Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Att hantera näthat

Jag får inte mycket hat via min blogg (tack för det älskade, bästa ni) men ibland så händer det! Och oftast så är det såklart från samma IP-adress. Jag har skrivit ett inlägg om det här med nättroll förut (HÄR) men tänkte skriva mina bästa tips för hur man kan hantera det. 

LÄS INTE – Direkt du ser att det är en elak kommentar så ska du radera den! Oftast så märker man direkt om det står något dumt och då kan man bespara sig själv den tiden och bara klicka på delete direkt. Förut kunde jag sitta där framför datorn och läsa samma sak om och om igen, försöka förstå vem denna människa är och varför den vill mig illa men med tiden har jag lärt mig att min tid är för värdefull för det och att jag är värd bättre än den där klumpen i magen. 

SVARA INTE – Ignorera skiten! Får jag en spydig kommentar så brukar jag vara spydig tillbaka men när någon är rent ut sagt elak så ska man inte ödsla en sekund på att svara. Ge ingen respons tillbaka och publicera inte ens kommentaren (som jag skrev innan så ska man RADERA den) för om läsarna som är på ”din” sida börjar bråka emot nättrollet så får ju personen respons ändå och fortsätter tycka att detta är superkul.

TYCK SYND OM DOM – Det är ju fasen synd om människan.. Tänk att sitta där helt ensam bakom datorskärmen och leta fel och hata. Hur tragiskt? Och det värsta är när det händer typ en lördagskväll och det ramlar in en kommentar när dom flesta normala personer är med sina nära och kära, ute på party eller liknande. Då undrar jag verkligen hur personen egentligen mår. Men med tanke på hur tragisk och psykiskt sjuk denna människa är så förstår jag ändå att ingen vill umgås med denne.. 

BLI INTE RÄDD – Jag kan ibland bli JÄTTErädd när jag tänker på hur besatt någon är av mig. Tänk om den personen vill mig illa PÅ RIKTIGT? Att någon ödslar så mycket tid på att hata mig och skriva långa kommentarer om hur ful och äcklig jag är och varför. Men ja, bli inte rädd! Förmodligen är det någon som på något vis vet vem du är och är avundsjuk/aggresiv mot eller på dig. Har man super-otur så kanske det är en främling som hatar dig men oftast så väcks inte så mycket hat bara genom att läsa en blogg och det sitter förmodligen en ledsen tjej vars kille du har snott bakom skärmen, eller varför inte en gammal klasskompis som alltid varit avundsjuk på ditt utseende? Så slappna av och försök komma ihåg att du haft mycket fiender genom livet (för vem har inte det?). 

BLOCKA DOM – Kan du blocka IP-adresser eller användare? GÖR DET! 

KOLLA UPP IP-ADRESSERNA OCH ANMÄL – Jag har faktiskt polisanmält ett nättroll som förföljt mig under ett par månader nu och kommenterat riktigt grova saker vissa gånger. En utredning är igång och jag har inte ens berättat det för hataren i fråga. Ska bli spännande att se hur det går. Och ni som tror att ingen bryr sig om näthatare! Det gör dom. Jag blev tagen på högsta allvar och blir man utsatt så ska man inte vara rädd för att man tror att ingen kommer bry sig. Det är nya tider och näthat är så pass stort. Anmäl för din egna skull och för andras skull också (för du är förmodligen inte den enda som personen utsätter). 

KOM IHÅG HUR BRA DU ÄR – Jag får kanske en hatkommentar i veckan och resten är bara fina, hjälpsamma och peppande. Varför ens bry sig egentligen om den där enstaka? 

ACCEPTERA DET INTE – Bara för att du kanske är en offentlig person så är det inte OK! Förstår mig inte på folk som säger att ”dom som valt att blogga osv får skylla sig själva”. Så är det absolut inte! Låt ingen trycka ner dig och dra det så långt som det behövs med anmälan och utredning. 

Och glöm aldrig bort att du aldrig är ensam. Det finns alltid någon att vända sig till och någon som älskar dig ovillkorligt som är mån om att du ska ha det bra. Jag går ALLTID till F när någon är elak mot mig (haha..) och jag tror att det är viktigt att man har någon som kan peppa och stötta en när det kommer till mobbing och liknande. Bjuppar på några bilder när vi var små knoddar från år 2011 (fyra år sedan nu!!) bara för att. <3

Kommentarer

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish