Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

När det inte riktigt blir som man har tänkt sig

Inlägget är i ett stolt annonssamarbete med Trygg-Hansa

Hej fina ni.

Jag har äran att fortsätta samarbeta med Trygg-Hansa även i år. För några veckor sedan mötte jag upp Trygg-Hansas Alexandra Gahnström som titeln Barnens försäkringsexpert och pratade lite om hur det är när det inte riktigt blir som man har tänkt sig. Var ska man vända sig? Vad ska man tänka på? Hur kan ett försäkringsbolag komma in i bilden? Vi hade en lång pratstund som resulterade i tårar i ögonen för mig. Vi pratade om Jolies hjärtfel och den första tiden med henne, hur jag hanterade sorgen och tog mig vidare för att kämpa för och med min dotter. Alexandra delade också många personliga erfarenheter och gav mig även kunskap om hur ett försäkringsbolag kan finnas till hjälp vid exempelvis en sådan situation som vi var och är i. Jag ställde lite frågor till Alexandra som jag tänkte dela med er här nedan. Detta samarbete känns extra viktigt för mig just för att all information gällande detta alltid kan hjälpa någon annan förälder som är och var i samma sits som jag och F var och är i. Om du också vill ställa frågor till Alexandra går det jättebra. Skriv din fråga i kommentarsfältet nedan eller mejla så kommer jag att samla ihop era frågor och låta Alexandra besvara dem och lägga upp i nytt inlägg om några veckor.

Vad gör man när det inte blir som man har tänkt sig? Hur ska man tänka? Vad är det viktigaste att tänka på?

Det är oerhört svårt att förbereda sig på att något ska hända sitt barn. Men jag tycker att man ska tillåta sig att sig vara ledsen, det är okej att sörja. Om det visat sig att ett barn drabbats av en allvarlig sjukdom kan det vara bra att omge sig med personer som kan stötta. Ensam är inte alltid stark, utan våga ta hjälp. Behöver man prata med nån professionell ska man göra det. Det kan vara bra att komma ur den känslomässiga bubblan. Att prata med någon utomstående kan ge en annan typ av kraft eftersom att de inte är känslomässigt involverade på samma sätt.

Det kan också vara bra att samla information och fakta kring det som händer, så att man får en tydligare bild av situationen och inte ständigt lever i ovisshet. Att våga ställa de frågor man vill till vårdpersonalen eller andra. Då kanske man kan hitta ljusglimtarna som man inte trodde fanns.

Hur gör man för att komma vidare ur en sådan här situation och börja blicka framåt?

Vi är alla olika som människor och våra upplevelser är på så sätt också olika. Vi hanterar och bearbetar saker på olika sätt för att orka gå vidare. Det är viktigt att man får det man behöver beroende på hur man är som individ. Vissa behöver prata, andra vill gå in i sig själva och få vara ensamma. Är man i en relation är det viktigt att respektera varandras olikheter och säga ”Det här behöver jag”. Man hittar sin väg. Men jag tror personligen att de flesta mår bra av att prata – med varandra och med utomstående. Att spara saker inom sig själv gör till slut att det bara byggs på. Jag tror att man behöver få ut det genom att prata eller skriva och jag tror inte att det är nyttigt att lagra allting inom sig själv.

Hur kan ett försäkringsbolag stötta? Vad kan man förvänta sig av sin försäkring och finns det någon mer hjälp att få?

Det finns olika typer av försäkringar kopplade till graviditet och barn. Då kan vi finnas till med ekonomiskt stöd om något händer. Till exempel om det uppstår allvarliga händelser eller komplikationer under förlossningen, om barnet får en allvarlig sjukdom eller är med om ett olycksfall. Om ett barn föds med en allvarlig sjukdom, exempelvis hjärtfel som kräver operation eller läpp- käk- och gomspalt, kan man få en engångssumma. Men det kan också handla om mindre allvarliga saker som exempelvis hög feber där barnet fått ligga på sjukhus. För olika händelser utdelas olika ersättningar beroende på vad försäkringarna täcker. Du kan läsa mer om gravidförsäkringen här.

Många föräldrar jag möter uttrycker att samhället är en djungel när ens barn har drabbats av en allvarlig händelse. Just därför har vi vår unika service Familjehjälpen som dagligen hjälper våra kunder och som jag är oerhört stolt över. Där kan man via telefon få vägledning om samhällets stöd och ersättningar. Så har man en barnförsäkring hos oss kan man vända sig till Familjehjälpen för att ta reda på vad samhället kan göra för dig. Man behöver inte ens veta om barnet har en diagnos utan man kan även vända sig till oss för att ta reda på var man kan vända sig för att få hjälp med en utredning. Läs mer om Familjehjälpen här.

Hur arbetar ni på Trygg-Hansa? Vilken roll kan ni ha i en sådan här situation?

Vi engagerar oss i en rad samhällsfrågor och samarbetar med olika organisationer som också gör skillnad för barn. Min stora dag, exempelvis som uppfyller barns drömmar är en av våra samarbetspartners. Tillsammans med BRIS arbetar vi för att minska den psykiska ohälsan hos barn. Vi försöker bidra med vår kunskap till våra kunder, men också till samhället. Samhällsengagemanget är oerhört viktigt för oss!

Har du några personliga tips eller tankar när det kommer till att hantera en situation där det inte blir som man hade tänkt sig? Vad gör man själv när man inte mår så bra?

Det är okej att vara ledsen, få ut alla känslor och ignorera inte hur du mår. Kom ihåg att vi är så mycket starkare än vi tror och vi har en otrolig förmåga att resa oss och komma igen. Jag tror att vi alla har energin som behövs innerst inne. Vi behöver bara hitta vår egen väg; det kan vara samtal, yoga, träning, god mat eller att umgås med familjen. Vad ger mig energi för att orka? Som jag nämnde tidigare är det oerhört svårt att förbereda sig för ett liv som blev något annat än det man tänkt sig. Men om man har tron på sin egen förmåga, har hittat sig själv och är stark i den man är tror jag i alla fall att man kan vara mer förberedd på livets utmaningar.

Jag är väldigt tacksam över min fina pratstund med Alexandra. Vi har träffats flera gånger och hon är verkligen en genomfin människa.

Jag tänkte dela med mig av mina egna tips och råd när det kommer till det här med när det inte riktigt blir som man hade tänkt sig. För min del så handlade det mycket om att hitta kunskap. Jag gick med i en facebookgrupp för föräldrar med barn som är födda med hjärtfel. Grottade in mig i just min dotters hjärtfel och läste på överallt där jag kom åt. Jag pratade med läkare, andra föräldrar, sjukhuspersonal. Frågade mycket frågor, kollade i böcker.. Jag hade verkligen samlat på mig ENORMT mycket kunskap inom just Jolies hjärtfel och på något vis så känner jag mig lite mer trygg då. Jag vet allt om hur hennes hjärta ser ut och fungerar här och nu och det hjälper mig att kunna sova om nätterna. Så just kunskap är otroligt viktigt. Läs på, ställ frågor, prata med läkare och andra i samma situation. Ta reda på så mycket du bara kan.

Något annat som är otroligt viktigt är att tillåta sig själv att vara ledsen. Jag grät konstant i början. Jag trodde på riktigt aldrig någonsin att jag skulle kunna gå vidare eller komma upp ur sängen. Jag grät, grät, grät. Skrek, grät och skrek lite till. Jag var helt förkrossad i sorg och tusen olika känslor och frågor. Jag visste ingenting och var livrädd över att förlora min dotter. Min fina dotter som precis kommit till oss och gjort oss till världens lyckligaste. Samtidigt hade jag plötsligt blivit världens olyckligaste. Hon betyder allt. Ska någon ta henne ifrån oss nu? Jag hade aldrig känt så mycket på en och samma gång samtidigt. I början orkade jag ingenting. Det var bara tårar och sorg. Till slut såg jag på Jolie och bestämde mig. “Om hon orkar kämpa så är det minsta jag kan göra att kämpa för henne och med henne”. Där bestämde jag mig att vända på det hela och lejonmamman i mig kom fram. Det finns inget i världen som vi inte ska klara tillsammans. Vi ska kämpa tillsammans resten av livet, hon och jag.

Jag tycker att det känns viktigt att prata och skriva om detta så ärligt som möjligt då jag tror att det kanske kan hjälpa andra föräldrar i samma situation. Att känna att man inte är ensam är guld värt och ensam är man INTE. Det är så många som får vara med om en situation där det inte riktigt blir som man hade tänkt sig. En sjuksköterska sa till mig “allt kommer bli bra, ni får bara en lite krokig väg som start” och det är precis så det är.

Inlägget är i ett annonssamarbete med Trygg-Hansa.

Advertisement

Kommentarer

 1. Nathalie

  Är jätte nöjd med trygg hansa egentligen. Men när vår dotter föddes med en allvarlig tarmsjukdom för 1,5 år sedan så var den undantagen från försäkringen. Och Trygg Hansa ville inte försäkra hennes i deras barnförsäkring heller. Nu är det likadant hos alla försäkringsbolag för just denna sjukdom, men man tror som sagt att det ska finnas något typ av ekonomiskt stöd då det som inte får hända händer.. Jag var helt omedveten innan att vissa sjukdomar inte går att försäkra sig mot alls..

 2. Nikki

  Hej! Jag önskar ingen vad som kände mig. Så länge har vi försökt bli gravida,..fick en son som dog 5 veckor gammal för två veckor sedan. Trygg hansas extra försäkring täckte inte mycket av just den sjukdomen han hade men de har hjälpt med samtalsstöd och livförsäkring. Vill i alla fall rekommendera spädbarnsfondens fb grupp;grymt stöd -när det verkligen inte blivit som man tänkt sig. Kram

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Men herregud 🙁 får världens klump i magen av att läsa.. Beklagar verkligen din sorg.. Kan inte föreställa mig vad du går igenom. All kärlek <3 <3 STOR styrkekram. Du är så stark.

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajpossler
Stylewish - Influencer hosting