Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Sovrutiner

Hej! Min kommentar har egentligen inget med inlägget att göra utan en fråga om Jasons sovrutiner. Vår son blir 1,5 år i mitten av januari. Vi har läst att normalt ska de då sova 13 timmar per dygn. Alltså bara en timme under dagen. Vi har väldigt tydliga sovrutiner. Han lägger sig klockan 19. Men han är så jäkla (ursäkta) morgonpigg och vill gå 4:30 på morgonen. Då sover han 2-3 timmar på dagen vilket blir ca 12-13 timmar per dygn. Normalt. Vad har ni för sovrutiner för Jason? Vi har provat i några dagar nu att han bara ska sova en timme på dagen trots att han vaknar så tidigt för att få honom att sova längre på natten. Men det funkar inte. Jag går snart under av sömnbrist känner jag…. Kram.

Hej fina du! =) Vi har rutiner för Jason och hans sömn men inga som vi följer till punkt och pricka utan det kan skilja någon timme hit eller dit. Vi är inte heller stenhårda med när han ska sova på kvällarna utan kan rucka lite på tiden ibland beroende på vad vi hittar på under kvällen eller så. Umgås vi exempelvis med vänner och är bortbjudna på middag så kan han få vara vaken lika länge som vi (om han vill och orkar såklart. Men på ett ungefär så ser det ut såhär varje dag:

Vaknar: Någon gång mellan 07.00 och 09.00

Somnar för att sova sin dagsvila: Någon gång mellan 10.30 och 12.30 (sover då cirka 1-1,5 timmar)

Somnar för natten: Någon gång mellan 19.30 och 21.00

Så ser det ut för oss just nu iallafall. Fungerar jättebra. För oss var det ett problem att få Jason att somna på kvällen under en period där han behövde sova allt mindre på dagen och blev lite äldre. Förr kunde vi låta honom sova två till tre timmar under sin dagsvila men vi märkte då att han inte alls var medgörlig till att lägga sig samma kväll. Som det ser ut idag kan Jason absolut inte sova längre än till cirka 13:30 mitt på dagen. Då är han för pigg för att läggas på kvällen. Testa igen att dra ner på dagsvilan? Kanske under en timme? Och testa att lägga honom lite senare på kvällarna kanske? En timme framåt eller så? Hoppas verkligen att det vänder lite snart så att ni får sova mer. Det är så otroligt tufft att inte få sova ut ordentligt som förälder när man verkligen behöver all kraft och energi man kan tänkas behöva.

Hur gör/gjorde ni andra med sovrutiner med barn i tvåårsåldern? Dela gärna med er så kanske vi kan inspirera och tipsa varandra lite. Stor kram! 

13816782_10210012888180110_363578411_n-1

Kommentarer

  1. Profilbild
    Marie

    Vi lägger vår kille som fyllde 2 år igår runt klockan åtta och väcker honom halv åtta. Dock ligger han och leker i säkert en timma innan han somnar för vi hör honom genom vår babyphone. Sedan sover han på dagis i 1,5-2 timmar. På helgerna sover han ofta minst 2 timmar på dagen. Nu under julledigheten har han lagt sig 21 och så har vi väckt honom vid niotiden på morgonen och sedan 2 timmar på dagen. Igår sov han till och med 3,5 timme på dagen! Så här har det varit i stort sett sedna han var 6 månader gammal (men då ett till dagspass på dagen). Vi fick kämpa lite för att få det så. För oss har det endast funkat att ha honom sovandes i sin säng i sitt rum. Aldrig hos oss. Då kan inte jag sova och han vaknar lättare. Jag tror man måste kämpa sig lite till rutiner hos barn men oj vad gott det gör för dom att ha rutiner! Jag skulle tipsa alla med sömnbrist att få barnen att sova i sina egna rum så att både föräldrarna och barnen får mer lugn och ro, och sen att följa rutinerna och även hitta ens egna knep. Vi lägger vår kille i sängen, pussar godnatt och går ur. Han har en speldosa som han lyssnar på och om han blir ledsen, vilket sällan händer, går vi in och pussar och sen går ut eller pratar lite med varann över baby phone. Kämpa på alla starka föräldrar!!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig 🙂 det viktigaste är ju att man hittar något som funkar för ens egna familj <3 kram kram bästa du

  2. Profilbild
    Nathalie Pehrson

    Lägger mina barn Emilio 4 år och Davina 2 år vid ca 21 och så vaknar dom vid 9:30 ungefär 🙈🙈 fyra åringen sover Sällan midda men våran dotter gör alltid d på dagis vid 12 men när d inte e dagis så sover hon inte midda varje dag utan ja låter henne själv bestämma om hon vill d eller inte ☺️☺️🙈. PS är det din webbplats man skall fylla i här nedanför imman man skickar kommentaren ?🙈🙈

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Nej man ska fylla i sin egna blogg om man har någon 🙂 <3 tack för att du delade med dig, låter ju jättebra <3

  3. Profilbild
    Malin

    Jag har 3 grabbar, 9, 5 & 2 år. De två första var morgonpigga och vaknade alltid halv fem-fem till de var 3 år. Spelade ingen roll hur vi ändrade med sovtider, det var bara att acceptera att de var morgonpigga. Lillebror har samma läggtider som de andra hade och han har alltid sovit till runt 7-8 på mornarna. Så, min poäng är att det är nog lite inbyggt vilken tidsrytm de har. Men åh vad jag är glad och tacksam att kl 5-mornarna är över.

    Alla våra barn sover senast 20 på vardagar, otroligt skönt tycker vi då vi har alltid har pigga killar när vi ska upp och iväg på mornarna.

  4. Profilbild
    Emma

    Vår Nils är 15,5 månad och sover för natten mellan 18.15-19 sen sover han till nästan exakt samma tid på morgonen. Därefter sover han ca 2 h i snitt på dagen. Han går på dagis så han behöver mer sömn… så vi låter han sova så mycket han behöver. Och vi har aldrig haft problem att söva han på kvällen ändå! Jätteskönt eftersom jag själv är rutinmänniska med det stora R:et 😊😊

  5. Profilbild
    Maisa, mamma till Alina och lever spontanlivet

    Alltså HUR kan alla ha såna rutiner? Haha vår dag ser verkligen annorlunda ut varje dag, vi reser och allt möjligt och min dotter sover ju helt olika varje kväll…eller nu har vi typ en rutin då jag vet att det är bra för barn. Vi vaknar vid 10-11 och hon vill inte sova förrän 15-16 och då lägger hon sig vid 23-00, dock är vi alltid uppe till 01-02 typ så det passar oss plus att vi inte behöver vakna tidigt (thank god, är inte alls morgonmänniska) men ni andra som är lediga…tycker ni om att vakna tidigt eller varför gör ni det? 😂 Jag är superglad att vi kan vakna 10-11 och att hon inte går och lägger sig kl 19 för oftast vaknar hon då vid 22….(Hon är dock 1 år) ☺️❤️❤️❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Det är ju så olika för alla 🙂 <3 det viktigaste är ju att man hittar tider som funkar för en själv 😉 KRAM fina du <3

      1. Profilbild
        Rebecka

        Handlar väl inte så mycket om vad vi föräldrar ”vill”, utan det som funkar bäst för barnen. Ingen förälder ”vill” väl gå upp 4, 5 eller 6 men vi måste ju. För vår del måste vi har rutiner då sonen går på dagis. Där sover de lunch vid 11:30 och det hade inte funkat om han sov till 10-11…

  6. Profilbild
    Nina

    Tack för ditt svar! Vi gav faktiskt upp det där med en timme dagsvila. Han är inne i en riktigt krävande period där vi hela tiden måste vara med och leka (ett syskon till honom hade varit suveränt 😄) Så för att få något gjort på dagen, typ disk och liknande, så räckte inte en timma. Vi har istället börjat med att han får sova 1,5-2 timmar från 12 och framåt och sen lägger honom klockan 20. Det funkar bättre. Nu vaknar han mellan 6-7 ☺️ Kram!

      1. Profilbild
        Nina

        Ja än så länge funkar de bra 😊 Nu har båda varit hemma i två veckor under jul och imorgon börjar jag jobba igen så får se hur det går då 😊 Kramar!

  7. Profilbild
    Emelie

    Vår Maggie är 2 år och hon vaknar ca 7.30-8.30. Hon sover dagsvila någon gång mellan 11 o 12 och sover då ca 1.5h. Men ibland sover hon inte middagslur alls. Bara om vi går mes vagnen då eller åker bil.

  8. Profilbild
    Maria

    Vår tvååring sover inte middag längre när vi är hemma och har inte gjort sen hon var 1,9 år. På förskolan sover hon 30 min(om hon vill)för att orka men kan va svår få att somna vissa kvällar. Funkar bäst när hon inte sover alls. Min äldsta tjej ville inte sova längre när hon var 1,5år och vägrade sova på förskolan. Pojkarna har sovit middag till de varit ca 3 år. Alla barnen har och har haft perioder när sömnen strulat. Alla barn är olika och har olika sömnbehov men som tur är går det till sig med åldern 🙂

  9. Profilbild
    Ellie, om mig och min mitt-i-livet-kris

    Min son är 3 år. Sen en tid tillbaka vilar han inte längre på dagen om vi bara är hemma. Däremot vilar han oftast en timme på förskolan och det tycker vi är bra därför att han är så klart mycket tröttare och mer aktiv på vardagarna än helgerna. Om vi är iväg och umgås med bekanta eller ute på ärende kan det hända att han somnar i bilen en stund. På helgerna brukar läggdags bli vid 9 och på vardagarna en timme tidigare.

  10. Profilbild
    Jeanine Bennerdt Hammer

    Vi hade faktiskt lite liknande problem med vår förstfödda son, vår son somnade inte förens väldigt sent på kvällen ifall han hade sovit efter kl 12.00 på dagen ( även ifall det bara var 10 minuter ) och innan dess var han inte trött nog. Så vi plockade bort sov stunden på dagen helt och det var jobbigt och svårt till en början, stackarn var jätte trött. Men efter ett tag så vande han sig vid den nya rutinen och nu funkar det jättebra! Han är 3 år nu 🙂
    Vår yngsta sover fortfarande på dagen 1-2 timmar, han är bara 20 månader och jag hoppas att han fortsätter sova på dagen ett bra tag till.

  11. Profilbild
    Nathalie

    Min tvååring fyllde precis år (december) och nästan direkt märkte vi på henne att hon inte behövde sova på dagen längre. Förutom när hon är på förskolan, då sover hon 30 minuter runt 11.30. Men är hon hemma så är hon vaken för annars somnar hon inte på kvällen förens närmare 21-22. Vi har ganska fasta rutiner så hon vaknar ju varje morgon klockan 7 och varje kväll klockan 19.30 går hon och lägger sig. Att ta bort dagsvilan kan ta en stund innan det funkar klockrent.prova några dagar och låt barnet anpassa sig till det nya 👍

  12. Profilbild
    Emmi

    Hej 🙂
    Min son är 1,5år och verkar ha ungefär samma rutiner som J bortsett från att han kan sova lite längre på dagen och att jag ofta måste väcka honom vid 8/9 annars kan han gärna sova till 10/11 🙈 ett av mina tips är att de gångerna när min pojke vaknar enligt mig för tidigt så ger jag honom lite ersättning/välling i sängen och då somnar han nästan jämt om igen några timmar. 🙂 nu ska han snart börja fsk så det ska bli spännande att se hur våra rutiner kommer förändras då! 😛
    Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Haha men så roligt 😉 skönt ändå att behöva väcka dom och inte tvärton 🙂 tack för att du delade med dig, kram <3

  13. Profilbild
    Julia

    Haha alltså, måste bara berätta en sak. På julafton kommenterade jag en av dina insta-storys. Och när du svarade, var det som att det var en av mina kompisar som skrev (alltså samma känsla. Reagerade liksom inte ens). Min pojkvän sa ”vem är Gabriella?”. Då kollade jag konstigt på honom, som att det är självklart att han skulle fatta 😂 Sen kom jag på mig själv, & fick sedan förklara att du är en bloggare/youtuber som jag följer.. ”varför skriver ni?” ”Vadå, bor hon här i gävle?” & massa andra roliga frågor fick jag 😂
    Ett bevis på att du får dina läsare att känna sig som dina bästisar 😄

    Trevlig helg ❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Haha men så himla roligt 😉 <3 vad fint att du känner så 😀 <3 jag känner också så. Vi är verkligen som ett stort tjejgäng här inne. KRAM och detsamma <3

  14. Profilbild
    Rebecka

    Vår 2-åring sköter själv sina rutiner till punkt och pricka 🤣 Sover 20-06 och dagvila vid 12 i 2-3 timmar. Han är ofta den enda som fortfarande sover på dagis när jag ska hämta vid 14 💤 Vi har provat att korta dagsvilan för att han förhoppningsvis sover lite längre på morgonen men det funkade tyvärr inte. En längtar efter en rejäl sovmorgon om man säger så!! Utan familj som kan hjälpa är den chansen minimal.

    Är inne på din blogg lite extra ofta för man tänker varje gång att lillasyster kan ha kommit ❤️ Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Låter ju jättebra 🙂 Förstår dock längtan efter sovmorgon, hoppas det kommer snart! Tack för att du delade med dig <3 Och så himla glad jag blir över att du kikar in här lite extra nu, kram 🙂

  15. Profilbild
    Caroline

    Vi hade samma med vår tjej, morgon 04-04:3” och sov 2-3 timmar på dagen. Vi kortade ner sömnen, men för att hon då skulle orka fick hon 40 min ”morgon” och 40 min ”efter lunch” som hon sov. Nu vaknar hon typ 06-06:30 istället. Lägger sig 20.

  16. Profilbild
    Josefine

    Vi har en två åring och har rutiner på hans sömn, men samma som ni säger så är vi inte stenhårda med dom utan de får ändras ibland beroende på vad vi gör på dagarna. Oftast vaknar han runt 7-8, sover middag ca 11-12:30 och sover då ca 1-2h. Lägger sig för natten ca 19-20 😊 det funkar bra för oss iallafall.

  17. Profilbild
    Malin

    Min lilla Stella är lite över 3. Hon har sedan 1 års ålder sovit 1 gång per dag. Alltid efter lunch, runt 12. Sen sover hon runt 1 timme oc 15 min. Beror lite på vilken fas hon är i. Är hon i växtperiod kräver hon mera sömn. Sedan går hon och lägger sig allt från 19 till 21 beroende på hur tidigt vi måste gå upp eller om vi är lediga.
    Endel säger att de inte behöver sova vid 3 års ålder men jag upplever att hon fortfarande behöver det så då får de va så. Inget är hugget i sten utan lättast är att följa henne istället för att tvinga henne följa mig. 😊

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig 🙂 jättebra att du följer henne, det kommer jag också att göra med mina barn 🙂 <3 dom vet bäst själva om dom behöver sova på dagen eller inte, kram <3

  18. Profilbild
    Annica

    Vår son blev 2 i oktober och strax innan jul blev det svårt att natta honom. Han sov då gärna 2 h vid lunch, både på förskolan och hemma, men efter att ha dragit ner det till 1 h somnar han snabbare på kvällen och vaknar (om vi har tur) först runt 07.

  19. Profilbild
    Johanna

    För att få sova lite extra på morgon kan man väcka barnet typ kl 3 för att de ska komma in i en ny sovfas. Sen har vi minskat successivt på dagsvilan, Freya är lika gammal som jason och sover inte alls på dagen om hon inte råkar somna i bilen, men det är så himla olika när de slutar sova 🙂

  20. Profilbild
    Tess

    Jag hade nog låtit honom sova 1 timme på dagen fortfarande men försökt lägga honom 20 istället för 19. Då kanske han kan sova en timme längre på morgonen? Vår dotter som fyller två nu vaknar ca 6:30-07, vilar 1 timme vid 11 och somnar för natten vid ca 19:30. Funkar oftast toppen även om vi mer och mer märker att hon inte vill sova på dagen.. jag tycker hon är för liten för att sluta så vi kämpar på!

  21. Profilbild
    Malin

    Vår tjej (2 år och 3 månader gammal) började hoppa över sin dagsvila redan när hon var 1,5 år. Sedan dess sov hon i snitt varannan dag fram tills för en månad sen, då slutade hon helt. Nu sover hon 12 timmar/natt, mellan ca 19.30-7.30. Fastän det var jobbigt i början när hon inte sov (eftersom hon var trött och gnällig om kvällarna plus att man inte fick någon barnfri paus på hela dagen) är det nu väldigt skönt, man blir inte så låst till hennes sovtid längre utan kan hitta på saker med henne mitt på dagen också:)

  22. Profilbild
    Amanda

    Min son är 19 mån och det som funkar bäst är om han inte sover alls på dagen eller sover typ 20 min i bilen (helst innan kl 13) om vi ska åka nånstans. Om han sover i 30-45 min typ mellan 13-14 så somnar han inte förens efter 21 på kvällen! Vi vill gärna att han somnar någon gång mellan 19-20. Han ska snart börja på förskola så får se om han behöver sova på dagen då! Vi tänkte iallafall testa att han får sova en stund där och om det inte funkar får dom ta bort hans sovstund eller korta ner den!

  23. Profilbild
    Louise

    Min dotter blir 2 nu i februari och våra rutiner är att hon går upp vid 6:30-7 ungefär, sover alltid mellan 12:30-13:30/14 (beroende hur trött hon är av diverse aktiviteter) och sover vid 19-19:30 på kvällen. Funkar bra för oss!
    Jag tror ett tips till den person som skrev kommentaren kan vara att låta barnet sova aningen senare på kvällen ett tag (behöver inte vara alltför länge men kanske vid 20?) till han/hon börjar vakna senare och då rucka tillbaka tiden, det kanske hjälper. Kram

  24. Profilbild
    Linnea

    Min dotter är 2 år och 3 mån. Hon är en som behöver mycket sömn! Lägger sig på kvällen vid 19.30 och vaknar vid 7. Sover även på dagen, allt mellan 1,5h-3h. Aldrig några problem att lägga på kvällen. Än iaf. 🙂

  25. Profilbild
    A

    Min yngsta var så. Somnade väl vid 19, vaknade alltid vid 04.30. Sov dock ca tre timmar på dagen fram till han var säkert tre år. Nöjd gosse så jag tror att det mest är att ”gilla läget”. Inte mkt att göra åt. Har vänner vars barn sovit till nästan lunchtid men jag tror barn har sin ”egen klocka” gällande sömn. Snabbt är dom tonåringar och sover jämt😆😊

  26. Profilbild
    Louisa

    Hej Gabbi <3
    Tänkte fråga någon som inte har med inlägget att göra, haha.
    Använder du fransförlängning eller lösögonfransar nuförtiden? Vet att du haft franförlängning förut iallafall. Vilken salong gick du till och hur påverkade det dina riktiga fransar?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej! Jag använder lösfransar! 🙂 jag gick till en salong lite utanför Göteborg och testade även förlängning några gånger här i Umeå . Påverkade nog inte mina egna fransar så mycket, dom känns som vanligt, kram <3

  27. Profilbild
    Andrea

    ”Somnar för att sova sin dagsvila: Någon gång mellan 10.30 och 12.30 (sover då cirka 1-1,5 timmar)”

    Vi har ungefär samma ”rutin” men jag tycker det blir svårt med lunch. När äter den? Eller är det också olika?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Brukar fråga om han är hungrig och vill äta. Ibland blir det tidig lunch innan och ibland får han äta senare lunch när han har vaknat. Somnar han utan att ha ätit lunch så brukar han få en grötklämmis istället som mellis, kram kram 🙂

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish