Gabriella Joss Gabriella Joss
Okategoriserade

Att prata med barn om döden

Denna bok handlar om döden. Jag fick den hemskickad rätt nyligen. Jag tror dock inte att den riktigt passar barn i Jasons ålder men jag ska spara den tills han blir äldre. Det är nyttigt och bra att prata om döden med barn.. Men jag kan tänka mig att det är sjukt svårt. Hur förklarar man något så hemskt? Jag som har en död förälder vet själv hur konstigt jag reagerade när jag fick veta att min pappa hade lämnat oss och flyttat upp till himlen. Bra att sådana här böcker skrivs iallafall. Det är SÅ viktigt.

23201995_10214495216075506_1560513605_n23146396_10214495214955478_622571793_n

Kommentarer

  1. S

    Jag har läst en kurs i barnlitteratur och där pratade och läste vi boken adjö herr Muffin av Ulf Nilsson. Det är en fin berättelse om ett gammalt marsvin som tänker tillbaka på sitt liv när han blir sjuk. Herr muffin dör tillslut och hans familj begraver honom i trädgården. Jag tycker att boken tar upp döden på ett ”lättsamt” sätt eftersom det handlar om ett husdjur som dör och processen kring sorg och begravning. Den inbjuder till samtal kring döden och man kan även prata med barnen om vilka likheter det finns kring när en anhörig (människa som djur) dör, hur det känns, vilka tankar det leder till och hur själva processen efter ett dödsfall kan se ut. Jag rekommenderar boken som en öppning kring tankar om döden, där man måste vara beredd på vidare tankar och diskussioner med de små.

  2. Lisa

    Svårt det där, mina barn (12, 10 och 3 år) har en storasyster i himlen som de aldrig fick träffa, hon dog i en olycka när jag var gravid med barn Nummer två. De har växt upp med det och alltid fått följa med till graven. Och de vet att det är sorgligt, de ser ju att vi gråter, än idag. Men det är nästan ännu svårare att prata med dom om döden, man vill ju gärna säga att man dör när man är jättegammal, men de vet ju att det kan hända något. Men De säger alltid att vi är fyra barn, ett av oss är Bara i himlen och bor där. Mammahjärtat brister varje gång, men det är viktigt för mig att hon äbdå får vara del av familjen.

  3. emma (:

    Jag tycker det är svårt att hitta bra böcker om döden, sonen är 4 år och idag för ett år sedan gick hans morfar bort. De förstår så mycket mer än vi tror men jag tror att böcker kan hjälpa förståelsen mycket. Måste kika på den där boken iaf 🙂

  4. Lotta

    Hej jättebra inlägg. Här hemma kommer frågan om döden rätt ofta, kanske lite mer nu sen min pappa gick bort i februari. Undrar om jag får låna bilden på boken..

  5. Hanna

    Jag har 3 barn, en som är 3 år, en sin är 10 månader och 3åringen tvillingsyster sin dog när de var nästan 4 månader. För mina barn kommer döden alltid vara en naturlig del av våra liv och vår familj. Vi säger till 3åringen att L inte lever längre, att hon är död och inte finns längre (vi är inte troende). Vi pratar om att vi är ledsna för att det är så men att vi också är glada över massa saker, t ex glada över henne och hennes lillebror och att vi är glada att L är en del av vår familj även om hon inte lever.

    Är den där boken bra? Jag vill hitta en bra bok men har inte hittat någon än.

  6. J

    Jag tänker så att eftersom ingen vet vad som händer efter döden och det är ingenting som vi påverkas av så kommer jag säga att man får bestämma själv vad som händer. Det kan vara att man får komma till ett favoritställe, umgås med någon, känna något eller något helt nytt som man får hitta på själv. Jag tycker att sorgen efter någon som är borta är svårare att hantera och hur förklarar man den smärtan? Jättesvårt verkligen.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det är ju faktiskt så! Helt rätt att ha den inställningen till det. Och ja det är ju det som är det svåraste, kram

  7. Sara

    Hej Gabriella. Skulle du kunna lyfta fram på bloggen dina tankar kring när man kan börja pott träning och vad ni anser är rimlig ålder att börja få barnet sluta använda blöja. Skulle vara väldigt intressant då jag själv har en son och undrar när der känns rimligt. Själv vet jag inte och det är mitt första barn. Jag skulle uppskatta dina/ era åsikter kring det. Har hört en hel del i min omgivning hur stolt man är när ens barn slutar med blöja vid 1 år och 6 månader. Själv tycker jag det är väldigt liten ålder. Hur ser du på det hela. Älskar din blogg och önskar er alla lycka med bebisarna och ert husbygge 😍

  8. Zandra

    Förstår hur du känner angående det samtalet. I maj (dagen innan yngsta sonens födsel) fick vi reda på att barnens farfar endast hade månader kvar att leva pga sin cancer som vi fick reda på i januari 🙁 äldsta sonen blir 4år i februari men han förstår så pass mycket mer än vi tror. Han förstår inte ordet cancer än så vi har försökt berättat att hans farfar är jätte sjuk och att han aldrig kommer bli bra igen, att han inte har samma ork osv🙁 det som är bra är att bromsmedicinerna har gjort så att cancern har stannat upp men den blir tyvärr inte mildare. Den dagen hans tillstånd blir värre å han går bort kommer bli ett riktigt jobbigt samtal med vår 4 åring🙁 ser inte fram emot det samtalet eller att de ska ske överhuvudtaget 💔❤️

  9. Kim

    Min dotter har precis haft en period där hon har undrat mycket om döden. Hon är 5 år. I varje lek så var det nån som dog, hon förklarade för mig att alla ska dö, även hon. Jag bekräftade henne bara i allt utan att ha några åsikter. Att ja, alla ska dö. Men sen när hon frågade vad som händer när man väl dör, då var jag bara ärlig. Att jag inte vet. Men sen sa jag att alla kan tro olika om vad som händer, och jag har valt att tro att det är fint. Att det inte är hemskt eller farligt. Det kan vara hemskt för dom som lever och förlorar någon, men själva döden tror jag absolut inte är hemsk. Känns för mig enklare och hoppfullt att tänka så 🙂 så jag tycker nog inte att man heller ska skrämma barn ned att döden är hemsk, för vem vet att den är det? Kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår. Så fint att tänka så. Har inte ens tänkt på det själv. Att det inte behöver vara något hemskt för vi vet ju faktiskt inte vad som händer när man väl dör.. Det kanske är vackert och bra och man får komma till ett underbart magiskt land? Ja, man vet ju aldrig. Kram kram <3

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish