Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Sjukt..

Igår lyssnade jag och F (och Jason såklart, haha) på en spellista på youtube med barnsånger. Nu kommer jag inte ihåg exakt vilken eller vad sången hette men något vi reagerade starkt på båda två var att dom i sången sjöng något i stil med ”när man gör rätt, som vuxna alltid gör”. Varför sjunger man så!? Har vuxna alltid rätt och är det detta vi vill lära våra barn? Jag var tvungen att spola tillbaka flera gånger för att konstatera att vi inte hade hört fel och det hade vi INTE.

Vad tycker ni om detta? Jag har reagerat förr på barnböcker och filmer med konstiga budskap som går rakt till barn. Men denna sång var bara för mycket! Absolut, den kanske hade fint eller bra innehåll för övrigt men just denna mening fastnade verkligen i mig. I just sångens sammanhang kanske det lät bra men i det stora hela –  varför lära barn att vuxna alltid har rätt/gör rätt? Tänk om något händer ens barn!? Det finns ju otroligt mycket sjuka människor ute i världen (tyvärr) och man vill ju skydda det värdefullaste man har mot dessa. Tyvärr så finns det konstiga vuxna ute på förskola, skola, i vardagen, hemma hos barnets vänner.. Ja överallt! Att sprida ett sådant budskap till så små barn kanske gör att dom undermedvetet trycker ifrån tankar kring att något en vuxen utsätter dom för inte känns bra.

Jag tycker att det är riktigt känsligt det där.. Det är INTE okej att sjunga vad som helst, skriva vad som helst eller göra vilka filmer som helst. Att väva in konstiga budskap som på riktigt kanske kan skada i framtiden. Även om det bara är en mening eller två. Det kan fastna omedvetet på hjärnan och påverka. Utan att man ens tänker på det! Nu överreagerar jag kanske, jag vet inte. Men vuxna har och gör INTE alltid rätt och vet inte alltid bäst. Och det finns som sagt alla möjliga knäppisar där ute som våra barn kommer att få stöta på under livets gång. Vi måste lära dom att säga ifrån, stå upp för sig själva och berätta för mamma och pappa när något känns fel eller när någon gjort något som dom upplever inte känns bra.

Vad tycker ni om detta? Dela gärna tankar och erfarenheter. 

Som sagt så kanske jag överreagerar. Jag vet dock själv hur man undermedvetet (som vuxen) påverkas av ALLT! Innehåll på instagram/bloggar, reklam, vad andra säger.. Ja, ni vet! Man påverkas dagligen hur mycket som helst och det gör även våra små.

Kommentarer

  1. Madde

    Håller fullkomligt med dig! Blir också rejält upprörd över konstiga och gammalmodiga budskap i barnböcker, sånger, filmer. Ibland önskar man att man kunde skydda barnen från allt, men tyvärr för man väl bara försöka visa dem ens egna värderingar i första hand och ta allt det andra med en nypa salt och prata med barnen om de konstiga budskapen.

  2. Merih Thea

    Det är helt sjukt, har själv två små grabbar och ibland när jag hör vad som bakas in i barnsångerna blir jag så arg!

  3. Rebecca i Hong Kong

    I min värld hade vuxna alltid rätt och kunde inte göra fel och när jag väl upptäckte att vuxna inte är perfekta fick jag en liten chock, så nog kan det vara bra att lära barn att alla kan göra fel och alla vuxna är inte snälla och gör bra saker. Din blogg är verkligen mysfaktor 🙂

  4. Elin

    Det där är nånting som jag alltid tyckt är fel, att vuxna skulle ha rätt i allt bara för att dom är vuxna. Helt idiotiskt att lära sina barn det.

  5. Sally

    Vad passande att du tog upp detta. Kollade på Fråga Doktorn ikväll och där pratade regionpolischef Carin Götblad om hur viktigt det är att man samtalar med sina barn kring att inte alla vuxna är bra och snälla. Detta pratade de om i samband med pedofili och är givetvis otroligt viktigt för barn som går själva till/från skolan att veta. I staden där jag bor har vi detta problem just nu där en man försökt locka med sig barn vid flera tillfällen, bland annat genom att ljuga.

  6. Pernille

    Gabbiiii! (Haha, ja det känns som att du är min blogg-bästis) Herregud vad jag ”saknar” dig (läs: skriva till dig). Har blivit såååå dålig på att kommentera men jag har inte alls glömt dig! Dagarna flyger iväg och jag är fortfarande din bloggs absolut största fan. Ni ser så lyckliga ut uppe i norr. Hoppas F snart blir bättre också. Själv är jag snart klar med min utbildning (juni) och har haft ett förbannat stress dom senaste månedarna. Nu får sommaren bara komma så jag blir klar med allt och kan leva ett normalt liv igen. Ska bli skönt 🙂 ha en kanon kväll vackra du. Kram på dig!! <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men fina du! 🙂 Förstår verkligen dig!!! <3 Jag har saknat dina kommentarer men självklart har du fullt upp!! Jag finns ju kvar här när du har tid 😉 Underbara du!!! STORT lycka till med allt och du är sååå duktig <3 tusen kramar!!! 🙂 <3 ha en fin kväll <3

  7. Emilie S

    Om vi tänker på samma låt så sjunger de ”men även om man är stor och så väldigt klok så kan det hända att allting går på tok och fast man vet bäst, som vuxna alltid gör så är man ensam när ingen ser och hör”. Den låten är väldigt gammal och lite förlegad men mysig å mina barn älskar bär jag sjungen den.

  8. Nathalie

    Som blivande förskollärare lär vi oss ganska mycket om vad man ska och inte ska säga till barn och hur man uttryckar sig till barn och jag tycker den meningen du skriver va väldigt dålig eller va man ska säga, men det är ju bra att du är uppmärksam! Jag brukar alltid kolla igenom typ böcker innan jag läser dem för min son och sitter nära när han tittar på paddan eller tvn just för att veta vad som sägs och visas, vissa saker tycker inte jag heller är speciellt bra och inget jag vill att mitt varn ska höra/se, även om det bara är en liten mening i en sång. Jag tycker inte alls du överreagerar, jag hade inte lyssnat mer på den sången i alla fall 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jaa, det är så viktigt att tänka sig för. Även om det kanske är menat bra kan det ju bli fel ändå<3 kram 🙂

  9. Maria

    Jag håller helt och hållet med dig i att barn ska ha röster starka nog att säga ifrån. Men jag tror också att de har sinnen kloka nog för att förhålla sig kritiskt till den populärkultur som råder, så länge vuxna förebilder fostrar dem med det. Med det menar jag att så länge vi för samtal med barnen om vad sånger, bilder etc innehåller och hur de kan tolkas ser jag ingen risk med att låta ”vad som helst” framföras. Inom pedagogiken kallas detta för critical literacy och det är en väsentlig del av barns möten med det lästa, hörda och sedda. 🙂

    /Smått pluggskadad förskollärarstudent 😉

  10. Helin

    Vuxna har definitivt inte alltid rätt! Jag hade också reagerat på det. Konstigt budskap må jag säga. Finns gott om galna människor, både vuxna och barn. Skillnaden är att barn drabbas av vuxnas dårskap så att säga att vuxna alltid har rätt är fel på SÅ många plan.

  11. Maria

    Håller med helt och hållet. Vuxna gör långt ifrån alltid rätt. Tyvärr finns det mycket konstiga budskap i både sånger, filmer och böcker för barn :/

  12. Ellen

    Håller helt med dig. Barn ska inte växa upp i tron att vuxna alltid gör rätt. Tycker att det rentav kan vara farligt att lära barn detta! Tänk om man blir kränkt som barn av en vuxen eller som barn ser vuxna som gör hemska och onda handlingar, och tror att det är rätt?
    Nej, fy vilken hemsk låttext!

  13. Emma

    Läskigt! Jag håller helt med! Samma med föräldrar som lär sina barn att de alltid ska lyda för att vuxna vet bäst… Inte så bra den dag barnet möter en dum vuxen som vill barnet illa! Bättre att uppmuntra ett kritiskt tänkande och att ifrågasätta och inte bara lyda!

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish