Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntGraviditeten

Min höft

En tillbakakommande fråga som jag får här, på mail och på instagram är hur det ser ut med min höft idag. Ni som följt mig sedan graviditeten vet att jag mot slutet hade sådana enorma problem. Jag kunde inte gå eller stödja alls på ena benet och höften gick i lås. Jag tänkte berätta hela historien för er här och fråga om ni undrar något =)

Det kom verkligen från INGENSTANS! Jag hade inte haft några fysiska krämpor alls under graviditeten mer än illamåendet och var så glad över det. I vecka 35 eller liknande så slog det till. Från absolut INGENSTANS. Det gjorde ont och högg till när jag tog ett steg. Jag kunde inte riktigt stödja på benet och jag kunde absolut inte röra benet bakåt. Det gjorde så så så ont. Pratade med min barnmorska som trodde att det var vanlig foglossning och jag fick samma svar på vårdcentralen som rekommenderade mig en sjukgymnast. Jag visste att detta inte var foglossning och blev så otroligt ledsen över att inte bli tagen på allvar av vården. Låg i sängen och grät större delen av dagarna då jag inte alls kunde röra mig. Blev värre för varje dag. F tog till sist tag i saken och vi kontaktade både kiropraktor och en expert på låsningar. Redan på första besöket fick jag veta att jag hade en låsning i SI-leden som förmodligen berodde på att min över-rörlighet gjort att höften fastnat lite konstigt och låst sig. Jag är redan extremt vig och rörlig och under graviditetens sluttamp blir man ju ÄNNU lite rörligare i höft och bäcken. Så ja, det var precis som jag trodde INTE foglossning.

Efter två besök så blev det lite bättre och sedan började jag även gå på vattengympa för gravida då jag enbart kunde röra mig under vatten. Tänka sig att det funkade! Jag kunde röra mig helt igen lagom till förlossningen och det är jag SÅ SÅ tacksam för. Att inte kunna gå är det värsta jag kan tänka mig och efter den upplevelsen så tar jag inte längre för givet att ha två ben som bär mig. Är så tacksam över att kunna röra mig obehindrat. Det är inte en självklarhet för alla.

Mitt tips till alla i samma eller liknande sits är att våga söka hjälp privat om ni inte får hjälp av vården. TYVÄRR så har jag inte alls bra erfarenheter av vården i Sverige i överlag och detta var ännu ett exempel på en sits där jag känt mig ledsen, maktlös och inte lyssnad på. Kändes bara som om dom läste rakt ifrån ett manus när jag ringde dit och bad om hjälp. Att dom bara rabblade upp saker som man säger till en ”sådan som mig”. När jag dessutom sa att jag vet att jag inte har foglossning så fick jag höra att jag har fel och dom har rätt i princip. Så tråkigt bemötande. Men ja! Mitt tips är att söka vård privat. Kostar en del men att få känna att man får hjälp och blir lyssnad på är så viktigt. Jag fick så bra tips och råd och framförallt bra behandling på plats.

Hur ser det ut idag? Jag har inga problem med höften idag! Det är så otroligt skönt. Däremot så är jag noga med hur jag sitter och försöker att sitta rakt och bra. Det är nämligen lätt att få tillbaka problemen om man sitter snett fick jag förklarat för mig.

image1-4

Här låg jag på behandlingsbordet hos kiropraktorn. =) Magen var så liten när jag låg på rygg, haha. 

Kommentarer

  1. Malin

    Kan verkligen rekomendera John Carrier i stockholm, både under och efter graviditet. Efter tio veckors smärta och ett besök hos honom är jag helt smärtfri. Han lärde även min sambo hur han skulle massera min höft om det kom tillbaka, fantastiskt!!

  2. Miirox

    Kommer ihåg hur ont du hade. Hade själv jätte jobbig foglossning o va typ strandad pga d, satt i soffan lr låg i sängen o läste din blogg om att du hade ont o kände direkt med dej! Fy… Så skönt att allt sånt går över 🙏🏼

  3. Therese

    Jag hade med jätte problem med mina höfter dom trodde de var foglossning också men de visade sig vara en muskel som hade låst sig fick hjälp av sjukgymnast vilket fungerade jättebra fick även ibland använda mig av kryckor var så begränsad av det plus att jag inte kunde sova på nätterna av just detta för jag fick så ont i höfterna bara av att ligga på dom men sedan jag fött lillan i februari Så har jag inga problem alls 🙂 jag hade samma besvär både med nr 2 och nr 3 jag är glad att jag inga fler barn ska ha vet inte om jag orkat ha så ont igen o höfterna

  4. Lexi

    Hmm alltså du vet det är inte dyrare med vård inom en privat sektor? Dvs DU betalar inte mer än om du hade gått via offentlig vårdcentral. Bägge är finansierade av landstinget… Så det var ett konstigt uttalande?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår inte riktigt hur du menar? Ett besök hos sjukgymnasten via barnmorskan hade kostat mig typ 100:- medan jag nu fick betala runt 1000:- för ett besök 🙂

      1. Sara

        Finns både privata som är anslutna till offentliga vården och kostar då samma pris inklusive högkostnadsskyddet gäller. Det är inte alla privata som är anslutna och då får man betala mer. Jag har gått till en privat sjukgymnast som var ansluten och betalade då 80:-/besök.

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish