Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntGraviditeten

Vanliga frågor jag fått under graviditeten

Har du fått några bristningar?

Nu går vi mot slutet av vecka 36 och jag har ännu inte fått en enda bristning faktiskt. Har hela tiden trott att jag har fått några men det visar sig alltid vara en vattenstämpel eller något annat. Så nej, inga bristningar än någonstans.

Hur gör man för att vara med i ”gravid vecka för vecka”?

Efter att jättemånga av er läsare hade mailat till dom och önskat att vi skulle vara med så tog dom kontakt med mig per mail och vi tackade ja efter en skype-intervju. Det finns ju dock stor chans att få vara med trots att man inte är bloggare/b-kändis (eller vad jag nu ska kalla det) och man kan ansöka till dom. Det står hur man gör på deras youtube-kanal. 

Hur mycket har du gått upp i vikt? 

Jag är en person (som många av er redan vet) som aldrig väger mig. Vikt är helt oviktigt för mig och det enda jag har fokus på är kroppens mående och utseende. Så länge jag mår bra och känner mig snygg när jag kollar mig i spegeln så spelar det det ingen roll för mig vad vågen står på. Vid inskrivningen hos BM ville hon ändå att jag skulle väga mig så det gjorde jag. Då vägde jag 61 kg till mina 170 cm. I vecka 34/35 vägde jag mig igen hos BM och då stod vågen på 69 kg. Så åtta kilo upp fram tills vecka 35 och nu vet jag faktiskt inte exakt men kanske nio/tio hittils?

Har ni gått någon förlossningsförberedande kurs?  

Vi har bokat in oss på en profylaxkurs via magplasket.se så det ska vi gå snart. Så roligt det ska bli!

Vad är det bästa/sämsta med att vara gravid?

Det bästa är att jag går runt i vetskapen om att jag snart ska få bli mamma till vårt barn. Jag drömmer mig ofta iväg och bygger upp små scener i huvudet hur vi fungerar som en liten familj här hemma. Det värsta är allt annat. Saknaden efter sin egna kropp, förstoppning, finnar, sår på tungan som svider, smärtor, illamående osv. Ja, ni vet ju redan att jag inte alls trivs som preggo utan bara har räknat ner dagarna sedan i princip första början, haha.. 

Har er relation förändrats under graviditeten?

Vi har varit ett par sedan 2010, bott ihop i tre och ett halvt år och varit gifta i två och ett halvt år. Vi har gått på samma skola, jobbat på samma jobb och umgåtts dygnet runt sen vi var nyblivna tonåringar. Jag trodde inte att man kunde bli tightare än vad vi är idag men där fick jag bita mig i tungan. Vi har kommit varandra ÄNNU närmre och den relationen vi har byggt under graviditeten är den starkaste relationen som finns. Det är jag evigt tacksam för. 

Hur har sexlivet förändrats?

Jag mådde ju otroligt illa i början och kunde spy 30 gånger per dag. Jag bodde på toalettgolvet med en kall handduk på pannan och ett täcke omkring mig. Detta pågick ju i flera, flera veckor och här var sex i princip helt dött och vi kan nog räkna på ena handen hur många gånger vi låg med varandra. Efter den perioden så var vi igång som vanligt igen och vi har haft sex säkert 5/7 dagar i veckan precis som innan med vissa undantag när jag mått dåligt eller haft ont. Själva sexet har ju också helt klart blivit annorlunda och speciellt nu mot dom senare veckorna. Man har fått ”lära sig” en helt ny form av sex vilket jag har tyckt varit rätt så givande och kul. Men jag längtar ändå tillbaka till känslan av att min kropp är min och att det inte ligger någon i magen som helt plötsligt kan få för sig att sparka till, haha.

När kände du första rörelserna? 

I vecka 20 (samma dag som vi gick in i vecka 20) så hade vi vårt RUL och fick även veta att det var en liten pojke i magen. Jag fyllde även 20 år den dagen. På kvällen kollade vi på film och F höll handen på magen och rätt som det var fick vi känna två rejäla sparkar. Vi grät av lycka tillsammans. Jag tror dock att jag hade känt innan också men trott att jag inbillat mig då det var mer som ”fladder” och inte som tydliga sparkar utåt mot magen.

Två bilder som är tagna samma dag som vi gjorde RUL i vecka 20. På min 20årsdag dessutom som sagt. Så kul att fylla 20 tillsammans med bebis 😉

Vad har du haft för cravings?

I början var mina cravings helt galna och jag ville ha ALLT syrligt. Jag åt clementiner och apelsiner som om morgondagen inte fanns! Och sen har det varierat lite men coca cola, sesamnuggets med sås på creme fraich och sweet chili, ostmackor, choklad, bubbelvatten och sojakorv med makaroner och jättemycket ketchup. Ett tag var jag bara sugen på grekisk sallad också. Och frukt har jag också ätit massor av men det gjorde jag även innan graviditeten så vet inte om det är ett craving eller mitt vanliga sug bara. 

Ett tag så tryckte jag i mig massor med pasta och sojakorv. Nu spyr jag av tanken på det, haha.. Har väl förätit mig på det (kunde äta det två gånger om dagen en period). 

Har bebisen haft hicka och hur känns det?

Ja, bebisen har hicka typ hela tiden nu mot dom sista veckorna. Det känns som om ett litet pickande hjärta slår i magen fast det kan vara lite mer ojämnt i sin rytm. Tror det är bästa viset att beskriva det faktiskt. 

Vill ni ha syskon till ert barn? 

Jag kan nästan bli irriterad när folk frågar detta. Jag har liksom inte ens tryckt ut bebis nummer ett ännu! Som det ser ut idag så kommer det dröja länge innan jag vill bli gravid igen då jag inte alls mår bra som gravid och vill ha mycket tid på mig att återhämta mig och bygga upp mig både psykiskt och fysiskt. Jag har haft en tyngre graviditet än vad jag trodde att jag skulle ha. Om tre till fem år kanske jag är redo för syskon men sen vet man ju aldrig vad som händer. F vill ha syskon tätt men han tycker att jag bestämmer när det är dags. 

Vad ska ni använda för preventivmedel efteråt?

Vi är rätt emot konstgjorda hormoner i form av p-piller och liknande här hemma då det inte alls är bra för kroppen på något vis. Eller ja, alla tjejer ska SÅKLART göra som dom vill och det som känns bäst för en själv men för min egen del är det ett stort NEJ. F har aldrig heller låtit mig trycka i mig något sådant (inte ens när jag var 16 och supersäker på att jag ville äta p-piller vilket jag också gjorde bakom hans rygg i en vecka, haha). Så det blir ju rätt svårt då det är kopparspiral eller kondom som återstår. Har dock fått nys om natural cycles som jag tror kan vara ett jättebra alternativ för oss. Så det ska vi helt klart köra på som det ser ut just nu. 

Hur har du förändrats under graviditeten?

Jag har börjat uppskatta min kropp mer och tar inte längre förgivet att jag ska kunna röra mig utan att ha ont. Kommer vara tacksam för varje sekund i rörelse utan smärta när jag väl kommer igång med promenader och pass på gymmet igen. Jag har blivit mer inåtvänd och funderar mycket mer över saker och ting och jag prioriterar annorlunda i många fall. Jag har även lärt känna mig själv och varvat ner som person då jag innan jag blev gravid alltid var i farten med hundra bollar i luften.

Var ni någonsin oroliga för missfall? 

Jag var jätteorolig för missfall i början och speciellt eftersom jag inte fick veta att jag var gravid förrän i typ vecka fem/sex och hade festat rätt hårt under perioden innan + att jag var rökare. Så jag var helt säker på att hjärtat inte skulle slå på bebisen när vi gjorde ultraljud i vecka nio. Men där hade jag fel! Sen var jag rädd fram tills KUB då vi återigen fick konstaterat att allt var bra och sen var jag rädd fram till RUL där det var en lättnad att se bebis återigen. Efter det började jag ju känna rörelser i magen och då var oron inte lika stor men låg såklart ändå i bakhuvudet. Sen så var det en dag när bebis inte rörde på sig alls och vi var livrädda. När vi åkte in så såg allt bra ut och bebis hade vänt sig åt ”fel håll” i magen bara. Nu är jag inte minsta orolig då han rör sig HELA tiden. Självklart kan allt hända men jag har å andra sidan alltid varit en person som litat på att allt blir bra i slutändan och framförallt att allt alltid blir som det är menat att bli.

Hur många ultraljud har ni gjort och varför? Vad har ni fått för BF-datum?

Vi gjorde ett i vecka nio för att kolla att bebis hjärta slog och att det verkligen var någon där inne. Sedan gjorde vi KUB mest för skojs skull och för att vi ville se bebis igen. RUL gör man ju alltid och sen gjorde vi ett tillväxtultraljud med 3D-tillägg. Det finns tyvärr inte i Göteborg så vi åkte till Malmö. Det var också mest som en kul grej och det var i slutet av vecka 29. Vi har fått samma BF-datum varje gång och vid varje mätning – 18e oktober. 

Vår snuttiga lilla bebis i vecka 20. Denna bild är alltså från RUL. 

Kommer ni att visa ert barn i sociala medier?

Förr var jag helt säker på att vi skulle det. Bloggen och instagram växte dock i raketfart och från att ha haft 32k följare på instagram och några tusen unika besök på bloggen så har jag nu 102k på instagram och en av Sveriges största privata bloggar. Det gör valet mycket svårare och vi har inte bestämt oss än. Något vi dock är överens om och säkra kring är att vi kommer värna enormt om vår sons integritet och det kommer inte att finnas tusen bilder på honom runtom internet i olika vinklar och från alla möjliga tillfällen. Jag tycker att Caroline Berg Eriksen och Blondinbella är riktigt bra exempel på mammor som värnar om sina barn men samtidigt delar med sig av lite bilder och lite text då och då. Lagomt är bäst och det är det jag tror vi kommer köra på också.

Vad är ditt bästa råd till andra gravida?

Lyssna på vad andra säger men ta inte åt dig för mycket. Dom flesta har ju barn idag vilket gör att man automatiskt förvandlas till en barn”expert”. Alla vill säga sin mening om hur det är och hur man ska göra och mitt tips är att bara lyssna med halva örat. Man vet bäst själv och ska forma sina beslut och sina val efter sig själv. Vi är alla olika! Exempelvis så skruvade vi ihop vår bebissäng redan i vecka 12 och folk tyckte att vi var galna. Det är det bästa beslutet jag har gjort. Att börja förbereda och fixa i så god tid har gjort föräldraskapet mer verkligt och jag har också haft tid att slappna av, inte stressa och göra allt i lugn och ro. Och nu har allt liksom stått klart och jag hade ALDRIG orkat ta tag i alla förberedelser nu mot sista veckorna då jag är tung, trött och har ont. Sen är alla olika och vissa föredrar att börja i vecka 38. Alla är vi olika och det är viktigt att man följer sitt egna hjärta och sin magkänsla när det kommer till ALLA val. Trots att folk många gånger vill tipsa och berätta saker i välmening såklart. Men ja, lyssna på alla men ta inte åt dig för mycket av deras ord. DU vet bäst och det är DIN graviditet som DU ska gå igenom. 

Kommentarer

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish