Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Saker som underlättar i vardagen med en liten

Har fått lite frågor kring vad jag har för tips för att underlätta i vardagen med en liten bebis och här kommer några i punktformat. Ni andra mammor där ute – har ni några bra punkter och tips? Dela jättegärna med er i kommentarsfältet isåfall. Är så roligt när man kan hjälpas åt och kommer med bra idéer och råd. Kram!
Att lägga fram kläder kvällen innan har enligt mig varit gud värt många gånger. Jag är en sådan där person som ”aldrig har något att ta på mig” trots att hela garderoben är fullproppad. Att hitta en klädsel till Jason kan också många gånger kännas svårt och jag står och velar och funderar. Så kolla väderleksrapporten och lägg fram kläder till dagen efter. Detta gör det så mycket enklare att snabbt och smidigt komma iväg på morgonen och komma i tid till ex. BVC (vi har för övrigt varit sena dit alla gånger utom en, hehe). Det är riktigt svårt att passa tiden med en liten många gånger och det är bra att förbereda det man kan.
Snabbstäda när den lilla tar en tupplur på dagen. Får många frågor hur jag hinner hålla hemmet rent när jag har Jason och sanningen är att allt ligger i dom där ”fem-minuters-städningarna”. Ställ iordning skorna i hallen, kasta allt skräp som ligger framme, plocka upp allt från golvet, släng in i diskmaskinen och torka av bänkar och bord. Klart! Jag storstädar väldigt sällan och försöker istället hålla rent hela tiden. Då blir det inte ett projekt utan mer något som man kan fixa på ett par minuter. Sedan behöver man inte ha superstädat hela tiden om man inte vill eller orkar. Det är inte det jag menar! Det är upp till var och en. Men om man gärna vill så är det iallafall ett litet tips.
Hemmaträning är många gånger bara bäst! Jason äääälskar att sitta i sin babysitter och titta på mamma som apar sig på golvet, hoppar upp och ner och svettas. Brukar googla fram ett effektivt pass på youtube och köra järnet samtidigt som jag pratar med honom och gör roliga ljud och grimaser. Blir helt klart svettigt men roligt! Och träningen blir ju av! Det är det som är det viktigaste.
Passa på att göra alla tråkiga måsten vid datorn när bebis sover på ditt bröst. Många mammor beskriver ju att deras lilla gärna sover på dom och inte finner någon större ro om han/hon tvingas sova i vagga eller egen säng. Mitt bästa tips är NJUT! Jason är nu tre månader och det är ytterst sällan han väljer att somna på mig eller F nu för tiden. När han gör det blir jag nästan tårögd av lycka, haha. Så ja, njut! Snosa på det lilla huvudet samtidigt som du med laptop/ipad/mobilen betalar räkningarna, läser bloggar, handlar hem mat (om du nu gör det online). Ja, alla sådana där dator-relaterade grejer kan man passa på att göra med en sovande bebis på sig. Och glöm som sagt inte bort att passa på att njuta samtidigt 😉
Duscha när du har möjlighet till att få hjälp! Att hoppa in i duschen när jag är ensam hemma med Jason är något som jag inte ens tänker en tanke på. Aldrig! Har testat en gång och då började han gråta i sin vagga (han låg och sov när jag började duscha), jag fick schampo i ögonen och hela golvet blev dyngsurt. Det var inte en behaglig dusch och det var ännu mindre behagligt att kasta sig ut ur den för att ”rädda” min skrikande bebis. Nej, nu skippar jag det! Duschen är min fristad och jag vill gärna förknippa den med något njutningsfullt och o-stressigt. När F är hemma så har jag min dusch-tid och då kan jag låsa in mig och ta den tid jag behöver. Det blir ordentligt gjort och jag mår bra efteråt. Hinner ta min tid att raka benen och smörja in mig, föna håret och locka det, noppa ögonbrynen efteråt.. Ja,ni förstår! Och ni som är ensamstående eller inte lever ihop med en partner kanske kan be mormor/farmor/en vän/en släkting om lite hjälp två gånger i veckan? Det är man SÅ värd när man ser efter en bebis dygnet runt, alla dagar.
Acceptera att det inte alltid blir som du har tänkt dig. Förr kunde jag sätta upp långa ”to-do-lists” där jag skrev upp allt från att handla till att ta en långpromenad, träffa en vän och ringa alla viktiga samtal. Nu är det ett stort NO-NO. Självklart kan man ha ett mål med dagen men om man inte lyckas göra det man bestämt sig för så är det ju ingen större fara. Var inte för hård mot dig själv! Det spelar ändå ingen roll i det stora hela och det viktigaste är att du mår bra. Då mår bebis också bra. Ibland har jag kommit på mig själv med att vi fortfarande ligger i sängen klockan 14.00. Hur gick det ens till!? Men ja, det är helt okej!
Har du har något hemma som du vill göra i lugn och ro men har en liten som gärna är klistrad på dig dygnet runt? Då är mitt bästa tips att ta en lång promenad ute med vagnen, komma hem och ställa vagnen på balkongen eller nära ett öppet fönster. Jason fortsätter alltid sova iallafall en timme efter en sådan promenad. Då har man lite tid att göra något ostört.
White noice kan vara det bästa som har hänt mig när det kommer till att få Jason att sova. Jag ligg-ammar honom alltid till sömns samtidigt som jag säger ”ssschhhh” och nu behöver jag inte längre göra ljud utan kan lämna det åt spotify 😉 Sök på ”white noice” så hittar ni jättebra spellistor som helt klart kommer göra er lilla snutt sömnig och trött. Till och med mina ögonlock slås igen snabbt av dessa avkopplande ljud.
11944615-10207550442460506-177385894-n
Här låg han fortfarande i magen. I början av september tror jag att det var! Vår älskade lilla groda. <3

Kommentarer

  1. Hannele

    Min yngsta son är snart 6 år och sover typ på mig fortfarnade än idag..eller snarare på bröstet/axeln..as komplicerat förklara och jag njuter för fulla muggar! Han ligger gärna nära när man myser med honom. .han ska helst ligga typ på mig och mysa..precis som han gjorde när han var en bebis myyyys!

  2. Evelina

    Bra inlägg!:) verkligen viktigt att kunna släppa alla måsten! Våra somna-låtar är ”tidlöst nu” och ”hand i hand”. Älskar dom! Bärsele har vi använt på H rätt mycket förr innan hon lärde sig sitta, och det underlättade verkligen då en var tvungen att tex städa men ongen ville vara nära. Ett tips jag tycker är bra är att ha tex morotsstavar i vatten i kylen så en snabbt kan få lite energi när en glömt äta ibland som småbarnsförälder, nötter och annat som är så lätt att bara grabba en näve av! Och de gånger jag måste duscha och har ensamt ansvar för barnet så brukar hon få vara med mig i badrummet, och så får hon en vattenflaska att leka med, dricka lite, tugga lite på osv, vatten roar länge!! Men det passar väl bäst när de blivit lite större och kan hålla själv, och har börjat med vatten:) de gånger jag tex har saker att göra hemma och ej hinner med prommis så sover vår dotter på balkongen på dagarna (bortsett från hundra minusgrader ) vilket är så bra! Hon sover så himla gott utomhus och mycket längre än inomhus, plus att jag kan stöka/städa och leva om hur mycket som helst!
    Bästa anser jag är att våga! Att se möjligheter framför hinder, att finna lösningar som funkar! Liksom inte låsa sig fast bara för en har barn. Kom på lösningar! Är familjen bjuden på middag; hur kan vi lösa det? Hedvig kan sova i sitt babynest, osv. Att tänka att ”det går” och bara testa sig fram fastän vissa situation till en början kan kännas nervigt, har underlättat enormt! ”Det går att resa med barn! Det går att ta vagnen på bussen! Vi kan tacka ja till en middagsbjudning, Hedvig kan följa med ut och grilla i skogen! Vi kan spela tennis med Hedvig intill!” Vi kommer flytta till fjälls så småningom och inställningen vi har är att ” det går att fjällvandra med en liten en! Det går att tälta!” Livet blir så mycket roligare med positivt tänkt!:)
    MEGALÅNG KOMMENTAR wow…” Det går att skriva långa kommentarer på andras bloggar fastän man är småbarnsförälder ”

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack snälla du för så himla bra tips! 🙂 Och för att du delade med dig. Låter ju kanonbra! 🙂 Jättekul med en lång kommentar ju 😉 STOR kram fina du och hoppas kvällen är fin <3

  3. Hanna

    Mitt bästa tips till alla som, liksom jag, har en närhetsbebis som bara vill vara på mig eller pappa hela tiden är bärsele/bärsjal! Då kan man göra allt förutom att duscha och bebis hänger med, somnar och vaknar lite hur som :). Supermysigt är det också

  4. Sofia

    Vilken härlig blogg du har! Din energi smittar av sig lite på mig – välbehövligt i januarirusket 🙂 Dina bilder och texter fick mig att tänka jättemycket på när min äldsta var bebis, då var jag 23. Nu är han hela 8 år! Så underbart gosigt och fint (och skitjobbigt ibland…) med en liten bebis hemma. Tack för härlig läsning!

  5. Sara

    Hej Gabriella. En fråga som inte gäller ditt inlägg. Använder ni Sempers magdroppar till Jason eller kör ni enbart holistic d droppar? Tacksam för svar!

  6. Hanna

    Tänkte bara önska dig och familjen lycka till med allt nu, med flyg och flytt mm. Allt gott till er i den nya lägenheten! Förstår att det ska bli underbart att flytta närmre familjen, jag hade inte tvekat att flytta! Men Göteborg finns alltid kvar också, välkommen tillbaka 😉 KRAMAR

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men vad du är snäll, tack så jättemycket <3 OCH TACK för det. vi kommer helt klart på besök 😉 Stooor kram <3

  7. Matilda 20 år, mamma till Theodor

    Våra söner är lika gamla och han ÄLSKAR att sitta i soffan, så om jag behöver dammsuga, skura städa eller vad jag nu behöver göra då jag ändå kan ha koll på han så sätter jag han i soffan med en färgglad snuttis och en filt så sitter han där glatt sålänge jag gör det jag behöver. Så det är ett tips på hur man kan göra då mannen är på jobbet eller bara då man är ensam med honom 🙂 kram!

  8. Jasmine

    Hej Gabriella! Tack för all härlig inspiration du sprider. Älskar din blogg!
    Eftersom du skrivit om träning och så några gånger vill jag tipsa om en jättebra träningsapp för nyblivna mammor som heter MammaMage. Utformad av en naprapat och den ger verkligen superbra ”komma igång”-tips som man kan köra hemma eller på gymmet.
    Lycka till nu med flygresan och flytten!
    Mvh Jasmine

  9. Linda

    Hej! Mycket bra tips tycker jag! Planering är verkligen A och o när man har barn, jag har en på snart 3 månader och en på 9 år snart. Hur mycket sover Jason ungefär på en dag och liggammar du alltid honom vid alla sovstunder eller kan han somna själv typ i soffan?
    Min lilla kille ha kolik och har under sina 3 månader knappt sovit nåt. Har jag tur sover han 40 min på dagen men då måste jag liggamma honom först och jag kan inte gå ifrån sen 🙂 lite stressande tycker jag eftersom det är den tiden på dagen jag inte bär på honom och ja är största pedanten och måste städa varje dag 😉 skulle ju va skönt att göra de utan en bebis på axeln nån gång men men 🙂 den tiden kommer ju 🙂 ska bli kul att följa dig nu när ni flyttat! Lycka till idag!
    Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej! Men vad kul att du gillar dom 🙂 Ja, håller helt med dig 🙂 Jag liggammar honom alltid till sömns ifall det inte är så att vi ska gå ut och gå en promenad med vagnen. Då somnar han också direkt! Men direkt jag ser att han börjar bli trött så ammar jag!:)Funkar alltid 🙂 Förstår dig, jaaa den tiden kommer ju också <3 🙂 Blir jätteglad verkligen, tack!! STOR kram till fina dig<3

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish