Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Hur får man en känd blogg/instagram?

Denna fråga regnar in varje dag på mailen, på instagram, på bloggen och till och med på facebook. Jag tänkte berätta lite vad jag TROR gör att man lyckas i instagram/bloggvärlden.

1. Glöm inte bort att denna värld är en väldigt ytlig värld, med andra ord så vill folk inte se så mycket tråkiga, personliga bilder. Alltså skippa bilderna på din stora tvätthög, din sovande sambo, din nya TV, din kompis som är på fest osv. Visst – när du väl ÄR lite känd/stor så kommer nog folk att tycka att det är spännande vilket som, men just i början så är det viktigt att verkligen tänka sig för med vilka bilder du lägger ut. Skaffa också en tydlig genre. Ska du lägga upp bilder på mat/träning, desserter/bakning, bara mat, bara shopping och mode etc? Det är mycket lättare att lyckas när man riktar in sig på att fånga en viss målgrupp med ett visst ämne då inte så många kommer att vara intresserade av DIG som person till en början. Självklart kan en instagram med enbart selfies också bli stor, det är inte det jag säger – men jag tror att det är mycket, mycket svårare.

2. Gör mycket reklam för dig själv. Och ja! Det är PINSAMT. Men man får skämma ut sig lite! Var inte rädd för att kommentera på kändisars sidor och i deras kommentarsfält och lämna kommentarer där du berättar lite om dig själv och din instagram/blogg. Det ger MYCKET trafik, men ja, är som sagt lite pinsamt då man gör rätt ”billig” reklam för sig själv. Kan dock garantera att MÅNGA kommer att fastna för dig och börja följa dig så det leder oftast till något bra. Det kommer dock också finnas dom som börjar hata på dig för att du gör reklam, men har dom inget annat att göra än att sitta och störa sig på dig så får det ju stå för dom tycker jag.

3. Kommentera på dina vänners och bekantas bilder och bloggar. Lämna mycket kommentarer (inte reklam alltså) och kommentera allt ifrån din bästa väns bild på hennes eftermiddagsfika till din kompis, pojkväns bild på hans motorcykel. Det är ett bra sätt att synas utan att göra reklam och brukar väcka en del intresse!

4. Lägg ner TID på dina bilder och inlägg. Man tror att man kan slänga upp vad som helst – men där tror man fel. Gör man minsta lilla ”misstag” kan det resultera i att man förlorar 20 av sina följare bara sådär. Som sagt – denna värld är ytlig. Så om du vill lyckas så får du lägga ner lite extra minuter på att fota den där smoothien, eller skriva det där inlägget. 

5. Uppdatera ofta. Ni som följer min instagram vet att jag uppdaterar iallafall minst tre gånger per dag. Det är viktigt för att visa att man är engagerad och det är också viktigt för att hålla kvar följare och läsare. På en blogg är det extra viktigt och jag försöker se till att ha iallafall minst fyra tidsinställda inlägg per dag för att det alltid ska finnas något att läsa för dom som är här inne och klickar. Och som jag skrev på punkt fyra! Detta tar tid! Så vill man växa med sin blogg eller instagram får man räkna med att det gör det. 

6. Hashtagga mycket. Detta har jag dock slutat med ganska mycket men det är SMART till en början. Är du ute efter att bli ”internationell” kan du hashtagga på engelska och vill du hellre ha svenska följare och läsare så ska du tagga på svenska (svenska ord och uttryck). Skippa dom där långa hashtaggarna som ”nuskajagutochjogga” för dom hittar ingen. Håll dig till enkla ord så kommer du få se att många hittar till din sida. 

7. Gör SFS och länkbyten. Kolla dock upp först att den du ska byta länkar med verkligen har så många följare/läsare som den säger sig ha. Vissa köper nämligen följare och det kan man se genom att kolla hur många likes personen har. Gör också bara länkbyten och SFS med personer som har konton som intresserar dig. Annars kommer dina läsare/följare bara bli trötta på dom tråkiga kontona du tipsar om. Gör INTE för många shoutouts heller! Det blir bara tråkigt och många väljer att avfölja. 

8. Visa engagemang för dina följare och läsare. Anordna tävlingar (och ja, innan man blir sponsrad av olika företag så kan man behöva lägga ut någon hundring ur egen ficka) och fråga frågor!

9. Skippa stavfelen. Jag personligen läser inte någon blogg som är full av felstavningar. Detta är något som fler än bara jag stör sig på och vissa väljer helt att sluta läsa en blogg som innehåller detta trots att bilderna är fina osv. Skriv inte heller så mycket om din vardag – för det är ingen som bryr sig (iallafall inte förrän du är lika känd som Kenza). Tipsa om olika saker, berätta om upplevelser osv! Lite vardag såklart men inte ENBART vad du gjorde efter skolan osv.

10. Var inte rädd för att bjuda på dig själv eller göra bort dig! Var inte stel med det du skriver eller det du lägger upp. Tänk dig inte för så mycket utan låt allt komma direkt från hjärtat. Jag exempelvis läser aldrig igenom det jag har skrivit bara för att jag ska slippa se hur knäppa grejer jag faktiskt skriver om ibland, haha. Det är bara kul och intresserar folk! Så våga göra ”fel” och skämma ut dig lite! Sista regeln är att aldrig smutskasta någon eller skriva elaka saker om någon. Håll det för dig själv. 

Hoppas något av tipsen hjälpte lite! Ge gärna feedback och egna tips och råd! KRAM! =)

 

Kommentarer

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajpossler