Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Skämmer vi bort vårt barn?

Jag fick en kommentar för några dagar sedan att vi skämmer bort Jason genom att låta honom sova med oss varje natt och att barn i hans ålder måste lära sig att sova själva. Att vi skämmer bort genom att jag fortsätter amma fast han är så stor. Att det är dags för honom att börja dricka välling nu. Jag har sedan dess funderat lite kring det och kan inte alls hålla med. Enligt mig är det ett val som varje familj får ta och jag skulle aldrig lägga mig i hur någon annan gör. Jag vet att vissa barn sover bäst i egen säng medan andra vill sova med sina föräldrar. Jag tycker att alla alternativ är bra så länge alla är nöjda och glada. Olika saker fungerar ju olika bra för olika familjer. För oss har det blivit en självklarhet att Jason sover mellan oss och vi har inga planer alls på att sluta samsova i nuläget. Det får ta den tid det tar och varken vi föräldrar eller han är redo att bryta det ännu! Vi får i 90% av nätterna sova hela tiden och det är guld värt med en god natts sömn. Jag vet många som har barn i Jasons ålder som introducerade eget rum och egen säng till sina barn sedan länge tillbaka – och det är ju helt okej det med! Jag blir irriterad av att höra att barn som inte sover i egen säng inte blir trygga i sig själva! Jag tror att det är helt individuellt. Man känner ju sitt barn bäst själv och trygghet skapar man ju dagligen när man leker, möter andra människor och ställs inför nya situationer. Var man sover och vem man sover med är ju mindre relevant.

När det kommer till amningen då. Att folk ens orkar lägga sig i? Amning är mellan mamma och barn – ingen annan! Jag förstår inte att den dialogen och diskussionen fortfarande kommer upp år 2016. Det är inte första gången jag lyfter detta heller. Jag har sedan Jason var sex månader fått höra att det är dags att sluta. Att han är för gammal och att jag ska introducera välling. Varför? Vad har omvärlden med det att göra? Jag har valt att dela med mig väldigt öppet av just amningen just för att jag vill vara någon form av stöttepelare för er mammor som är i samma sits. Man är långt ifrån ensam att känna pressen och stressen kring att sluta trots att varken en själv eller ens barn vill eller är redo. Och att ens koppla amning till att skämma bort sitt barn tycker jag är helknäppt!

Det jag vill komma till är att jag inte alls tycker att vi skämmer bort vårt barn. Vi fyller hans behov genom att ge honom det han behöver just här och nu. Det är så olika från barn till barn och man blir ju faktiskt expert på sitt egna barn ju mer man lär känna varandra.

11910804-10207446307537198-1275534069-n

Kommentarer

 1. Marit

  Det är verkligen otroligt att det finns så många åsikter om vad som är rätt och fel för våra barn. Det borde väl ändå vara upp till var och en att bestämma som känner sitt barn bäst. Vi får titt som tätt kommentarer om att vår son måste börja sova i egen säng helt osv. Han är 1 år och 3 månader och sover största delen av natten mellan oss. (Vi lägger honom i hans säng i vårt rum när han somnat i famnen på kvällen, sen sover han där tills någon gång på natten då han vill komma över till vår säng. (Allt emellan kl 23 till kl 05) Han ammar även fortfarande på kvällen och morgonen och ibland på natten. Han är en såå trygg och glad kille, självständig och nyfiken och inte ett dugg blyg för andra människor. Jag personligen tror att barn blir trygga genom att få massor med närhet och vi har alltid försökt känna in vad vår son vill och behöver. Små barn visar ju väldigt tydligt vad de mår bäst av och som du skrev så är det så olika från barn till barn. De har olika personligheter och behov precis som oss vuxna. Jag skulle exempelvis inte vilja sova helt själv i en egen säng utan vill gärna sova tillsammans med min sambo och våra två katter och vårt barn så länge han själv visar att han vill det. Det är så synd att många ska kommentera negativt om ens val. Alla mammor och pappor som lyssnar till barnens behov är ju de som vet bäst vad just deras barn mår bäst av. Vi borde stötta varandra mer och kanske ta tips ifrån varandra istället för att kritisera och döma andra. Då skulle det supertuffa jobbet som förälder vara en aning lättare. 😊 Jag vill också tacka för en helt underbar blogg! Tack för att du delar med dig så mycket och tack för många kloka och intressanta inlägg! ❤️😊

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Men ellerhur!! 🙂 <3 tack för att du delade med dig 🙂 Låter ju helt underbart. Och TACK för peppen och för dom fina orden underbara du. Betyder så mycket för mig!! <3 Stor kram <3

 2. Denise

  Håll för öronen, brukar jag göra. 😉
  Vi Samsover med våra barn 2,5 och 6,5 år,och der funkar hur bra som helst! Det ger trygga barn om något! Vidare så ammar jag även 2,5-åringen än. Så länge det funkar för båda så ser jag inget fel i det alls… 🙂

 3. Freja

  Ä tvärt om, ni är lyhörda för vad han behöver och han får massa trygghet och närhet. Vilken bra grund han får. Ett litet barn behöver trygghet. Han kommer inte sova i er säng när han är 15, och han kommer inte ammas när han är 15. Och varför skulle ni byta ut den fantastiska bröstmjölken mot den industriproducerade vällingen om ni inte vill. Stå på er, bry er inte om vad andra tycker och tänker. Min tvååring ammas och sover i vår säng, tänker låta han bestämma själv så länge det känns bra! Ingen har med det o göra. Kram

 4. Jessica

  Men att folk orkar.. kan man bara få göra som man själv vill? Herre Gud, huvudsaken är väl att barnet har tak över huvudet och får mat och kärlek. Punkt. Och denna vällinghets? Man måste inte ge välling över huvudtaget.

 5. Kajsa

  Men herreguuud!! Vad är det med människor! Gabriella,ta aldrig åt dig av vad andra människor säger om Jason och hur ni uppfostrar honom! Jag håller helt med dig,det är inte att skämma bort barnet utan det är att FÖLJA sitt barn! Vår son kommer få sova i vår säng tills han själv väljer att sova i egen säng,han kommer få amma till han själv väljer att sluta! Inget kommer att få mig att ändra på det. Man kan inte skämma bort ett barn med kärlek och närhet! Kram

 6. Fanny

  Ni gör helt rätt! Att amma och sova ihop, ge mycket närhet. Allt de finns massor av stöd för i forsking att det är de bästa för barn! Dom ska av naturen vara nära oss så mycket har inte människans behov ändrats sen ve levde i grottor. Sen finns de undantag men de är verkligen undantag av barn som behöver mer eget utrymme. Men oftas är de föräldrar eller omgivningen som tvingar in barn i separation från föräldrarnas för dom måste ju ”lära” sig. Helt galet.

 7. Marielle

  Jag håller med dig! Min dotter är förvisso bara tre månader men hon kommer få sova hos mig och amma sålänge hon vill och det fungerar. Man kan aldrig skämma bort sitt barn med kärlek, närhet och trygghet.
  En eloge till dig som verkar vara en inkännande och kärleksfull förälder som ser till ditt barns behov.

 8. Lisa

  Det kan väl aldrig vara fel att ”skämma bort” sitt barn, eller ja ge barnet det den behöver av kärlek och närhet?
  När min dotter var liten så sov hon både i våran säng och i sin egen, det berodde väl lite vilket humör hon var på..
  Och hon är inte det minsta osäker i sig själv trots det och att vi delade rum tills hon var cirka 3 år.
  Och amma är ju precis som du säger något mellan mamman och barnet, inget som någon annan ska lägga sig i.. 🙁
  Du har så bra och sunda värderingar <3
  Kram

 9. Lisa

  Jag har bara några frågor och jag menar inget illa alls. Ni gör precis vad ni vill med ert barn. ’Men hur vet du att Jason inte är redo att sluta amma eller sova själv?

 10. Ronja

  Hej Gabriella!
  Hoppas ni har det bra!
  Viktiga saker du tar upp, och som du själv säger så känner du och F Jason bäst och vet bäst vad han/ni behöver.
  Är själv inte mamma så kan inte relatera på samma sätt som andra föräldrar, men har studerat till barnledare (vilket ger en liten inblick, men kan som sagt inte relatera)
  Det att man ska sluta amma vid halvåret bestämmer man själv, som jag förstått det är det bra om man vid halvåret introducerar nån typ av barnmat, men ändå fortsätter med amningen, kanske aningen minska på den. Bäst ÄR ju att amma för barnet får i sig bästa ”näringen” på så sätt och kontakten mellan mamma och barn stärks, trygghet.
  Det där att barnet ska behöva sova i egen säng har jag svårt att tro, men alla känner ju sina egna bäst och vet vad barnet behöver/är trygg av. Kom över en föreläsning om en ”folkstam” någonstans i Sydamerika där mammorna bär på barnen i ett skynke på bröstet när dom var yngre och när dom blev äldre och tyngre på ryggen. Mammorna bar barnen tills dom är 5 år. Det var en kvinna som åkte dit för att studera dom. Hon blev överraskad över att när barnen föll eller stötte sig så dom kunde nog gråta, men den där ”klängigheten” då barn får ont fanns inte där. Dom klarade sig själva. Dom verkade vara så trygga när dom fått sådan närhet av sina mammor under 5 års tid. Så att sova med sitt barn i samma säng, kör på det så länge ni tycker 🙂
  Kram!

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Men tack fina du!! 🙂 <3 jättebra skrivet verkligen!! <3 tack för att du delade den informationen! Jätteintressant att läsa 🙂 Stor kram

 11. Nathalie

  Jag väntar mitt första barn nu i januari och har varit på Amningskurs på sjukhuset som förberedelse då jag också vill amma! Rekommendationerna för amning just nu är helamning upp till 6månader och sedan delamning till 2års ålder. Sen gör alla precis som de vill och är bekväma med och vissa barn vill ju själva inte amma tillslut heller, de är så individuellt. Men tror många som kommenterar bara säger vad de själva tycker/anser och inte något som de faktiskt är insatta i! Tycker du är helt underbar med din son och jag tror de är där skon klämmer för många läsare, de ser hur bra Jason och din familj mår och de vill själva ha så och då är de lättare att försöka trycka ner andra än att själv försöka uppnå samma mål! Tack för en superbra blogg! ❤️

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Tack för att du delade med dig 🙂 så är det ju verkligen <3 TACK snälla för så peppande ord, blir ju rörd!! KRAM KRAM bästa du <3

 12. Klara

  Jag har själv vuxit upp i en familj där det har varit acceptabelt att sova mellan mamma och pappa så länge man har velat. Som liten så avgör man bäst när det är dags att sluta, när man tycker att det blir för trångt eller jobbigt att sova hos föräldrarna. Det har alltid varit en enorm trygghet, och något jag sett som en självklarhet att barnet själv bestämmer. Har man en kavat unge som tycker att det räcker, ja då låter man den sova själv. Har man ett barn som behöver och vill ha den närheten är det klart att man inte visar barnet tillbaka till dess egen säng!

  Så fortsätt med ditt utomordentliga föräldraskap! Lyssna på ert/(kanske snart, era) barn och inte på någon annan!
  Kram

 13. Linnéa Olsson

  Som en ung mamma med en 7 månaders bebis förstår jag dig helt och hållet. Folk har alltid så mycket åsikter. Jag förstår inte om ens barn mår bra och inte far illa så finns det väl inget att tilläga. När folk är på mig brukar jag fråga, vad är det egentligen som är det viktigaste?
  1.Att barnet sover i egen säng?
  2. Att barnet samsover?
  3. Att barnet sover?
  Vad är viktigast?
  1. Att barnet ammas?
  2. Att barnet får ersättning?
  3. Att barnet får näring?
  Vad är viktigast?
  1. Att barnet får burkmat?
  2. Att barnet får hemlagad mat?
  3. Att barnet får mat?

  Man får inte glömma att glada och trygga föräldrar ger en glad och trygg bebis.
  Tack för du har en sådan bra blogg<3

  1. Lena

   Det måste ju rimligtvis bara vara upp till dig och din man att bestämma detta! Jason verkar tycka om att sova när er och att amma, självklart är det då det ni ska fortsätta med. Att han ”borde” börja med välling var det dummaste jag hört, det är i princip samma sak som ersättning möjligtvis med en skvätt mjöl i. Mys på och gör det som NI anser vara bäst!

 14. 21årig 2barnsnamma

  Gud vad störande att folk ska lägga sig i egentligen. Min son är 2år gammal och sover med mig, de gör min 4månaders son med. Första barnet kunde jag inte amma längre än 2.5 månader men andra barnet så har ja planer på att amma minst ett år. Håller tummar o tår på att det ska funka denna gång.

 15. Amal Hayatlah

  Ville bara säga att jag nyligen fått upp intresset för amning då vi går igenom det just nu i min dietistutbildning och det är inget annat än fördelar med att fortsätta att amma sitt barn. Det kan även vara bra att amma upp till ca 6 år sålänge barnet fortfarande vill ha det. Barnet mår mycket bättre av det och det främjar båda er hälsa något enormt. Det tråkiga är att många slutar pga press från sin omgivning som du säger att du har fått. Strunta i dem och gör det bästa för dig och din bebis <3

 16. Andrea

  Jag fatter verkligen inte varför man ”ska” sluta amma och börja med välling istället. Välling är ju i princip ersättning med lite mjöl i och ersättning är något man ger om man inte kan/vill amma, så varför inte hålla sig till ”originalet” om både mamma och barn trivs med det? Att sluta amma för att ge välling skulle för mig kännas lika onödigt som att sluta dricka kranvattnet och istället köpa vatten på flaska. Varför betala för något som finns gratis var du än går? 😉

  Jag har sett många kommentarer om att mjölken skulle bli blaskig och näringsfattig efter 6 månader, men det stämmer inte alls. Studier visar att bröstmjölken hos kvinnor som ammar barn över ett år innehåller mer fett än bröstmjölk hos kvinnor med yngre barn. Ett perfekt mellanmål för aktiva småbarn med andra ord 🙂

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Men ellerhur!! Håller helt med dig 🙂 för oss är amningen så enkel och smidig som mellis och kvällsmål så det är ovärderligt på något vis. Samtidigt så får man mys och närhet. Stor kram och tack för peppen <3

 17. L

  Finns inget värre när folk ska leka förståsigpåare och ifrågasätter något så privat som amning. Har en dotter på 19 månader och jag ammar fritt när hon ber om det (sker nästan endast vid läggning nu) men jag upplevede samma som dig att redan vid 6 månader började folk stressa om att trappa ner, eller ge lite välling… Samt natta i egen säng. ’Hon måste ju lära sig’. Ja, för det e ju himla enkelt att ignorera en gråtande bebis som man ver får tröst och trygghet av lite amning innan läggdags eller dom föredrar att ligga mellan oss i sängen. Ser absolut inget som helst fel i det. Förstår inte varför folk måste stressa, barnet kommer lära sig att sova i egen säng tids nog och de första barn tappar tillslut intresset för amning också. Så länge både mamma och barn inte har några problem med det så varför inte?

  1. Gabriella Joss