Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Skärmtid

Hej! Jag ser att ni verkar läsa mycket för Jason. Hur tänker ni kring skärmtid? Använder han iPad/kollar tv mycket eller har ni en gräns?

Hej hej! Vi försöker läsa ett par böcker varje dag. Det märks att han är intresserad och har börjat finna allt mer intresse för läsning. När han var yngre så slängde han dock bara iväg böcker, bet på dom eller ville riva i dom, haha.. Det var när han var cirka 1,5 år som det där riktiga intresset kom och han började hänga med i handlingen och finna engagemang i böckernas värld.

Som svar på din fråga.. Han ser på tv varje dag. iPad används inte alls (mer än när vi är ute och reser eller liknande) utan det är bara film som gäller här hemma. Dora utforskaren är favoriten just nu men han har fått se massor med filmer som passar hans ålder och även en del klipp på youtube. Hur mycket vi ser på TV varierar. Jason är ju hemma på heltid och går inte på förskola så det brukar bli kanske två timmars film per dag. En liten stund på morgonen kan det bli om jag och F har fullt upp med att göra i ordning frukost och byta blöja på lillasyster. Det kan också bli så att vi låter honom kolla på film medan han äter ex. lunch för att han inte vill äta annars. Näringsintaget kommer framför allt annat tycker jag och så länge jag vet att han kan äta utan att sitta framför en film/mobilskärm också så är det okej att han gör det ibland. Oftast äter han ändå utan problem men är det någon mat han tycker mindre om eller att han bara är allmänt tjurig och hellre vill hoppa ner och leka så gör vi så. På kvällen kan det bli lite film ifall det skulle vara så att han är trött och inte orkar leka tills han ska sova. Han sover ju inte alls på dagarna längre så är vi väldigt aktiva dagtid kan tröttheten komma redan vid 17-tiden. Sedan kan han säga till själv också att han vill se på film och då brukar han få göra det oftast.

Ja, som ni hör har vi inte riktigt några exakta rutiner för skärmtid.. Vi tar det lite dag för dag men är eniga om att han inte ska sitta för mycket framför tvn. Jag tänker helst en till två timmar om dagen och absolut max tre timmar (cirka två hela filmer). Är han sjuk så kan det bli film hela dagen lång nästan.. Ja, det är så olika det där.

Jag tror att det kan ge mycket att se på film. Så länge det inte är det enda man gör. Jag tror också att det kan vara givande med olika spel på mobil/iPad. Jag tror inte att ett barns utveckling hämmas av att sitta vid en skärm så länge man gör annat också. Vi försöker vara ute och leka en stund varje dag, vi pysslar, han är med och lagar mat, vi träffar vänner och familj, åker till badhus och lekland.. Målar, bakar, åker pulka, åker på öppna förskolor och biblioteket. Vi försöker aktivera oss om dagarna och ibland blir aktiviteterna helt anpassade efter honom och ibland hänger han på något som vi föräldrar vill göra och har planerat. Så länge man inte enbart glor på tv så ser jag inte alls några problem med skärmtid.

Jag tycker att man inte ska vara för hård mot sig själv som förälder. Kan man göra det lite enklare för sig så varför inte? När jag var gravid och hemma själv med Jason så kunde jag starta en film till honom medan jag klädde på mig och gjorde mig i ordning för dagen. Varför inte? Han tycker det är kul och jag får en lugn halvtimme där jag kan borsta tänderna utan att han hänger i mitt byxben, hehe.. =)

Hur ser ni på skärmtid? Berätta gärna!

  

Kommentarer

  1. Jenny

    Enligt mig skulle jag säga böcker framför skärm även om en film kan vara både rolig och utvecklande den med. Att ett barn blir fast vid böcker ser jag som en fördel till skillnad om barn blir fast vid en skärm. I längden är läsande mer utvecklande och därför är det viktigt att få upp intresset för böcker tidigt för att öka chanserna till att det fortsätter ända upp i vuxen ålder:)

  2. Jasmin

    Kul att du tog upp det. Har än så länge bara en 9 månaders som får se på tvn på morgonen (vaknar vid 5-6) men den är på medan hon leker i princip och jag dricker kaffe innan hon får gröt o sådära. Men vet många på förskolan, där jag jobbar, som ger barnen ipaden all vakentid. Alla måltider, toabesök, jamen jämt, får de ha ipaden och de vill inte läsa böcker. Jag läser för min tjej varje kväll innan läggdags och har gjort sen hon var 3 månader och hon älskar det. Kollar på bilderna och myser ordentligt. Så får vi se hur skärmtiden blir när hon blir äldre, vi kommer nog vara ganska restriktiva men lite som ni, när det behövs och när hon behöver det.

    Kram

  3. Eliza

    Här är det lite olika, beror på dag och barnens/barnets humör 😉 men på morgonen får de titta en stund innan frukost och på kvällen får de titta innan läggning och dags för läsning 🙂 Åker vi bil länge så försöker vi underhålla med leksaker, böcker först innan skärmen (då äldsta dottern hade en mani period över telefonen för ett halv år sedan kanske, hehe). Vi tar det som kommer helt enkelt! 🙂

  4. Olivia

    Wow blev så glad av dethär inlägget, än finns hopp kvar! Helt rätt inställning. Jag har varit barnvakt ganska mycket åt ett barn i Jasons ålder och jag blir illa till mods av hur många timmar i sträck han kan spendera vid ipaden. Till och med när han äter mat!!! Och försöker man ta den ifrån hen så utlöses raseriutbrott utan dess like. Är inte mitt barn så kan inte göra mer än att göra som mamman säger, men det är verkligen oroväckande. Hoppas mer forskning görs inom området! Kram

  5. Mikaela

    Tycker dina tankar låter kloka, och det är ungefär så vi resonerar här hemma också. Nu är vår son visserligen bara 7 månader. Han får faktiskt kolla lite babblarna 15 minuter ett par gånger i veckan. Min sambo är mäklare och jobbar långa dagar plus söndagar så jag är oftast själv med honom från han vaknar till nattning. Det är sååå skönt att få 15 min i lugn och ro att äta frukost på morgonen så är han lite grinig brukar jag sätta på babblarna på tv. Men när vi båda är hemma brukar det inte bli någon skärmtid. Kan tänka mig att det blir mer ju äldre han blir dock :).

  6. Anne

    Jag önskar att min dotter (snart 3 år) kunde sitta vid en film också ibland, men hon har helt enkelt inte den ”ron” och har aldrig haft. Hon är otroligt aktiv och det är liksom far och fläkt varje sekund. Man får INGET gjort med andra ord haha

  7. Fyrbarnsmamma

    Här har vi inte haft någon skärmtid alls för barn före 2,5-3-årsålder

    1-åringen: 0 timmar/vecka
    3-åringen: högst 0,5 timme/vecka (film)
    8- och 10-åringen: ca 2,5 timme/vecka (film, tv, tv-spel och digitala läxor)

    Vi har aldrig behövt begränsa. Barnen läser hellre (3-åringen kräver typ att vi läser 10-20 böcker om dagen och då långa, typ Pettsson). Eller ritar, eller bygger lego, eller tränar etc etc

  8. Kattis

    Jag är mer av den konservativa sorten! Hos oss är det absolut inte okej att sitta med iPad eller telefon. ser föräldrar på resturang som har paddan framför sina ungar och blir lite smått irriterad.. man måste ju lära sina barn att kunna göra saker med sin familj utan att behöva ha ett behov av att sitta framför en skärm. Känns som att vissa föräldrar använder ipads som en universallösning så fort barnet inte vill något/strejkar.

    Min dotter är 3,5 år och hon har tidigare tittat på telefonen/iPad (har blivit såhär strikt senaste året pga att jag märkte hur snabbt hon blev beroende . Nästan sjukligt! Började skrika om hon såg min telefon eller ville titta på den vid maten)
    Så därför ändrade jag mig helt och tog bort den. Barnen är för små för det! Iallafall min dotter klarar inte av det ❤️
    Nu har hon glömt bort det helt och tittar bara på tv, morgonshowen på SVT och Bolibompa på kvällen. Annars är det dvd som gäller! ☺️ Fått en mer harmonisk dotter.

    Kramar!!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår <3 tack för att du delade med dig! 🙂 <3 Skönt att ni gjort det som passar bäst för er. Det är det viktigaste. STOR kram <3

  9. Emilia

    Här hemma ses det på TV efter frukost, barnkanalen. Sen Bolibompa på kvällen innan nattning. 🙂 Ibland när man är hemma själv med henne och ska laga middag och hon absolut inte vill vara med i köket kan vi slå på nån film även innan middagen. Men vi försöker att hålla oss till Bolibompa kl 18 🙂 men som sagt, vissa dar blir mer och andra mindre. Beror helt på vad vi gjort under dagen och hur trött hon är. Ibland lyxar vi till det med frukost framför barnkanalen med, även om jag helst inte gör det då hon äter så sakta då haha. Men hon tycker om det så. 🙂 Kram <3

  10. Louise

    Jag tänker precis som du. Har en dotter på två år. Så länge det blir en blandning av aktiviteter och skärmtid, som du skrev. Det har iaf funkat jättebra för oss. Här blir det också mestadels barnfilm och lek-klipp på youtube men hon har även lärt sig en hel del genom bra barnappar, så som Bolibompa och Sagomini. Kram!

  11. Li

    Låter bra tycker ja! ☺Finns forskning som visar att paddan är lärande och utvecklande med ”bra” spel/lekar tex, eller bara själva utforskandet med att sitta med paddan lär sig barnet navigera, symboler, språk, ord. Mest givande är det tillsammans med en vuxen (inte som barnvakt), att man samtalar och utforskar tillsammans. Men böcker får inte glömmas då det skapar intresse för att lära sig läsa och det stimulerar fantasin:) osv… /förskollärarstudenten 😉 haha. kram fina.

  12. Sofia

    Våra barn är snart 8, 6 och 2.5 (som Jason). Ingen av dom får skärmtid varje dag. Skulle gissa att det blir någon skärmtid 4-5 dagar i veckan. Några av dom dagarna i kanske 30 min och andra lite längre. Fredagskvällar är dom stora med oss och tittar på talang till exempel. Söndag eftermiddag kör vi filmmys för hela högen. Den största får spela tv-spel i en timme en gång i veckan. Jobbar som samtalsterapeut för barn/ungdomar och är helt förfärad över hur mycket skärmtid en del barn har. Sen undrar föräldrarna varför barnen mår dåligt…finns alldeles för lite kunskap i samhället överlag om hur för mycket skärmtid påverkar både vuxna och barn! Som du skriver är det SÅ viktigt att dom får vara ute och aktiveras på andra sätt. Tyvärr är det många vuxna som själva är beroende av telefoner och liknande så dom tycker mest det är skönt när barnen ”sköter sig själva” (är fast framför en skärm) så dom slipper aktivera dom. Jag tycker ni verkar ha en sund inställning till skärmtid och annan aktivering, önskar alla tänkte likadant!

  13. Johanna

    Tycker det låter klokt! Vi gör ungefär likadant med vår 1 1/2 åring. Vi brukar varva ner med film efter förskolan, sen lite lek och middag och avsluta dagen med bolibompa ☺ men vissa dagar när vi är hemma och hängiga kan det bli mer.
    Btw, älskar sista bilden på Jason. Så cool 😎 😊 kram till dig ❤

  14. C

    Skönt att läsa! Vår son som är 1,5 kollar på Pippi eller emil flera ggr per dag och han kollar nästan jämt när han äter. Vi har försökt med allt känns det som för att han ska äta ändå men han bara vägrar och säger Pippi tills han får som han vill.. Har du nåt tips?
    Sen när det gäller att ha en gräns för skärntis kan jag känna lite att man märker ju när det räcker. Har sonen varit på dagis så är han ofta lite trött på em. Då får han sitta och ta det lugnt framför tv:n en stund. Tycker det är en ganska mysig sak för honom för att varva ned ❤

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, precis 🙂 förstår helt dina tankar! Hmm.. Jag vet faktiskt inte. Jason brukar inte be om mobilen när han äter utan det är mer vi som plockar fram den när vi märker att han inte vill sitta still eller inte riktigt vill äta så mycket som han brukar. Brukar mer vara så att han vill hoppa ner och springa och leka med sina leksaker än att han ber om telefonen men vi brukar erbjuda den då och då kollar han och äter bättre.. 🙂 Men någon annan i kommentarsfältet kanske har bra tips? Stor kram fina du <3

  15. Johanna

    Tycker ni har en sund inställning till detta! Vi tänker lika för vår 2,5-åring! Vill inte känna dåligt samvete om det blir mer tv någon dag, utan vet att vissa dagar passerar utan någon som helst skärmtid!
    Tycker det är spännande att läsa om hur ni har det nu när ni är en familj på fyra 😊

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Låter ju jättebra! Nej, det ska man verkligen inte göra <3 kul att du gillar det, blir så glad, kram 🙂

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish