ofräscht att faktiskt sitta och trycka ur sig dessa åsikter som kvinna och mamma såhär år 2018. Nej! Gör om och gör rätt.

//Kram från en mamma som alltid kommer att hålla andra mammor om ryggen istället för att trycka ner och skamma.

Kommentarer

  1. Emina

    Bra skrivet! Blir också helt mörkrädd av att det ens är en diskussion kring detta,så galet men så bra att fler står upp för något som borde vara det mest naturliga i hela världen!

  2. Mona

    Så klokt och fint skrivet. Så naturligt att amma. Jag ammade min son ganska länge, han slutade för ca 1 månad sedan, då var han 2 år och 10 månader. Han slutade själv. Jag antar att det var för att jag är gravid och mjölken försvann annars hadde vi nog fortsatt en stund till. Men det var ett fint avslut utan tårar och missnöje. Vi ammade när och var som helst utan att bry oss. Räknar med att amma lillebror eller lillasyster minst lika länge. 🙂 ❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, du har så rätt <3 Så fint att det blev så, det är ju precis så det ska vara. Blev så för oss med då min mjölk försvann under graviditeten 🙂 kram <3

  3. Matilda

    Sååå bra att du fortsätter lyfta detta!! Önskar så att amningen fungerar med min tvåa om hen nu kommer.. har diabetes typ 1 och bröt svanskotan första förlossningen så jag hade inte orken att verkligen komma igång med amningen med min nu 10 månaders, det var mycket annat som tog all energi liksom.
    Amning måste varit det som höll bebisarna vid liv första året(åren?) i begynnelsen så varför i hela friden skulle det vara konstigt eller fel att amma länge? Heja alla superkvinnor.! Utan oss hade inget funkat:)

  4. Luz

    Brukar inte kommentera, men det gör mig upprörd. Som du sa amning är så naturligt och brösten är gjorda för att ge mjölk och näring till våra barn. Titta bort om du har svårt att se det mest naturliga i världen. Bara för lite info från någon som jobbar inom vården och har närstående som arbetat med amninghjälpen och amning utomlands med WHO. (Och att jag själc är mamma och ääälskade amningen).. ingen kritik bara en liten ”inflick”, WHOs rekommendationer på 24 månader är world wide, vilket inkluderar U och I länder. Det är absolut indikerat i länder där näringsvärde och det smutsiga vattnet är så dåligt att amning och den näringen är bättre och väger större. Bättre än ersättning med smutsigt vatten. Men i i länder där vi har rent vatten och näringsrik mat (I länder) tillgänglig är amning rekommenderat på fulltid 6-12 månader. Sedan ska man lägga till vanlig kost. Men det finns inga rekommendationer som säger att man måste sluta amma bara för att barnet äter vanlig kost också. Detta för att hjärnan hamnar i ett ”moget stadie”, där vi behöver få i oss vissa näringsämne som är svårt att få till via bröstmjölk. Hoppas du förstod mig rätt. Följer din blogg och den är super ärlig och fin, gillar den. Men angående detta har jag inte läst i dina inlägg utan endast hus WHO rekommenderar amning i 24 månader, vilket stämmer men inte fullt ut Men superfint hur du alltid kämpar för att vi kvinnor ska stå upp för varandra, fortsätt med det. Heja kvinnor!

  5. Cecilia

    Så bra och fint skrivet. Jag fick också ont i magen av att läsa hennes inlägg och har nu valt att avfölja henne då hon uppenbarligen har helt andra värderingar än mig. Jag hoppas på att få amma min son länge och tänker inte gömma mig på några toaletter!!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, jag med!! Inte alls bra skrivet enligt min mening 🙁 håller med dig!! Nej, det ska du verkligen inte göra!! Aldrig någonsin <3 kram fina

  6. Lee westholm

    Håller med dig 100% tryggheten amning ger är ovärderlig ❤️ Själv slutade jag runt tiden då min son var 1 år men respekterar att valet är fritt ❤️

  7. Alice

    Så bra och viktigt inlägg! Och då pratar vi bara om mjölken som mat. Amning är ju så mycket mer. Trygghet, anknytning, tröst.. menar personer då att jag om jag har ett litet ledset barn som exv blivit skrämd att jag ska gå in på en skitig toalett och trösta honom? Min bebis skulle definitivt inte känna sig lugn och trygg om jag täckte över med en filt så det blev varmt och kvavt.. Att folk inte kan tänka längre än näsan räcker! Att amning dessutom skyddar mot bröstcancer, främjar bättre sömn hos mamma och barn och stimulerar utsöndring av må bra-hormoner är ju också sånt som folk skiter fullständigt i verkar det som. Nä, men titta bort om du tycker det är äckligt?! Hur svårt kan det vara? Stor kram till dig och dina fina och goa ungar. Vi kvinnor skall stå upp för varandra!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, så är det ju verkligen <3 helt galet att vissa faktiskt har dom tankarna.. Du har så rätt! Jättebra skrivet. Stor kram till dig med och tack för en sådan peppande kommentar!! <3

  8. Frida

    Fina gabriella !! När mitt första barn kom för snart 6 år sen så funkade aldrig amningen. Han fick aldrig in rätt sugteknik och gick inte upp i vikt. Tillslut tog ersättningen över helt och jag kände mig så dålig. Men tillslut insåg jag att ett mätt barn är ett nöjt barn, vare sig det är ersättning eller bröstmjölk. När jag sedan fick mitt andra barn för 19 månader sedan så hade inga förväntningar alls på att amningen skulle funka. Det gjorde ju inte det förra gången.. men när dottern föddes så gick allt så himla bra.. och nu 19 månader senare så ammar hon fortfrande fritt dag som natt.. och vi har inga planer alls att sluta… även fast släkt kommenterar att vi ”måste” sluta… vågar knappt säga att flickan ännu ammar för att folk är så dömmande.. hur sjukt ??? Säger som du. Who rek amning helst upp till 2 år. Och tom längre.. tandläkaren sa på flickans 1 års kontroll att vi ska amma så länge som vi bara kan..

    När hon är redo att sluta, KANSKE jag också är det.. men inte nu 😁😁😁

    Älskar att läsa om dig och din fina familj. Kraaaaam från kalix

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Det viktigaste är ju att man som mamma mår bra! Då mår bebis bra! Det är ju så olika det där. Ibland funkar det och ibland inte.. Man ska inte vrida sig ut och in för att det ska gå. Ibland är det bäst med andra alternativ helt klart <3 <3 Ååååh vad mysigt! Så underbart för er att det fungerar så bra! Galet att folk ska döma.. Vet precis hur det är! Jag har börjat säga högt överallt att jag ammade sonen lääääänge och ska amma dottern minst lika länge och man får minst sagt blandade reaktioner 😉 <3 Kram till finaste dig!! Du är bäst, stå på dig och amma på så länge du vill <3 <3

  9. Mojgan

    Jag ammar min snart 3 åring fortfarande dock inte offentligt. Men hade självklart gjort det ifall hon ville amma just där & då. Det är så naturligt och jag förstår inte varför kvinnor & män ska ha åsikter om det mest naturliga som finns.

  10. Annika

    jag tycker absolut att man ska amma så ofta och sålänge (inom rimlig gräns) man själv och barnet vill. De flesta jag stött på väljer att amma diskret. MEN jag har också stött på kvinnor som tar fram båda brösten och sedan hämtar sitt barn. Det känns inte riktigt ok att gå med brösten svängandes ute för att hämta sitt barn och jag förstår ärligt talat inte varför man vill det.Men som sagt de flesta är ju diskreta.

  11. Marlene

    Bor i Israel. Här är många förvånade över att man ens ammar och flera kvinnor, både mammor, gravida och icke gravida, har sagt till mig att de inte kan tänka sig att amma för att de tycker att det är äckligt. Blir så förvånad varje gång. Dessutom är det extremt ovanligt att se någon amma offentligt samt så börjar de flesta jobba när bebisen är tre månader. Staten försöker dock promota amning väldigt mycket så hoppas synen på detta ändras här. Fram tills dess bryr jag mig inte och ammar fritt så länge bebis vill, hoppas länge ❤️

    Kram

  12. Anna Köhler

    bra skrivet Gabriella amning är en del av oss att kunna mata våra barn om barnet är lite över 1 år vad spelar det för roll liksom låt barnet amma om det vill men du skriver det så himla bra vännen är naturligt att amma ju vi lever i 2000 talet o det är fortfarande negativt att liksom amma på allmän plats avskyr sånt beteende låt mammor amma sina barn fritt herregud
    nej älskar att du la ut detta inlägget
    du är min förebild trots att jag är äldre än dig

  13. J

    Jag har inte följt dig så länge men har kikat i arkivet och läst lite bakåt och jag är definitivt här för att stanna. Tack för det här brandtalet(!), det är så viktigt med kvinnlig solidaritet. Ingen annan kommer inom en överskådlig framtid att driva dessa frågor åt oss och vi måste verkligen vakta gränserna när folk försöker tumma på vår rätt till våra kroppar och till att nyttja dem för deras funktioner, som subjekt. Är riktigt imponerad av dig och det ska bli så kul att följa dig och familjen framåt. Stor kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men wooow så fina ord!! TACK!! Blir så oerhört glad verkligen 🙂 Stor kram tillbaka och kul att du vill följa oss! <3

  14. S.

    Håller helt med dig! ❤️ Jag ville inte amma innan min son kom, nu när han är här och är sju månader så blir jag ledsen av tanken på att sluta amma. Blir också arg och frustrerad av tanken att folk tycker det är äckligt osv om jag skulle amma honom ute – eftersom han är så stor nu 🙄 får till och med höra av familjemedlemmar att jag ska sluta amma snart.. min son har knappt nåt intresse för mat ännu och ett stor närhetsbehov så kommer amma så länge han vill ☺️ Tack till dig som tar upp det här, det gör att jag känner mig starkare i min amningsresa 💪🏼 Kram! 🌸

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår dig helt!! <3 Helt galet att vi inte har kommit längre och att folk tar sig friheten att kommentera.. KRAM till dig och vad skönt att du känner så! Känner mig också stärkt när jag ser andra som lyfter ämnet så känns viktigt att göra det själv med <3

      1. Johanna

        Min son är också snart 7 månader och har NOLL intresse för vanlig mat. Ändå kommer kommentarer från släktingar och vänner om att ”snart ska du väl sluta amma va?”.
        Men nej det har jag inga planer på. Det är så mkt man ”ska” och ”inte ska” som förälder. Lyssnar man på allt blir man ju knäpp. Nej, gör det som känns bra för dig och din bebis. Men inte alltid lätt med alla ”tyckare” där ute.

  15. Busan

    YES! BRA skrivet.
    För min del har jag avföljt den bloggerskan helt efter detta. Efter fler mindre vettiga uttalande inser jag att detta inspirerar inte mig.
    Tack för ditt inlägg och för dina kvinnostyrka att vi ska stötta varandra!!! Heja dig

      1. Jennie

        Håller verkligen med! 😡 jag ammar min 1åring fortfarande och det gör jag vart jag vill när jag vill utan att folk ska lägga sig i eller tycka nått. 💕

  16. Amanda

    Är gravid med mitt andra barn och jag längtar så mycket efter att få amma igen! Ska amma överallt, när jag vill och när bebis vill! 💗

  17. Jessica

    Såå himla bra skrivet! Önskar att alla kvinnor kunde tänka så! ❤️❤️ Så sjukt att behöva känna sig osäker på något av det mest naturliga som finns! Gömde mig oxå i början men nu bryr jag mig inte längre Som du säger vill man inte se är det ju bara att titta någon annanstans! 💪❤️

  18. Petra

    Tror iof att Sverige är ett av de länder där man ammar längst tack vare den långa mammaledigheten. I andra länder är det många som väljer ersättning från start då det helt enkelt inte är någon större idé att få till en fungerande amning. Om man nu väljer att amma så blir det nog i 3-4 mån. sen börjar de flesta jobba och alla har inte möjligheten till att pumpa ut eller åka till bebis för att amma.
    Men som sagt var vare sig man ammar el flaskar så bör man kunna göra det var som utan att bli påhoppad.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, jag vet att man ammar länge i Sverige om man ser på siffror men känns som om man blir dömd och att folk ser snett på en direkt man ammar ett barn som är äldre än sex månader tyvärr. Att barnet plötsligt är för stort då. Finns ju många fattigare länder där barn ammas i flera år då det blir ett viktigt näringsintag på grund av ex. brist på annat. Kram kram <3 du har så rätt!

  19. Susanne

    Du skriver så klokt och fint om amning, det naturligaste som finns. Som mamma och numera mormor och farmor håller jag med dig i allt du skriver. Vi kvinnor och mödrar ska väl stötta varandra i denna så viktiga sak.
    Jag vill skicka en stor kram till dig. Du är så fantastiskt klok och fin. ❤👍

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Vad fint skrivet <3 håller helt med dig. Att mata sitt barn är ju helt naturligt hur man än väljer att göra det <3 KRAM och tack bästa du! <3

  20. T

    Med mitt första barn tyckte jag att det var otroligt jobbigt att amma offentligt. Jag var så himla stressad och ville bara hem och sätta mig i soffan där ingen såg mig. Sorgligt nog började amningen strula vid 4 månader, förmodligen av all min stress. Så då la jag ner den. Nu med barn nummer två är allt så annorlunda. Jag ammar när och var barnet vill oavsett var vi är. Om någon skulle få syn på en bröstvårta här och där och uppröras över det så är det deras problem. Det övergår mitt förstånd att en amningsstund på något viss skulle vara äckligt. Att samhället har gjort brösten till något sexuellt istället för det de biologiskt är till för = mat kan inte bebisen rå för. Om någon inte vill se det så kan ju dom lägga en filt över huvudet på sig själva eller sätta sig och äta sin lunch på en offentlig toalett. Istället kanske man borde fundera över varför man känner sådan avsmak? Nu är dottern 3 månader och vi tänker fortsätta amma så länge vi båda vill. När amning funkar är det fantastiskt!

  21. Sofia

    Älskar också amning! Ammade ettan i tolv månader, tvåan i fjorton månader och med trean får vi se, hon är sju månader nu och tuttar jättemycket ännu. En fantastisk gåva att kunna mata, skydda och trösta sitt barn på ett så mysigt sätt. Bästa som finns när man känner hur bebisen blir tung, avslappnad, trött och lugn. ❤️

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish