Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Att ta sin blogg till nästa nivå

Många har önskat ett inlägg om hur man får sin blogg att växa och många vill också läsa om hur man ska göra för att så enkelt som möjligt tjäna pengar på sin blogg. Tänkte lyfta dessa frågor i detta inlägg så hoppas att ni får svar på allt ni undrar eller iallafall lite tips och inspiration! =)

Jag har bloggat sedan januari 2014 och min blogg har vuxit i takt med portalen. Idag har jag en av Sveriges största bloggar och det känns rätt så galet när jag tänker på det. Det hade jag aldrig kunnat tro för ett och ett halvt år sedan då jag gick in i bloggvärlden med noll förväntningar om att ”lyckas”. Det bästa tipset jag har är att man ska börja blogga på en portal. På detta vis så kommer din blogg (om du har tur) att synas mycket mer och oftast så är portalen rätt bra på att visa upp både nykomlingar, nyskrivna inlägg och annat. Så det är egentligen det första och viktigaste tipset jag kan ge. Lite andra tips till att få en blogg att växa och fånga upp läsare är: 

Se till att synas – Använd dig av alla dina sociala medier för att göra ”smyg”reklam för dig själv. Nu behöver man kanske inte spamma sönder allt och alla med sin blogg men lämna lite kommentarer efter dig på instagram, andra bloggar, twitter och facebook. Det brukar även finnas grupper man kan gå med i på exempelvis facebook där man kan sprida sin blogg. Jag är väldigt aktiv när det kommer till mina sociala medier och kommenterar alla instagram-konton och bloggar som jag själv följer – stora som små. Det är både trevligt, skapar en god stämning och gör att du syns lite mer utåt.

Välj dina bilder – Ha ett tydligt tema på dina bilder när det kommer till din blogg. Min blogg är ju en riktig livsstilsblogg och jag väljer mest att dela med mig av bilder på min vardag oavsett om det kommer till mat, shopping eller bilder på mig själv. Min stil är ju ganska ”ljus och romantisk” och jag försöker att hålla mig till det. Blanda inte allt för mycket utan ha ett tydligt tema i dina bilder. Det blir mycket roligare att läsa då och läsarna kan även känna att dom fastnar för just din ”bildstil”. Ibland är det kanske bättre att inte lägga upp några bilder alls än att lägga upp en tråkig bild på dina ben i soffan eller en korvmacka. Ja, ni förstår. Så välj bilder med noggranhet då det är det första man ser när man besöker en blogg (och även kommer in på ett instagram-konto för den delen). 

Gör länkbyten – Maila bloggare som driver en ungefär lika stor blogg som du själv och fråga om ni kanske kan tipsa om varandra. Det är alltid ett bra vis att synas lite extra på. Samma sak gäller ex. instagram och man kan tipsa om varandras konton för att själv få lite fler och nya följare. Har man likvärdiga konton i storlek så gynnar det oftast båda och tillför en hel del. 

Skriv från hjärtat – Skriv alltid från hjärtat oavsett vad det gäller. Jag brukar aldrig vara så noga med hur jag skriver och låter fingrarna knappa fritt på tangenterna. Sen läser jag igenom texten EN gång innan publicering för att kolla stavfel och annat som ska rättas till. Det är lätt att det blir stelt och tråkigt om man lägger ner för mycket tid på att fundera kring texten. 

Undvik stavfel – Tyvärr så går bloggar med stavfel och särskrivningar bort i min värld. Jag tycker att det blir störande att läsa och kan inte fokusera på innehållet i texten. Så ett tips är att alltid läsa igenom en extra gång innan publicering och rätta till alla små fel. Något litet fel här och där gör kanske inte så mycket men när man stöter på felformuleringar och omkastade ord i var och varannan mening så tappar iallafall jag suget till att läsa. 

Variera inlägg – Skriv inte enbart om din vardag, det blir lätt tråkigt. Tipsa om produkter och nyheter gällande kläder, skönhet – eller vad du nu är intresserad av. Skriv lite djupare inlägg ibland och dela med dig av tips och inspiration, minnen, egna tankar och listor. Försök att vara kreativ i ditt skrivande och just när det kommer till detta så hämtar jag mest inspiration från andra bloggar jag läser. 

Visa intresse i dina läsare – Nu har ju jag (som ni nog tyvärr märkt) spärrat av kommentarsfältet på obestämd tid men annars så vet ni att jag svarar på ALLA era kommentarer. Ni läsare är anledningen till att jag kan ha bloggandet som ett heltidsjobb och att jag får ut min lön varje månad. Jag tycker att det är knäppt att inte alla bloggare faktiskt lägger ner tiden att svara sina läsare då det trots allt är dom som är anledningen till att bloggen går runt. Så var alltid aktiv och nära dina läsare oavsett om du har flera tusentals eller bara tio. Det är jätteviktigt! Sen finns det ju såklart en gräns även här och jag har exempelvis valt att det är via min blogg jag ska svara alla som frågar något. När det kommer till mail och instagram så hinner jag tyvärr inte svara på allt, men det finns ju alltid en möjlighet att få tag i mig – och det är just via kommentarsfältet här på bloggen. 

Läs andra bloggar – Finn inspiration inne hos andra – stora som små. Det är så kul att hitta nya favoriter i bloggvärlden och att fastna för någons bilder eller skrivstil. Som bloggare är det nästan ett krav att läsa andras bloggar, bara för att få just den där dagliga dosen av inspo och även ”hänga med” i vad som händer i bloggvärlden. 

Uppdatera ofta – Jag försöker blogga så ofta och så mycket som jag bara kan. Direkt jag har något att skriva om så sätter jag mig ner och skriver. Jag älskar bloggar som uppdateras ofta och då kikar man ju gärna in en extra gång också. 

Ha en enkel design – En krånglig design med 100 färger och hjärtan som faller över bilden (eller vad det nu kan vara) funkar sällan. Se till att ha en ren och enkel design som inte är för iögonfallande och som inte skär sig eller ger huvudvärk. Gärna enkla färger så kan man lägga mer fokus på att göra färgglada inlägg (om man nu vill det). 

Våga bjuda på dig själv – Personligen så faller jag för bloggar som bjuder in läsaren i sitt liv. Självklart behöver man inte vara privat men att vara personlig är helt rätt väg. Var en vän till dina läsare och visa inte alltid en ”perfekt” sida utåt. Vi har alla finnar, är trötta, ledsna eller stressade ibland. Att bjuda in i både upp och nedgångar och i alla former av känslor är alltid positivt. 

När det kommer till att tjäna pengar på sin blogg så kan jag (tyvärr) skriva att summan du tjänar enbart beror på hur många läsare du faktiskt har. Har du ”bara” några 100-tals läsare om dagen kommer du nog aldrig att kunna leva på din blogg om det nu inte är så att du bor hemma eller någon annan betalar din hyra eller mat. Men det kan absolut bli en bra extrainkomst iallafall så jag tycker helt klart att man ska testa ändå oavsett antal läsare. När man har byggt upp en stor blogg med flera tusen läsare så får man oftast (eller ja, i princip alltid) en deal med portalen man bloggar på och har möjlighet till en fast lön. Detta kontaktar oftast portalen dig kring men man kan ju givetvis maila och fråga själv också om man vill. Annars är mitt bästa tips till er som har en blogg och vill tjäna lite pengar att registrera sig på sidor som stylewish.se eller tradedoubler.com. Även blogfame.se och bloggerfy är alternativ att kika på. Tycker dessa är kanonbra allihop och via dom kan man länka till dom allra flesta hemsidor och tjäna pengar per klick eller försäljning. 

Jag är så otroligt glad att så många vill följa oss i vår vardag! Ni betyder så himla mycket för mig allihop och jag skulle vilja ger er alla en stor kram. Har ju skrivit förut att vi borde dra ihop värsta, stora pyjamaspartyt med alla tusentals fina tjejer (och killar? eller det kanske inte finns några killar som läser min blogg, haha), äta frukt, se på film och snacka skit. Någon gång i framtiden ska jag fasiken ta tag i detta! Ni är bäst, glöm aldrig det! <3

Kommentarer

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish