Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Att brandöva i VR

Inlägget är i ett samarbete med Trygg-Hansa (se tävlingen längre ner i inlägget)

Visste ni att det varje dag brinner i 17 svenska hem? I december fördubblas nästan antalet bränder. Det är läskigt tycker jag. Men jag förstår också varför det blir så. I december vill vi mysa hemma med massor av tända ljus och ta vara på juletid och ledighet. Men siffrorna är obehagliga och med detta inlägg vill jag sprida information och ge en påminnelse såhär inför första advent.

För att veta vad du ska göra om det börjar brinna är det viktigt att brandöva minst en gång om året. Detta är man ju rätt bra på att göra i skolan och på arbetsplatser. Men hur ofta gör man det egentligen hemma? Tyvärr är det väldigt få (1 av 10) av alla barn och vuxna som någon gång har brandövat hemma i sin bostad.

Varje år dör ca 100 personer i Sverige i bränder och 9 av 10 dödsfall sker just i bostäder. Därför är det viktigt att brandöva även i hemmet. När vi hamnar i en pressad och farlig situation styrs vi av våra biologiska instinkter, speciellt barn. Det finns en risk att man blir paralyserad och rädslan för rök och eld gör att många barn gömmer sig under sängen, i garderoben eller under ett bord istället för att lämna huset när det börjar brinna. Genom att brandöva hjälper vi hjärnan att agera rätt om en brand uppstår.

Trygg-Hansa har nu tagit fram Brandkoll, en brandövning i Virtual reality, så att brandövningen blir både roligare och lite spännande. En aktivitet som hela familjen kan göra tillsammans. Brandkoll gör att alla barn och vuxna ska kunna brandöva i en autentisk miljö med rök och eld och lära sig hur man på bästa sätt utrymmer en bostad som brinner, utan att behöva utsättas för fara.

LÄS OCH SE MER HÄR!

https://www.youtube.com/watch?v=ISqM5ZBD7Ao

https://www.youtube.com/watch?v=NrejtyWoYY0

Jag tycker att alla ska se dessa filmer. SÅ viktigt! Det är viktigt att tänka på att ha en utrymningsplan. Det kan göra skillnaden mellan liv och död. Utrymningsplanen kan se olika ut och beror på om ni bor i villa eller lägenhet. Det viktigaste är att hela familjen känner till planen om det börjar brinna. Även i fritidshus är det viktigt att ha en utrymningsplan. Klicka här för mer information. 

23722075_10214623015070401_461705710_n23718125_10214623015670416_2098686352_n23718067_10214623015710417_1751907275_n

Såhär ser VR-glasögonen ut och ni kan vinna likadana + brandfilt om ni kikar lite längre ner i inlägget.

Jag måste erkänna att jag inte ens tänkt tanken på att öva på detta hemma.. Jag vet inte ens varför. Vi kommer att ta tag i detta här hemma nu och se till att vi alla vet vad som gäller vid brand. Det är så oerhört viktigt. Gör det ni också! Här kommer lite tips från Trygg-Hansa: 

Så brandövar du hemma:
• Gör en utrymningsplan och låt gärna barnen vara med i planeringen. Gå igenom husets alla utrymningsvägar.
• Om möjligt – se till att ha minst två utrymningsvägar för alla i familjen, minst en per våningsplan.
• Prata om att röken är farlig och att man därför aldrig ska gå ut i ett rökfyllt trapphus.
• Visa hur man gör för att krypa under röken.
• Visa också hur brandsläckaren fungerar och hur man använder brandfilten för att skydda sig och kväva mindre eldar. Lär också barnen hur brandvarnaren låter.
• Det är mycket viktigt att ni bestämmer en tydlig uppsamlingsplats vid brand. Om alla går dit vet ni när alla är ute – och ni behöver inte gå in igen för att kolla om någon saknas.

23772092_10214623015150403_1215370408_n23721991_10214623015190404_341935923_n 23718101_10214623015110402_295121112_n

TÄVLING! Just nu kan FEM av er vinna VR-glasögon och brandfilt. En så otroligt viktig vinst tycker jag! Det du behöver göra för att delta är att kommentera varför du ska vinna i kommentarsfältet. 

Inlägget är i ett samarbete med Trygg-Hansa

Advertisement

Kommentarer

  1. Profilbild
    Johanna

    Åh vilken supervinst! Förra året köpte jag tillbaka mitt barndomshem och älskar att bo här. En av mina stora fasor är just att det ska börja brinna. Det är i tvåplan, gammalt trähus med knarriga trappor…. en eld hade tagit sig fort. Läser om ”Flammy” för treåringen, en serietidning som lär ut brandvett så han vet att man ska krypa ut om det börjar brinna på grund av röken och sådär men det är svårt att förklara och svårt att förbereda sig själv riktigt. Hoppas aldrig det händer men man ska vara förberedd!

  2. Profilbild
    Line

    I fredags flyttade vi in ivårt nya hus. Vi har 3 st små döttrar som jag mer än gärna vill ska ha koll på vad som händer vid en ev brand, så viktigt !
    Vore en sån passande vinst😊✨

  3. Profilbild
    Sofia Adolfsson

    Ett så himla viktigt ämne som lätt viftas bort med orden ”det händer inte mig ändå..” Mina barn och familj är det dyrbaraste jag har och jag gör allt för att dom ska vara trygga. Den vinsten hade värmt mitt mammahjärta enormt.
    Toppen initiativ!
    Stora kramar och god jul 🎅🏻

  4. Profilbild
    sabina

    Hej, vilket otroligt viktigt samarbete <3
    Jag och min sambo har under året flyttat till vårt drömhus, vi försöker också att utöka familjen :):)
    Att få brandöva hemma känns därför EXTRA viktigt, särskilt om vi en dag får en liten hemma. Jag hoppas därför att jag får vinna detta så att vi får känna oss mer säker i vårat nya hus 🙂 Kram

  5. Profilbild
    Johanna

    Jag skulle vilja vinna brandfilt för att snabbt kunna stoppa en stor olycka, med små barn kan de ske så snabbt. Jag har faktiskt inte heller tänkt på att öva med mina barn men det ska jag absolut ta tag i nu under julen. Älskar doftljus och nu när mörkret faller på så är det ofta tända ljus här hemma då det är så mysigt men också farligt. Tack för en viktig påminnelse och för fin blogg♥️ Kram

  6. Profilbild
    Erika Nordlund

    Jag skulle vika vinna detta till mig och min son! Jag tänker väldigt ofta *det händer inte oss * Skulle bli så glad av detta så att vi får ta lärdom av detta och inte ta allt för givet :)! Kram

  7. Profilbild
    Caroline

    Vi har en liten tjej här hemma och lillasyster beräknas komma i mars. I och med att vi bor i en radhuslänga så är vår säkerhet delvis beroende av våra grannars brandsäkerhetstänk. Så vi skulle vilja vinna för att kunna dela med oss av kunskapen till de vi bor nära, för både deras och vår skull. Tack för en bra blogg!

  8. Profilbild
    Erica

    Grymt bra och viktigt inlägg!!
    Jag jobbar på förskola och tycker det är extremt viktigt att barnen blir undervisade i just brand. Vi har brandövningar osv, men vore ett ypperligt tillfälle att ta med glasögonen till skolan för ytterligare information och undervisning hur man ska bete sig vid eventuell brand.
    Kram och Tack för att du har så bra samarbeten!☺️👍🏼

  9. Profilbild
    Johanna

    Hej! Bra och viktig information vill jag först säga. När jag blir riktigt rädd fryser jag till is. Jättedumt och jätteläskigt men jag kan inte rå för det. Tror att ju mer information och övning en har med sig i bagaget när något otånktbart händer kan vara skillnad på liv och död. Jag vill vinna detta för att lättare kunna ta kontroll om det skulle börja brinna men även ge min familj (sambo + dotter) möjligheten att känna sig säkrare med hjälp av detta. Kram!

  10. Profilbild
    Amanda

    Jag ska flytta hemifrån i vinter. Jag tror tyvärr inte att många unga människor tänker på brandsäkerhet. Det är toppen att du som har en stor blog påminner om detta! Tack! Om jag skulle vinna skulle Brandfilten få följa med när jag flyttar till min lägenhet. Jag skulle också påminna vänner och familj om hur viktigt det är! Jag minns när jag gick på fritids och vi hade brandövning så rekommenderade de att man har en uppsamlingsplats hemma om det skulle hända något. Så det är ett tips!

  11. Profilbild
    Linn

    Ni är en så söt familj! Jag skulle gärna se något bröllops foto och veta lite om ert bröllop inte sätt något från det. Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men tack <3 vi har hållit det privat (har delat någon enstaka bild förut) då vi gifte oss så himla enkelt och bara vi två 🙂 men har fått lite önskemål om att visa mer av det så kanske gör det nu framöver, kram

  12. Profilbild
    Petronella Nordén

    Du formulerar dig så himla bra ! Det är lätt att läsa denna otroligt viktiga text. Jag vill vinna dessa glasögon till min sambo. Han ska läsa till brandman och brinner verkligen för det. Med detta kan ha tillsammans med vår son öva här hemma om det skulle börja brinna. Självklart jag hade användt dom också ! Det är så otroligt viktigt att veta hur man ska göra vid en brand. Stor kram

  13. Profilbild
    Elsa

    Jättebra inlägg verkligen 🙂

    Sedan måste jag bara få fråga vart ni köpt de fina halsdukarna/mössorna som ni har till Jason? Såå fina, vill också ha till min lilla pojke ❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men tack snälla 🙂 <3 någon speciell du funderar på? Vi har mycket från guldklumpen baby och Elodie details, kram <3

  14. Profilbild
    Charolin

    Så fantastiskt av dej att samarbeta med Trygg-Hansa <3 SÅ viktigt när de är så många bränder! ! Jag ska precis som du flytta till hus här i februari och skulle mer än gärna ta del av VR- glasögonen och brandfilt så jag kan instruera och träna med mitt barn! En olycka händer så lätt och de är till god fördel att vara väl förberedd <3 ta hand om er och ha en fortsatt fin december ! All lycka till er ! Kram Charolin!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men tack! Ja, det är SJUKT viktigt och ett enormt viktigt samarbete 🙂 <3 Håller tummarna för er i tävlingen. KRAM och detsamma <3

  15. Profilbild
    Andrea

    Jag har 3 små barn, 2 treåringar och en femåring. Jag har ofta tänkt på hur jag skulle kunna rädda alla vid en eventuell brand så det här skulle vara En perfekt vinst för oss. Hoppas på tur 💕

  16. Profilbild
    Susanna

    Åh vilken smart idé att brandöva med VR-glasögon. Det skulle jag gärna vilja testa med min familj, speciellt nu inför julen när mm tänder så mycket ljus och olyckan lätt kan vara framme!

  17. Profilbild
    Bea

    Vad glad jag blir av att du tar upp detta, ett livsviktigt ämne.
    . Att lära våra barn hur man skall bete sig vid en eventuell brand känns oerhört viktigt för mig eftersom jag själv förlorande min pappa i en brand som liten. Därför håller vi tummarna nu 😊

  18. Profilbild
    Emma

    Vilket otroligt intressant och viktigt inlägg!
    Just brand i hemmet är en av mina största farhågor, och jag tänker ofta på hur man ska göra för att få ut sonen om det tex skulle börja brinna på natten. Det här med brandövning är så otroligt viktigt, och jag vill hemskt gärna vinna för att kunna brandöva på ett mer trovärdigt sätt. Dessutom verkar det lite roligt, och det skadar ju inte 😊

  19. Profilbild
    Malin

    Jag måste bara säga till dig att Du är nog en av de finaste människorna jag känner som gravid. Du är väldigt fin när du inte är det också.
    Jag hoppas att du får en underbar dag.
    STOR KRAM

  20. Profilbild
    Hannah.

    Superbra att du tar upp detta. Något man verkligen inte tänker på trots att det är så viktigt. Jag vill vinna detta så att jag och min familj behöver brandöva hemma i vårt nya hus. Jag tänder ljus varje dag hemma för att jag älskar mysfaktorn så det behövs verkligen. Särskilt för vår 2-årings skull ❤️

  21. Profilbild
    S.....

    Kan inte du skriva lite kring mammakläder? Var du köper kläder under graviditeten, köper du mycket mammakläder eller har du köpt mycket vanliga kläder fast väldigt stretchiga plagg? Jag är bara i vecka 12 men senaste veckan har byxorna börjat sitta för tajt.. och har börjar kika smått på kläder för kommande veckor även om jag inte tänker köpa riktigt än. Försöker ta mig runt på mina vanliga kläder som är mest rymliga ett tag till. Även om utbudet blir bättre & bättre på mammakläder så är det fortfarande väldigt få kedjor som har ett utbud :/ så hur gör du?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jo absolut 🙂 köper vanliga plagg i min vanliga storlek men som är lite stretchiga 🙂 men kan tipsa om det mer framöver!! KRAM <3

  22. Profilbild
    Camilla K

    Har som du aldrig tänkt på att brandvarnare hemma men ska också genast ta tag i detta så min familj ska vara säker om det skulle hända nåt så är gärna med och tävlar 😊

  23. Profilbild
    susann

    Vi har just flyttat från Finland hit till Sverige. Nytt hus och jag hade inte ens tänkt tanken om nån utrymningsplan, förrän jag just läste. Och så skulle min 1 åriga dotter säkert gilla VR – glasögonen. Ganska roligt VR heter finlands tågbolag 🙂

  24. Profilbild
    Emma Lövinge

    Jag har precis kommit hem tillbaka till Sverige efter att ha studerat i Chicago 3 år. Det är nu dags för en egen första lägenhet och det är så viktigt att vara förberedd på det värsta! En brandfilt och VR glasögon kan hjälpa mig att vara beredd om något händer hemma!

  25. Profilbild
    Matilda

    Jag borde få vinna då jag precis som du nämner älskar att ha tända ljus på vinterhalvåret speciellt! Och jag som bor högst upp i ett lägenhetshus känner alltid att jag har ett extra ansvar för skulle det börja brinna här så drabbar det även hela huset och sååå många familjer kan bli utan boende! Sen sker det generellt mycket olyckor i min familj och jag vill att mina barn ska växa upp tryggt och inte behöva va rädda för att ha värmeljus tända, och med en brandfilt och VR-glasögon blir man helgarderad (ifall man redan har brandvarnare och brandsläckare vill säga)

  26. Profilbild
    Natalie

    Jag tycker att vi alla har ett ansvar när det gäller brand . Bor du i villa eller framförallt i lägenhet så är risken väldigt stor att elden sprider sig till fler och att andra far illa . Därför är det viktigt att vi alla tar ansvar ! Jag bor högst upp i en lägenhet och skulle därför känna mig säkrare med mer info samt redskap .

  27. Profilbild
    Sofie

    Den här vinsten skulle verkligen vara behövd hos oss. Flyttade till ett hus för drygt ett år sedan, har två öppna spisar som vi ofta och gärna använder. Har också ett barn på snart ett år och en till liten knodd på väg. Känns väldigt altuellt att fräscha upp minnet och tänka mer på risker och hur man undviker dom. Tack för favvisbloggen, älskar att följa dig och din familj!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår att ni behöver detta då! 🙂 <3 men tusen tack, blir SÅ glad <3 kram fina du och grattis till bebis i magen

  28. Profilbild
    Malin

    Jag skulle väldigt gärna vilja vinna för att det senaste har jag verkligen tänkt på det här med brand osv. Sedan Vi fick barn i oktober så har jag blivit mer rädd? Osäker? Inför att elda här hemma. Inte bara ljus utan i vår kamin. Jag skulle väldigt gärna vilja få möjligheten att brandöva här hemma och skulle jag vinna brandfilten kommer jag lova mig själv att även köpa en extra pulversläckare här hemma! Tror jag sover godare om nätterna med vetskapen om att jag gjort det jag kunnat, om olyckan skulle vara framme!
    Tack Gabriella för en härlig blogg! Följt dig länge nu och under hela min graviditet var du ett stort stöd. Även om du tycker det är jobbigt att vara gravid ÄLSKAR jag att du inte mörkar det utan är ärlig. Det fick i alla fall mig att känna att jag inte var ensam med illamående, extrem foglossning och att man blir yr..Tack åter igen! Fortsätt i samma anda! Lycka till med allt i ditt liv, det förtjänar du verkligen❤

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår dig helt fina du 🙂 hade ju passat er perfekt med denna vinst. TUSEN Tack <3 <3 du anar inte hur glad jag blir och hur mycket dom fina orden betyder för mig. TACK!! Stor kram och tack tack tack <3

  29. Profilbild
    Anne

    Vi har precis flyttat till en lägenhet på andra våningen i ett gammalt trähus, och jag har sedan vi flyttade hit oroat mig mycket för vad som händer om det börjar brinna. Tidigare har vi bott på första planet i ett stenhus vilket har känts betydligt tryggare ur brandsynpunkt. Att vinna detta hade varit perfekt, så vi alla kan känna oss lite tryggare i hur vi ska bete oss vid en eventuell brand. Jag har två döttrar och en bebis på väg och tankarna ligger såklart mest i hur man på ett säkert sätt ska få ut barnen. Att informera barnen om hur dom ska bete sig vid en brand är såklart prio 1, men som du säger också så är det faktiskt inget som jag ens tänkt tanken på att göra. Så dumt! Hoppas verkligen på att vinna detta 🙏

  30. Profilbild
    Jennie

    Min lilla familj har ganska nyligen flyttat till en ny lägenhet (men i ett gammalt hus). Vi har en liten son på 6 månader och vi vill såklart vara förberedda på det värsta, en brandfilt skulle kännas tryggt att ha hemma.

  31. Profilbild
    Sofia

    Vilket bra inlägg och så bra ide att använda vr för detta! Önskar alla en trygg december! Jag själv tänder bara ljus där jag ser dem, tex på soffbordet eller matbordet när jag sitter där 💖

  32. Profilbild
    Anna

    Hej. Vi bor i ett äldre hus som har två våningar och jag tänker ofta på vad som skulle hända ifall det skulle börja brinna. På något sätt upplever jag att äldre hus ger en större brandrisk. Detta har jag speciellt börjat tänka på nu när vår son snart är två och får en lillebror i februari. Det skulle hjälpa oss mycket med dessa glasögon för att kunna hjälpa vår växande familj att förstå hur det kan vara under en brand och vad man ska göra samt potentiella utrymningsvägar. Vi har en brandfilt på nedervåningen men jag vill gärna ha en till bra filt på övervåningen också så vi kan skydda oss och ha en över oss ifall vi behöver komma genom rök vid en brand.

    Kram och tack för en bra blogg.

  33. Profilbild
    Elin

    Vi har nyligen flyttat till hus och tanken att planera utrymmningsvägar och liknande tills jag läste detta inlägg. Min sambo har sin verkstad i anslutning till huset och med tanke på att hans maskiner innebär en viss brandrisk så skulle det vara helt fantastiskt att vinna VR glasögon och en brandfilt för att få en möjlighet att träna om olyckan en dag skulle vara framme

  34. Profilbild
    Emilie

    Oj inte heller tänkt tanken att brandöva hemma! Men så viktigt, kan ju faktiskt vara så att man kanske inte själv är hemma om något oförutsett hänt! Som förälder vill man ju gärna förbereda barnen på allt man kan (så hoppas man såklart aldrig behöva uppleva) vill gärna vinna vinsten!

  35. Profilbild
    Veronica

    Jag vill vinna för jag har likt dig, inte tänkt tanken. Med två små (1 1/2 & 3 1/2)hemma är det ju super viktigt att öva, öva, öva.. Tror det skulle underlätta enormt för dem om vi skulle vinna.

  36. Profilbild
    Emma

    Hej! Vart har du köpt dina strumpbyxor, är dem vanliga eller mamma strumpbyxor? Hur tjocka är dem? Vad kostar dem? Kram fina du, och trevlig helg!

  37. Profilbild
    Diana

    Jag tycker att det är viktigt att lära sig sånt här för att rädda liv. Nyligen tog jag upp på jobbet att det inte finns någon brandvarnare där, jag hoppas jag kan få chansen att också förmedla det här med VR på arbetsplatsen och även andra bekanta.

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish