Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Mina bästa tips mot tandsprickning

Jason har ju massor med tänder på gång och smärtan och kliandet blir som värst när det är så många som kommer upp samtidigt. Skönt att få bort det på en gång men JOBBIGT för vår lilla kille. Här nedan är mina bästa tips på tandsprickning.

Att tugga på en kall morot har varit en stor favorit för Jasons del. Vi har alltid våra morötter i kylen så att dom är kalla direkt. Skala snabbt, skölj i iskallt vatten (för att få den ännu lite kallare) och ge direkt till ditt barn. Han kan sitta och knapra på moroten i evigheter och det kyler ner riktigt skönt.

Tandborstar fick Jason i mängder av min mamma. Han både leker med dom och tuggar på dom och vi har märkt av att dom verkligen hjälper när tänderna är på gång. Brukar lägga dom i frysen en stund för att få dom lite kyliga – vilket han älskar. Tror att dom hjälper massor när det kliar och gör ont. Jason tar ju inte napp men tycker om att tugga och bita på nappar nu när tänderna är på gång. Så även nappar får åka in i frysen en stund för att sedan bli tuggade på.

Bitringar är ju såklart alltid till bra hjälp! Vi har ju Sophie The Giraffe som vi är SÅ nöjda med och annars gillar han faktiskt att tugga på träskallrorna från SEBRA. Både på den virkade delen och på själva trädelen. Tips!

För er som ammar så är ett hett tips att amma när det är som jobbigast. Jason blir jättelugn och kommer till ro snabbt direkt han får bröstet. Har vi tur somnar han till och med en stund och vaknar på bättre humör och mer mindre smärta.

TV! Vi föredrar ju kanske inte att sätta honom vid tvn men filmen ”insidan ut” har verkligen fungerat när tandsprickningen har varit som värst. Han lägger fokus på något annat för en stund och det har varit guld värt. Han brukar ligga i min eller Fs famn, tugga på en kall morot och se på film. Så mysiga stunder vi har haft. Om man inte vill att ens barn ska se på tv så är ju detta inte ett alternativ men för er som låter era små se på tv en stund så är detta ett hett tips =)

Sedan vet jag att vissa rekommenderar alvedon eller liknande att stryka på tandköttet men vi har försökt att skippa det då vi funnit andra saker som fungerat för oss. Alla hittar ju sina egna sätt som passar ens egna barn och detta var som sagt mina tips som funkat för Jason. Har ni tips mot tandsprickning? Tipsa gärna i kommentarsfältet så kan vi hjälpas åt =) Hur gjorde/gör ni med era små som får ont av tänderna?

12476243_10208320304786583_1348581390_n

Giraffen till höger och skallran till vänster är poppis här hemma just nu.

Kommentarer

 1. Moa

  Vi ger våran lilla tjej en tandsprickningsgel ifrån multi-mam och den har fungerat jättebra. Den funkar extra bra om man sätter gelen på tandborste så har hon den att bita i samtidigt! 😊

 2. Stina

  Har ni en sånhär Umami Taste teaser? Som en napp som man kan fylla med lite vad som helst. Vi brukar ha b.la vindruvor i frysen som vi sen stoppar i nappen och ger. har funkat superbra då vår dotter fått tänder! 😊💜

 3. Sara

  Tänkte bara varna lite för morötter. Min man är läkare och de får in en hel del barn som satt just hårda morötter i halsen. Våra barn är 3 o 5 år och får fortfarande inte gnaga själva utan får rivna eller kokta. Vår vän som är
  Öron näsa halsläkare sa att man ska tänka sig många gånger för om man ska ge en hel morot att bita på då just morotsbitar kan vara riktigt svåra att få ut, även för honom som läkare! Älskar din blogg och vill absolut inte skrämmas, men tänker att detta ändå är viktig info att ge då många inte vet det! 🙂

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Tack fina du för omtanke och info 🙂 förstår absolut men tror att man som förälder är rätt duktig på att avgöra vad ens barn klarar av och inte. Jason exempelvis spottar alltid ut stora bitar men alla barn gör nog inte det. Men ja, jättebra att du informerar och delar med dig!! Man vill ju inte att olyckan ska vara framme.. 🙁 Så hemskt!! Stor kram till dig och tack för fina ord. Hoppas du får en jättebra kväll 🙂 <3

 4. Vernesa

  Bitringar, nappar & amning.. Vågar ej ge ikke kokta morötter då vår vän gav sin dotter en morot just mot tandsprickning, hon lyckades bita av en bit som hon satte i halsen 9 mån var hon.. Tur att vi alla var där o genast kunde hjälpa till 🙂

 5. Simona

  tandsprickningsgel finns på Apoteket. Min dotter märkte knappt av sina första framtänder nertill men la på tandköttet och nappen när hon skulle somna så sov hon som vanligt 🙂

 6. Jasse

  Tack för bra tips! En fråga bara, biter Jason av bitar på moroten? Jag gav ett knäckebröd som jag fick rekommenderat från BVC och hon bet av en stor bit direkt, blev svinnojig! Om han biter av spottar han ut bitarna eller sväljer han dom? Skulle vilja testa men är så nojig, hon har också 4 tänder på g 🙁 vi har en sån fruktpåse och där brukar jag stoppa i iskalla äpplebitar och det älskar hon! Ha en bra kväll!

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Jaa, han biter av lite bitar ibland men dom är sååå små! Någon gång har han bitit av en större bit men då spottar han ut dom direkt! <3 Förstår att du blir orolig, jag är likadan! Kram<3

 7. Katta

  Är du inte rädd att han ska sätta moroten i halsen? Kanske bara jag som oroar mig i onödan 😛 Står förövrigt på tandborsten jag köpte att man inte får bita på den.. Vet inte varför..

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Jo, jag är livrädd! Men å andra sidan är jag LIVRÄDD för typ allt gällande Jason, haha.. Så jag får utmana mig själv lite. Han måste ju lära sig någon gång och får han en för stor bit så brukar han spotta ut den direkt 🙂 stor kram <3

 8. Sofia

  Hej Gabriella! Jag är i vecka 26 och funderar på vad som är kvar att köpa inför bebisens ankomst. Har för mig att ni inte har/har haft ett skötbord till Jason. Stämmer det? I så fall, är det något ni har saknat eller har det funkat lika bra utan? Kram 🙂

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Förstår <3 så mysigt! Stort grattis! <3 Vi köpte en skötbädd (utan skötbord till) och den var helt onödig. Tur vi inte köpte ett skötbord också. Vi har alltid bytt blöja lite i "farten". På soffan, i sängen osv. Och bajsblöjor (när han va mindre) bytte vi direkt vid handfatet. Av med blöjan, sköljde rumpan i handfatet och på med ny blöja i sängen sen 🙂 kram kram

 9. Felicia

  Ett annat tips kan vara att riva ett äpple & lägga in det i frysen & låta honom tugga på de.
  Stor kram till dig & din fina familj!

 10. ns

  I början av graviditeten, innan du visste att du var gravid, gjorde du nånting man inte får som gravid? Tex tog Ipren eller liknande?

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajpossler
Stylewish - Influencer hosting