Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Nödvändigt och onödigt

Har fått massor med önskemål från er att jag ska skriva om vad jag nu i efterhand känner var nödvändigt och onödigt av allt det vi införskaffade till Jason när han låg i magen. Detta kan ju verkligen variera ENORMT så det jag skriver nu är bara hur det har varit för vår del och vad vi har känt och upplevt här hemma.
Babynest – Totalt onödigt! Och det värsta är att vi införskaffade flera stycken. Det har använts kanske tre gånger totalt. Han har aldrig tyckt om att ligga i dessa och dom åkte ner i förrådet rätt snabbt allihop.
12200562-10207936840960227-432619685-n1
Här var han bara någon vecka gammal och gick med på att sova i sitt nest en liten stund, haha. 
Vagga – Onödigt! Han har bara sovit i den ett par gånger och inte under längre stunder heller. Så nej, den har inte kommit till användning.
Spjälsäng – Tro det eller ej men han har bara sovit i sin säng EN gång sedan vi kom hem från BB. Och det var i typ tio minuter. Han sover helst på bröstet, i soffan eller i vår stora säng. Tänker dock inte säga att spjälsängen är onödig då han kanske kommer att sova i den längre fram. Det finns nämligen en ”förlängare” till Stokke Sleepi (sängen som vi har) som gör att barn kan sova i den upp till lite äldre ålder.
Skötbädd – Vi skaffade ju aldrig något skötbord och det är jag såå glad för med tanke på att vi inte ens använder skötbädden. När han var helt nyfödd så sprang vi alltid dit och bytte blöja men nu byter vi lite överallt! I soffan, i sängen… Överallt utom just där, hehe.
Filtar – SÅ nödvändigt! Vi har nog över tjugo stycken och alla kommer till användning. Så ja, filtar är något jag är jätteglad över att vi köpte på oss mycket av.
Babysitter – Har inte kommit till användning alls.
11178405-10206526478822055-1778049277-n
Babysittern från Stokke som vi har här hemma har inte använts alls. 
Bärsele – Har använts kanske två/tre gånger max. Så för vår del har den varit ganska onödig.
Babyskydd – NÖDVÄNDIGT! Används varje dag i bilen och är kanon att klicka fast på vagnen när man ska in i någon butik och inte vill väcka honom. Stolen vi har ”matchar” alltså med vår vagn (chassit till vagnen) vilket har varit otroligt tacksamt och användbart.
12179786-10207895160238235-262919448-n


Här hade vi kopplat på babyskyddet på vagnchassit. Här var Jason kanske fyra/fem dagar. Lilla snutt. 
Nappar – Jason tar ingen napp och då har vi testat alla märken och alla material, haha. Det gör dock egentligen ingenting då det går kanonbra utan napp också. Men för vår del har alla dessa inköp alltså varit onödiga.
Vagn – Givetvis nödvändigt! Vi älskar vår Stokke Crusi! Kan varmt rekommendera den då den är hög och lättstyrd.
Sängkläder och bedset till vagga/spjälsäng – Vi har inte använt täcke/kudde som vi köpt till honom över huvud taget.
Amningskudde – Har använts jättemycket men inte till sitt ”rätta” syfte. Han älskar att sitta upp i amningskudden och se sig omkring. Jag använder den dock aldrig när jag faktiskt ammar.
Matstol med babyinsats – Har kommit till användning en hel del när han tycker om att sitta upp och vara med.
När det kommer till kläder så har vi i princip bara använt omlott-bodys då dom känns smidigast att få på och av. Och sköna brallor .Skor som vi har köpt har inte använts alls och inte heller ”finare” kläder. Oftast ligger han bara i blöja eller är helt naken om vi bara är hemma. Han trivs bäst så. Pyjamaserna vi har köpt har också använts en del.
Vi kan med andra ord dra slutsatsen att det mesta vi har handlat och skaffat har varit rätt onödigt. Jag ångrar dock inte inköpen då man aldrig kan veta innan man testat. Alla barn är ju olika och vi sparar det mesta till eventuella, framtida syskon. Om det kommer till användning då är ju dock inte heller så säkert. Det får tiden utvisa.

Kommentarer

  1. Zena

    Hej!!
    Jag tänkte oxå köpa doomoo amningskudde men funderar på om den är bekväm att amma med. Varför använder du inte den till amningen i såna fall?? Vad tycker du om storleken på den?? Är den för stor och glider isär när man sitter och ammar så man behöver rätta till den hela tiden?? Jag är nämligen osäker på om jag ska köpa storlek large eller medium, vill gärna höra vad du själv tycker. Tack i förhand 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej! 🙂
      Den är absolut bekväm att amma med och jag använde den ett par gånger när mini var nyfödd. Nu är han så stor att han kan ”halvsitta” i mitt knä när vi ammar och då är det inte nödvändig helt enkelt 🙂 Har ingen aning om vilken storlek jag har på min men tror att det är large 🙂

  2. Cathrin

    Alla är så olika! Så roligt att höra vad andra använder och inte.
    Jag sydde ett eget babynest när jag var gravid. Det var jätteslitsamt! Dottern använde det några gånger i början men nu ligger det mest och skräpar. Vi hade med det på BB och hade det i plastbaljan hon låg i ibland. Var ju lite mysigare. Kanske nästa barn är mer tacksam över vad hens mamma har kämpat ihop, hehe.
    Bärselen vi har är toppen. Är vi borta är det perfekt att sätta henne där och söva henne. Har även en sjal och även den har vi använt mycket för att få henne att somna. Älskar båda två. Bebisen kommer nära och jag har händerna fria.
    Babysittern har vi nästan använt från start även om det är kortare stunder. Hon trivs jättebra där och det är inte många måltider jag och min mat ätit var för sig. Även toppen när jag måste duscha och mannen inte är hemma. Dessutom arvegods från min mans brorsöner så det var helt gratis.

  3. Malin

    Han är ju 2 månader. Allt ändras magiskt nog hela tiden. Hur ska man veta vad man behöver och inte? Man tror bebis aldrig kommer vilja vara ifred men en dag kan man lägga hen i vaggan och de är där hen sover som bäst en stund på dagen. Babysitter kommer ni garanterat använda när han kan sitta lite mer, den är ju superbra! dock håller jag med många och mig själv att saker faktiskt är bäst att köpa efter behov för alla bebisar är olika. Har i Heller använt babynest alls, eller amningskudden iaf inte till det den ska 🙂 Kram

  4. Lina

    Tänk så olika det är med barn.
    Bärselen har vart onödig hos oss också, använt typ en handfull gånger.
    Babynest var det bästa under de första 8 veckorna, kanske lite längre, sonen älskade sin lilla ”pöl”
    Babysitter hade vi inte klarat oss utan, det bästa nästan vi köpt.
    Skötbord köpte vi, använde aldrig. Bytte i sängen soffan, bordet och på golvet.. Över allt men inte på skötbordet, haha!
    Vagn och babyskydd känns som en självklarhet, hos oss.
    Snuttefiltar, vi fick en riktigt snuttis till pojke och vi har flera lika Snuttefiltar så vi kan tvätta dem i mellan åt. Från 3 veckor tills nu 8 månader har han dem. Så sött.
    Men fast att vissa saker som vi köpt var onödig och andra mer nyttigt så sparas allt, något kanske köpes nytt då vi köpt mycket begagnat. Men detta för att syskon som kommer till sommaren kanske tycker om det, eller inte. Som sagt, barn är barn och alla är unik.

  5. Jeanette

    Det där är så olika. Vet att många bäddar och donar i bebisen spjälsäng, men jag har ännu inte bäddat klart den och går in i v 40 imorgon 🙂
    Den står framme och täcke och kudde ligger i, men har inte köpt sängkläder till den ännu, för jag vet att vi ska samsova med bebis till en början, så därför har jag inte skyndat mig med just den biten.
    Bärsele har jag funderat på fram och tillbaka, men har valt och vänta med att köpa nån tills jag märker om vi kommer behöva en. Har nämligen inte använt det till mina två andra barn.
    Barn är så olika och behoven för vad som behövs el ej skiljer sig, så tipset är att inte köpa ALLT innan födseln för det är först när barnet är är som man vet bättre vad man behöver och saknar 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jaa, det är ju verkligen olika! 🙂 Tack för att du delade med dig 🙂 Och lycka till på kommande förlossning, så spännande 🙂 KRAM <3

  6. Carolina

    Hej! Jag tänkte höra vad ni roar er lille med på dagarna? Hur en dag se ut hos er skulle vara roligt att läsa 🙂
    Min lille brukar varva med babygym, babysitter, bli buren runt i huset o kika på allt, ligga och busa osv. 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej fina du! Vi busar med honom hela tiden, haha.. Har inget babygym och han gillar inte babysittern ännu. Så han vill umgås hela tiden. Vi pratar, sjunger, tränar på att hålla upp överkropp och på att rulla från mage till rygg, pussas, myser, lyssnar på musik osv. Sen sover han rätt mycket på dagarna också. 🙂 Men kan skriva mer om det i ett eget inlägg så håll utkik!:) Stor kram finaste du <3

  7. Zarah

    Det är rätt roligt ändå att det kan vara så olika från barn till barn 🙂 bra att du poängterar hur det varit/är för just er och att det ändå varit bra att ni skaffat sakerna så ni kunnat prova er fram.
    Till vår första son hade vi varken nest eller vagga, mest för att vi tyckte att de var lite onödig samtidigt som vi fick prioritera när det är endel annat som ska inhandlas när det är första barnet. Han hade inget problem med att sova själv så han låg 50% av gångerna i spjälsängen och sen hos oss. Och babysitter började han uppskatta när han var 3 månader, innan dess gillade han den inte alls. I efterhand så hade det varit kul att ha testat både nest och vagga, så när vi väntade andra sonen var det just nest och vagga som låg överst på listan när vi ändå hade kvar allt de andra efter första barnet 😛 och han älskade både nest och vagga! Han sov i vaggan med nestet varje dag och natt tills han nästan var 5 månader. Nestet fick han med sig till spjälsängen sen, fast fick då ha nestet uppknytet för att få plats 😛 väntar tredje barnet nu, får se vad han gillar 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jamen verkligen! 🙂 Det är ju SÅ olika för alla och från barn till barn 🙂 Tack för att du delade med dig 🙂 Så spännande!! Grattis till bebis nummer tre <3 kram

  8. Sofia

    Alltid lika härligt att läsa din blogg 🙂 Även att man inte har barn själv så är det alltid lika intressant och bra info att ta med sig till framtiden.

  9. Fanny

    Alla dom där sakerna son spjälsäng, babysitter osv kommer nog komma mer till användning när ni tex inte kan ha han sovandes ensam i sängen/soffan på dagarna. När vår son började rulla runt och sedan krypa fick vi lov att lägga han i spjälsängen om inte vi själva gick och la oss med han. Så det var först mellan 4-6 månaders ålder spjälis kom til användning här hemma 🙂 men det är ju så olika, man köper på sig massa saker som man tror man behöver men sen står det bara och tar plats. Babynestet tyckte dock jag var guldvärt!!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig 🙂 Jaa, vi får se om det kommer till användning lite längre fram 🙂 Han har dock redan börjat rulla men det går bra då vi är där han är hela tiden just nu. STOR kram och ha en fin dag <3

  10. Carolin

    De där med napp kan komma till användning framöver :). Nellie tig napp vid 4 månader , likaså Vincent nu han är 4 månader har börjat ta nappen vilket är skönt då han är väldigt tuttig :). Vi kör på mam napparna :), Nellie gav sina nappar till Tomten igår ❤️. Kul du delar me dig :). Nellie sov hos oss också kommer in på nötterna så hennes spjälsäng är knappt använd utan har bara stått och sett ”fin” ut hihi likaså till Vincent nu vi använder den knappt :). Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men vad roligt! 🙂 Då ska jag spara don! 🙂 Tack för att du delade med dig! 🙂 men ellerhur 😉 skönt att spjälsängen är en snygg inredningsdetalj iallafall, haha 😉 KRAM och ha en fin dag <3

  11. Alice

    Hej va roligt att läsa. För oss har det varit precis tvärt om. Babynestet va guld värt för oss önskar vi hade haft fler. Vi hade det i soffan, i sängen och i hennes vagga. Hon älskat när det är trångt ( gör fortfarande när hon är 11 månader och önskar vi hade ett stort att ha i spjälsängen. Vaggan sov hon i varje natt tills hon blev för stor ( använde dock inte vaggfunktionen), och vi bytte till spjälsängen vid 6 månader och den sover hon i nästan varje natt:). Babysittern använde vi också mycket, bärsele inte så mycket men ibland 🙂 (stor och tung tjej + en p ergonomisk babybjörn = inte bekvämt ^*).
    God jul på er och lycka till med flytten 🙂

    1. Annika

      När barnen blir större kan man använda en sovorm istället för babynest. Googla på sovorm så hittar du lite inspiration. Min son är 8 månader och sover fortfarande i sitt babynest. Han ska få en sovorm i julklapp som han kan ha i sin spjälsäng när vi i början av nästa år ska byta bort vaggan så att han inte saknar babynestet för mkt.

  12. Jennifer

    Hej Gabriella tack för en bra blogg. Gällande dina babynest. Vill du sälja dom köper jag dom gärna. Gravid i Gbg och ute efter det.
    Mvh Jennifer

  13. Amanda

    Alla barn är så olika och visst är det underbart! Min lilla dotter älskar sitt babynest och sover bäst när hon får ligga i sängen mellan mig och hennes pappa! 🙂
    Håller med om det där med filtarna! Vi har köpt hur många som helst och det ångrar jag inte då dom används hela tiden och vår lilla dam kan ibland spy så då är det bra att man kan byta snabbt! 🙂
    Hoposs att du får en underbar dag med din fina familj! kram <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jamen verkligen!! 🙂 Skönt att vi inte är dom enda som använder filtar så flitigt 😉 KRAM och detsamma finaste du!! <3

  14. Mio

    Din blogg är så otroligt mysig, tack för att du delar med dig av din vardag. 🙂 Blir inspirerad att låta vår kille (7 veckor) ligga mer naken när jag läser dina inlägg, det blir ju rätt instängt med blöja hela dagarna… Kul att allt verkar funka så bra för er och att han verkar så lugn och nöjd. Ta hand om er!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jamen verkligen! 🙂 I början hade vi blöja typ hela tiden men det är SÅ mycket skönare för rumpan och snoppen att få lite luft! Och Jason är på betydligt bättre humör när han får vara naken. Tack fina du för så fina ord och massor med kramar till dig!! <3 Och STORT grattis till din prins! 🙂 Ta hand om dig med och god jul från oss! <3

  15. Alexandra

    Här är det helt tvärt om vad det gäller babynest, vår son ÄLSKAR det. Ibland ligger han hellre där än hos oss, haha! Önskar nästan vi hade fler. Roligt att det kan skilja sig så mycket 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jamen ellerhur! 🙂 Hade hört så otroligt mycket bra om babynest så det var därför jag skaffade så många, haha. Kramar! 🙂

  16. Viktoria

    Alla barn är olika 🙂 Men jag tror han är för liten för att uppskatta bärsele och babysitter än.. Jag hade alltid med mig bärselen till affären när jag tog bilen och handlade. Väldigt skönt att kunna handla mycket utan att behöva trycka in varorna under barnvagnen eller tränga in babyskyddet i kundvagnen.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, så kanske det kan vara 🙂 vi testar dom då och då med tidens gång för att se om han ändrat uppfattning om dom! 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Han kissar och bajsar på ALLT så vi får tvätta väldigt ofta och mycket haha 😉 Och strålen när han kissar är ju inte direkt lugn heller = kiss överallt 😉 KRAM fina du!

  17. Nora

    Hello!
    Känner igen mycket av de onödiga sakerna, förutom babynestet för våran del!
    Tänkte på att Jason ofta ligger naken, hur gör ni om han kissar?
    Min lilla kille älskar också att ligga naken, det gör väl säkert dom flesta bebisar tror jag, men kan oftast inte ha en längre stund då han kissar emellanåt & det sprutar ju överallt, haha!
    Så tänkte om ni kommit på något knep för det eller så?
    Ha en toppendag! Kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Vad kul att du känner igen dig! 🙂 Om han kissar så får vi torka och tvätta, hehe. Så har inga supertips tyvärr 🙂 Vi tvättar väldigt ofta just i och med att han får ligga naken så pass mycket och bajsar och kissar på allt. Detsamma fina du och stor kram!! <3

      1. Fanny

        Köp frotté lakan på barnavdelningen på Ikea! De har vi varje gång hon ska ligga naken, efter bad och även i sängen när man ammar under lakanet!

    2. Cathrin

      Försök upptäcka barnets signaler när han ska göra ifrån sig. Det är inte lätt (jag har själv inte knäckt koden) men när du ser/tror att det är på G så tar du med bebisen till handfat eller toalett och håller i grodposition så det hamnar i avloppet. Det är ju lättare att upptäcka signalerna om barnet inte har blöja då du ser direkt om det händer något, men annars kanske du kan testa att hålla honom över när ni plockar av blöjan så han får kissa innan nakentiden. Lycka till!

  18. Hanna

    Haha, samma här! Babynest, säng, sängkläder, madrass har inte använts alls då lilla sover med oss. Amningskudde använder jag aldrig, tycker inte att det behövs. Åkpåse till vagnen använder vi inte då hon inte gillar vagnen och gärna vill bli upplyft när vi är utomhus. Hade vi ens behövt en liggdel till vagnen?? Men som sagt, det är ju omöjligt att veta i förväg och så mysigt att förbereda sig under graviditeten med alla dessa inköp. För oss har bärsjalen varit det enda vi inte klarat oss utan.

  19. Emelie

    Så olika det kan vara! Den babysittern har vi med och stolen man kan sätta den på och den skulle vinintresse kunnat vara utan! Nu är dottern för stor för babysittern men den var guld värd när hon var mindre! Brukade sätta henne i den när jag duschade när jag var själv hemma! Nu har vi matstolen som hör till och den är super! Om jag inte minns fel har ni den andra matstolen från stokke och dom har ju samma syfte där! 🙂 babynest kommer ni kanske använda mer sen! Vi började inte använda vårt förens dottern var 3 månader och började sova i spjälsäng hon sover fortfarande i det och blir 7 månader på onsdag! Men som du säger man vet inte förens efter vad som är onödigt och inte 🙂 en dag kommer det kanske till användning eller till nästa barn som kanske vill sova i vagga 😉 stor kram!!!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men ellerhur! 🙂 Tack för att du delade med dig! 🙂 jamen visst är det så 😉 Så kul att alla barn är SÅ olika! 🙂 STOR kram fina du! 🙂

  20. Em.

    Som sagt är ju alla barn olika och mina två pojkar med :p till mitt första barn användes babynestet jämt 🙂 och bärselen använde vi kanske två gånger max. Men nu när vi fått vår andra son har vi knappt använt babynestet då han inte vill ligga ensam, men då är bärselen guldvärt! Använder den varje dag för att få ha händerna fria till vår andra son som bara är 1,5 år 🙂 kram

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish