Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Mjölkprotein och magknip hos bebis

Hej Gabriella! Har en fråga, du kanske kan skriva om det på bloggen om det är så att fler undrar kanske. Jag har en bebis som är 5 veckor som har sjukaste magknipet, så har tänkt att testa mjölkproteinfritt ett tag! Har det hjälpt för dig? Har du märkt någon skillnad? Skulle du kunna tipsa om hur man underlättar att äta utan mjölk? Tips på maträtter, snacks osv, lite tips och trix.. PS du har en väldigt inspirerande blogg, du är min föräldrar-förebild utan tvekan!

Hej fina du! Stort grattis till din lilla bebis. Och TACK för så fina ord. Du anar inte hur glad jag blir!! <3

Förstår precis. Det är så jobbigt när dom små har struliga magar.. Tror det hör till bebistiden och att dom flesta små har problem med magen men jag har själv upplevt att det hjälpte oss att ta bort mjölkprotein. Jag är ingen expert och jag tycker att man kan vända sig till BVC om man är osäker. Vi har ju inte konstaterat att det är allergi mot mjölkprotein som Jolie har utan bara testat att utesluta det själva för att se om det ger någon effekt – vilket det har gjort! Sedan har hon inte haft enorma problem med magen direkt heller… Då hade jag kontaktat BVC. Har mest varit magknip, svårt att få ut gaser, lite missnöje.. Och så hade hon lite prickar faktiskt som försvann i samband med att vi tog bort mjölken. Om det var ett sammanträffande vet jag dock inte. Men som sagt, är ingen expert men delar gärna mina erfarenheter ändå.

För min del var det ändå rätt så enkelt att plocka bort alla mjölkprodukter då vi äter rätt så mycket veganskt här hemma redan. Delar en liten lista här nedan med mina bästa tips på mat att ha hemma och vad man kan äta.

– Smör från Naturli! Alltså detta har räddat mig heeelt. Det smakar precis som Bregott på mackan! Har inte hittat något annat vegansmör som jag gillar annars. Detta är otroligt gott. Kommer nog att fortsätta köpa det framöver också.

– Byt ut matlagningsgrädde mot iMat från Oatly. Vi lagar bara mat med produkter från Oatly. Dom har både havrebaserat crème fraich, matgrädde samt kaffemjölk som går att skumma. Så spana in deras sortiment. Så bra grejer som vi använder dagligen här hemma.

– Astrid och apornas färskost med smak av tomat/basilika (cream jeezly)! När det kommer till vanlig hårdost har jag inte hittat något veganskt alternativ som jag gillar tyvärr. Men denna färskost är såå god när man ex. gör ostbricka och vill äta lite ost och kex. Tips!

– Många såser är mjölkfria! Dom flesta färdiga såserna är faktiskt mjölkfria. Jag älskar majonäs och bearnaisesås så det är skönt att kunna äta dom nu också.

– Riktigt mörk choklad! När chokladen går över en viss % så är den oftast fri från mjölkprotein.

– Delicatobollar! Jag har köpt vanliga men dessa innehåller ju spår av mjölk. Fick tips av några som läser bloggen att ICA:s egna chokladbollar är helt fria även från spår av mjölk så dom kan man också köpa. Supergott! Har räddat mitt söt och chokladsug många gånger.

– Choklad från Renée Voltaire! Älskar hennes choklad med hasselnötter i. Den är magiskt god och helt vegansk.

– Marabous cookies med mörk choklad! Dessa är veganska och helt otroligt goda!

– Bröd! Dom flesta bröden är veganska som tur är. Och med veganskt smör och något gott pålägg så saknar man inte mycket på den fronten.

– Mixa smoothie! Jag har inte hittat någon yoghurt jag gillar till 100% heller. Men det äter jag inte så ofta över huvud taget oavsett om den innehåller mjölk eller inte. Ett supertips är att göra goda smoothies och smoothiebowls med goda tillbehör. Smoothien gör jag gärna på ekologisk kokosgrädde och då smakar det lite som glass nästan. Så gott! Annars funkar ju vilken växtbaserad mjölk som helst.

Sedan är jag som sagt ingen expert! Vet att vissa barn inte ens klarar ”spår av mjölkprotein” om dom är allergiska. Men detta har fungerat för oss tycker jag. Sedan kanske det bara var så att Jolie hade det jobbigt med magen under en period eller liknande med.. Behöver inte ens ha med mjölken att göra. Men jag förlorar inget på att testa så då gör jag gärna det känner jag. Saknar ibland någon god ost typ! Eller en bit Marabouchoklad, hehe.. Men annars går det ingen nöd alls på mig då jag tycker att det finns riktigt mycket bra alternativ idag.

Och det som fungerat bra på mina barn när dom haft det jobbigt med magen: 

– Bära! Vi har burit och vaggat och dansat runt med bebis i famnen, hehe =) Man kan inte bära sina barn för mycket. Så bära runt och trösta massor. Att amma samtidigt som man står upp och vaggar försiktigt brukar också ge tröst.

– Hjälpa till med att bajsa! Jason började bajsa på toaletten jättetidigt. Redan från att han var bebis höll F honom i grodställning ovanför toaletten eller handfatet. Det hjälper verkligen och vi gör samma sak med Jolie. Blir minimalt med bajsblöjor och är skönt för lilla magen.

– Magmassage. Googla så finns massor med information! Att hjälpa bebis att få ut gaser genom att massera magen och göra olika rörelser med bebisens ben under tiden som bebis ligger på rygg.

– Att ligga på mage. Då brukar det komma massor med pruttar. Självklart inte om bebis är ledsen men om man märker att det är mycket bubblor i magen och vill hjälpa lite på traven med att få ut dom.  =)

Hoppas att du fick lite tips och har ni andra tips och råd får ni gärna dela med er i kommentarsfältet. Stor kram!

Kommentarer

  1. Profilbild
    Malin

    Väldigt många är inte allergiska dock och det är lätt att man tror att det är mjölken som ligger bakom. Så är det bara lätta symtom som ni verkar haft så är det bra att testa införa igen. Är det verkligen allergi så reagerar man vanligtvis ganska mycket med några symtom. Har två allergiska barn.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hon fick utslag och magknip direkt jag åt lite choklad för ett par dagar sedan. Så vi misstänker allergi och jag kommer fortsätta att utesluta mjölk. Kram!

  2. Profilbild
    Emma

    Alltså kan ni inte ta en bild eller filma och visa hur ni håller Jolie när hon ska bajsa på toaletten? Såklart i kläder eller blöja 🙂

  3. Profilbild
    Emelie

    Ta tempen i rumpan! Det fick vi lära oss tidigt av någon sköterska och det hjälper till med gaser, speciellt om man “rör runt” lite med spetsen. 🙂 (tror det stimulerar dem att släppa sig.) Fungerar fint på vår bebis åtminstone och han blir även lite lugn. Många bebisar gillar tydligen tempen i rumpan. 🙈 sparar sökande efter pysventiler också! 😉
    Utöver magmassage har vi också fått höra att trycka upp benen med knäna mot magen (liggande på rygg) och sedan vagga lite sida till sida med handen på benen för att få lite rörelse i tarmarna. Lite som grodpositionen du beskriver 🙂
    Båda dessa kan enkelt göras på skötbordet vid blöjbytet. 😄

  4. Profilbild
    Li

    När våran lilltjej hade som värst magknip och bara skrek så var de ”tigern i trädet” eller vad greppet nu heter. Alltså att bebisen ligger på underarmen med huvudet ut mot armbågen och dom får ett ordentligt tryck mot magen. Då kan bebis spy och bajsa utan motstånd och ofta var de enda sättet att få henne att somna… hoppas nån förstår hur jag menar.

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish