Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Vad dricker vi under julen?

Fick frågan om vi kommer att dricka alkohol i jul och mitt svar är faktiskt nej. Det känns inte alls rätt för oss. Jag är inte uppvuxen så och för mig kom det lite som en chock att alkohol faktiskt är så pass vanligt under julen när jag fick informationen för ett par år sedan.. Kanske väldigt naivt och dumt av mig att tänka så men det hela handlar nog som sagt om hur jag själv har haft det under min uppväxt. Kommer ihåg att jag pratade med en tjej när jag gick i gymnasiet. Hon berättade för mig att hon som liten alltid gruvade sig inför julhelgen då hennes föräldrar blev så himla fulla. Hon och hennes syskon tyckte att det var jättejobbigt och dom såg inte alls fram emot julen som jag tycker att varenda barn förtjänar att få göra. Jag tänker dock att ett glas eller så kan vara okej så länge man inte blir full och beter sig illa.. Eller skapar otrygghet på något annat vis. Men det är mina tankar och vissa har ju noll tolerans till alkohol under julhelgen i allmänhet (vilket är bra enligt mig!).

Jag tycker att julen framförallt är barnens högtid och inget barn ska behöva vara otryggt. Man ska inte känna sig rädd eller vara orolig för hur mamma, pappa eller resten av släkten ska bete sig. Jul ska vara något kul och mysigt! Vi väljer bort alkoholen här hemma och kommer att ha julmust och glögg i våra glas och muggar. Vi dricker ju alkohol väldigt lite och sällan annars också för den delen.. Hur gör ni? Och hur har ni växt upp? Dela gärna med er. Alltid intressant att läsa andras tankar och åsikter.

10884967-10205491380065233-44355471-n

Kommentarer

  1. Miirox

    Usch vad hemskt för din kompis, får ont i magen!!
    E sj uppväxt med alkohol men absolut inte att d går överstyr o har inget minne av att d har spårat ur o så! Sen på äldre dar har vi kusiner skrattat åt våra mammor om de blivit fulla för de e så roliga då (OBS inga barn då)! Sj dricker jag knappt o öppnade en xider igår, drack två klunkar hehe. Men vi bjöd på öl, vin o whiskey. Kommer från en kultur där man kan dricka 1-2 glas utan att bli pinsamt fulla för man tar oftast alltid ett glas ouzou lr whiskey, vin till maten i sådana sammanhang!
    Håller med för övrigt, julen e för barnen o om man inte kan hantera alkohol så tycker jag absolut inte att man ens ska ta ett glads!
    God Jul fina 💋

  2. Hanna

    Tycker det är fantastiskt alla ni som väljer bort alkoholen! Tyvär är det inte verkligheten för många. Säkert många tonåringar som är här inne och läser i alla kommentarer och funderar över varför inte deras föräldrar kan välja bort alkohol. En stor kram till alla er som vuxit upp/växer upp med vuxna som är missbrukare. Kanske är det svårt att förstå för er som aldrig har varit med om det att det faktiskt förekommer i vart och vartannat hem. Jag vill mest bara skriva till alla som är närstående till en missbrukare oavsett om det är alkohol eller droger att ni är verkligen inte ensamma <3 även om det känns så. Alkoholism är en fruktansvärd sjukdom och många alkoholister klarar inte av att bara ta 2-3 glas. Julen är verkligen barnens tid. Men som barn till en alkoholist finns det alltid en sak som kommer före barnet och det är alkoholen. Stor kram till er <3

  3. johanna

    Mår dåligt bara tanken på alkohol och jul.. Är 22 år idag och alla julfiranden mellan 0-10 år var de bästa! och sen skilde sig mamma och pappa och pappa blev alkoholist. Så mycket skit pappa har fått från släkten och så mycket ångest jag och mina syskon har haft inför julfirande går inte att beskriva. Pappa gjorde aldrig en fluga förnär utan drack och somnade typ. men andra släktingar kunde dricka sig svinfulla och ösa ut massa skit till oss barn om mammas släkt osv. Vuxna människor som dricker och kastar skit på varandra inför oss barn. Sen är det vi som får leva med allt vi fått höra. Har 2 helsyskon som jag delat denna uppväxt med och nu har jag även 2 halv småsyskon som är 6 och 9, Är typ som deras extramamma och skulle aldrig låta någon förstöra för dem! Julen är barnens högtid och har tagit så mkt skada av det som alkohol förstör! Jag försöker lappa ihop allting för jag har ju en fot i varje läger och är så trött på att fortfarande i vuxen ålder höra så mkt skit. Syrran firar inte jul med familjen längre och jag gör allt för mina småsyskon att de ska få minnesvärda jular <3 dock är mamma och hennes nya man nykterister) men firar också med pappa för har skuldkänslor för att han inte ska sitta ensam på jul. Inombords går jag sönder… fy jag ska rycka upp mig nu! det är ju julafton! får hålla tummarna nu som varje år! Kram tycker verkligen om din blogg <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Nej men guuud 🙁 får ont i magen när jag läser.. Ingen ska behöva ha det så. Starka fina du!! Du är helt fantastisk. Tänk vad du har gått igenom. STOR kram till dig och hoppas din jul har varit fantastisk. <3

  4. Emma

    Julen med hela släkten är värst.. alla blir fulla och jag som ändå inte är barn längre och fyllt 18 borde inte vara så pass rädd som jag är. Pappa är värst. Jag dricker inte över huvud taget och detta just pga min uppväxt. Fått sån avsmak.

  5. Marie

    Jag är inte förälder själv än, men jag tycker det är helt okej att ta en snaps eller så på jul. men jag tycker absolut inte att det är okej att bli påverkad!! För mig är julen ingen fest högtid, utan man umgås med familj och släkt. Jag har aldrig trott att någon blir full på julen tidigare men tyvärr ser ju inte verkligheten ut så. Julen är ändå främst barnen högtid, det finns så många andra tillfällen året runt man kan dricka om man vill, men jag tycker att julen ska vara vit!

  6. Hannele

    Som barn ogillade jag julafton eller några högtider alls för då drack mina föräldrar och blev väldigt fulla och allt blev bara pannkaka av allt så varje högtid i flera års tid så bävrade jag för allt sånt.

    Fick tillslut barn själv och sa att jag skulle aldrig ta en droppe alkohol och jag hade svårt att acceptera i början av att mina barns farföräldrar&co tog något glas öl eller vin eller vad det blev och ja dom blev inte fulla som jag hade fått växa upp med..dom tog det lugnt med alkoholen men jag hade även ändå svårt detta med alkohol och barn eftersom jag är själv uppvuxen med missbruk, det satt sina spår om man säger så.
    Tiden gick och jag har lärt mig att det är ok att dricka något glas vin eller så men inte att bli stenpackad inför ungarna.

    Så ja jag brukar ta något glas cider på julafton (förutom när jag har varit gravid) men i år kan jag inte göra det då jag äter pencelin för min halsfluss men mig gör det inget..det är inte döviktigt för mig att ta någon alkoholdryck.

    Och sedan är det väldigt sällan som jag och min man är ute på party huvudtaget när vi är barnfria, vi har inge nytta av det utan för oss räcker det att vi ta någon alkoholdryck någon gång så där 😊

    Kanske det blev krångligt text här..hehe

  7. Emma

    Jag är uppvuxen med att föräldrarna kan ta ett glas vin/öl till maten och sen är det bra. Det har aldrig varit oroendeväckande för det kunde hända att min pappa kunde ta en öl vilken kväll som helst framför tvn. Mina föräldrar har alltid varit väldigt mån om att aldrig vara fulla inför barnen vilket jag tycker är guld värt!
    Däremot så kan min sambos pappas sida supa till det rejält på de större helgerna, speciellt hans farmor och farfar. Jag är 21 år och tycker det är jobbigt att åka dit på högtider för det handlar så mycket om alkoholen. Det känns inte säkert sen att det oftast slutar med höga diskussioner. 🙁

  8. Maria

    Hej! Jag är uppväxt med magiska jular där släktens alla vuxna var helt nyktra, det har jag sen som vuxen fortsatt med, jul o alkohol hör inte ihop tycker jag, Jularna är ju framförallt barnens högtid
    God Jul o kramar
    Maria i Skåne

  9. Lisa

    Mina föräldrar och andra släktingar typ moster, etc. har tagit några glas vin, några öl någon snaps vid jul eller kalas..
    Men det har alltid varit på en bra nivå, har absolut inte minnen av att ha ont i magen och tyckt att dom vuxna blivit läskiga och annorlunda..
    Så på en normal nivå helt enkelt..
    Det är så jag gör också, tar något glas vin eller cider, men dricker inga stora mängder..
    Tror det är bra, visar barnen att man kan dricka måttligt..
    Men tyvärr finns det ju dom som inte klarar av att dricka måttligt, och då är det väl bättre att inte ha alkohol hemma alls, eller tex. bara köpa en flaska vin eller några öl, och är dom slut så är dom slut och då får man väl dricka vatten eller julmust etc..
    Däremot så gillar jag inte öl och vin är inte så gott till julmat så föredrar julmust 🙂
    Det är jättebra grej att belysa och ta upp 🙂
    Lider verkligen med barn som får stå ut med att se vuxna berusade och som bråkar, julen är ju verkligen i första hand för barnen.. <3

  10. Evelina

    Vi har noll tollerans på alkohol hemma hos oss. Jag växte tyvärr upp med både en mamma och en pappa som båda var gifta med alkholister då jag var liten fram tills jag var tonåring. De skildes då jag var 9 år och efter det var det kaos på julen. Släkten på pappas sida var också bra på att dricka och ofta urartade julfirandet. Jag har använder själv inte alkohol och de gör inte min man heller han tycker som jag att de är noll tollerans på det. Och sen jag sett baksidan av alkohol så tycker jag att de är så tragiskt att de är så vanligt och accepterat på julen och andra högtider.
    Du är inte naiv utan jag tycker att du har bra tankar om alkohol. Julen är barnens högtid. Jag känner också att jag blev mer emot alkohol srn jag fick egna barn. Människor får dricka om dom vill. De är upp till dem själva men hemma hos oss kommer det bara finnas julmust och glögg.
    Jag kan känna att de är okej om andra vill ta ett glas vin eller en öl osv så länge det inte dricker bara för att bli fulla och om någon beter sig illa på grund av drickandet. Då är man inne på ett helt annat område. Nu kanske jag är lite extremt emot alkohol på grund av min uppväxt. Men alla måste ju utgå från sig själva om vad som är okej och inte. Men finns det barn med kan man ju tänka om lite extra. Kram till dig och familjen och God Jul.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig <3 baserat på det som varit så förstår jag verkligen att ni har noll tolerans. Så bra att stå på sig med det. <3 Håller helt med dig, kram och god jul!! <3

  11. Emmsan

    Under hela min barndom(0-10 år) var helt fantastiska. Sedan skiljde sig mina föräldrar. Julaftonarna hos min mamma har inte varit så bra, hon har haft ett alkoholmissbruk som var förjävligt och det har varit så jobbigt att gång på gång säga till henne att man måste inte dricka. Men det har hon inte förstått…. nu har äntligen polletten trillat ned och hon är så gott som fri från alkohol 99% av tiden. När hon dricker nu kan det räcka med ett glas, förut räckte det knappt med en flaska.
    Man har inte förstått själv hur mycket alkohol påverkar en julafton men ni i efterhand när man fått uppleva annat förstår man verkligen. Jag kommer aldrig låta mina barn se mig onykter

  12. Elin

    Jag tycker faktiskt att du resonerar bra. Jag har alltid älskat jul, då min släkt aldrig blev riktigt fulla när jag va liten. Men har fortfarande minnen av andra tillfällen då de blev det, och jag vet att jag blev lite rädd. Jag förstod inte varför de betedde sig så konstigt, så jag trodde de var galna typ. Ett minne som tyvärr är väldigt starkt hos mig.
    Klart att man kan dricka någonting, men man kan väl hålla en gräns. Sen måste det alltid finnas någon som är helt nykter, med tanke på att någonting kan hända. Någon måste kunna köra bil.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jaa, det är obehagligt att se sina nära och kära förändras på det viset när man är liten. Man förstår ju nog inte varför det händer heller.. KRAM och tack för att du delade med dig!<3

  13. L

    Vi har alltid haft fantastiska jular och vill att mina barn ska ha lika bra och minnesvärda jular. Jag kan tycka att det är okej med ett eller två glas med alkoholhaltig dryck. Men som du skrev, julen är barnens högtid och de ska känna sig trygga ❤️

  14. Sofia

    Jag är uppvuxen med stora släkten på julafton, och där har det vart en tydlig 18-årsgräns på alkohol. Har du inte fyllt 18 innan julafton så blir det ingen vinglögg, julsnaps eller öl till maten (det är så vi listat ut när fastrar vart gravida innan de gått ut med det 😉 ). Sen har det självklart hänt att någon tagit en snaps för mycket, men inte så att det har blivit krångel. Mina julminnen är mat, kalle anka och tomten, precis som det ska vara 😀. I år blir det inte så många på jul, dessutom mina kusiner på 5 och 2 år samt vår lilla 1 åring så det blir nog ännu lugnare. Jag själv ska köra så blir nog bara en liten kopp vinglögg som välkomstdrink 😉

  15. Sofie

    Jag har växt upp med att man ej dricker alkohol på julen (eventuellt någon öl till maten kanske eller en likör till kaffet men aldrig mer än så), men hos min sambos pappa blir det fest som en vanlig helg efter att alla paket är öppnade och julmaten är uppäten. I år blir vår dotters första jul och trots att sambon tar med sig några öl till kvällen väljer jag som alla andra år att stå över, då det är så jag är uppväxt.

  16. Johanna

    Det är fruktansvärt att så många barn faktiskt känner så inför julen, som är ”barnens högtid” som du beskriver. Jag har också vuxit upp med nykter jul. Det ska bara vara en mysig högtid anser jag och man ska umgås med sina nära och kära.
    Kram på dig fina du och GOD JUL! <3

  17. Josefine

    Är uppväxt utan alkohol på jul så det är självklart att vi inte har de nu med egen familj. Dock tycker jag att det är okej om man vill dricka ett glas med alkoholglögg, även fast vi inte gör de 😊 Kram och god jul 🎅🏻🎄

  18. Becca

    Aldrig haft problem med att mamma eller släktingar runt om drack.. Min mamma(som var mig närmst) blev ju inte full så jag märkte av det.. Så jag tycker mer det borde handla om att som vuxen med ansvar för barn ha koll på vad man själv tål? Man är väl vuxen? Men om man som ni inte tycker det är så gott så är det ju inte tvunget alls! Men känns löjligt att vara emot tycker jag:) ta kontroll själv,du är vuxen och har du barn så har du ett ansvar att se till att barnen kommer främst!

  19. Therese

    Vi tänker som du. Jag dricker i och för sig knappt alkohol, och när barnen är hemma aldrig mer än ett glas vin eller en öl men det går månader mellan gångerna. Och på jul ser jag absolut inget behov av alkohol alls. Jag tycker att julmust är det godaste till julmaten. Skulle aldrig någonsin dricka så mina barn skulle se mig berusad. Som förälder ska man vara en trygghet, en fast punkt. Någon som barnen vet var de har och att de kan lita på en. Barn märker på en gång om någon inte är sig själv, det behöver ju inte vara att man blir stökig – det räcker med att föräldern blir extra kramig, skrattar mer, pratar högre osv.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig <3 och jaa, det tror jag med.. Att man förändras lite och barnen kan tycka att det är jobbigt. KRAM

  20. Jennie

    Det är alldeles rätt tycker jag!
    Jag och min sambo har bestämt oss för att vara helt nyktra under jul, inte ens ett glas. Vi kommer vara hos mina svärföräldrar tillsammans med några andra ifrån den sidan samt vår lilla dotter 🙂 Dem är oxå väldigt noga med alkoholintaget!

    Jag är väldigt noga med detta då jag en jul var med om fulla vuxna (jag var väl kanske 7-8 år) och dem började slåss och skrika på varandra… Då var man lagomt rädd kan jag säga! Usch o fy för att utsätta barn för det :/

    Hoppas ni får en underbar jul, kramar till dig!! ❤ Föresten har du världens bästa blogg… SÅ glad att jag hittade den!!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Underbart <3 låter perfekt 🙂 <3 tack för att du delade med dig 🙁 USCH! Kram kram och tusen tack!!! Du anar inte hur glad jag blir!! STOR kram och god jul <3

  21. Klara

    Jag har växt upp som dig, eller jag växer upp som du har gjort. Mina föräldrar har aldrig druckit på julafton varken snaps till maten eller ett glas vin eftersom att dom anser att det är ”barnens” högtid. Däremot nu när jag är äldre, jag är 15 år så kan min mamma ta ett glas vin under kvällen men aldrig så att hon tappar kontrollen osv men vet att många av mina kompisarna föräldrar blir fulla på julen, jag kommer nog inte dricka som förälder när jag blir äldre. Tack för en jättw härlig blogg/youtube kram!!//Klara 15 år

  22. Julia

    Jag är inte lika strikt – tycker man kan dricka 1-2 glas bubbel även på julafton. Man äter ju i flera omgångar så hinner nog inte bli påverkad av en så liten mängd. Känns ändå festligt att skåla med lite vin/bubbel när man satsat så mycket på maten och dukningen. Däremot är jag väldigt strikt med att man inte som förälder får bli påverkad om det finns barn med. Får ont i magen över alla små barn som tyvärr får fira jul med fulla/ aggressiva / instabila / grälande föräldrar :(((((

  23. Sofi

    Jag tycker det är jättefint att ni tänker som ni gör kring alkohol och julen! Det ska verkligen få vara barnens högtid tycker jag, och jag tycker också att det är en självklarhet att barn ska få känna sig trygga och inte oroliga JÄMNT! Det finns aldrig en ursäkt att dricka sig redlös med barn omkring.

    Vi bor på sjukhus med vår nyfödda extremprematura dotter och väljer därför rätt självklart bort alkoholen… Kika gärna in på min blogg som jag drar igång igen nu -med ett helt annat fokus än tidigare <3

    https://ordning.vimedbarn.se/35-man-for-tidigt-fodd/

  24. Denise

    Jag säger exakt som du!! Julen är barnens högtid och för mig finns inget annat än en nykter jul. Det är så jag har växt upp och så jag vill att min son ska växa upp med julen:)

  25. Fannyemmaviola

    Det starkaste som serveras här är julöl 3,5% som några gärna vill ha för smakens skull jag dricker Enbärsdricka o Julmust, svagdricka är också inköpt till dom som vill ha det. Såklart ska alla vara nyktra o göra julen så bra d går för barnen.

  26. Linn

    Jag är av åsikten att barn o alkohol inte hör ihop överhuvudtaget alla dagar i veckan. Vi har ett ansvar mot våra barn o med alkohol i kroppen försämras vårt omdöme mer på vissa o mindre på vissa. Jag dricker aldrig alkohol kring mina barn för det känns inte rätt men dömer aldrig andra som gör så länge det inte går överstyr. Folk som blir fulla inför sina barn det är nåt jag inte tål!

  27. frida vågberg

    jag är uppväxt med både en pappa och moster som är alkoholister så för mig har alkoholen varit med varje år tyvärr..
    dom blir aldrig våldsamma men dricker så dom kan bli otrevliga och man märker så tydligt när dom tagit någonting tyvärr..
    hoppas ni får en jättebra jul fina ni, kramkram ❤️

  28. Amand

    Har en son som är 6,5 månad. Vi dricker något glas för att vi tycker att det är gott, men sen räcker det där. Jag själv vill absolut inte ens känna mig berusad i närheten av mitt barn.
    Både jag och min sambo är uppvuxna med föräldrar som druckit påtok för mycket under våran uppväxt och vill absolut inte att vårat/våra framtida barn ska upplevs denna otrygghet som det för med sig.
    Vi har även nolltolerans med fyllor runt omkring våra barn, vill någon hellre dricka sig full än att umgås med oss så är det deras förlust.

  29. Vanja, 20 år och småbarnsmamma

    Jag själv skulle aldrig få för mig att dricka i närheten av mitt barn, speciellt inte nu när jag ammar, då jag personligen tycker att det känns fel att amma med alkohol i blodet.
    Min sambo kommer kanske ta en eller två öl, vilket han absolut inte blir påverkad av. Han är extremt noga med att aldrig vara påverkad kring sitt barn, då hans pappa är alkoholist, och hans uppväxt var fylld av ångest, vilket han inte vill att våra barn ska uppleva. 🙂

  30. EmmA

    Håller med dig. Jag tycker inte det känns passande att ha alkohol under julen.
    Är lite ”ledsen” eller vad man ska kalla det då jag ska fira jul med min sambos släkt i år,vi kör varannat år nu när vi har barn så i år är det med hans släkt. Iallafall,där dricker dom tydligen under julen vilket jag tycker känns så fel.
    Det ska köpas vin,öl,glögg och allt som om det vore världens fest. Synd tycker jag att förstöra en sån fin familjehögtid med alkohol…

  31. Nathalie

    Jag är också uppväxt med noll alkohol under julhögtiden (alla högtider iofs.) och fick oxå en smärre chock när folk på Nyhetsmorgon ”övervägde” att dra ned på alkoholen under jul. Man bah ”wtf? Vem dricker ens på jul?” 😂 Så naiv är jag. Uppenbarligen.

  32. Kajsa

    Jag blev också chockad när jag fick veta att så pass många vuxna drack sig fulla vid jul. Mina föräldrar har kunnat dricka någon enstaka öl till maten, men aldrig varit fulla i närheten av oss barn. Sen när vi barn växt upp och varit i ”laglig ålder” så har vi kunnat ta några öl tillsammans, men nu när det har kommit barn/barnbarn i bilden är vi tillbaka till en enstaka öl vid maten, om ens det!

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish