Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Att amma

Nuu kommer mitt inlägg om amning! Så vill ni inte läsa om amning och är totalt ointresserade av det så kan ni sluta läsa direkt, haha. Vet att några av er har väntat på detta inlägg så hoppas ni tycker om det.. Just nu så helammar jag Jolie och har planer på att fortsätta med det om allt fungerar som det ska. Är redo att kämpa för amningen också om det skulle vara så att det börjar strula. Av någon anledning så blir amningen lite extra viktig just nu i och med hennes hjärtfel. Jag vet inte varför men det är en känsla jag har. Det känns viktigt! Viktigt att ge henne närhet och näring på det viset. Och med det sagt menar jag INTE att ersättning på något vis är sämre än amning och att bebis inte kan få närhet eller näring på det viset. För det kan ju vara minst lika bra med ersättning! Jag tycker att ersättning är precis lika toppen som amning och det är bra att det finns alternativ för alla så att varje familj kan hitta det bästa för just dom. Och en glad mamma = en glad bebis. Så det viktigaste är att man mår bra själv. Då mår bebis också bra. Så vill bara klargöra det redan nu i början av detta inlägg. Bara för att jag älskar att amma och hyllar amningen så betyder det INTE att jag tycker att ersättning är sämre på något vis. Så nu vet ni det.. <3

När Jason låg i magen så ville jag inte amma alls. Var inställd på att ta en tablett direkt efter förlossningen för att stoppa mjölkproduktionen. Jag ville inte känna mig låst, jag ville kunna dela på ansvaret om matningen med F, ville inte har såriga och läckande bröst, kändes bara SÅ skumt att någon skulle äta på mina tuttar liksom. Fick rysningar av obehag av bara tanken på det. Sedan tänkte jag om någon veckan innan det var dags att föda och sa ”vi tar det som det kommer”: Och tur var väl det. För vår amning har varit helt fantastisk och det slutade med att jag ammade Jason fram tills att jag blev gravid och en bit in i graviditeten. Sedan sinade min mjölk mer och mer ju mer gravid jag blev och vi fick ett så bra och naturligt avslut där han på något vis accepterade att mjölken var slut och att det var över. Inget drama alls utan så enkelt som det kan bli. Är evigt tacksam över att vi fick det att fungera så länge och jag är så glad över att jag ändrade min bild av amning och vad det är totalt. Tänk att det aldrig blir som man har planerat med barn. Man kan säga att man ska låta bli det ena och andra, att man ska göra si eller så.. Men man vet egentligen aldrig hur det blir förrän man väl står där.

27781121_10215280206379773_1950910286_n

Sedan vill jag också skriva att allt i detta inlägg är utifrån MINA erfarenheter. Jag anser inte att jag är ett amningsproffs eller liknande för fem öre men delar gärna med mig av min egna amningsresa. Är otroligt ödmjuk i ämnet men vill gärna dela med mig som sagt för att kanske hjälpa någon. Vill ni dela med er av något tips eller egen erfarenhet kan ni göra det i kommentarsfältet. Men ja, allt passar inte alla och vissa kanske kommer att tycka att mina tankar och tips är konstiga och dåliga medan andra kanske får lite hjälp och pepp eller känner igen sig i dom =)

Mina bästa amningstips:

– Liggamma! Det ÄR svårt att få till det och det är en teknik i sig. Med Jolie lyckade jag liggamma ordentligt redan första dagarna men med Jason tog det rätt så lång tid innan jag fick till det. Liggamning gör det otroligt smidigt nattetid och speciellt om ni samsover. Jag har kunnat sova mycket om nätterna såhär långt med båda barnen just för att jag smidigt har kunnat ge dom bröstet och sedan somna om själv under tiden som dom äter. Då kan dom ligga där och snutta tills dom är klara och sedan somnar ju dom med, haha.. Det är så jobbigt att behöva vakna till ordentligt och sätta sig upp flera gånger per natt när man ska mata. Så att få till liggamningen har varit guld för mig!

– Amma så ofta bebis vill! Vet att vissa är noga med tider och att inte amma för ofta, amma med exakt två timmars mellanrum osv.. Minns att jag fick så mycket pekpinnar i början från omgivningen för att Jason alltid låg på bröstet. ”Oj, ska han verkligen äta sådär ofta!?”. Jag har aldrig tänkt på hur mycket eller ofta jag matar mina barn och blir därför alltid lika ställd när jag får frågan om hur ofta dom ammat. När bebis visar signaler på att bebis är hungrig så har jag matat. Har också gett bröstet som närhet och extra trygghet. Varken Jason eller Jolie har eller har haft napp så jag har väl varit lite en napp för dom typ.. Amningen är så mycket mer än bara mat så därför tror jag att man ska amma så ofta som barnet vill och gå på känsla och barnets signaler. Vissa perioder har jag ammat i princip hela dagarna typ.. När dom har haft någon tillväxtperiod eller period där dom behövt extra närhet osv. Man får lyssna på sig själv och sitt barn.

– Hud mot hud! Hud mot hud ger så mycket och speciellt när barnet är helt nyfött. Upplever själv att mjölken rinner till mer och snabbare och att det blir enklare i överlag att amma om man är hud mot hud. Upplever också att det är lättare att amma och att man får mer mjölk om man faktiskt fokuserar på bebis medan man ammar. Klart man kan amma samtidigt som man skrollar igenom instagram med ibland men att stryka bebis på huvudet under tiden eller bara vara i ögonblicket hjälper mycket. Så det är nog mitt bästa tips för alla som har en liten nyfödd.

– Drick vatten! Är själv dålig på detta vissa dagar och då kommer huvudvärken ganska snabbt. Drick massor! Se till att alltid ha en vattenflaska nära så att du dricker under tiden som du ammar. Jag brukar försöka ha en fylld flaska i varje rum (en i sovrummet, en i soffan, en på köksbordet) bara för att ha det nära till hands och dricka så mycket som möjligt. Ät massor också! Unna dig det du är sugen på och ät så ofta som du känner för det. Man behöver ju så otroligt mycket näring och energi när man ammar och framförallt när man helammar.

– Bröstmjölk är bra till mycket! Jag har använt bröstmjölk till barnens näsor när dom varit täppta i näsan och förkylda. Löser upp snor och slem jättebra. Bara att droppa eller spruta in lite i näsborrarna. Har också strykit det över eksem, torra fläckar osv.

– Investera i en bra bröstpump och/eller lär dig konsten att handmjölka. Rekommenderar pumpen från Medela varmt. Den kostar en del men är fantastisk. Jag har den elektroniska som kan pumpa från båda brösten samtidigt. Dom har också smidiga tillbehör som påsar att frysa in mjölken i och liknande. SÅ värt att köpa om man har plan på att amma länge och vill kunna pumpa ut smidigt av någon anledning. Att lära sig handmjölka är också guld värt. Har räddat mig så många gånger när jag åkt iväg från barnen när dom varit ganska nyfödda. Då kan man behöva låsa in sig på toaletten och pumpa ut lite snabbt i handfatet för att lätta på trycket och inte få stenhårda och onda bröst. Jag har lärt mig handmjölka så bra att jag till och med föredrar det före att pumpa ut med pump ibland. Men det tar ett tag att lära sig och mitt bästa tips är att prova i duschen när du duschar varmt bara för att man är mer avslappnad då. Googla ”handmjölka” för att få mer information om hur man ska göra. Men det är guld värt att kunna.

– Att amma offentligt då.. Här har jag verkligen gjort en resa. Jag kunde knappt amma i närheten av familjemedlemmar med Jason i början. Ville gå in i ett eget rum.. Gömde mig på offentliga toaletter när han skulle äta, fick panik om vi var på ex. IKEA och han behövde mat. Sprang till familjerummen.. Men sedan blev det andra bullar, haha.. Idag är jag så jäkla obrydd. Skiter fullständigt i vad folk tycker och tänker och slänger fram brösten i tid och otid. Man ska göra det man är bekväm med själv och vill man inte amma offentligt så ska man inte det: Men att låta bli för att man är rädd för just andras åsikter.. Hur dumt är inte det!? Om bebis är hungrig så ska bebis få mat. Punkt slut. Jag är stolt över att jag ändrat mitt tankesätt helt med åren och med tiden och över hur trygg och bekväm jag blivit i detta. Läs mina tankar om detta när Jason var liten här. Bloggade också om att jag kunde ha urringat men inte amma bland folk här. Men ja.. Mitt bästa tips här är att inte göra något för någon annans skull. Fråga dig själv VARFÖR du inte är bekväm med att amma offentligt. Om du faktiskt inte vill för din egna skull så låt bli! Man ska inte pressa sig själv till saker man inte vill. Men låter du bli för att du är rädd för vad andra tycker så ska du våga dig fram tycker jag. Du har rätt att mata ditt barn var och när du vill.

– Stressa inte! Direkt jag blir stressad så får jag mindre mjölk. Våga lämna disken, tvätten och städningen och njuta av din bebis. Allt det där andra kan man ta sen någon gång. Och i slutändan är lite stök inte ens viktigt medan den lilla bebisen faktiskt bara är liten en gång. NJUT <3

27781225_10215280205579753_814983502_n

När stabiliserar sig mjölken? Får ofta den frågan. Det är nog otroligt olika från person till person. Läckade tuttar ÄR jobbigt och man känner sig rätt ofräsch (jag gör det iallafall) men det blir bättre. Så funderar du på att sluta amma bara av den anledningen så kan det vara värt att fortsätta. För det kommer att bli bättre! När jag hade ammat Jason i strax under ett år så varken märkte eller kände jag att jag hade mjölk i brösten över huvud taget. Det var en rätt konstig känsla. För jag hade ju mjölk och det märktes när han åt och ammade. Men aldrig annars.

Hur har Jason tagit att lillasyster ammar? I och med att det var så nyligen han själv ammade? Han har inte brytt sig alls till en början. Han har suttit med vid amningsstunder och kollat intresserat men aldrig försökt amma själv förrän nu senaste veckan, haha. Han kastade sig på mitt bröst för några dagar sedan och det har han försökt med ett par gånger till efter det. Men då förklarar jag bara att det bara är bebisar som äter på bröstet och att han är en stor kille nu och har ammat färdigt. Att han åt mjölk när han var liten osv. Då accepterar han det. Har inte blivit några sura miner alls utan han fortsätter bara leka och busa vidare med det han gjorde innan, haha..

Hur länge vill jag amma denna gång då? Min tanke var i ett år till en början och det var min inställning under hela graviditeten. Men nu har jag tänkt om (det blir ju som jag skrev aldrig som man planerat ändå, haha) och tänker att jag ammar så länge som Jolie vill och så länge som jag är bekväm med det. Blir det i två år så får det vara så. Det viktigaste är att hon mår bra. Här skrev jag mina tankar om att amma en ettåring. 

Jag kommer att helamma så länge vi vill och stressar inte med att introducera mat eller smakportioner denna gång heller. När Jolie visar eget intresse för maten vi äter så får hon börja smaka. Barn klarar sig på bara bröstmjölken längre än vad man kan tro. Tycker att det är tråkigt att det är så många som hetsas till at ge sina små mat trots att dom kanske inte ens är intresserade. Eller att mamman själv inte är redo att sluta helamma än. Man ska göra som det känns bäst för en själv och ens barn. Tycker också att amningshetsen är tråkig. Vill man inte amma så ska man inte amma. Och kan man inte amma och känner att man inte orkar kämpa på mer med det så ska man inte. Och mår man dåligt av att amma så ska man inte heller amma Lyssna på ditt hjärta, ditt mående och din magkänsla. Ingen vet bättre än just du.

Nu tror jag faktiskt att jag har fått med det mesta. Har ni fler frågor och funderingar? Svarar er gärna i kommentarsfältet i så fall, kram <3

Kommentarer

  1. ME

    När jag ammade mitt första barn tänkte jag inte så mycket på när andra ammade, kändes mest naturligt och neutralt. Men när jag slutade amma (efter lite mer än 2,5 år) började jag tycka att det var så fint och såg så mysigt ut när andra ammade. Det hände att gamla tanter kom fram och sa ”det där är så vackert!” när jag ammade mitt lite större barn, nu förstår jag vad de menade. Också de enda kommentarerna jag fick, som tur var.

    Men det jag ville skriva var att jag uppskattar din inställning och öppenhet med amning. ”Vi” ammar ju mindre och mindre av någon anledning, både färre och kortare tid. Minns i mammagruppen när en frågade (vid 7 mån) hur hon skulle sluta amma, hon tyckte det kändes jobbigt ”men han är ju så stor nu”… Blir så ledsen att man slutar för att det ”är dags”, fast man egentligen inte vill. Hursomhelst. Poängen, hehe… när du lägger upp amningsbilder så skriver du inte ”inget att skämmas över!” eller på annat sätt gör en grej av det. Tror det är viktigt för att det faktiskt ska ge ett naturligt intryck istället för att ”mata” tabun kring det. Du gör skillnad 😊

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jaa, det är ju sååå fint och mysigt 🙂 så skönt att du bara fick sådana kommentarer <3 annat ska man för tusan inte få heller tycker jag! Ja, det är ju så. Vet att många tycker att BVC ger dåligt stöd eller hetsar till att ge ersättning så fort det är minsta lilla istället för att hjälpa till med amningen 🙁 Fine, om man som mamma vill sluta amma själv – då är det en annan sak! Men just att man inte får kunskap och hjälp utan att många blir pressade till att ge ersättning direkt <3 så kul att du känner så 🙂 tror också det är viktigt att prata om <3 kram

      1. ME

        Ja det känner jag igen från vår första BVC, hets om att sluta nattamma sin bebis och att jag skulle sluta amma när barnet inte åt så mycket annan mat, trots att amningen var det enda som fungerade. Nu har vi en storätande, normalstor fyraåring som gillar allt trots att jag fortsatte amma haha. Nu går vi privat, sjukt mycket bättre. De hjälper oss hjälpa oss själva typ, inga pekpinnar, uppmaningar eller oönskade råd alls! Känns mer som en klok vän jag kan ringa när jag är orolig över något med barnen. Har förstått att ni inte går på BVC alls (?) och det är ju en annan lösning på problemet 😊

        1. Gabriella Joss
          gabriellajoss

          Herregud.. Det är INTE okej <3 <3 Så bra att ha en sådan lösning! Man får hitta det som passar bäst för en själv. KRAM <3

  2. Hanna

    Väntar mitt första barn och är beräknad den 14/5 ❤ Så det här var ett toppen inlägg för mig som vill veta massor om amningen just nu, tack! ❤

  3. Hann

    Hej! Vad roligt med fler långsammare ! Jag ammade min 1,5 åring när jag blev gravid med nummer två. Han är nu 2 år å fick en lillasyster för en vecka sedan. Denna 2åring släppte inte bröstet pga att det sinade. På dagtid i o för sig men inte på natten. Så nu har jag två nattammre 😅. Vi har försökt sluta men han får typ som nattskräck 2-8 ggr per natt å bröstet är det enda som hjälper.. Saker man inte trodde skulle hända innan man hade barn, amma två stycken eller tex amma en 1,5 åring offentligt vilket jag gjorde i somras, kände mig mer badass än utstirrad. När man har hållt på tillräckligt länge är det ingen som vägar säga ngt längre, de tycker bara man är weird 😂, Jag älskar att amma å ska bli intressant å se hur mkt lillasyster vill amma. Än så länge ser hon inte alls tutten som den extrema trygghet som storebror gjorde frän sekunden han kom ut, Hon släpper när hon är klar å man kan lägga ner henne i babynestet – revolutionerande för mig.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men vad roligt 🙂 <3 oj, vad häftigt att du orkar amma två stycken nattetid! Grym du är! Och barn är ju så olika, det är häftigt att se skillnaderna 🙂 KRAM <3

  4. Fia

    Min mjölk stabiliserade sig aldrig haha! Läckte åt alla håll tills den började sina vid typ 8 mån när sonen helt enkelt hellre ville ha mat än mjölk. Levde i amningsinlägg. En jääättebra grej från medela är deras mjölkkoppar som samlar upp från det läckande bröstet när man ammar! Räddade mitt liv dom första månaderna när det rann ut en dl från det ”oanvända” bröstet vid varje amning. Och det trots att han ammade ofta, hade inte heller napp så han satt typ fast i mig. Haha. Amma i bärsele är med underbart om man kan få till ! Så smidigt ! 🙏🏻

  5. Gamze - Momlife

    Jättebra inlägg! 👍🏼 Tror det behövs fler ”långtidssamnings”-förebilder. Att man inte måste sluta någonstans mellan 6 månader och ett år, och att man kan var en helt vanlig tjej fast man ammar sitt barn längre än vissa andra. Bilden av långtidsammaren är fortfarande lite skev, och jag tror absolut att det påverkar fler mammor mer än man själv vill och kanske tror. Så jättebra att du skriver att du ammade Jason länge, eller längre än genomsnittet kanske är mer korrekt för 2 år är egentligen inte alls lång tid ur ett mer internationellt perspektiv. Kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men vad fint skrivet 🙂 <3 ja, det känns ju lite som att det är standard. Tycker man ska få amma hur mycket man vill och hur länge man vill, kram

  6. Linda

    Jag har såå liknande erfarenheter och tycker det är så skönt att läsa någon som upplevt det och gjort på samma sätt. Tycker omgivningen är så snabb att döma när det gäller amning – man ammar för länge eller för ofta osv… men i slutändan är det ju för barnets skull – varför ska inte barnet få styra? Tycker också, såhär i efterhand, att det är såå skönt att vi slapp napp – och vällingavvänjning.

    Fick mitt första barn 24/10 2015 och följde då slaviskt #gravid där du dök upp titt som tätt. Hade BF med nummer två 7/2 och återigen dök du upp i flödet på #gravid. Efter att ha haft två graviditeter så nära dig kändes det väldigt nära när ni fick veta att er dotter var sjuk. Ville bara tala om att jag tänker på er och hoppas på det bästa för er familj.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det är ju så <3 håller helt med dig! <3 Men ååh vad kul! Grattis <3 och så roligt att vi har barn i samma ålder. Tusen tack för att du tänker på oss, kram

  7. Nathalie

    Tycker du har fått med jättemycket! Du är en så fin mamma Gabriella! Och lilla Jolie är så fin, underbara namn på era barn! 🙌🏻 Jag har ammat min son i lite över ett år nu och han har nu börjat sluta med amningen själv. Han vill hellre ha mat(väldigt matglad🙈) och sover utan att vakna på natten för amning så de känns väldigt bra att ha fasat ut det i hans takt och att han fått välja själv samt att jag sluppit mjölkstockning pga det! Men en liten sorg är de för jag älskade de stunderna när de bara var vi två och jag bara kunde sitta och stryka på hans huvud! ❤️ Ville bara tipsa om en sak till folk som ammar och kanske får mjölkstockning eller tycker de smärtar när mjölken rinner till. De är att doppa bröstvårtorna i varsin kopp ljummet vatten! Då släpper de lite och man stimulerar inte till ännu mer mjölk genom att pumpa mer! Hjälpt mig när det rann till och jag hade massor med mjölk! Sen vill bag även tipsa om att de mammor som har mycket mjölk och som vill hjälpa till kan donera mjölken! Det gjorde jag! Hjälper alla små prematurer ovh räddar deras liv då de allra minstas magar inte är så utvecklade att de klarar av ersättning! Man får donera mjölk när ens barn är 0-3mån så de är inte jätte lång tid så är de någon som funderar på det så ta tag i det direkt för tiden går fort med en liten bebis! 👶🏻☺️ Kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men fina Nathalie, tack!! <3 <3 Låter ju jättebra! Men förstår att det är en sorg för dig. Så skönt när dom väljer att sluta själva iallafall så slipper man gråt och ledsna miner.. <3 Så bra tips! Kram <3

  8. Felicia

    Vilket underbart inlägg! Jag helammar min dotter på 5 månader och njuter till fullo varje gång. Här tänkt amma henne i ett år eller tills att hon själv inte vill längre.
    Liggamning är det bästa och det är svårt att förklara för någon som inte ammar hur underbart amning är.
    Tack för att du delade med dig av detta! ❤

  9. Sofie - Gravid med tvillingar

    Jag håller helt med dig. Ammade min stora prins 14 månader och hade nog kunnat fortsätta längre när jag tänker efter! Jag hoppas jag kan få till amningen med tvillingarna till sommaren. Det är ju sååå mysigt.

    Bra att du tar upp att bebis kan amma ofta också! Jag läser så många som hakar upp sig på att det måste gå 2-4 timmar mellan och det tror jag inte funkar för alla spädbarn tyvärr…

  10. Jungfrumamma

    Jätteviktigt och bra inlägg!! Jag hade stora och hungriga barn men lite mjölk så första barnet ammade jag 2 månader innan jag gav upp, andra 6 månader och tredje 10 månader! Yihooo, jag kämpade som en krigare

  11. Linda

    Det finns verkligen inte många unga kvinnor som är lika visa som du! Du gör verkligen ett fantastiskt jobb, tack tack tack! ”Supermamma”, det är PRECIS vad du är!

  12. Sara

    Hej fina ❤️ Tänkte på en grej jag hört. Att om man somnar medsns barnet ammas så kan dom kvävas för att dom inte ”får bort” bröstet och på nått vis kvävs 🙁 vill inte skrämma dig men kan vara värt att tänka på ❤️❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej <3 ja, det kan säkert vara så men jag litar på mig själv. Sover så lätt och både jag och mina barn har mått bäst av att samsova. KRAM <3

  13. Anna

    Jag är inte förälder själv men är intresserad av barn och familjeliv, läser därför din blogg då och då eftersom jag tycker att den är så mysig. Måste bara ge dig en stor applåd och en varm kram, så himla bra skrivet!! Är så laddat och styrt med pekpinnar ofta när man diskuterar amning och moderskapet överhuvudtaget, tror att detta kan hjälpa många att få lite perspektiv och förhoppningsvis släppa lite på pressen som många föräldrar och framförallt mammor verkar känna. Önskar dig och din familj all lycka, fortsätt vara den fina människa du är!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men vad glad jag blir!! <3 tusen tack för så otroligt snälla ord. Betyder så mycket för mig!! All kärlek till dig Anna, kram <3

  14. Karin

    Hej!
    Har du något tips på hur du gör när ni liggammar? Med min pojk kunde jag inte liggamma före han var 3-4 mån då det kändes som han skulle rulla för nära mig innan dess och jag var rädd att han skulle kvävas så jag vågade inte. Väntar nu nummer två och det är ju väldigt smidigt med liggamning 🙂 Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Kan visa bilder framöver! Vet inte riktigt hur jag ska förklara på ett bra vis.. Men lägger bara min arm ovanför hennes huvud och så ligger jag på sidan och hon ligger också på sidan 🙂 går jättebra för oss, kram <3

  15. Emelie

    Vilket bra och givande inlägg! Så oerhört viktigt det du skriver om att vara närvarande här och nu 💕

    Jag har försökt pumpat ut men det är HELT omöjligt att få ut en endaste droppe om hon inte ammar från andra bröstet samtidigt (utdrivningsreflexen kommer inte igång), har försökt allt men det går bara inte! Så drygt 🙈 känner du igen dig i det eller har några tips?

    Kram 😊

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack snälla du <3 ja, det är ju verkligen det! <3 För mig var det också så i början men mitt bästa tips med det är bara att fortsätta pumpa. Mina bröst vande sig vid pumpen efter ett tag och då började utdrivningen komma igång även när jag pumpade och Jason inte åt <3 kramkram 🙂

  16. Jennifrr

    Riktigt bra läsning! Har en 3 veckors bebis och trodde verkligen aldrig att det skulle vara så svårt att amma! Det ser så lätt ut. Kunde inte heller föreställa mig den smärtan som det var i början. Som tur är blir det ju bättre:)

    Har hittils inte ammat offentligt, kan ju också bero på att vi inte varit ute så långa stunder med bebisen. Undrar dock hur du gör med rapning/kräkning när du ammat offentligt!

    Och hur får du till rapningen när du liggammat? Jag tycker det känns så jobbigt att liggamma eftersom det ska rapas efteråt så då måste jag ju ändå sätta mig upp 🙄 har du några tips?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tusen tack för så fina ord <3 <3 När jag ammat offentligt har jag ammat färdigt och sedan bara rapat bebisen direkt efter det precis som jag gör hemma 🙂 Lagt bebis mot mitt bröst och strykt lite över ryggen så har eventuella rapar kommit ut <3Jag rapar henne inte efter varje gång jag har liggammat. Brukar göra det ibland om jag hör att hon får i sig mycket luft eller om hon börjar vrida på sig lite och jag märker att det är någon luft som vill komma ut. Men annars sover jag oftast bara vidare och det går bra 🙂 <3 kram och grattis till bebis <3

  17. m

    Så bra tips! Jag skulle säga att du fick med typ allt viktigt att veta om amning, haha. Angående stabilisering av mjölken, det kan som sagt vara så sjukt olika. Själv märkte jag aldrig min mjölk (förutom enorma bröst), den läckte aldrig, det kändes inte när (om?) den rann till, brösten var aldrig spända eller ömma men det verkade som om jag hade massor med mjölk redan från första dagen eftersom barnet gick upp tokmycket i vikt. Så konstig känsla, att se sitt barn äta men inte känna något?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men vad kul att du tycker att jag fick med allt 😀 <3 men så häftigt att det var så för dig. Men himla skönt också att slippa allt det där läckaget, haha 🙂 KRAM

  18. E B

    Tänker på dig ofta när jag själv tycker jag är lite knäpp som ammar 1,5 åring.. att du ammade Jason så ”länge” är så fint och känns så skönt att höra att andra faktiskt ammar över år 1 och att det är helt normalt. Hur gammal var han när han slutade?

  19. Johanna

    Håller med dig i allt (men jag troddde inte jag kunde amma pga en infektion jag hade haft, men som tur är gick det). Shit vad amning var svårt i början bara! Att däremot pumpa eller handmjölka klarade jag aldrig, jag behövde ha barnet nära 🙂 och mycket mjölk det hade jag för jag hade en tjockis som knappt åt förrän hon var över 1.5år… 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Han fick smaka på saker redan när han var runt ett halvår men det var inte mycket utan mer när han själv visade intresse för annat än bröstet. Han började äta ordentligt och riktiga mål när han var lite mer än ett år, kram <3

  20. Sandra

    Hej! Tack för ett bra inlägg om amning. Jag tänkte bara släppa lite på mina tankar om amning bland allmänheten.

    När jag var gravid så gick tankarna om rädsla inför att amma offentligt. Att jag inte skulle våga, att jag inte skulle våga säga ifrån ifall någon sa något negativt. Men jag har ammat offentligt 3 gånger sedan min son kom till världen i december förra året. Första gången var i sjukhusentrén och då tänkte jag att: Det är på sjukhuset och det är normalt. Andra och tredje gången var ute bland folk på stan i en cafeteria och inne på Subway. Jag hade en filt att ha över honom alla tre gånger för att vara diskret liksom och jag hade en positiv inställning alla tre gångerna. Jag har säkert fått blickar mot mig, men inga påhopp eller liknande, vilket är skönt.

    Nu är jag bekväm med att amma offentligt. Eller bekväm kanske man aldrig blir, men jag ser inte det som ett problem att inte ”bara” amma hemma eller hos någon kompis.

    Ville bara dela med mig av lite tankar och reflektioner. TACK för en superblogg!! Kram <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      SÅ grym du är som vågar!! 🙂 <3 tycker du har helt rätt tankesätt. Grymma du. KRAM <3 och tack för så fina ord. Grattis till din skatt.

  21. Josefin

    Väldigt bra inlägg! Håller med dig i allt du skriver! Vår son är snart tre månader och jag får väldigt ofta höra, Ojdå! Ska han äta igen? Han är nog lite bortskämd!! Men han åt ju nyss?! Duvet, lär honom inte att ligga vid bröstet hela tiden, då vänjer han sig vid det!
    Asså jag blir så arg!! Jag ger väl mat till mitt barn när han är hungrig! Eller när han behöver närhet! Och om jag ger honom bröstet och han inte vill ha det, så får man minsann veta det ska jag lova!😅
    Man kan ju inte skämma bort ett spädbarn, dom uttrycker ju endast sina behov! Grundläggande behov och inget annat!
    Du gör ju helt rätt i att ha dina barn nära och lyssna på deras behov! ❤

    Jag har dock lite svårt att amma bland folk, vissa som jag känner skulle kunna bli obekväma. Inte för att jag själv tycker att det är jobbigt, men mest för att jag är rädd att dom ska känna att det är obekvämt… måste jobba med det! Det är ju trots allt det mest naturliga som finns!
    Samma sak med samsovning, vi samsover. Och jag kan säga att om vi inte hade gjort det, hade ingen av oss fått sova många minuter per dyg… lillen har såååå stort behov av närhet! Han har inte ens varit nere och vänt i sin fina spjälsäng…😅 Men samma sak där, det är ju faktiskt väldigt naturligt att sova ihop. Och varför hålla på att struggla när man har ett sätt som fungerar! Sover ditt barn tryggt själv, visst, låt det sova i egen säng. Men om det gallskriker av panik av att bli nerlagd, samsov för fasen! Man behöver ju all sömn man kan få!😅 Har du upplevt mycket kritik just pga det? Jag vågar knappt prata om det på min mammagrupp… 😳

    Tack igen för bra inlägg och tipps! Skönt att läsa att det finns fler som tycker samma om saker o ting!
    Lycka till på ultraljudet, vi håller tummarna här hemma!🙏❤❤❤
    Kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men gud så störande att folk tar sig friheten att kommentera så. Jag blir vansinng och irriterad när folk lägger sig i ens amning. Vad ger dom den rätten liksom? Amning är mellan mamma och barn. Inget annat.. <3 Håller helt med dig om att man INTE kan skämma bort ett litet barn med amning eller närhet i någon form.. Förstår att du känner så. Håller verkligen med dig om att det är det mest naturliga som finns. Ja, det har varit samma för mina barn. Samsover allihop tillsammans nu och ligger hud mot hud allihop i princip, haha 🙂 alla barn är ju olika och mina har också önskat mycket närhet från dag ett. Man får sova hur man vill. Det viktigaste är att alla får sova och att alla mår bra tänker jag. Har inte direkt fått kritik om det men vissa anser ju även där att man skämmer bort barn om man sover ihop med dom. Jag håller inte med och tur är väl det. Alla får göra som dom vill och vi är alla olika. Alla barn är ju också olika och mår bra av olika 🙂 KRAM och tack för så fina ord. <3<3 och tack för att ni håller tummarna för oss.

  22. Katja

    Så skönt att amningen varit så smidig för dig och även jag tycker att närheten och tryggheten bebisen får gör det värt att amma längre än förväntat. Men det viktigaste är att man följer sin egen känsla och inte lyssnar för mycket på ”goda” råd. Fortsätt att njuta av era amningsstunder!!

  23. Rebecka

    Hej! Vad kul att det fungerat så bra med amningen för dig! Jag ammar min 15 månaders och får hela tiden frågor och kommentarer gällande att sluta (oerhört jobbigt) men varken jag eller sonen är redo att sluta riktigt än. Undrar hur det var för dig med omgivnings åsikter om att amma ett ”stort” barn?
    Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      I verkliga livet fick jag inga kommentarer alls om det men här på sociala medier var det många som hade åsikter om att det var dags att sluta amma. Man vet själv när det är dags. Skit i vad alla säger! KRAM <3

  24. Susanna

    Åh blir så glad av att läsa detta! Jag har samma syn på amning som du medan de flesta i min närhet har helt motsatt syn (outtalat) och har därmed alltid känt mig konstig som känner såhär. Blir därför extra glad av att kunna både relatera till det du skriver men även det faktum att du lyfter upp ämnet amning!
    All lycka till er fina lilla familj! 🙂

  25. Emma

    Barn ligger fortfarande några år fram i tiden för min del, men jag ska inte sticka under stol med att det verkar så otroligt mysigt när jag läser dina blogginlägg. Självklart vet jag att alla barn är olika och kanske blir mina egna inte alls lika lugna som dina verkar vara, men ändå. Fantastiskt fint inlägg också, du är så klok! Jag har följt dig sen strax innan du blev gravid med Jason, det är verkligen superkul att följa dig och din familj 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men vad roligt! Blir så glad för dom fina orden <3 Du anar inte hur mycket dom betyder för mig 🙂 All kärlek och stor kram till dig <3

  26. Marie

    Jag sitter med fjärde barnet på axeln och tänkte skicka med ett tips, som jag tog till denna fjärde gång. För min del har det med varje barn tagit ungefär 8-14 dagar innan den där första (smärtsamma) svullnaden i brösten har gått ner och innan bröstvårtorna (med de första dagarnas sår) har försvunnit. Med de första tre barnen har såren liksom fastnat antingen i BH:n eller i inlägget och varje gång man ska amma har såret rivits upp på nytt, och salvan som strukits på har på samma vis kladdats av. Med fjärde barnet tog jag till bakplåtspapper. Jag förstår att det kanske låter heltokigt, men med bakplåtspapprets glatta fram- och baksida fastnade inte såren utan kunde läka fint och salvan fick vara kvar. Nu har jag haft turen att inte drabbas av infektioner i såren, men tänker att för den som lider av långvariga sår, kanske tipset om bakplåtspapper kan komma till ordentlig hjälp. Gällande pappret gjorde jag som så, att jag klippte de i rutor som matchade inläggen i storlek.

    Sedan vill jag bara skriva till dig, Gabriella, att jag ständigt förundras över din alltid så vänliga och ödmjuka ton i inläggen och i bemötandet av kommentarer. Jag vet heller ingen bloggare som tar sig tiden att bemöta ALLA kommentarer. Det finns bloggar som jag har slutat läsa då kommentarsfälten känns både hårda och elaka (vilket jag själv är känslig för), men inte här. Fint och snyggt jobbat, och tack för en fin och ödmjuk blogg.

    Allt gott till dig och din familj!

    1. Matilda

      Vill dela med mig av min upplevelse för dom som får det som mig också 👍 var helt inställd på att amma min nu 3 veckor gamla tjej, det började toppen och mjölken rann till så fort hon var ute, däremot bröt jag svanskotan på förlossningen och blev både klippt och sydd på onda ställen, det tillsammans med riktigt smärtsamma bröstvårtor här i början gjorde att min upplevelse av amning blev katastrof, för en vecka sedan accepterade jag att jag inte kommer kunna amma min tjej på grund av mina smärtor med att sitta/ligga/stå och amma henne så ofta. Det blev istället ett beslut att ge henne flaskan så jag och pappan kan dela på det. Tur att den möjligheten finns med andra ord, för jag var ett såll. Väldigt ledsen av hormoner/dåligt samvete för att amningen blev för krånglig smärtmässigt första dagarna, men nu känns det väldigt skönt. Jag kan njuta av min tjej nu <3 puss på er och var stolta hur ni än löser matningen<3

      1. Gabriella Joss
        gabriellajoss

        Åh fy.. Så fruktansvärt att behöva gå igenom allt det. Vilken kämpe du är <3 starka du!! Så bra att ni kom fram till det, det var ju det bästa för just er. Ni ska vara stolta över att ni kom fram till det och att ni är dom bästa föräldrarna i världen till ert barn. KRAM 🙂 <3

    2. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men så bra tips 🙂 har aldrig hört om det förut. Låter hur smart som helst! 🙂 TUSEN TACK!! Åh, vad fint skrivet av dig. Du anar inte hur mycket dom orden betyder för mig. Ger mig sådan motivation till att fortsätta skriva och dela med mig. Håller med om att många kommentarsfält r HEMSKA. Vi borde ha kommit längre år 2018 än att trycka ner andra och håna. ALL kärlek till dig och tack igen <3 kramar

  27. Linnea

    Så bra inlägg för alla nyblivna mammor därute! 🙂 Jag själv hade tvärtom med liggamningen, det va det enda sättet för mig i början då jag hade extremt svårt att hitta rätt läge med att sitta och amma. Tog ca 1 1/2 vecka innan jag hittade det och det kan fasiken vara knepigt det här med amning i början! Men när det väl funkar så är det så värt det. Jag va som du också väldigt emot att amma innan jag fick barn men oj vad det ändrades när min lilla tjej kom ut, amning blev så självklart helt plötsligt och jag kämpade i två veckor för att få till det. Mycket bra inlägg! Kram

    1. Erica

      Oj vad skönt att läsa! Har alltid fått höra att jag ”skämmer bort” min lilla när hon får tutten lite allt för ofta (enligt vissa) perfekt inlägg <3

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish