Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Hur vi fördelar allt och fixar vardagspusslet

Inte helt enkelt att vara själv med barnen. Har själv tre barn och en sambo som jobbar mycket. Skulle vara så intressant om du ville dela med dig om hur ansvarsfördelningen ser ut hemma hos er. T ex går du och F upp samtidigt på morgonen? Existerar sovmorgon hos er? Tar ni hand om ett barn var? Vem gör vad.? Skulle du uppskatta att ni gör lika mycket eller gör någon förälder mer? Vore så kul om du ville skriva lite om det 🙂 kram

Åh, vad kul att få skriva detta inlägg. Vi har ju varit hemma alla tillsammans fram tills nu och då har vi verkligen kunnat ge varje barn en famn hela tiden.. Men nu är ju F iväg om dagarna en del och då ser det lite annorlunda ut. Som tur är så pluggar han ju ”bara” och jobbar inte heltid vilket innebär att han ibland bara är borta några timmar om dagen. SÅ skönt.. Men iallafall!

Dagarna börjar oftast med att F tar båda barnen och går upp med dom. Jag sover kvar. Det känns som om det är det enda rätta då jag trots allt tar varje natt med Jolie. Jag ammar ju fortfarande nattetid.. Vissa nätter vaknar hon inte alls medan hon andra nätter gnyr i sömnen 3-4 gånger och vill ha bröstet. Vissa perioder har hon gnällt säkert 10 gånger… Ja, ni förstår. Det är så olika. Jag kan i princip alltid sova igenom amningsstunderna men vaknar ju ändå till varje gång hon börjar röra på sig, måste ge henne bröstet och sedan somna om.. Så jag drar mig i kanske 30 minuter på morgonen medan F borstar barnens tänder, klär på dom, smörjer in dom, klär på sig själv.. Sedan går vi ner tillsammans, plockar fram frukost och äter ihop. Ibland sover jag kvar medan F tar fram frukost med. Men det är mer sällan. Jag vaknar oftast av mig själv. Annars är sovmorgon inte så vanligt hos oss över huvud taget. F behöver den typ inte och inte jag heller.. Jag tar sovmorgon ibland om jag haft en jobbig natt med Jolie men annars så uppskattar vi att kliva upp i princip samtidigt för att ta vara på dagen till max ihop. Gäller även på helgerna.

Många dagar åker ju F iväg redan efter frukost och då ser vi alltid till att hinna städa av bordet tillsammans först. Det blir så mycket trevligare för mig att kunna lägga fokus på barnen direkt och inte stressa med att stöka bort.

Är han däremot kvar hemma och ska iväg på eftermiddagen så hittar vi antingen på något hela familjen eller så sätter jag mig och jobbar lite medan han leker med båda barnen. Oftast leker dom i lekrummet eller så tar han med dom till lekparken. Förr jobbade jag alltid kvällstid men nu när livet ser lite annorlunda ut så försöker jag göra en del på dagen om han är hemma lite mer. Vi vill gärna ha kvällarna fria till annat som exempelvis träning, mys i soffan, bara prata med varandra, förbereda matlådor, duscha.. Finns ju alltid saker att göra, haha!

Är jag hemma själv så har vi alltid matlådor färdiga som jag och barnen kan äta. Det är skönt att slippa laga mat när man är ensam med båda. Man SKA göra det lätt för sig, så är det bara. Det är tillräckligt mycket som det är att bara sköta ett barn kan jag tycka. Det tar tid, energi, kraft och engagemang. Vi brukar hänga hemma fram tills lunch för det mesta och efteråt så beger vi oss ut till lekparken eller liknande. Jolie sover oftast en stund då så att Jason kan få 100% fokus för en stund.

Dagarna ser lite olika ut därefter.. Men om F kommer hem vid 16-tiden så brukar vi laga mat ihop eller värma matlådor. Sedan har vi alltid samma rutin och jag vet inte varför vi har valt att göra just så men det har bara fallit sig naturligt. Jag städar bort i köket och efter maten, dammsuger, viker eventuell tvätt och fixar hela nedervåningen. Under tiden så badar F barnen och får lite egentid med dom. Han smörjer in, borstar tänder osv. Sedan kommer jag upp när jag är klar och då läser vi lite tillsammans och sedan nattar vi båda barnen samtidigt i vår stora säng. Det har blivit så nu trots att Jason har en egen säng på sitt rum. Han vill sova med lillasyster och då får han givetvis det. Dom ger varandra trygghet och närhet och sover jättebra tillsammans.

Iallafall.. Jag ligger ofta kvar i sängen med mobilen när barnen har somnat för att Jolie ska få somna riktigt djupt med mig bredvid. Ligger då oftast och redigerar bilder till blogginlägg och svarar på mail osv. F brukar då stöka bort på övervåningen, gå ut med tvätten om det finns någon.. Vi blir klara ungefär samtidigt och då åker han och tränar, jag tränar på yogamattan hemma eller jobbar lite till =)

Vi ser aldrig att någon av oss gör mer eller mindre. Vi hjälps åt och ser till så att båda får utrymme till sitt egna samtidigt som barnen alltid är prio ett för oss båda. Är dom nöjda och belåtna så är vi också det. Allt annat kommer efter.. Ibland gör jag mer, ibland gör F mer.. Jag älskar ju att städa så det gör jag med nöje medan det kanske tar emot lite mer för F. Men han gör det ändå för att han vill ha det rent och fräscht. Dock så får jag vara rätt styrande i det men det är vi båda okej med. Jag har mer psykiskt ansvar. Ser till så att vi alltid har handlat, skriver matlistor, har koll på tider, att barnen har kläder för alla säsonger.. Ja, ni förstår. F gör allt som har med bilen att göra, han skruvar upp allt, fixar mycket mer här hemma.. Han bygger allt utvändigt när det kommer till huset.. Jag har inte rört ett finger när det kommer till altan, verandra eller husmålning men å andra sidan så har jag dragit in varenda krona som bekostat detta. Men vi ser inte något av det vi gör eller tjänar som vårt egna. Allt är vårt tillsammans. I perioder har F tjänat mycket mer än mig, i perioder har jag tjänat mycket mer än honom.. I perioder har jag gjort mer hemma och i perioder har han gjort mer.. Både sysslor, pengar och allt är gemensamt och vi drar båda vårt strå till stacken för att gemensamt få må bra och komma framåt i livet. Vi har ett konto och två kort. Hos oss existerar inte mitt och ditt och du gör mer eller jag gör mer. Vi är ett team som finns där för varandra med samma mål och fokus och det är barnens välmående. Sedan får allt bli lite som det blir men vi hjälper varandra att nå dit vi vill komma och stöttar varandra i drömmar och planer.

Ja, så ser det ut för oss… =) Hur gör ni? Kram!

Kommentarer

  1. Eve

    Jag har precis blivit sambo med min pojkvän och har tänkt mycket på ekonomi.. han har ett stort intresse för jakt så skulle vi dela skulle jag få panik över alla pengar som hamnar på hans intresse! Känner ni aldrig så?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Nej faktiskt inte.. Vi har ju delat på allt så som vi gör nu sedan vi var typ 15 och 17 så det finns som inget annat för oss. Vi köper inte heller saker bara sådär utan pratar med varandra om alla inköp <3 kram kram 🙂 <3

  2. Linda

    Borstar ni tänderna på barnen innan frukost? 😊 vad är syftet med de? Dom kan ju inte hunnit bli smutsiga under natten om man borstar innan de lägger sig. Blev så nyfiken, Alltid hört att man ska borsta efter frukost för att borsta bort de som lägger sig sen o skapar karies men jag kanske fattat fel. Super intressant inlägg. Här hemma sköter jag allt med barnen o allt med hemmet då mannen redan åkt till jobbet när vi går upp vid 06 och kommer hem efter barnen lagt sig vid 20.00 så under dom timmarna sköter jag alla 3 barn, hemmet o all matlagning o sen när mannen kommer hem vid 20, stupar vi båda i soffan o umgås en stund tills vi går o lägger sig. Avis på dig som har lite mer hjälp. Hoppas min man kan sluta lite tidigare vart efter, han hålller på att starta upp en firma sen 3 år tbx så ja hoppas nu när de växt så pass mycket att tiderna ska bli lite bättre 😊 kram o ha en fin dag!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jaa, alla gör ju så olika 🙂 Tack för din kommentar och tack för att du delade med dig <3 Håller tummarna att han kan få sluta lite tidigare snart så att du får mer hjälp finis 🙂 all kärlek och stor kram!! <3

  3. Therese

    Vi har också 2 små barn ( 2,5-åring och en 11-månaders) och vårat upplägg ser typ likadant ut.
    Morgonen: jag går upp först för jag är morgonpigg, byter blöjor och plockar fram frukost.
    Sen kommer sambon upp, vi äter frukost tillsammans. Sen städar han undan efteråt o jag tvättar av barnen plus fixar mig själv.
    En lämnar den stora på förskolan o sen åker sambon o jobbar.
    Han jobbar 3-4 kvällar i veckan o kommer hem vid 22-tiden så då har jag naturligtvis båda barnen på eftermiddagen. Jag är mammaledig med lilla.
    Är vi alla lediga så brukar vi åka till nån lekpark eller så på förmiddagen eller så är vi hemma och gör något på eftermiddagen.
    Middag fixar den som har lust bara. Efter middagen badar en av oss barnen och den andra städar köket.
    Sen pyjamas, lek i rummet, mys i soffan med Bolibompa och sen nattar vi varsitt barn. Har också ett gemensamt konto med varsitt kort till så alla inkomster och utgifter är familjens helt enkelt. Så vi har typ samma upplägg. Men jag är mer pedant så städningen sköter mest jag då jag vill ha det mer rent än sambon haha. Han umgås hellre med barnen när han är hemma helt enkelt.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Låter ju jättebra 🙂 <3 Vi är likadana med städningen, haha! 🙂 F brukar få göra något med barnen medan jag röjer. För mig är det typ terapi och en lugn stund för mig själv att städa. KRAM <3

  4. Emma

    Kul att få läsa om er vardag! Här hemma delar vi på det mesta men jag tycker om att tvätta och fixa så min man håller sig borta när det gäller sånt 😉 annars så hjälps vi åt och värdesätter att ha ett fint och fixat hem. Vi har inga barn ännu men varit ihop i tio år, gifta i 3 månader och jag hoppas att vi har satt en stadig grund till den dagen då livet förändras till ngt fantastiskt ❤️ tack för din ärliga och härliga blogg! 🙏

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Låter ju jättebra 🙂 <3 sååå underbart det låter. GRATTIS till er kärlek. Stor kram och tack för fina ord!! <3

  5. Elin

    Men om ni borstar tänder innan frukosten så hjälper det inte. Det dom äter och dricker till frukost angriper ju tänderna, det är så karies bildas. Det är därför man ska borsta efter att man har ätit.

  6. S.

    Vilket team ni är 🤗 så himla fint, ni verkar ha ett så bra upplägg 🌸 Hos oss gör jag i princip allt, sonen är 5 månader och jag tar alla nätter, uppvak, mornar, blöjbyten med mera.. Min son sover bara om nån är nära så jag får snällt lägga mig när det är sovdags för honom och ligga kvar där. Drar även tyngsta lasset hemma medans sambo hellre gymmar eller har egentid.. Man ska ju hjälpas åt men hos oss verkar det inte funka så 😓 Kram! 💖

    1. E

      Varför låter du honom komma undan då? Jag gav bebisen i famnen på honom på kvällen (eftersom han varit borta hela dagen och dottern ville också bara sova nära) sen gick jag ut och gjorde något, eller var bara hemma och pysslade. Man blir ju matt av att ha en bebis på sig 24/7. Vid 5 månader äter de också lite mer regelbundet så man kan ju vara borta typ 2 timmar även om man helammar

  7. Mikaela

    Vilken bra fördelning det låter som att ni har. Verkligen lyx att ni båda kunnat vara hemma mycket samtidigt också. Drömmen!
    Min man jobbar extremt mycket och hinner inte träffa vår son på vardagar. Dessutom jobbar han söndagar men bara några timmar (fastighetsmäklare samt har eget företag). Så jag sköter allt på vardagarna, det gäller att hitta enkla lösningar som städhjälp och matkasse varje vecka. Men på helgerna när han är hemma så hjälps vi åt 50/50. Till och med att han nog gör lite mer då. Vi kör också helt gemensam ekonomi. Finns inget mitt eller ditt för oss.
    Det är verkligen toppen när man hittar en fördelning som passar en. Det kan ju lätt bli så mycket småtjafs kring det annars.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      amen visst 🙂 det är jätteskönt. Förstår absolut 🙂 vad grymma ni är som jobbar tillsammans för hela familjens bästa. Heja er <3och du har så rätt! kram

  8. Sofie

    Både jag och sambon jobbar dagtid så på helgerna brukar vi turas om att ge varandra sovmorgon. Vi försöker dela på vardagsuppgifterna så gott det går och precis som hos er är jag den som planerar och skriver handlingslistor/matplanering medans sambon har ansvar för allt kring teknik/bilen

      1. Sara

        Jaha ja precis de kanske böir lite skillnad då . Jag vet ju själv om man man dricker ett glas juice efter man borstat tänderna , inte så gott 😄

      2. Johanna

        För tändernas skull är det bättre att borsta efter frukost 😉/ tandsköterskan 😊 tack för en fin och härlig blogg 😍

        1. Gabriella Joss
          gabriellajoss

          Tack för info <3 😀 borstar själv före frukost och har aldrig haft hål i tänderna. Men ska tänka på det 🙂 kram kram <3

  9. Carolina

    Roligt att läsa hur ni gör osv 🙂 här hemma hjälps vi åt också, vi är med barnen på dagarna tillsammans om båda är lediga, hittar på aktiviteter, vi kliver oftast upp samtidigt allihop även om jag får tjata upp honom (morgontrött). Efter lunch/middag så är det alltid han som stökar undan och diskar, medans leker jag med barnen. Vi hjälps åt med tvätten och med städ 🙂

  10. Therese

    Alltså Gabriella!!! Du ska skatta dig lycklig som har en man som F, de flesta 80% av alla män skulle jag säga är egoistiska, tycker att barn är för ”jobbiga”, vill göra så lite som möjligt! Du har verkligen fått jackpot! Ni är ett sånt bra team och jag önskar att min dotter kommer hitta en man som F när hon blir stor 😊 du är självklart också fantastisk fru och mamma som förtjänar precis allt F ger dig ❤️❤️❤️❤️❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh, hoppas att den siffran inte stämmer!! SÅ tråkigt i så fall och det ska ju vara en självklarhet att man hjälps åt!! Kram kram <3 och tack för så fina ord om honom och mig <3 kärlek!! <3

  11. Ki

    Vi har inte några barn men hund. Min sambo jobbar inom säkerhetsbranschen ca 130% medan jag är 100% sjukskriven och varit i två år och läkarna tror inte att jag kommer klara jobba mer än 25% igen, om ens det.

    Medan min sambo jobbar och därmed står för inkomsten så gör jag allt hemma och allt med hunden. Vi har ett konto och två kort vi med. Jag fixar med städning, tvätt, matlagning, hunden och all form av inredning, handling gör vi tillsammans.

    Jag skulle aldrig någonsin kunna kräva av honom att han ska göra något sånt hör hemma när han redan jobbar så mycket.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig 🙂 Ja, har man kommit överens om att ha det så och båda mår bra av det så ska man såklart göra så. För mig är det annars en självklarhet att man hjälps åt med allt men alla har ju sina överenskommelser. KRAM <3

    2. Ida

      fast har man barn ihop så är det ett heltidsjobb att ta hand om barnen! För min sambo är det nästan semester att åka till jobbet än att ta hand om bebis. Skapligt stor skillnad att ha barn eller ej.

      1. Emma

        Nej men tanken med att borsta tänderna är ju för att de skall bli rena. Tänkte inte smakmässigt! Rekommendationen är ju att borsta efter varje måltid egentligen (inte för att någon typ gör det.. Hehe) men vart bara fundersam över att ni borstar innan frukost, fyller ju typ ingen funktion?

      2. Joanna

        Men är väl mer att man borstar bort frukostens rester för att skydda tänderna? Haha. Annars finns det ju ingen anledning att borsta tänderna på morgonen – inte direkt så att Jason äter under natten. (Eller? Haha). Dessutom borstarna man ju för andedräkten också, som såklart påverkas av vad man äter. Folktandvården rekommenderar ialf att man ska borsta tänderna efter frukosten. Just för att inte ha matrester som stör tänderna och munhälsan.

        Är det inte roligt egentligen att man reagerar (inte negativt!) på en sån liten detalj? Haha. Så kul tycker jag. Hoppas ni får en fin vecka! 😘

        1. Gabriella Joss
          gabriellajoss

          Tack för info 🙂 Hade ingen aning. Har själv borstat före frukosten rätt ofta då jag inte hinner efter många gånger och då missar jag det helt istället. Har aldrig haft hål 🙂 ellerhur 😉 Kram kram fina du, detsamma <3

          1. Isabelle

            Till oss har tandläkaren sagt att det till å med kan vara bättre att borsta innan för att mat glider bort liksom när det är rent innan man äter:)

      3. Emma

        Jo, men det är ju inte för smakens skull som man borstar tänderna? Rekommendationen är ju att borsta efter varje måltid egentligen (inte för att man orkar göra det hehe..) men att borsta tänderna innan frukost gör ju att man får gå med samtliga måltider på tänderna innan man borstar på kvällen.. 🙂 fyller liksom ingen funktion

      4. Becca

        tron hon menar Att det inte är lönt att borsta o sen direkt äta frukost. Det förstör ju hela grejen? Är frukost o sen borsta tänderna så får du bort ”skiten” från frukosten också istället för att äta med helt rena tänder:p

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish