Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntGravid med bebis nummer två

Det var så jäkla obehagligt

Alltså jag måste bara dela med er. Idag kom en kvinna fram till mig inne i en butik och tog tag i min mage och sa ”nu när det nog inte så länge kvar va!?”. Hon la båda sina händer på min mage. Hon var jätteglad och lät snäll men jag kände mig seriöst överfallen typ. Fick en jättestor klump i magen och kände tårarna bränna. Kände mig typ.. tafsad på. Skrattade dock fram ”haha, nej det är tre månader kvar” i ren chock. Men kände mig som sagt tafsad på. Som om hon hade gått fram och tagit mig på brösten typ. Nu förstår jag verkligen folk som säger att dom tycker att det är obehagligt när andra tar på deras gravidmagar utan att fråga. Det har ju hänt mig förut med men inte av en främling. Oftast är det ju en bekant eller någon jag känner lite.. Nej fy. Jag blev faktiskt riktigt känslig efteråt och kände mig nästan larvig. Har dock konstaterat såhär i efterhand att det är typ samma sak som att gå fram och ta på någon som inte är gravid och det är ju SJUKT obehagligt att bli tagen på över huvud taget av en främling. När man inte är beredd dessutom.

Sedan var det lite jobbigt att hon sa att det det inte var så länge kvar heller. För det är det ju! Känner mig redan stor och otymplig som det är. Nej gud.. Vet inte ens vad jag vill med detta inlägg men vill bara skriva av mig lite. Förstår såklart att hon inte menade något illa alls. Det var en lite äldre kvinna liksom. Men för mig var det bara inte lägligt och jag blev chockad och tyckte bara att det kändes fel. Nej blä. Hoppas det inte händer igen. Min mage är min mage och jag vill inte att vem som helst ska känna rätten till att ta på den bara sådär.

Kommentarer

  1. Profilbild
    Lena

    Min mamma gjorde så när jag va gravid. Jag var väldigt privat om min mage, va bara jag och mannen som fick ta på den, med undantag för hans moster och kusin.
    Mamma ansåg att eftersom hon va blivande mormor till våran dotter så var det självklart att hon skulle få. När hon tog tag i min mage och höll kvar o gick efter när jag backade och sa ”nej, jag vill inte” så slutade det med att min hund gick emellan och hoppade upp på henne så hon va tvungen att släppa och akta sig. Han kände min stress och ville skydda. (nej, han bet inte eller morrade, han puttade bara bort henne och sen gick han iväg 😉)
    Kan säga att efter det tillfället så blev jag mer ”vaktig” om magen.

  2. Profilbild
    Vanja, gravid med andra barnet

    Förstår dig helt och hållet!
    Har varit med om samma flera gånger.. Nu har jag börjat klappa tillbaka på dom bara för att visa att det inte är okej att ta på någon utan att be om lov.
    Samma om någon går fram och nyper min dotter i kinden utan att kolla fört, då spänner jag ögonen i personen och säger ”hur hade du kännt om jag kom och nöp dig i kinden? Inte så bra va?” 🙈

    Kanske låter bitter men det är inte okej att ta på någon utan att be om lov..

  3. Profilbild
    Lisa

    Just en gravid kvinna mage verkar vara allmän egendom typ.. 🙁
    När jag var gravid så var det nog mest familjen som sa kommentarer om min mage, en kommentar från en kollega att jag var tjock.
    Men få sa jag ifrån att Nej, jag är inte tjock jag är gravid.
    En elev på jobbet klappade mig på magen, men det var okej..
    Fast kändes lite konstigt.
    Men jag förstår absolut din obehagskänsla när hon tog dig på magen..
    Även om man inte menar något illa då ett man inte vad personen har varit med innan och hur hon reagerar..

  4. Profilbild
    Sofia

    Tycker sånt beteende är jättekonstigt! Skulle nog inte själv få för mig att klappa på någon gravid kvinna alls ,bekant eller obekant.

  5. Profilbild
    Linnéa

    Hej!
    Vilken obehaglig upplevelse, sånt är verkligen inte okej på nåt sätt! <3 När jag var gravid så var det en kollega som oväntat tog på min mage också och även om jag kände henne så kändes det inte bra, över gränsen på min personliga integritet liksom.. Stor kram <3

  6. Profilbild
    Missj

    Usch vad otäckt! Har nog aldrig hänt mig så jag vet inte riktigt hur jag hade reagerat på det. Har en del yngre elever och ibland kan dom verkligen hitta sätt att komma för nära inpå. Vi har en tjej som är jättego och kramig och sånt men ibland typ när man håller på med något och hon verkligen kommer bakom ryggen på en och hänger då så får jag en sån där obehagskänsla.

  7. Profilbild
    Ida V

    Jag hade nog reagerat likadant som du. Obehagligt att vissa inte förstår hur respektlöst och långt över gränsen det är.
    Och kommentarer om magen är så onödiga!

    Själv fick jag bl.a. höra ”du kommer INTE gå full tid”. Jag sa tillslut ifrån på skarpen. Sen gick jag över 19 dagar. Det var segt, men det kändes iaf bra att få säga ”Va vare ja sa!” 😉

    Fint att du delar med dig ❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, man blir ju så chockad i stunden också 🙁 <3 såå hemskt att folk sa så. Inte okej alls. Skönt att motbevisa ialafall haha 😉 KRAM <3

  8. Profilbild
    Evelina

    Förstår dig helt och hållet, man vill ju inte heller vara otrevlig på något vis tillbaka. Jag var ganska stor om magen , blev gravid 1 månad efter storebror kom till världen så min mage hann inte ” vila” så den började svullna och växa så snabbt. Jag blev hela tiden jämförd av andra i min omgivning, ” oj vad stor du är” ” kan man vara så stor ” ” det är nog en tjockis där inne ” ”har du verkligen tänkt igenom detta” .
    Tillslut kändes hela graviditeten bara allmänt jobbig , ja. Min mage var stor men jag gjorde en bebis där inne , och min kropp klarade det. Efter lillebror kom så kom det hela tiden kommentarer ” när kommer nästa bebis ? Inte på ett tag va ? ” ” nu får ni lugna er lite”
    Man blir så ledsen inombords , är det inte vårt val att bestämma?
    Man ska vara stolt och man är fin som gravid, tänk att man väntar på det finaste man kan få♡
    Förlåt för ett långt och kanske en oirrelevant kommentar, men ville bara spotta ut lite♡

  9. Profilbild
    Johanna

    Styrkekram till dig! Förstår att det känns jobbigt!! Jag tyckte det var så jobbigt med alla kommentarer om hur magen såg ut under min graviditet… och ännu värre när någon du inte kände tog på dig! Vill bara säga att jag tycker du är så vacker som gravid<3 även om du inte alltid känner så själv.

  10. Profilbild
    Linn

    När jag var gravid kände jag likadant vid flera tillfällen. Jag är inte så ”kramig” av mig och tycker typ det är jobbigt att krama någon annan än min man och min dotter och när då andra, som jag visserligen kände men inte stod/står nära, tog sig friheten att röra vid min mage kändes det fruktansvärt jobbigt och obehagligt. Jag undrar om de tänker igenom saken innan? Bara för att man är gravid betyder det ju inte att det är okej att bara röra vid en… För övrigt är det mysigt att läsa om er väntan på lillasyster. Blir nästan sugen på en till själv, trots att V bara är snart 6 månader ; ) Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår dig verkligen <3 ja, man blir typ en allmän ägodel då känns det som. Så sjukt egentligen :/ hihi förstår det 😉 kram kram <3 och njut massor av lilla V!

  11. Profilbild
    Emelie

    Jag håller med dig Gabriella. Hon bröt mot vi gravid-regler: att säga ”nu är det väl dags snart?” Och att inte ens fråga ”får jag känna på magen?”. Det är riktigt jobbigt och ingen gravid kvinna vill höra det eller vara med om det. Försök stå på dig om det händer igen, våga säga ifrån. Det är din kropp och folk har inte rätt att slänga ur sig kommentarer till okänd person eller ta på en! Kram❤️

  12. Profilbild
    IDA.S BLOGG

    usch vad jobbigt 🙁 jag hade reagerat lika som du! det måste ha varit SJUKT obehagligt! alltså tänk om du inte var gravid – utan hade typ någon sjukdom eller åt mediciner som gör att många får svullen mage. det är absolut inte okej att bara gå fram och ta på någon sådär 🙁

  13. Profilbild
    Caroline

    Men fy! Fy så otrevligt och obehagligt! Av egen erfarenhet vid olika tillfällen så har äldre generellt en förmåga att inte riktigt veta vart gränsen går. Menar väl, men det är inte riktigt ok. Upplever själv detta, inte just detta men med annat. Man VET det är inget som helst illa personen vill men det behöver inte betyda det inte är ok, men det gör det hela mycket svårare och hantera(tycker jag) Är den ren djävulskap och personen vill en illa är det lättare att hantera. Men såna här typ av saker blir det lite dubbla känslor. Usch, stackare. Detta var inte ok! Stor kram fina du <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jamen precis <3 hon menade nog absolut inte något illa men det blev bara så fel för mig och jag var inte alls beredd på det. Stor kram och tack snälla du för peppen!!<3

  14. Profilbild
    Frida

    Att ta på någons mage utan att fråga är aldrig okej! Jag hade kännt precis likadant om det hände mig när jag var gravid. Slapp detta tack och lov även från anhöriga. Jag fick nästan tvinga folk (som jag känner!) att känna haha.
    Men det där med att påstå hur långr gången man är är inte kul heller. Fick höra att jag var så liten om magen. Då blev jag såklart jätteledsen och framförallt orolig över att mitt barn kanske inte växte normalt. Gjorde ivf så kanske var lite extra orolig. Slutade med att jag slutade dokumentera magen vecka för vecka för det blev inte kul. Så trist nu i efterhand för de bilder som nu aldrig blev tagna och magen som var så himla efterlängtad. Finns en bild där sambon försökte fota mig och magen i vecka 30 någonting där man ser att jag panikgråtit precis innan och är helt rödsprängd i ögonen. Så att bedöma någons mage är inte okej. Fick sedan höra från någon annan att ”oj måste vara tvillingar” haha inte heller okej… det räcker med att säga något i stil med ”vilken fantastisk/ fin/ härlig mage du har” eller ”vad du är vacker” om man nu måste säga någonting till någon man inte känner.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Fick också höra det med Jason i magen.. Var på mammagrupp (via MVC) och någon sa ”oj, men du är ju längst gången av oss alla och SÅDÄR LITEN!! Är du säker på att allt är okej med bebis?” och så såg hon lite ledsen ut för min skull. Gick hem och grät sedan och gick aldrig mer dit. Fy 🙁 att folk tar sig rätten att kommentera ens kropp sådär över huvud taget.. förstår dig precis. KRAM <3 <3

  15. Profilbild
    Josse

    Men fy!! Jag klarar inte av när någon annan person tar i mig typ.. jag är ingen person som kramar sina vänner eller dyl heller, pga hemska upplevelser.
    Jag hade nog börjat gråta om jag var du i den situationen!
    Räcker med att sambons farmor alltid ska ta på min mage.. jag får panikkänslor & mår illa..

  16. Profilbild
    Frida

    Men fy vad obehagligt!😧 Tycker inte alls det är larvigt av dig att känna så, så konstigt att man tror att man kan gå fram och tafsa på en gravid kvinnas mage sådär. Jag hade känt precis likadant!❤️ Jag hade ingen främling som tog på min mage men fick kommentarer som ”Nu är det väl inte länge kvar” och kände också mig stor och otymplig fast än det var länge kvar😥
    Önskar att jag hade sagt ifrån…
    Tack för en fin blogg, kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Så skönt att höra att jag inte är ensam <3 men alltså att ens få en sådan kommentar är bara sjukt.. hade aldrig sagt så till någon. Man är ju dessutom väldigt känslig som gravid oftast 🙁 nej fy.. KRAM och tack för fina ord <3

  17. Profilbild
    Jonna

    Förstår din känsla precis! Är i v39 nu med första barnet, hört tidigare om gravida kvinnor som varit med om samma sak och jag förstod precis när jag själv tyvärr upplevde det. En främmande man som klappade mig på magen och sa ”han växer där inne” jag vet inte ens om det är en flicka eller pojke.. det kändes verkligen som någon tagit på mina bröst eller rumpa, riktigt obehagligt! Att folk tar sig såna friheter bara för att man är gravid! Nej usch! Förstår inte alls det!!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja fy 🙁 gud jag hade nog tyckt att det var ännu värre om det var en man.. Vet inte varför men är glad att det var en kvinna iallafall av någon anledning. Kram och tack för peppen och förståelsen <3

  18. Profilbild
    J

    Fy fasen vad obehagligt! Jag har aldrig varit med om det tafsningen men däremot kommentaren om hur stor jag var. Första barnet hade jag en liten mage och fick alltid höra det och med andra så låg jag snäppet över kurvan och det fick jag verkligen höra! ”Tjockis”, ”nu kan du ju inte bliii större”, ”är det normalt med så stor mage?” m.m och allt med glimten i ögat men vad spelar det förr roll? Det påverkade mig mycket och jag skämdes att gå ut sista tiden, kände mig som ett monster och var mest deprimerad. Jag hoppas att du slipper känna så och jag vill bara skicka en liten tröst i att nu, 2 månader senare, så är magen lika platt som innan och man skulle aldrig kunnat tro att jag haft så stor mage. Det är lätt att glömma när man bara känner sig fången. Jag önskar att alla bara fick ha sin graviditet ifred.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men alltså att kalla någon för tjockis eller liknande är aldrig okej oavsett hur mycket glimt man har i ögat.. Om man nu inte känner personen vääääldigt väl och vet att den tycker det är roligt. Nej huva 🙁 förstår dig verkligen <3 massor med kramar och tack snälla för peppen.

  19. Profilbild
    Emmy

    Håller med! Så himla konstigt att när man är gravid är det helt plötsligt okej för någon att kommentera ens kropp helt öppet eller ta på den utan att fråga! Kärlek till dig fina Gabriella! ❤️

    1. Profilbild
      Andrea

      Amen fyy! Inte ok 🙁 Vad obehagligt.
      Hade en granne som jag bara är lite bekant med, varje gång jag stötte på henne i trappen så tog hon på min mage. Tyckte det var jätte jobbigt och obekvämt. Hade hon i alla fall frågat så hade det vart annorlunda.. Tycker alltid man ska fråga innan man får ta på någons gravidmage!
      Jag tycker du ser jätte fin ut som gravid! *skickar lite pepp*.

      1. Gabriella Joss
        gabriellajoss

        Nej men fy!! Så sjukt at behöva gruva sig för att träffa henne där liksom.. Nej åh 🙁 tack fina du för peppen, kram <3

  20. Profilbild
    Lisa

    Jag förstår inte personer som gör så, som du säger hon menar ju inget illa men bara för att man är gravid så blir man ju ingen skyltdocka som man kan klämma på hur som helst. Jag är själv väldigt försiktig och ber ALLTID om lov, även när det är vänner till mig och jag förväntar mig att bli behandlad på samla sätt tillbaka. Tycker att det är jätte bra att du skriver om det, och jag tycker att fler ska våga säga ifrån, man är ju inte otrevlig för att man säger att det inte är uppskattat när främlingar tar på en liksom 🙂
    Tack för en grym blogg

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jaa, typ alla mina vänner frågar alltid om dom får känna. Och då får dom ju det och då känner jag ju dessutom dom! Men nej, att bara gå fram till en total främling och börja känna och klämma är ju bara så inte okej 🙁 kram och tack för fina ord <3

  21. Profilbild
    Sofie

    Men usch! Vi var med om liknande sak när vår dotter var bara 2-3 månader och vi var på Ica och handlade. Mitt i allt kommer en främmande dam fram och säger ”jag vet att man egentligen inte får men jag bara måste” och så började hon pilla och ha sig på henne. Jag och sambon stod som förstelnade och fattade inte riktigt vad som hände förrän hon redan gått iväg. Tyckte det kändes jätte respektlöst

  22. Profilbild
    H

    Men gud vad obehagligt! Inte ok att bara ta sig såna friheter😑 Hade själv blivit helt ställd.
    Kram och tack för en jättebra blogg!❤️

  23. Profilbild
    Maria

    Förstår precis!!!! Innan jag var gravid förstod jag inte hur det kunde vara konstigt men sen när jag hade en stor mage och folk pillade kände jag mig – som du skriver: tafsad på! Jätte jobbig känsla eftersom att man vet att de inte menar illa. Men vem skulle gå fram o ta på en annans mage om hon inte va gravid?! Nä! Varför ska man känna på någon annans mage? Fråga åtminstånde!!

  24. Profilbild
    Elin

    Det här har vi diskuterat flera gånger på öppna förskolan… nu har det vart pga min dotter är ganska liten för sin ålder, 6 månader & väger inte 6 kilo ännu, och att människor har mage att klämma ut sig: oj va liten hon är! Får hon mat? Osv….nu tar jag inte åt mig från dessa kommentarer men man börjar ju undra hur folk tänker. Vi kom in på gravidmagar. Varför tror människor att de har rätten att bara klämma ur sig hur stor/liten mage man har? De vet inte alls vad man går igenom! Frustrerande är bara förnamnet.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men alltså va!? Att folk har mage att säga så? Det kan ju vara riktigt sårande för vissa föräldrar. Vadå ”får hon mat”? Nej så arg jag blir.. Bra att du inte tar åt dig dock! Ja, håller med dig.. KRAM

  25. Profilbild
    Sassa

    Detta har ingenting med inlägget och göra men jag måste bara påpeka detta. Jag älskar att du verkligen svarar på varenda kommentar här på bloggen, har nästan aldrig läst en blogg där bloggaren svarar tillbaka. Du svarar alltid så himla klokt och fint. Älskar verkligen detta gäng vi alla är som hänger här. Kram på er allihopa! ❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men tusen tack fina du!! DU anar inte hur glad jag blir!! Älskar också vårt lilla gäng här inne 🙂 mår så bra av att hänga i kommentarsfältet där vi kan prata med varandra, dela tips och råd och stötta varandra. STOR kram <3 <3

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish