Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Tremånaders-vaccin

Nu ska jag skriva om något som har förföljt mig rätt länge. Eller ja, förföljt kanske är fel ord, haha. Men jag har tänkt på det något enormt och velat fram och tillbaka om hur vi ska göra.
När jag var gravid så såg jag inget annat alternativ än att vaccinera. I och med att jag själv blev vaccinerad som barn så har jag alltid trott att det är en självklarhet att det ska vara så. Mot slutet av graviditeten kom jag över en tidningsartikel om just att vaccinera sina barn och detta gjorde att jag fick upp ögonen för det där med vaccination. Jag ville veta mer och lära mig mer. Började googla, läsa böcker och prata med min omgivning. Idag har jag läst på jättemycket om vaccinering och ju mer jag läser desto mer avskräckt blir jag. Är dock fortfarande kluven då det finns för och nackdelar med bägge alternativen. Så är det ju å andra sidan med allt. Man får helt enkelt väga alla sidor mot varandra och se vad som känns bäst i det stora hela. Jag har både vänner och familjemedlemmar som valt att inte vaccinera och som är nöjda med det beslutet. Jag har även människor i min omgivning som vaccinerat och varit minst lika nöjda. Så ja, det är väldigt olika från familj till familj hur man har valt att göra på den fronten.
Vi har inte tagit något beslut ännu när det kommer till att vaccinera Jason eller inte men jag återkommer framöver med hur vi valde att göra. Just nu lutar vi dock mest mot att inte vaccinera.
Har ni vaccinerat era små? Varför/Varför inte? Jag vill INTE ha någon pajkastning i kommentarsfältet då ALLA föräldrar får göra precis som dom vill.  Vill man vaccinera så ska man göra det och respekteras i det beslutet och tvärtom också. Jag är själv vaccinerad och det är även F. Sen så har jag som sagt både familjemedlemmar och vänner som inte är vaccinerade eller har valt att inte vaccinera. Så alla är vi olika och gör det vi själva känner är bäst! Så håll god ton i kommentarerna. Ni får gärna dela med er kring det ni vet också om ni vill! Det är alltid givande att läsa andras tankar och erfarenheter – och ni brukar alltid komma med otroligt kloka ord och tankar. Så dela gärna med er. Stor kram. <3

Kommentarer

  1. Profilbild
    Josefine

    Det är 3 månadersvaccinet och vi har valt att inte vaccinera, undrar om jag kan träffa dom eller ska man avvakta lite mer än 14 dagar?

  2. Profilbild
    Josefine

    Hej. Jag undrar om det är någon som vet om man smittar efter en vaccinering? Har en bekant som vaccinerat sitt barn för ca14 dagar sen, jag undrar om de barnet skulle kunna smitta en tid efter de tagit vaccin?

    1. Profilbild
      Josefine

      Det är 3 månadersvaccinet och vi har valt att inte vaccinera, undrar om jag kan träffa dom eller ska man avvakta lite mer än 14 dagar?

  3. Profilbild
    Linda

    Hej Gabriella. Ett gammalt inlägg, men hoppas få svar ändå. Undrar hur du gjorde med vaccin när Jolie kom då hon tillhör en riskgrupp (hjärtproblem). Valde du att vaccinera henne eller lät du bli? Sitter nämligen själv och velat fram och tillbaka. Vaccinerat mitt första barn men är inte så säker på att jag vill vacciner andra. Tacksam för svar ❤️

  4. Profilbild
    S

    Hej!
    Ser att det här är ett gammalt blogginlägg men en mycket intressant diskussion.
    Jag och min man pratar väldigt mycket om vaccin där han är helt mot det och jag tvekar.
    Vi har en 3 åring och en 1 åring som idag är helt ovaccinerade. Hur gjorde ni? Och hur tänker ni kring utlandsresor?

  5. Profilbild
    Livia

    Man får ju göra vad man vill med sitt eget barn men att inte vaccinera gör att man sätter andra barn i fara som inte kan vaccineras av olika anledningar som medfödda sjukdomar, cancer, allergier osv. Så enligt MIG är det själviskt, oansvarigt och borde tänkas igenom ytterligare en gång. Etc om man själv får ett hjärtsjukt barn som lätt drabbas av infektioner och så kommer ett annat barn med en bakterie pga att denne igen vaccinerats och smittar barnet med nedsatt immunförsvar som kan bli så sjukt att denne går bort. Hände min kusins dotter för ett par år sedan och borde enligt mig ses som vållande till annans död. För det kunde förhindrats.

    1. Profilbild
      Lisa

      Håller helt och hållet med! Tänk så föds ditt barn för tidigt och behöver vårdas exempelvis, och samtidigt kommer en bebis in till akuten med någon av sjukdomarna som HEN inte är vaccinerad mot…. så handlar verkligen inte bara om en själv och ens eget barn vid ett sånt beslut!

  6. Profilbild
    vaccinskadad

    Jag lider av skador orsakade av detta vaccin
    Tror de därför de börjat informera om att de är frivilligt på 2000 talet.
    Kollar man läkar forskning så kan man hitta graverande faror med vaccin.
    Även läkare vägrar ge sina egna vaccin utan tillhöra trosamfund eller några sekter.
    Frågan är ska man fly från Sverige då de på väg införa tvångsvaccinering i sverige. Regeringen har skickat det på remiss
    http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/10/06/m-motion-om-obligatorisk-vaccinering/

  7. Profilbild
    Susanna

    Jag fick inget vaccin som liten vilket gjorde att ja fick kikhosta som 3-månaders bebis och nästan dog av andnöd. Blev helt blå i ansiktet.

  8. Profilbild
    Louise

    Jag vaccinerar inte vårat barn efter mycket läsning. Jag själv blev vaccinskadad som barn, stelkramvaccinet slog ut min tarmflora vilket resulterade i att jag bajsade ner mig utan den minsta förvarning som 8 åring. Mamma tog mig till läkare men de kunde inget göra, men tillsist tog hon mig till en kinesiolog som hjälpte mig att bli frisk. Enligt statistik så försvann t.ex polio med ca 80% innan ens vaccinet kom till, just därför att vi i Sverige fick mer kunskap om hygien och hur viktig den är, vi fick avlopp till våra toaletter som resulterade i att man slapp kasta sin avföring på garorna utan dörren. En biverkning som man kan få av mässling är t.ex hjärnhinneinflammation, men det är även en biverkning på mässlingvaccinet. Känner även en idag vuxen människa som fick mässling av mässlingvaccinet som liten, och hens sjukdom i mässingen blev tusen gånger värre än vad det hade blivit av att få mässling den ”normala” vägen. Sen kan jag tillägga att om mitt barn skulle få mässling så är hon efter det helt immun från mässlingen, vilket hon sedan i sina äldre dar för över till sina barn via bröstmjölken. Sedan tillhör de vanliga biverkningarna i 3 och 6 månaders vaccinet andningsuppehåll för de barn som är födda för tidiga, alltså det tillhör de vanliga biverkningarna, vilket ni kan läsa på fass.se. Jag skulle kunna skriva såååå mycket mer men det skulle ta en stund 🙂 huvudsakligen så accepterar jag er föräldrar som väljer att vaccinera era barn, men ha då respekt för mig och mina val till mitt val. Det är inte lätt att säga nej till vaccin och det kräver mycket läsning och kunskap för att kunna stå emot normens åsikter, framförallt de på BVC. Men än så länge har jag ”vunnit” varje diskussion på BVC och bara det gör mig tryggare i mina val tilll att säga nej till vaccin. Sen finns det absolut inget som tyder på att vaccin hjälper. Men man gör det som känns bäst för en själv.

  9. Profilbild
    Pernilla

    ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
    Om man är osäker kan man alltid vänta.
    Man kan göra det om man vill när de är större.
    Läsa på om sjukdomen.
    Läs på om miljögifter som ansamlas i kroppen.
    Ta sedan ställning hur du vill göra. Kanske vill man iallafall ta mot någon särskild sjukdom… Sure.
    men inte ikörd cocktails av alla möjliga vaccin..
    Vi har ett val och ett ansvar.
    ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

  10. Profilbild
    camilla

    Hej. Det finns spaltmeter att läsa om vaccinationers för och nackdelar. Efter att min kusin blev dålig av Gardasil började jag läsa på. Tyngsta argumentet är att se på hur många vaccinationer ett land har i vaccinationsprogrammen och jämför det med levnadsstandard och barnadödlighet. USA ligger tex skrämmande högt.

  11. Profilbild
    Tina

    Jag trodde stenhårt på vaccin..tills sonen 24 timmar efter mpr blrjade skela, stamma, kissa ner sig, blöda enorma mängder näsblod oh.hela han blossade upp som ett exem. Har lider fortfarande av allt detta 5 år senare. Och jade inget av detta 2 dygn innan vaccinering. Jag läste på, googlade, läste ännu mer och blev chockad över hur lurad jag varit. Om ett vaccin kan irsaka hjärnsvullnad och biverkningar ej rapporteras och läkemedelsföretagen som tjänar pengar på sina vaccin jar avtal med vården . Det säger allt!

  12. Profilbild
    Åsa I

    Jag skulle aldrig ha vaccinerat mina barn om jag visste det jag vet idag. Tack och lov är min dotter mer ”Upplyst” än mig och har inte vaccinerat mitt barnbarn.
    Jag har träffat en vaccinations-skadad och läst så mycket att jag är övertygad om att det är farligare att vaccinera än att låta bli.
    Levde jag som fattig i slummen med för lite näring och dålig hygien, så skulle jag självklart välja annorlunda. Men idag med vår levnadsstandard i Sverige och med bra mat och immunförsvar så klarar kroppen av t.ex vanliga barnsjukdomar.
    Med varje injektion följer själva ”sjukdomen” OCH en mängd andra gifter som inte hör hemma i en fullt frisk bebis!

  13. Profilbild
    Joanna

    Hej!
    Vad trevligt med en diskussion angående för och nackdelar med vaccin som hålls i god ton och med respekt för varandras olika åsikter! Jag valde att skjuta upp vaccineringen till efter två års ålder då barnet har ett fullt utvecklat immunförsvar. Det kändes inte sunt att vaccinera en 3-månaders baby mot så många sjukdomar på en gång. Jag tror att många vacciner har allvarliga biverkningar (svininfluensavaccinet och HPV-vaccinet är två exempel). Det går alltid att skjuta upp sitt beslut att vaccinera för att hinna med att göra efterforskningar. När mitt barn var 3 månader och hade kolik varje natt så hann jag helt enkelt inte med att sätta mig in i frågan så mycket som jag ville för att kunna ta ett bra beslut. Tack för ett bra inlägg och lycka till alla!

  14. Profilbild
    Mathilda

    Hej. Jag själv är vaccinerad och blev som liten väldigt sjuk av sista vaccinationen i det allmänna vaccinationsprogrammet och därför har jag sedan dess inte tagit fler vaccin. Jag har 4(!!!)personer i min närhet som fått narkolepsi efter vaccinet mot svininfluensa och började då intressera mig för detta med vacciner, jag har under ett antal år läst extremt mycket om vacciner och bestämt att mina framtida barn aldrig någonsin ska ha en spruta med vaccin i närheten av sina kroppar. Kollar man på statistik och årtal när alla dessa sjukdomar vi vaccinerar mot började utrotas så började antalet insjukna sjunka redan några år innan vaccinerna för dem kom, när sedan vaccinerna mot dem kom ut på marknaden ökade antal insjuknade kraftigt igen och efter några år ebbade det ut. Anledningen till att sjukdomarna är nästintill utrotade i vårt land handlar om vår hygien, vi är extremt noga och vet så mycket om bakterier och hygien idag, vårt dricksvatten och allt vi äter är så rent och dessutom utvecklar vi antikroppar för varje generation mot dessa sjukdomar. Anledningen till att vaccin säljs in så hårt är för att läkemedelsbolagen tjänar otroligt stora pengar på det och lurar därför i regeringen och därmed befolkningen att vi typ kommer dö utan vaccin – regeringen har startat ett vaccinationsprogram för att dra ner vab-dagarna = spara mer pengar. Läs på om sv40, ett virus som hittats i vaccin och som uppstått då vaccin odlas i apors njurar, det är ett virus som bland annar orsakar cancer (=läkemedelsbolagen tjänar ännu mer pengar på att sälja cancermedicin) och anledningen till att det är döpt till just sv40 är för att det var det fyrtionde(!!!) viruset i ordningen man hittade i det vaccinet. De sjukdomar vi vaccinerar mot idag är inte dödliga, de är inte farligare än vanliga influensan, det som kan vara dödligt är när man av sviterna från dessa sjukdomar drabbas av hjärnhinneinflammation, men eftersom så få insjuknar i dessa sjukdomar idag och ännu FÄRRE får hjärnhinneinflammation som följd av sjukdomar är den risker ytterst minimal, däremot är risken för biverkningar av vaccin betydligt större.
    KONSTIGT nog uppstår alla sjukdomar i samma del av världen men når sällan eller aldrig oss i de rikare delarna av världen, vaccin mot dessa sjukdomar kommer ut extremt snabbt på marknaden trots att vaccin måste testas ett X antal år innan de får börja säljas, vi i de rika länderna uppmanas av olika organisationer (unisef osv) att köpa vaccin till dessa länder, och vi skräms upp av hur dödliga dessa sjukdomar ska vara och är därför villig att betala nästan vilken summa som helst för att sjukdomarna inte ska komma hit, och konstigt nog når aldrig dessa sjukdomar oss och enligt läkemedelsbolagen är det tack vare deras fantastiska vaccin, läkedelsbolagen tjänar storkovan på epwdemierna och säkrar en inkomst till nästa gång en ny sjukdom ”plötsligt” dyker upp i ett fattigt land.
    Tyvärr är folk alldeles för naiva i dagens samhälle, om de insåg vad folk är villiga att göra för pengar så hade de också kunnat se detta. I dagens samhälle går det, för rätt summa pengar, att köpa exakt allt ifrån mord till intyg av forskare. Det är läskigt när man inser hur långt människor är villiga att gå för ett hus på stranden och en Lamborghini. Forskare som inte går att köpas av läkemedelsbolagen och som är dem något på spåren dör som flugor, polisen rubricerar det som sjölvmord (ja till och med poliser går att köpas för pengar) och ingen utredning angående deras död tas upp. Det finns personer som varit högt uppsatta i läkemedelsbolagen som själva valt att ta sig ur deras verksamhet då de insett hur sjukt och fel det de håller på med är och därför smutskastas och påstås de vara opålitliga av bolagen så att ingen ska lyssna på vad de har att säga.
    För mig är nackdelarna med vaccination alldeles för stora, det är så otroligt många som dör eller får sina liv förstörda av vaccin varje år och som inte ser sambandet med sin sjukdom och vaccinet. Vaccin är inte ett fullgott skydd och ”flockimmunitet” är ett påhittat ord, om nu vaccin är så bra och pålitligt varför måste då mitt barn vaccineras för att skydda de vaccinerade barnen från sjukdomarna? Om dem är vaccinerade så är de väl enligt läkemedelsbolagen skyddade mot sjukdomarna? De talar liksom emot sig själva. Och stelkramp uppstår av en bakterie som lever på vissa ställen i jord men också i våra och djurs tarmar. Vi kan alltså inte få stelkramp av att bli biten av ett djur som inte nyligen ätit jord eller när vi skärt oss på en ren glasbit, att man vaccineras efter dessa skador är också helt ologiskt då vaccin ska ha ett förebyggande syfte och inte hjälper då skadan redan är skedd, så därför borde det egentligen vara mer lämpligt att ge serum vid dessa tillfällen. Och enligt läkemedelsbolagen verkar vaccin på så sätt att våra kroppar tillverkad antikroppar när vi får i oss en liten mängd av dessa sjukdomar, för det första måste man bli sjuk för att kroppen ska kunna producer antikroppar och bara för att mängden ”sjukdom” i vaccinet är så liten så har det absolut ingen betydelse för hur sjuk du blir, blir du sjuk så blir du sjuk, däremot är vaccin en ren giftcoctail som förstör immunförsvaret helt och som gör att om du skulle bli sjuk av vaccinet (vilket majoriteten av alla blir) så blir du bra mycket sjukare för att ditt immunförsvar är så lågt, än om du ovaccinerad på naturlig väg skulle bli sjuk i sjukdomen du vaccineras mot.
    Det finns så otroligt mycket mer än bara sjukdomarna vaccin orsakar att läsa kring i detta ämne, jag hoppas att ni kommer fram till ert beslut snart och att ni blir nöjda med ert val. Har länge läst din blogg och är imponerad av att du är så jordnära och ser saker för vad de faktiskt är och inte vad de verkar vara när du har så mycket runt i kring dig som hela tiden försöker påverka det. Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      JÄTTETACK för en SÅ SÅ SÅ SÅ SÅ bra kommentar. <3 Verkligen tack för att du tog dig tiden att dela med dig och tack för alla fina ord också,KRAM <3

  15. Profilbild
    Jessica

    jag tycker att det klokaste man kan göra som föräldrar är att läsa på vaccin och vara kritisk. Det handlar om vad man sprutar in i det viktigaste man har, sitt barn. Jag skulle aldrig vaccinera efter att ha läst för och nackdelar i massa år och är så stolt över att mitt barn slipper massa gifter i sin kropp. Skönt att läsa ditt inlägg:) bra val och stå på er, ni kommer märka hur mycket friskare ert barn är än dom vaccinerade, jag lovar! Kram

  16. Profilbild
    Camilla 10 barnsmamma

    Vi har slutat vaccinera barnen och minsta är inte vaccinarad alls.
    Trodde oxå att man måste det men började läsa på och böev förskräkt .
    För det första har bvc aldrig nämnt att det är frivilligt och jag har heller aldrig sett knnehållsförtwckningen,det får man ju alltid när man får medicin.
    Efter jag jag läst en massa så valde vi att sluta,tänker inte ge nått sånt mer.
    Har nu läst i efterhand på alla biverkningar och har insett att flera av dom har mina barn fått men vi visste inte att det var från sprutorna,för det får man ju inte prata om.
    Alla gör som dom vill.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jaa, jag förstår dig <3 tack snälla för att du delade med dig och stor kram. Håller med att alla får göra som dom vill!

  17. Profilbild
    Jenny

    Hej! Jag har precis som du läst på de senaste åren. Jag har inte vaccinerat min senaste pojke alls. Mellanpojken fick inte sitt 1,5 mån vaccin ( mpr). Jag har själv sett en pojke bli allvarligt sjuk av vaccin. Han fick hjärnhinneinflammation och slutade andas 3 dagar efter sprutan. Han är fortfarande inte bra, lider av konstant feber och smärta då hjärnan sväller.
    Jag kom fram till att jag skulle vara mer orolig för mitt barn om jag gav sprutan.
    Stå på er om ni bestämt er. Ni kommer få mycket skit!
    Kram!

  18. Profilbild
    Lilian

    Nu har jag äntligen plogat mig igenom alla kommentarer på det här inlägget.
    Jag funderar mycket på argumentet så som ”mina barn är ovaccinerade och är aldrig sjuka”, det är ju väldigt viktigt att skilja på sjukdomar så som influensa och förkylning och de sjukdomar som man blir vaccinerad emot. Om nu vaccinet påverkar att man inte skulle få influensan eller bli lite förkyld tycker jag låter lite skumt.
    Dessutom vill jag påpeka att ”läkare bara tjänar pengar på vaccin” är bullshit in my opinion. Vi som jobbar inom vården får betalt lika mycket oavsett vilken behandling vi ger. Det är inte så att vi tjänar på varje såld vaccin eller tablett. Snarare tvärtom, det kostar ju samhället att vaccinera, men kostnader för behandling av eventuella sjukdomar och lidandet är mycket högre än själva vaccinet.
    Och nej man är ju inte säker om barnet får sjukdomen bara för att man inte har vaccinerat, men ibland är det bättre att göra något i förebyggande syfte.
    Sjukvården skulle ju aldrig rekommendera något som är skadligt för individen eller samhället, det är vårt jobb att arbeta enligt evidens och beprövad erfarenhet. Helt ärligt så tror jag i det här fallet att dessa saker är viktigare än magkänslan.

  19. Profilbild
    Ylva

    För kollektivets bästa bör man vaccinera sina barn. Barn som inte kan vaccineras (t ex pga leukemi) är skyddade i o m barngrupperna immunitet – ett mässlingsutbrott kan aldrig bryta ut. Friska barn dör väldigt sällan av barnsjukdomar (förutom stelkramp, men den är å andra sidan inte så vanlig (å tredje sidan så är det en av de värsta sjukdomar en kan få, bildgoogla stelkramp om du törs)) men sjuka/svaga barn dör som flugor. Fortfarande är mässling, globalt sett, en av de vanligaste dödsorsakerna hos barn.
    För mig är det en solidaritetshansling att vaccinera mina barn. De får dock bara basvaccinerna, som är testade och använda i årtionden, inga akutvacciner (t ex influensa).
    Hoppas ni hittar ett beslut som passar er!

  20. Profilbild
    Lina

    Jag var väldigt nojig över detta. Mina twins är liksom det värdefullaste jag har, och detta är mitt ansvar att låta vaccinera eller ej. Jag vill inte spruta i massa gifter i mina barns små friska kroppar och förstöra dem. Men sedan kollade jag och min sambo upp riktiga forskningsrapporter, och slutade att läsa runt på internet och bara bli skrämda och förvirrade, då tog vi beslutet att vaccinera dem. Och det känns väldigt bra och tryggt såhär i efterhand. Är glad att jag trots allt tog beslutet. Lycka till med ert beslut, stor kram!

  21. Profilbild
    Ida

    Hej Gabriella..
    Stort gratis till er fantastiska lilla Jason! Vi har en son på 4 v och har också börjat fundera starkt på att inte vaccinera honom. Kan inte du tipsa lite om vart du/ni fått info & läst om vaccin som gör att ni kanske väljer bort det?
    Med vänlig hälsning,
    Ida

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej!
      Vaccinationer – risker och skador och det finns även en facebook-grupp där allt listas. Sedan har jag pratat med läkare, vänner, familj och läst runt på nätet (man får vara källkritisk dock). Har även kollat på föreläsningar på youtube och tänkte boka in oss på en ”live-föreläsning” snarast också. Stor kram <3

      1. Profilbild
        Ida

        Tack för ditt svar! Ska kika runt lite mer 🙂 men de lilla jag kommit över på nätet där människor berättat vad dom varit med om med sin lilla gör ont i själen :(. Mycket i samhället handlar om pengar och många läkare skulle själva inte välja att ta behandlingar som dom ger sina patienter. De är fruktansvärt! Är väldigt emot mediciner å allt som läkarna vill trycka i en, min mamma är väldigt duktig på naturliga medel som botar sjukdomar som faktiskt funkat bättre än medicin. Man vill ju göra det som är bäst för sitt barn och det är ett stort beslut att ta. Usch så svårt det är!! Är själv väldigt kluven för man vill inte göra fel. Skriv gärna ett i lägg om hur ni väljer att göra å varför :). Väldigt inspirerande blogg att läsa och stå på er om vad ni tycker är bäst oavsett! Lyssna inte på andra människor som bara vill trycka ner en.. Ni vet bäst och gör det som är bäs för er lilla Jason.
        Stor kram <3

        1. Gabriella Joss
          gabriellajoss

          Men ellerhur!! 🙂 Tycker att det är så viktigt att läsa på och göra ett aktivt val utifrån det. Förstår dig, jag är likadan när det kommer till läkemedel! Och ja, håller med om att det är ett så svårt beslut! Är SÅ kluven. Tack snälla du för att du kommenterade och tack för alla jättefina ord. Blir hur glad som helst verkligen!! <3 STOR kram <3

  22. Profilbild
    Tilia

    Åh jag blir så fruktansvärt rädd när man ser hur många som bara tänker tanken att avstå vaccinet. jag har sett flera av dessa sjukdomar på nära håll, och det är inget man önskar någon, varken sitt eller andras barn tänker jag? vore intressant att veta vad som gör att man vill avstå? Aldrig sett vetenskapliga bevis på de biverkningar tas upp? Magkänslan kan vara bra i vissa fall men detta är väl ett sådant då den borde läggas åt sidan kan jag tycka. Vad barnet får för mat, uppfostringsmetoder , sovrutiner, vad barnet har för kläder osv det är upp till var och en! Men detta borde inte vara det! Lycka till med er fina son!

  23. Profilbild
    Isabell

    Jag har inga barn själv ännu, men för mig har det alltid varit självklart att vaccinera och jag själv är vaccinerad med basvaccinen samt mot Hepatit och HPV. Största anledningen för mig förutom att själva sjukdomarna många gånger är så många gånger värre än vaccinets bieffekter, är att antibiotikaresistensen hos bakterier ökar, och (nu har jag ingen annan källa än min universitetsprofessor på detta) att varje år så dör ca 25000 Européer av sjukdomar som vi kunde bota för 10-15 år sen. Och kan man nu återigen dö av lunginflammation så känns mässling ännu farligare för mig.
    Men man måste ju känna efter vad som känns bäst för en själv och sitt barn, kram 🙂

  24. Profilbild
    Malin

    Våran 2,5 månaders bebis fick sitt vaccin igår. Barnsköterskan förklara varför man ger och jag ifrågasatte också den ”nya grejen” att inte vaccinera. Hon berätta då att här uppe i Norrland, så är de 98% som vaccinerar och därmed har vi inte heller nå sjukdomar. Vore ju fruktansvärt om de helt plötsligt dök upp sjukdomar och så har man inte hjälpt till med att hålla dom borta, eller än värre skydda sitt barn. Bebis grät ! en gråt som jag hör varje kväll men som många föräldrar aldrig hört. Jag grät också! vilket jag inte trodde jag skulle. Men idag känns allting bra och jag är nöjd över vårat beslut och jag är helt övertygad om att ni gör det som känns rätt för er 🙂

  25. Profilbild
    Sara

    Jag har faktiskt aldrig reflekterat över detta. Bra eller dåligt? Det vet jag inte, men blev lite reserverad nu.
    Vissa skriver att deras barn aldrig har varit sjuka och dom är inte vaccinerade. Jag vaccinerades som liten och har heller aldrig varit sjuk. Vad beror det på? Tur? Eller är det så att man varken kan säga bu eller bä?
    Folk som väljer att inte vaccinera; jag antar att ni inte ger/gett D-droppar till era barn. Samt att ni låter era barn äta vegetariskt. Och inte låter barnen dricka mjölk eller äta andra animaliska produkter?
    Vad är rätt och vad är fel? ALLT är farligt. Vi kommer alla dö oavsett vaccin eller inte…
    Kram

  26. Profilbild
    Linn

    Vi har valt att vaccinera våran son. Dels för att vi inte vill att han ska bli smittad och dels för att vi inte vill att han ska smitta. I Sverige är kanske läkarvården bra, men tänk om han skulle resa till t.ex Afrika och bära någon smitta och smitta massa barn som inte kan få någon hjälp.

  27. Profilbild
    Sandra

    Hej hej först vill jag bara säga att din blogg är så mysig och ni har sån fin son☺ jag har vaccinerat min barn dom är 8 och 2 för mig har det varit något man ”bara gör” med min älsta så fanns det inget sådan här diskussion, visste nog inte ens att man kunde avböja. Nu med 2 åringen så fans de på tapeten. Men jag valde att vaccinera henne för jag tänkte både på henne och på allmenheten. Alla vi väljer ju själva vad som är bäst för våra barn! Man blir lixom väldigt rådvill, och i varje sådan här viktig sak så finns det oftas så många positiva och negativa saker hos båda sidor så det känns fel hur man än väljer! Hoppas ni finner rätt beslut för er son, som känns bra och välgrundat! Tack för din fina blogg ☺

  28. Profilbild
    Marits

    Hej
    Jag har vaccinerat båda mina barn. Min flicka på 9 och min tremånaders flicka igår.
    Jag väljer det helt naturligt då fördelarna är många fler. Dessa sjukdomar finns överallt i världen och OM vi slutar vaccinera så kommer det sluta med att fler barn drabbas av och ännu värre dör i dessa sjukdomar. Kanske inte under vår levnadsperiod men våra barnbarn osv kan drabbas. Jag skulle däremot aldrig ge tex vaccin mot… ja… vad heter det…tex fågelinfluensa vilka inte är beprövade som de ska enligt mig. När min äldsta dotter var liten så blev det en epidemi…svininfluensa tror jag det var. Jag valde att ej ge henne den då det var snabbt framtaget. Blev skräckslagen när hon plötsligt blev jättesjuk efter ett tag och tänkte att nu har hon fått svininfluensan och kommer dö Som tur var var det bara vanlig influensa. Sååå oroliga vi var.
    Dessa vanliga vacciner som ingår i programmet är jag helt lugn med. Blev positivt överraskad då de vaccineras även mot hepatit B nu automatiskt. Gjorde de inte med äldsta dottern. Hon fick däremot vaccinera sig iaf vid ca 4 års ålder då de upptäckt att ett barn på dagis hade hepatit B så det blev massvaccination/ ordination att vaccinera barnen på hela skolan då! Om hon fått hepatit B hade jag aldrig förlåtit mig själv!
    Kram och besluta utifrån fakta och inte bara magkänsla för sistnämnda kan bli förödande för många i framtiden
    Vilken prins ni har… stort Grattis till honom

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack fina du för att du delade med dig. Väldigt givande att läsa. Stor kram och tack för så fina ord. STOR kram <3

  29. Profilbild
    Johanna

    Jag jobbar själv som sjuksköterska på infektion, visserligen en avdelning för vuxna och ej för barn. Men där ser jag hur dålig man faktiskt blir av infektioner. Vi ska vara glada för att antibiotika finns, men många sjukdomar som finns med i allmänna vaccinationsprogrammet är ju faktiskt virus, och då hjälper inte antibiotika. Då kan ett vaccin vara avgörande. I och med invandringen till Sverige ökar även förekomsten av vissa sjukdomar. Så jag ser det också som en självklarhet att vaccinera. Barnet är ju så litet och det sista man vill är ju att ge dem en spruta. Men samtidigt så tycker jag det ska fortsätta vara en valmöjlighet att få vaccinera sina barn. Hoppas du känner att du och din man gör det ni vill och känner är rätt i slutändan 🙂 kram!!!

  30. Profilbild
    Ida

    Min tanke ang att vi ”utrotat” många sjukdomar här beror nog främst på att vi har en väldigt bra ”grundhygien” här med moderna avlopp, rent vatten till alla och framför allt, sjukvård! I dem länder dessa sjukdomar frodas finns inget av detta. Och siffrorna visar ju att sjukdomarnas spridning sjönk drastiskt när ”vanliga” människor i västvärlden fick indraget avlopp och rinnande vattnet, några år INNAN vaccin uppfanns. Men ändå säger läkarvården och företagen att det var vaccinets förtjänst.. <3 Det tåls att ta in i beräkningen.

  31. Profilbild
    Ida

    Jag tänkte precis som dig under graviditeten. Hade hört om folk som valde bort vaccin och satt och funderade på vad som slagit runt i huvudet på dem, ungefär. Men när vi närmade oss fl och strax efter sonen föddes blev jag mer och mer osäker. Googlade lite och sneglade på forskning osv. Men jag fick bara sådan fruktansvärd ångest! Pendlade fram och tillbaka hela tiden om vad jag ville göra, det var hemskt. Tillslut sa jag till sambon att han fick bestämma, och han föll för ”grupptrycket” och valde vaccin. Sagt och gjort, sonen fick 3 mån vaccinet. Det var precis där och då som jag insåg vilket jäkla misstag jag gjort som gått rakt emot min magkänsla..! Aldrig mer! Har nu lusläst all info jag kan hitta och sambon med. Vi har beslutat att inte ge ngt mer vaccin, inte bara pga biverkningarna (som är oundvikliga) utan pga att vi jämfört siffrorna som bla WHO och Folkhälsomyndigheten tagit fram på folk som blir sjuka utan vaccin kontra dem som blir sjuka trots vaccin, kontra sjuka som blivit friska och dem fall som folk har avlidit osv. Efter vi kollat på det så försvann allt tvivel för vår del. Det enda vi är noggranna med är hygienen, c-vitamin, probiotika och eko mat för att stärka immunförsvaret istället. Annars kommer vi åka utomlands osv som vanligt. Men att ha kunskap om dem olika sjukdomarna och hur dem smittas är viktigt. Lycka till!

  32. Profilbild
    Johanna

    Jag tycker inte du ska gå efter andras åsikter jag tycker du ska forska i det själv jag har själv varit där du är nu.. jag fick höra mest jag skulle vaccinera speciellt från BVC men där måste dom trycka på att vaccinera, jag valde själv att forska och ut ifrån all fakta och forskningar så NEJ till vaccin. Chansen till dessa biverkningar är väldigt stor, sen desutom så skyddar inte vaccin 100%..
    Läs innehållet av vaccin och tänk om du vill att ditt barn ska förgiftas av all den aluminium, kvicksilver m.m celler från bortadopterade foster, vävnader från döda djur.. bara det?? Ska en liten kropp på 3 månader få i sig sådant? Va gör inte det med kroppen.
    Jag kan länka dig en massa forskning som visar verkligheten om vaccin.
    Mvh

      1. Profilbild
        Natta

        Johanna, kan du snälla länka mig den forskning du hittat? Jag befinner mig själv i den situationen nu, att välja vaccin till min 3 månaders eller inte.
        Lutar mest mot att INTE vaccinera men det är oerhört svårt att stå emot allas påtryckningar om att vaccinera.

  33. Profilbild
    Therese

    Bra ämne. Vi har valt att inte vaccinera våran dotter. Hon blir två år i april. Tycker att det viktigaste är att föräldrarna vet om att dom har ett val och att dom borde läsa på så man vet vad det är för något. BVC borde även informera om eventuella nackdelar med vaccinering. Kram

  34. Profilbild
    -M

    Vi vaccinerade våran tös för ett par veckor sedan. För oss kändes det rätt att vaccinera, just som några andra skrivit att sjukdomarna inte finns just idag men ifall det skulle komma igen så känns det bra att ha gett bebis det ”skydd” man kan (så tänkte vi men det behöver inte vara rätt för alla, alla ska följa sitt hjärta och magkänsla tycker jag) men usch va det gjorde ont i mamma hjärtat, det var en gråt jag aldrig hört tidigare men våran bvc sköterska blåste lite såpbubblor och vips var livet bra igen. Lillan var lite ledsen på kvällen men det var det enda sen var det samma glada flicka som vanligt. Kram

  35. Profilbild
    Emelie

    Precis som du är jag lite halv kluven i frågan om vaccination. Nu har ju jag inga små men när det kommer till mig själv.
    Tog första HPV-sprutan låg jag dålig med ont i magen, illamående, yrsel, värmevallningar och massa annat i två veckor.
    Tillslut var jag övertygad om att jag skulle dö och hade sådan dödsångest. Sprutan blev också startskottet till min panikångest och jag förlorade medvetandet ett par gånger. Sedan dess är inget sig likt men jag lever vidare. Är dock helt anti-vaccinationer sedan dess. Jag tror inte att vaccinationer gör så stor nytta. Åker jag utomlands skulle jag antagligen motvilligt ta de vaccin som behövs men jag kommer inte ta flera influensavaccin eller hpvvaccin utan jag blir hellre sjuk.

  36. Profilbild
    Mathilda

    Hej gabriella!! Önska att jag hade mer tid att skriva denna morgon men skaförsäka förklara så kort som möjligt vad jag menar. Vaccin var för oss självklart tills dagen var nära! Jag velade o hade ont i magen på tanken för det var något i mammahjärtat som sa STOPP! Och vi läste på som tokar och hade trovärdiga källor från båda hållen. Och nu kan jag säga att jag är sååååå glad för att jag lyssnat på min magkänsla o sa nej till vaccinet. Det är sjuka innehåll o ger hemska biverkningar. Cancer fallen i sverige har dubblerats sen året vaccin infördes till de små. Man har hittat mässlingviruset i autistiska barns ryggmärgsvätska o ja, listan är lång. Oavsett om du vaccinerar eller inte så KAN ditt barn få sjukdomarna. Skillnaden är att de även får biverkningar. SNÄLLA, köp böckerna ”vaccin risker och skador” och ”sanningen om vaccinet” samt kolla in linda karlström och suzanne humphries youtube kanaler o föreläsningar! Om något säger ifrån inifrån dig ska du GARANTERAT ta det på allvar! O det minsta du kan göra är o läsa på.

      1. Profilbild
        Ylva

        Man kan INTE bli autistisk av vaccin!!! Det här är en av de värsta myterna jag vet och jag får fullständig panik av att läsa detta reproduceras gång på gång. Det var en fejkad (forskaren har erkänt) studie som visade ett samband under 80-talet som spred sig som löpeld och än idag finns det t o m läkare som tror på detta, men inga studier efteråt har tytt på ett samband. Autism föds man med. Eller får i väldigt sällsynta fall av hjärnhinneinflammation. Snälla, snälla, låt gärna bli att vaccinera era ungar, men sprid INTE myten om autism.

  37. Profilbild
    anna

    Skulle aldrig kunna förlåta mig själv om min pojk fick en sjukdom som man kan dö av för att jag lät bli att vaccinera har honom. Om man desutom känner folk som ej vaccinerat sina barn är ju risken större att ens eget smittas. Och i dagens läge kommer en hel del folk från andra länder som ej är vaccinerade som man kan smittas av. Tänkt att alla sjukdomar som fanns förr skulle komma tillbaka om alla slutade vaccinera sina barn och många skulle dö. Tänk en gång till för din pojkes skull.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, precis. Det är det jag gör! Tänker en extra gång för min sons skull 🙂 Kommer inte att ta något beslut så länge jag inte är 1000% säker. Tack för att du delade din åsikt, kram!

  38. Profilbild
    anna

    För oss var det självklart att vaccinera. Barn dör och lider i dessa sjukdomar och jag skulle aldrig, aldrig kunna utsätta mitt barn för att ev bli smittad. Det är som med allt idag, de är otroligt viktigt att vara källkritik.

  39. Profilbild
    Eleonor

    Vi har valt att vaccinera vara barn. Jag kanner inte att det ar vart att riskera tex kikhosta, influensor som gar har i USA. Och allt annat som kan komma om man inte vaccinerar sig. Plus att det finns barn som inte kan vaccinera sig pga sjukdomar. Da tycker jag inte det ar schysst om mina barn ar sjuka runtomkring dom. Det kan riskera livet pa andra barn. Har borta rekommenderas det att vaccinera barn. Ja och aven vuxna 🙂

  40. Profilbild
    Rebecka

    Nu är jag ingen förälder men delar med mig av mina tankar ändå! Jag är 18 år och har två autoimmuna sjukdomar, jag har nästintill ett obefintligt immunförsvar och tar därför alla vaccin som finns, något som är en självklarhet för mig och kommer även vara för mina framtida barn. Även om barnen inte ärver mina sjukdomar så vill jag ändå vaccinera dom och en av huvudorsakerna till det är att vaccin hos friska människor hjälper att skydda de sjuka då det minskar risken för att personen ska bära på smittan //Rebecka 🙂

  41. Profilbild
    R

    Hej kommenterar aldrig och är en ganska ung och ny läsare, anledningen till att jag kommenterar är ett jag tog hpv vacinet när jag var liten. Tre veckor efter att jag hade tagit vacinet fick jag en extrem feber och blev sedan medvetslös. Som tur var så är min mamma undersköterska och gjorde då hjärt och lung räddning så när helikoptern och ambulansen kom så var jag i medvetandet. Detta är dock väldigt ovanligt och läkarna var då var inte 100% säker på vad som var fel( troligen en allergisk rektion)
    Men tycker fortfarande att vacinet var bra att ta, även om min mamma är jätte rädd för vacin idag.
    PS: älskar din blogg

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej fina du. Så hemskt. Tur att du mår bra nu och tack för att du delade med dig. STOR kram och tack för fina ord. <3

  42. Profilbild
    Natalie

    Hej. Det här är första gången jag någonsin kommenterar någons inlägg på en blogg ever! Jag brinner så mycket för vaccin, eller egentligen emot så jag var tvungen.
    Innan jag fick barn var jag för vaccin, visste inte att det var ett läkemedel egentligen, visste inget – bara följde strömmen och gjorde som alla andra.
    Jag gav mitt barn några vaccin när hen var några månader men någonting i min magkänsla sa NEJ! Så jag började läsa på och har aldrig efter det låta en spruta med gift nudda min älskling. Jag rekommenderar dig att gå med i gruppen Vaccinationers baksida på Facebook – finns så mycket kunskap där.
    Det är det bästa beslut jag gjort i hela mitt liv, är så tacksam att jag vaknat och gjort det här valet!
    Så mitt tips till dig är läs på allt du kan om vaccin, och sjukdomarna vi vaccinerar mot. Finns många bra klipp på youtube också. Bl.a. – (Linda Karlström Vaccin)
    Du kommer möta många blickar och arga kommentarer från folk som tror att dom vet bättre. MEN lyssna på magkänslan och gör det som du vet är bäst för din son!
    Lycka till! ❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Fina du, tack snälla för en givande kommentar. Jättetack för att du delade med dig. Ska kolla in Linda på youtube också. Stora kramar <3

  43. Profilbild
    Helena

    Jag tycker helt klart att ni ska vaccinera. Jag är själv mamma till två barn och har gett båda barnen allt vaccin som erbjuds. Grejen är den att de för en tid sedan blev så ”populärt” att inte vaccinera, snacket går och helt plötsligt så eskalerar de hela oändligt. Jag pratade med vår Bvc sköterska ang detta och hon sa till oss att vaccinet självklart KAN ge biverkningar och innehåller mycket ”skumma” ingredienser men biverkningarna och efterföljden av sjukdomarna ens barn kan få om man inte vaccinerar gör så otroligt mycket mer skada än vad evenrulla biverkningar innebär.

  44. Profilbild
    Anna-Lena

    Så klokt av dig att ifrågasätta, tänka och läsa på själv! Och detta är nog troligen första gången jag sett en vaccindiskussion som har hållit så här hög nivå på en blogg, det brukar alltid sluta med pajkastning på sandlådenivå. Bra jobbat! 🙂 Själv är jag mamma till 4 barn, 3 som är delvis vaccinerade (avbröt vaccinationsprogrammet 2009) och ett barn (yngsta) på 3,5 år som inte fått en enda spruta. Minstingen har heller aldrig besökt vårdcentralen och vet ännu inte vad en läkare är för nåt, haha 😉 Trots att jag själv jobbar inom vården tror vi i vår familj på naturläkemedel och på kroppens egen självläkande kraft, så vi använder oss mest av vitaminer, örter, homeopati och sånt. Jag har nu studerat vacciner på min fritid i ca 6 års tid. Tro det eller ej, men det är faktiskt riktigt intressant när man väl kommer igång! Det som jag märker tydligast i min omgivning är att de som är allra mest för vacciner är de som har minst kunskap, och/eller de som bara följer strömmen utan att tänka alls ( såg att många här också tycker att vacciner är en självklarhet). Jag har tyvärr varit en av dem jag också. Men ju mer man läser och tar reda på, desto fler frågor får man och desto mer inser man att vacciner är långtifrån en självklarhet. Att de tvärtom är både farliga och fungerar dåligt. Och sen när man har läst på några år börjar man plötsligt se vaccinskadade barn överallt i sin närhet. Det är som att börja se världen med nya ögon. För anledningen till att så många väljer att ta ”de välbeprövade och säkra vaccinerna som funnits länge” är inte för att de är just säkra och välbeprövade, utan för att bara 2-10 % av alla vaccinskador och biverkningar någonsin kopplas till vaccinerna och anmäls. Så mörkertalet är enormt! Och vad får man då om man ändå väljer att ta denna stora risk? Ja, något skydd garanteras man då inte! För man kan ändå få alla sjukdomar man vaccinerat sig emot. Ibland får man dem t.o.m. AV vaccinet, som min goda väns dotter som fick tuberkulos av vaccinet som skulle skydda mot tuberkulos, hela 2 år efter att hon fick vaccinet. Och för 3,5 år sedan då minstingen ännu var i min mage hade vi kikhosta hela familjen. 2 vuxna och 3 barn som hostade i nästan 3 månader. Och vi var då alla ännu fullt vaccinerade, så ingen nytta hade vi av det vaccinet. Undrar ännu hur många andra vi hann smitta ner? För ingen trodde ju det var kikhosta eftersom vi var vaccinerade… Jag tror att grundtanken med vacciner är fin och enkel, och det är precis så som folk vill ha det. Ett litet stick och du är immun för alltid, tryggt och säkert och du slipper tänka mer… 😉 Men verkligheten är nog en helt annan och för att nå riktig hälsa är jag säker på att det är en helt annan väg man ska gå. Önskar er lycka till med valet, och hoppas ni skjuter upp alla vacciner tills ni känner er 100% trygga och säkra i ert beslut!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jättegivande kommentar att läsa! TACK för att du tog dig tiden att dela med dig av din kunskap och dina tankar 🙂 Och ja, vi kommer att skjuta på det tills vi är 1000% säkra på vårt beslut. STOR kram 🙂

  45. Profilbild
    SJ

    Åh vaccindebatt igen tänkte jag. Spännande. Min stora är vaccinerad. När min lilla fick 6 månadersvaccinet blev hon fruktansvärt sjuk. Aldrig mer vaccin efter den omgången säger jag. Fy va hemskt det var! Jag har läst nått oändligt med böcker och erfarenheter från personer och innehållsförteckningar osv och jag känner att jag gör rätt i att inte vaccinera mer. Jag känner dock ibland att kanske man borde ändå.. Men sen blir jag så illamående av kommentarer om hur hemska vi är som inte vaccinerar och att det är vår plikt osv. Det är ju vaccinerade barn som blir sjuka i barnsjukdomar och ändå får vi som inte vaccinerar skulden.. Vad du än gör – vaccinera inte så länge du känner dig osäker. Du kan alltid vaccinera men du kan aldrig göra det ogjort. Läs och läs och läs och bilda dig din egen uppfattning och åsikt. Många säger vaccinera men har inte läst ett dugg, inte ens innehållsförteckning eller biverkningslista utan förlitar sig till Bvc. Många läkare på bvc vaccinerar inte ens sina barn själva… Jag får helt enkelt hoppas på att alla gör det dom känner och tror är bäst för sina egna barn.. Jag kommer inte vaccinera min bebis som kommer i dagarna. Inte än. Nu är det länge sedan jag läste mycket sist men jag misstänker att efter en liten minnesförfriskning så blir det inte alls.. Tack för en bra blogg! Kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för så fina ord, blir glad att du gillar bloggen <3 Och tack för att du delade med dig av dina erfarenheter. Hoppas din lilla mår bra idag. Återigen tack för att du delade din erfarenhet och stor kram <3

  46. Profilbild
    Jessica

    Hej Gabriella!
    Åh, jag förstår din tvekan åt de båda delarna. Vi fick barn för 15 månader sedan och jag fick höra att jag skulle vara påläst ang. vaccin oavsett hur jag valde att göra.
    Jag läste boken Vaccinationer: Risker och skador. Vi bestämde oss för att inte vaccinera! Hellre låta bli och sedan ångra sig och vaccinera i efterhand, om vi mot all förmodan skulle ändra oss än att vaccinera och få skador man inte kan åtgärda.
    Biverkningarna är sju resor värre än sjukdomarna och om de nu är så säkra hur kommer det sig att folk ändå blir sjuka? Jo, de är inte 100% säkert att de skyddar. I dagens samhälle så är hygienen så mycket bättre än förr, det är en bidragande orsak till att sjukdomarna minskat.
    Jag har fått höra så många bvc-sköterskor säga att man faktiskt kan dö av att inte vaccinera (men det kan du ju även om du vaccinerar dig!). Väldigt oprofessionellt. & de flesta av dessa vaccinförespråkare är ju ’köpta’ av läkemedelsbolagen. De är heller inte särskilt pålästa, har jag fått erfara!
    Så mitt råd – var väldigt påläst! Tro på dig själv, se till att du och ditt barns far är eniga, bestämda och håller fast vid ert beslut! Har ni otur kommer ni få höra mycket tok!
    Det finns några bra grupper på facebook du kan söka dig till, det gjorde jag när jag var osäker mest för att få lite information, både för- & nackdelar. Vår son är ovaccinerad men även den friskaste pojk i vår bekantskapskrets. Många vänner är ofta hemma med sjuka barn, jag har vabat vid två tillfällen (tandsprickning med tillhörande feber).
    Hör av dig om du vill veta mer! Jag svarar gärna. Jag vet hur osäker och velig man som förälder är med sin lilla som betyder mest i världen, man vill ju bara det bästa! Att vaccinera är dessutom helt frivilligt i Sverige (vilket alla inte vet och blir heller inte informerade om det!), ändå får man höra att man måste annars är man egoistisk och oansvarig? Det är fult gjort av andra människor att säga så, jag klandrar inte de för deras val så varför säga så till mig ang. mitt val att inte vaccinera? 🙂
    Ta dig tid, läs på och skjut upp vaccineringen om du är osäker!
    Lycka till! 🙂
    Kram/Jessica

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack snälla för en extremt intressant och givande kommentar. Väldigt klokt skrivet av dig. Jättestor kram och tack för att du tog dig tiden att dela med dig. Betyder mycket för mig. <3 🙂

  47. Profilbild
    elvira

    Av att döma på dina svar av kommentarer så märker jag att du bestämt dig för att inte vaccinera. Ditt barn ditt val men tänk om något händer gud förbjude då kommer du aldrig att förlåta dig själv. Har själv 3 barn och alla ska få sina vaccin speciellt med denna invandringen som sker nu. Nu säger ja inte att du är en dålig mamma men sluta va självisk. Tänk på din son. Nu låter ja säkert hård men jag känner iaf att man ska göra de bästa för sitt barn och o detta fall är det att vaccinera

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig 🙂 Ja, just nu lutar vi mot att inte vaccinera. Alla gör vi nog det som vi tror är bäst för vårt egna barn – så är det ju. Kram på dig.

  48. Profilbild
    Elin

    Jag tvekade inte ens att vaccinera mitt barn. Som många redan skrivit så finns inte dessa sjukdomar i Sverige just för att vi vaccinerar mot dom! Skulle vi sluta så skulle fler få dessa hemska sjukdomar. Sen får man tänka på bl.a äldre och sjuka som har sämre immunförsvar. Mina bröder har en immunbristsjukdom som innebär att dom inte har något immunförsvar! Skulle dom få någon av de sjukdomar vi vaccinerar våra barn emot så skulle dom dö!

  49. Profilbild
    Beatrice

    Vi har valt att inte vaccinera våra barn och är ganska trygga med det.
    Rekommenderar dig att läsa ”vaccinationer-risker och skador”
    Jag har oxå varit väldigt kluven, men några av de argument som fått mig att landa i bealutet att svstå vaccin är:
    – Jag är tveksam till vaccinationers effekt, det finns trots allt ingen evidensbaserad forskning som faktiskt visar att vaccin fungerar över huvud taget.
    – Biverkningarna som listas för vaccin i fass (för sjukvårdspersonal) väldigt allvarliga, bla andningsuppehåll och kramper.
    – En domstol i Italien tilldömde nyligen en familj skadestånd pga att ett barn blivit autistiskt av vaccin.
    – GSK (en av de stora vaccintillveekarna) är fällda för mutbrott (av läkare och forskare) i flera länder.
    – Flera av sjukdomarna ansågs ganska ofarliga så sent som för några årtionden sedan. Mässlingen tex är extremt sällan dödlig med vår levnadsstandard.
    – Andra sjukdomar är risken att få öht extremt liten, tex stelkramp.
    Min slutsats blir att riskera med vaccin vida överstiger fördelarna.
    Jag hoppas att ni kommer fram till ett beslut som ni känner er trygga med!

  50. Profilbild
    Emelie

    Hej! Har följt dig länge men brukar inte kommentera. Nu kände jag dock att jag var tvungen. Först, TACK TACK TACK för att du vågar lyfta frågan ❤️ Tack för att du vågar vara dig själv och dela med dig av dina tankar.
    Jag var i samma sits som du när vi fick vår son för 4 år sedan.
    Min sambos jobbarkompis förlorade en 3-månaders bebis strax efter vaccination och det fick honom att börja läsa på.
    Jag tyckte till en början att han var knäpp och jag ville inte, vågade inte öppna ögonen. Att vaccinera kändes så tryggt!
    Men jag gav det en chans och så glad jag är för det idag. Jag har lärt mig så mycket.
    Framför allt att allt sjukvården rekommenderar inte är rätt.
    Jag har lärt mig att det här med vaccin är en otroligt känslig fråga och att folk blir väldigt upprörda och tar till härskartekniker för att övertyga att vaccin är det enda rätta.
    Jag har även lärt mig att många helt iskallt ignorerar barn med vaccinskador och det gör mig så ledsen!
    Jag har delat flera artiklar om barn som skadats allvarligt och till och med dött av vaccin, men de allra flesta bara ignorerar det. Det finns flera berättelser och förkrossade föräldrar som aldrig får någon hjälp eller upprättelse efter att ha förlorat sina barn.
    Jag är inte helt säker på att vacciner är verkningslöst och jag vet inte heller vad som händer om alla slutar vaccinera.
    Men jag är helt säker på en sak. Jag vill inte spela roulette med mina barns liv, med mina friska barn.
    Inte så länge barn fortsätter att skadas av vaccinen.
    Vi har två fina friska barn, 5 och 1,5 år gamla. Förra veckan var dom helt själva på förskolan då alla andra barn var sjuka.
    Slumpen eller ej, våra barn blir självklart sjuka också men långt ifrån lika ofta som deras vaccinerade jämngamla.
    Folk säger ofta att deras barn är minsann vaccinerade och dom har inte fått några biverkningar, men jag ser biverkningar överallt. Det är allergier, magproblem, öroninflammationer, cancer, plötslig spädbarnsdöd.. Men få ser kopplingen, eller vill se kopplingen.
    Skulle kunna skriva huuur långt inlägg som helst om det här, rabbla upp forskning och artiklar. Men jag tror redan du haf bra koll på det där, så jag delar med mig av min personliga åsikt istället. Hoppas det gav dig något!
    STOR kram till dig fina du!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men åååh tack själv!! <3 Och tack så JÄTTEmycket för att du delade dina erfarenheter. Låter klokt. Och som sagt tack för att du delade och peppade. <3 STOR kram tillbaka till finaste dig. <3

      1. Profilbild
        Emelie

        Lycka till med allt nu och tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller bara behöver någon att bolla med ❤️ Jag skrev faktiskt ett personligt mail till Linda Karlström när jag var som mest osäker och fick ett så otroligt bra svar av henne. Det kändes så skönt! Stor kram till dig! ❤️

  51. Profilbild
    Alicia

    För er som säger ”läs innehållsförteckningen på vaccinerna så kommer du vilja låta bli”, okej vi tar och tittar på några.
    http://www.fass.se/LIF/product?nplId=19980717000112#product-information Här är vaccinet som ges mot mässling, påssjuka och röda hund. Tittar man på innehållsförteckningen finns där bitar av viruset, som har modifierats så de är mycket mindre farliga. Sedan finns aminosyror (alltså proteiner, som finns i t.ex. bönor, nötter, kött, mjölk, ägg etc etc). Det finns laktos som finns i t.ex. mjölk och mannitol och sorbitol som är typer av socker. Sist men inte minst innehåller vaccinet vatten. Vart är alla fruktansvärda ingredienser???
    http://www.fass.se/LIF/product?nplId=20070220000016 Här är vaccinet som ges mot difteri, stelkramp och kikhosta. Förutom ”virusbitar” innehåller det aluminiumhydroxid och aluminiumfosfat som är där för att förbättra och förstärka immunförsvaret och förlänga effekten av vaccinet – alltså inget dåligt, och om man tycker att det känns läskigt med metaller i kroppen kan man ju tänka på att vi har en massa järn i oss som är nödvändigt för att transportera syre. Övriga ingredienser i vaccinet är natriumklorid (alltså vanligt bordssalt) och vatten.
    Jag hoppas att ni inte blint tror på att vaccin innehåller en massa skit utan kollar vad vaccinet barnet faktiskt kommer få innehåller och kollar upp alla orden 🙂 natriumklorid t.ex. låter ju lite läskigt men man skulle inte reagera om det stod salt. Ha en bra dag!

  52. Profilbild
    Maria

    Sen kan man ju undra hur bra det är att spruta in kvicksilver, aluminium och lösningsmedel i kroppen på små barn. Och en massa annat skit som vacciner innehåller. Svårt att förstå att mässling är dödligt, som vi alla födda på 60-70 talet haft. Och om läkemedelsföretaget dessutom fråntar sej allt ansvar för eventuella biverkningar……

  53. Profilbild
    Ida

    Självklart bestämmer varje förälder själv och ingen ska bli påhoppad för sina beslut.
    Vi valde att vaccinera det har funnits i hur många år som helst och det skyddar bebisen mot sjukdomar och andra i omgivningen. Självklart finns det nackdelar också men då måste man tänka hur många som drabbats av en komplikation efter vaccinet. Hoppas ni kommer fram till ett beslut som ni blir nöjda med 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Håller med dig! Tycker det är galet att man blir påhoppad för ett sådant beslut. Man måste få känna efter från familj till familj 🙂 Allt passar inte alla. Stor kram och tack för att du delade med dig. <3

  54. Profilbild
    E

    Som biolog är det alltid lika jobbigt att läsa om folk som inte vaccinerar barn, tyvärr. Anledningen till varför vi inte har sådana sjukdomar i Sverige är för att vi har vaccinerat barn. Dessutom anser jag det vara en PLIKT eftersom en del barn ej kan vaccineras av medicinska skäl och då är det ännu viktigare för friska barn att vaccineras för att hålla sjukdomarna borta.
    Lyssna på ert barns läkare. De har en lång utbildning med vetenskaplig forskning som grund. Riskera inte er sons hälsa på grund av trender som säger att allt ska vara kemikaliefritt, hormonfritt, vaccinfritt. Det är inte vetenskapligt eller moraliskt, utan ovetenskapligt och själviskt, hur hårt det än må låta.
    Och jag tänker främst så här: jag har hellre ett barn med biverkningar än ett dött barn. Hoppas ni får många goda råd från andra. Kram!

    1. Profilbild
      Tina

      Fast du vet väl att läkare 1. Dels har avtal genom sitt arbete med landstingen som i sin tur har avtal med vinstdrivande läkemedelsretag.
      2..sjukdomarna nästintill redan var utrotade innan vaccinationprogrammen drog igång.
      3. Biverkningar säklan /aldrig går vidare lr erkänns.
      4. Jag kommrr aldrig utsätta mitt barn för vaccin för ngt annat barns skull. Sorry men mitt barn kommer först.
      5. Om man verkligen läser på om de olika sjukdomarna så inser man snabbt hur lurad man än.
      Mvh mor till vaccinskadat barn som tyvärr vaknade för sent.

  55. Profilbild
    J

    Jag är själv vaccinerad och jag valde också att vaccinera min dotter. Hon är nu 9 månader så hon har fått både 3 månaders vaccin och 5 månaders vaccin. Jag läste också massor om vaccin när jag var gravid och fick reda på att det hade blivit lite ”inne” att inte vaccinera. Jag pratade med min barnmorska om det även fast jag redan bestämt mig att vaccinera men ville prata med någon kunnig. Det finns ju av en anledning att det finns vaccin och jag skulle aldrig kunna utsätta mitt barn att kunna få dessa hemska sjukdomar när jag vet att jag kan stoppa det med en liten spruta. Visst att det är gifter men det är bättre än sjukdomarna som kan komma om man inte tar det. Jag tycker du ska prata med din barnmorska om detta och få råd av någon som jobbar med det 🙂 Min barnmorska tyckte iallafall inte att det fanns någon anledning till att inte vaccinera. Hoppas ni kommer fram till ett beslut 🙂 Kram.

  56. Profilbild
    Nathalie

    Har ej läst övriga kommentarer. Är mamma till tre barn varav mitt mellanbarn gick bort januari 2014, hon blev 4 år & 2 månader.
    Min dotter hade ett genfel. Diagnosen Dravets Syndrom. Hon hade katastrofal ep & kunde ej vaccineras pga att hon blev fruktansvärt dålig efter vaccin. I samråd med läkaren kom vi fram till att skjuta på hennes vaccineringar. När hon var sju månader fick hon kikhosta. Hon hostade fruktansvärt. Och krampade på det. Det är något fruktansvärt att se sitt barn vara så sjukt. Det är fruktansvärt att inte kunna vaccinera sitt barn. Folk förstår inte hur bra vi har det i Sverige. Att vaccinera ditt barn är inte bara för ditt barns skull – det är för hela samhällets skull, för de sjuka som ej kan vaccineras men ändå riskerar att dö om de får kikhosta, mässling osv. Efter fyra år med ett kroniskt sjukt barn övergår det mitt förstånd att människor med friska barn bara hoppar över basprogrammet efter att ha ”forskat lite på nätet”.
    Mina två friska barn vaccineras enligt basprogramet. Jag skulle aldrig våga något annat.

    1. Profilbild
      Nathalie

      Tillägg
      ”Forskat lite på nätet” var ej riktat mot dig specifikt. Utan något som folk ofta argumenterar med till vardags. Ber om ursäkt om det lät så!

  57. Profilbild
    rebecca

    Tycker det är en självklarhet att vaccinera av två anledningar. 1. anledningen till att många sjukdomar inte längre är aktiva här är pga att folk vaccinerat sina barn. 2. Det finns barn där ute vars immunsystemet är så dåligt att de inte klarar av vaccinera sig och än mindre skulle klara av sjukdomen. Då är det så viktigt att alla andra är vaccinerade så att dessa sjukdomar inte ens kan nå det här barnet från första början. Det är inte bara ens egna barn som påverkas i den här frågan.

  58. Profilbild
    evilnurse

    jobbar med akutsjukvård och jag skulle verkligen råda till vaccin. de vaccinationer vi ger till barn är beprövade sen länge. jag skulle aldrig utsätta mina abrn för den risken. världen och gränserna är såpass öppna nu, att risken för att smittas av sjukdomar vi klassar som ”utrotade” faktiskt finns. den ångesten och den smärtan jag ser när jag möter sådana patienter skulle jag aldrig vilja utsätta mina barn för.
    jag tycker det är bortskämt och egoistiskt att ej vaccinera.

  59. Profilbild
    Caroline

    Våra tjejer 4 och 7 år är inte vaccinerade, sällan sjuka heller! Har läst på mycket i olika fakta böcker o känner mig mycket trygg att inte vaccinera. Det viktigare för hälsan är ju ett bra immunförsvar genom mat kost livsstil.

  60. Profilbild
    Lindgren

    Kram till dig och din familj.
    Blir jätte glad för att fler och fler tar upp temat.
    En sanning blir ofta förlöjligad och förnekade innan den accepteras.
    Vaccin fungerar bara som en ekonomisk vinst för producenten.
    Det finns ingen hälsomässig vinst med vaccin.
    Gör det Ni känner är bäst för Er familj. Vad Ni än bestämmer Er för så uppskattar jag att Ni lyfter upp temat.
    Kram

  61. Profilbild
    Shakira

    Hej!
    Jag har valt att inte vaccinera båda mina pojkar som är under 2 år. Dom har aldrig blivit sjuka. Och även fast människor i vår omgivning vart kritiska över vår beslut så ångrar vi oss inte.

  62. Profilbild
    Hannah

    Jag är också jättekluven. Har en 8-dagars bebis här hemma. Men det lutar nog att vi kommer ge honom det vanligaste vaccinet och mot det som är farligast att få. Sen alla andra vaccin som influensa å sånt tar vi inte här hemma.

  63. Profilbild
    Alexandra

    Hej Gabriella! Jag har följt dig lite till och från på instagram sedan du blev gravid och jag har faktiskt funderat på hur ni tänkt med vaccinering men känt att det inte är min plats att fråga då många kan känna sig attackerade om man ställer just den frågan till dem. Precis som med amning så är det ett oerhört känsligt och personligt ämne.
    Min son är 2 år och har inte vaccinerats. Jag var stensäker i det beslutet redan innan han landade i mina armar på förlossningen och har bara blivit ännu mer säker sedan dess. Jag läste mycket om vaccin under min graviditet. Jag var sjukskriven och hade mycket dötid om vi säger så.
    En bra grej som jag hört över åren är den att är man osäker så ska man inte ta något beslut. Man kan välja att skjuta upp på vaccineringen. (Det är något

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig 🙂 Jamen precis. Är vi inte säkra i beslutet så kommer vi att skjuta på det. Vill vara säker på vårt val. STOR kram <3

  64. Profilbild
    Eleonor

    Glömde skriva, inser jag, att MD Olle Haglund, som är specialist i Sverige inom området mage/tarm (det är där immunförsvaret skapas), säger att just vaccin skapar läckande tarm.
    Han är den auktoritet vi har här, som även andra länder vänder sig till, och superduktig.
    Läckande tarm i sin tur antingen skapar eller underhåller mer än 80% av alla sjukdomar!
    Hans råd är, ta så få som möjligt – och så sent som möjligt! (Helst inga alls!)
    Stor kram till dig!

    1. Profilbild
      Eleonor

      **Bekämpningsmedel och andra toxiska ämnen har såklart inverkan också på läckande tarm, men det är väldigt skadligt att få dessa ämnen injicerade som när det rör vaccin.

  65. Profilbild
    Veronica

    Vad roligt att du tar upp ämnet!
    Väntar barn nu och har bestämt mig för att inte vaccinera alls. Bland annat för att vaccinen inte alls ger det skydd som vården/media lovar, och för att vi har så god kunskap om hygien i västvärlden så även utan vaccin skulle inte sjukdomarna spridas så långt. Och för att sjukdomarna ofta inte är så farliga som media försöker skrämma upp oss med.
    Underbart med mer ifrågasättande av alla program i samhället som vi förväntas åka med i! ♡

  66. Profilbild
    Jessica

    Jag har själv varit där och varit lika osäker och är så glad att jag valde att INTE vaccinera! mina motiv? Enkelt. Man kan inte göra ett vaccin ogjort men man kan alltid vaccinera. Man skjuter in något syntetiskt i kroppen på ett sätt som ditt immunförsvar aldrig skulle bearbeta sjukdomen om en blev smittad på naturlig väg. Vaccin är inte säkra. Biverkningarna kan vara förödande och Gud förbjude om man skulle ha oturen, det vet man inte förrän man vaccinerat. BVC har ingen utbildning om vaccin, läkare har sammanlagt 4(!) timmar på hela utbildningen. Många av sjukdomarna tex. Mässling började redan sjunka INNAN vaccinprogrammet uppstod. Blir man smittad är sjukdomen värre att få om man är vaccinerad! Bara det att man måste ha en hjärtstartare tillgänglig när man vaccinerar skrämmer mig !! Jag kan fortsätta hur länge som helst. Tips: läs bipacksedeln ! Det är skrämmande nog. Lycka till 🙂

  67. Profilbild
    nathalie

    jag har vaccinerat min son och kommer vaccinera min nya lilla son… jag själv tycker att man ska göra de, att det är värre för barnet i fråga att få sjukdomen än för de få biverkningarna man kan få.

  68. Profilbild
    Ammie

    Vill även skriva att som ung förälder (24) så blir man ofta ifrågasatt men jag har min familjs stöd och det känns så himla bra! Jag är inte blyg med att berätta att vi inte vaccinerar vår dotter om folk frågar och så har det blivit nu när jag läst på mycket och kan svara tillbaka! För mig och Sambon finns inga andra alternativ tycker det är väldigt synd dock att så många föräldrar inklusive mig själv blir idiotförklarade när man själv har läst på och kommit fram till ett PÅLÄST beslut att inte vaccinera och inte bara följer strömmen. Jag är verkligen jätteglad över att vi har beslutat att inte vaccinera mer

  69. Profilbild
    M

    Hej! Tycker de e väldigt modigt att våga skriva öppet om vaccinering. Jag tycker att var o en ska få bestämma själv utan att bli ifrågasatt. Om man väljer att inte vaccinera har man ju högst antagligen läst på och vet vad man själv vill för ens barn. Jag har valt att inte vaccinera våra 3 barn. Ju mer man läser på om vaccinering ju mer inser man vilken sjuk värld vi lever i. Men det gäller såklart att vara källkritisk. Tyvärr är det pengar som styr världen, även i sjukvården. Ni har en så söt son. Kram.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej fina du. Tack snälla för din kommentar. <3 Väldigt intressant att läsa. Och tack för så himla fina ord. STOR kram!

  70. Profilbild
    Ammie

    Vill först och främst säga grattis till din fina son jag blir verkligen SÅ glad när jag läser att du är tveksam till vaccination, och med all rätt! många säger att det är tack vare att vi vaccinerar som dessa sjukdomar har försvunnit men jag tror snarare på att dessa har minskat otroligt mycket på grund av att vi har bättre sanitära förhållanden idag! Klart att sjukdomar sprids när det är krig, folk har varken mat eller vatten och ingen toalett heller men så har vi det inte längre! Vaccineringen infördes runt 1965 om jag minns rätt och då hade dessa sjukdomar redan sjunkit markant! Jag har sett många föreläsningar på youtube och även läst boken ”vaccination-risker och skador” och det står skrämmande fakta i den…. Bara det att poliovaccinet odlas på apnjurar låter ju sjukt i mina öron det gjordes dessutom en undersökning på om dessa aporna,vars njurar vaccinet odlas på, var friska och det visar sig att 50 % av dessa bar på ett virus dom heter sv 40 som är cancerframkallande, helt sjukt! Som du då säkert har gissat så vaccinerar inte jag mitt barn och kommer aldrig att göra det eftersom jag anser att vaccinera är som att spela rysk roulette! Visst, de svåra biverkningarna är ovanliga och är kanske 1 på 1000 barn men TÄNK om ditt barn är det stackars barnet som åker på en hemsk biverkning och i värsta fall kanske dör? Främsta anledningen till att jag inte vaccinerar! Jag vill tipsa om att kolla på Linda Karlström och Suzanne Humphies föreläsningar på youtube jag tror att med våra sanitära förhållanden, bra kost (ekologisk och krav främst) och motion kommer man långt med finns även probiotika och en massa andra homeopatiska medel som man kan använda om det behövs läkemedelsbranchen vinner inget på att folk är friska, tänk på det. Follow the money liksom! De vinner inget på att ge dig en medicin som gör dig helt frisk, bara tillfälligt frisk så att du senare kommer tillbaka för något annat problem som kanske är en biverkning av den förra medicinen. Detta gäller även vaccin såklart! Allt handlar tyvärr om pengar. Lycka till med ditt beslut

  71. Profilbild
    Therese

    Vi valde att vaccinera för att vi inte visste bättre. Och det ångrar vi bittert idag, när vi vet hur dåligt vaccin faktiskt fungerar och lever med biverkningarna hos ett vaccinskadat barn dagligen…

  72. Profilbild
    Louise

    Precis som dig så fick ja upp ögonen på just vaccin när jag var gravid. Min dotter är 11 månader och vi har valt att avstå. Kan inte säga att ja aldrig kommer att vaccinera men ja över väger för/nackdelar så är de mesta nackdelar vilket gör att jag faktiskt inte vågar vågar inte ta chansen om något skulle hända om hon skulle få en vaccin skada :/ Nu är jag gravid igen och funderar fram och tillbaka om ja ska våga ge k-vitamin (min dotter fick det) hoppassa känner dig trygg i ditt beslut vad du än kommer ta. Men mer ja läser och när jag blir de minsta osäker om mitt beslut så läser jag om det och då blir ja starkare i att våga säga nej.
    Massor med kramar till er och eran söta pojk

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Fina du, tack för att du delade med dig. Håller med, ju mer man läser desto mer avskräckt blir jag. Viktigt att läsa på om både för och nackdelar innan man tar ett aktivt beslut. Massor med kramar tillbaka från oss <3

  73. Profilbild
    Bella

    ett tips är att du köper boken vaccinationer risker och skador där får man reda på väldigt mycke bra fakta som inte läkare , BVC m.m informerar om. Har själv varit i din sist men nu ser jag inte vaccin som ett alternativ längre! Visst man får många mot sig men jag håller mitt barn borta från dom gifta ämnena som bara skadar kroppen. Stå på dig och gör ditt val efter hur du/ni själv känner , fast BVC kommer med skrämmselpropaganda! 🙂

  74. Profilbild
    Evelyn

    Vi vaccinerar inte våra söner. Äldsta sonen har fått stora hudproblem samt stora problem med magen efter de första vaccinerna. Öppnade ögonen efter detta. Nu har jag läst på och aldrig i livet att någon sticker i mina barn massa gifter.

  75. Profilbild
    Kim

    Oavsett vilket val du gör så var noga med att det är ett noggrant överväger beslut ni tar! Är man osäker finns alltid alternativet att skjuta på vaccinering tills dess att barnet är äldre och har byggt upp ett starkare immunförsvar samt att hjärnbarriären växt ihop (fram tills ungefär 2årsåldern så är den öppen vilket innebär att alla ämnen i vacinet når hjärnan). På Facebook finns många bra grupper där du kan diskutera med andra föräldrar ang vacinet. Vaccin-för och emot är en sådan. Vill mest bara lämna en kommentar för att visa att vi är många föräldrar som gjort ett medvetet beslut att inte vaccinera våra barn. I mitt fall handlade om att jag vaknade upp då mitt barn blev akut dålig dagarna efter vaccinering. Säger det igen, läs på och gör inget du inte känner 100% för!
    Kram!

  76. Profilbild
    Cecilia

    Vad kul att du som relativt stor bloggare tar upp det här med vaccin! Jag och min partner väntar på att vår baby ska födas nu när som helst och vi har valt att inte vaccinera. Det finns väldigt mycket information ute med bra källor om riskerna med vacciner och hade jag gått emot mitt beslut och vaccinerat ändå, hade inte mitt samvete mått bra. Jag har turen att bo utomlands där det finns många med samma kunskap som jag. I en stad nära mig är bara 60% av befolkningen vaccinerade (lägst i hela landet) och inte hör man om några sjukdomsepidemier därifrån inte. Folk här har ett kritiskt tänkande helt enkelt och har valt den väg som känns mest övertygande. Tack vare internet får vi ju tillgång till olika sorters forskning. Känner flera i min egen ålder som aldrig fått ett enda vaccin 🙂 Viktigt att stötta varandra i såna här frågor! Det är verkligen ingen ”plikt” att vaccinera.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Väldigt kloka tankar tycker jag. Tack så enormt för att du delade med dig. Stor kram!! Och håller med att det inte är en plikt att göra det. <3

  77. Profilbild
    Vilma

    Hej Gabriella!! Din blogg är faktiskt den enda jag läser, jag är lite kräsen haha, så det är verkligen en stor komplimang från min sida, gillar den starkt! Och Jason är en så himla söt liten kille!!
    Nu till det jag framförallt ville dela med mig av. Båda mina föräldrar har alltid varit helt friska, och med det menar jag att bara för att du och Fjodor är friska är det tyvärr ingen garanti på att J kommer ha lika tur. Jag är vuxen nu, men när jag var barn var jag sjuk väldigt, väldigt mycket. Det började när jag var ungefär 1, så när mina föräldrar skulle ta samma beslut som du och din man nu ställs inför hade de ingen aning om hur avgörande det skulle vara några år senare. Den enda anledningen att jag sitter här idag är för att jag är vaccinerad. Inte för att de enskilda sjukdomarna måste vara särskilt farliga, utan för att de sjukdomarna tillsammans med ett par andra hade betytt min död. Det jag menar är att risken med vaccin är väldigt liten om man jämför med att inte vaccinera, och de flesta som tar sig tid att skriva något är tyvärr oftast de som haft otur. Jag ville bara att du och F skulle få höra det här från ett annat perspektiv, för ni vet inte vad riskerna är förens det är försent.
    Personligen önskar jag att alla skulle vaccinera sina barn, då de hela tiden förbättrar och förändrar vaccinet. Det här är som du säkert märker en fråga som ligger mig väldigt nära hjärtat och jag hoppas att ni iallafall läser och reflekterar någon sekund över min kommentar.
    Oavsett vad ni väljer att göra önskar jag er all lycka, både med J och varandra! Kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men gulle dig!! TACK TACK TACK <3 Blir jätteglad och nästan lite tårögd av alla fina ord, haha (hej hormoner). Jättetack för att du delade med dig och stora kramar till dig. Och återigen tack för så fina ord. Ha en underbar kväll! <3

  78. Profilbild
    Nathalie

    Jag har valt att vaccinera mina barn för att jag tycker det är en viktig sak att göra för tex det kommer in väldigt många flyktingar ifrån andra länder och i deras land så finns dom sjukdomarna som vi vaccinerar imot och jag vill verkligen inte riskera att mitt barn skall bli jätte sjukt eller till och med dö =D

  79. Profilbild
    Linda

    Vi har valt att inte vaccinera. Vad jag blir glad när jag ser att du luftar att sådant viktigt ämne. Det brukar gå hett till i vaccindebatterna och jag tror det vore bra för alla att läsa på lite mer. Det vi får lära oss på bvc är inte riktigt sanningen. Informera er och sen ta ställning. Kram

  80. Profilbild
    Olivia

    Du har absolut rätt med att man behöver vara källkritisk på det man läser och kommer över.
    Jag rekommenderar starkt att ni båda lyssnar på Dr. Suzanne Humphries, som reser över hela världen och föreläser om just vaccin. I länken nedan berättar hon även om sig själv, så man förstår hennes bakgrund som läkare.
    Hon är verkligen jätteintressant att lyssna på, och jag har haft förmånen att göra det live.
    Hon har väldigt bra grunder till varför man INTE ska vaccinera, men som du säger är det viktigt att alla får välja det som känns bäst för just dem. Däremot kan jag tycka att det är viktigt att alla får den information de har rätt till, och det får vi ifrån henne.
    Jättefin blogg du har!!!
    Kram!!
    https://www.youtube.com/watch?v=SFQQOv-Oi6U

  81. Profilbild
    Veronica

    Hej!
    Det finns så otroligt mycket att lära sig när det gäller vaccinationer. Det jag har lärt mig är att osekärhet botas bäst med kunskap 🙂
    Att läsa och lära sig om sjukdomarna vi idag vaccinerar mot kan vara väldigt nyttigt. Är sjukdomarna verkligen så farliga? Har dom som på senare år drabbats av dessa sjukdomar varit vaccinerade? Kan en vaccinerad person smitta andra med sjukdomen denne just vaccinerats mot?
    Man kan bli ganska så förvånad över svaren.
    Mina 2 barn är helt ovaccinerade och helt friska
    (9 och 12år gamla)
    Vi resen varje sommar och lever som vilken annan familj som helst.

  82. Profilbild
    Eleonor

    För övrigt, vill bara poängtera: läkare har bara 4 salstimmars utbildning om vaccin. Jag kontaktade Umeå Universitet och frågade deras utbildningsansvarige.
    De har ingen utbildning om biverkningar mer än att det kan bli rött och ömt.
    Lyssnade du förresten på radioprogrammet Kaliber i P1 för några veckor sedan, där de tog upp om Läkemedelsverket att de hemlighåller biverkningar även i Sverige, och att de inte lär ut om dessa till läkarna, så att de inte kan ge rätt vård eller anmäla in biverkningsrapporter? Intressant – lyssna, det finns fortfarande online tror jag!

  83. Profilbild
    Moa

    Vaccinerade mitt första barn, eftersom jag bara lyssnade på vad bvc sa hela tiden, utan att tänka själv.
    Nu när jag fick mitt andra barn för drygt ett år sedan, har jag läst och läst och läst lite till om vad dom olika vaccinerna innehåller, det är bara att kolla upp i fass, låna böcker och googla. Jag blev chockad över VAD man faktiskt stoppar in små små barns kroppar och vilka följder det har haft för vissa familjer. Jag har lagt ner väldigt mycket tid på att ta reda på fakta från båda sidor. Jag har också insett vilken miljardindustri vacciner+läkemedel är. Det är väldigt intressant att söka information, men man blir även väldigt ledsen när man inser att tex läkare inte alltid vill det bästa för patienten.
    Så nu blir det inga fler vacciner för varken oss vuxna eller för barnen. Hoppas du kommer fram till det bättre av dom två alternativen 🙂 lycka till och kram!

  84. Profilbild
    Eleonor

    Nej, jag kommer inte att vaccinera mer. Jag har gjort det misstaget med ett barn, och han fick läckande tarm av det som dessvärre är en känd och väldigt vanlig biverkning, och som i sin tur kan ge upphov till autoimmuna sjukdomar.
    Jag har själv också vaccinskador i form av läckande tarm som sedan blivit celiaki, hypotyreos och problem med gallblåsa samt fettlever.
    När det rör vaccin så började jag själv läsa på i ämnet för ett antal år sedan, och det som skrämmer mig mest är att människor litar så enormt mycket på företag som är dömda över hela världen för mutbrott av läkare och förvanskning samt hemlighållande av data. Domarna ligger ute på nätet på alla dessa vaccinföretag, och det är i hur många länder som helst. I Argentina 2011 så åtalades GlaxoSmithKline för att de haft illegala vaccinförsök på småbarn, där 20-talet dog. Samma företag som tillverkar vaccin till svenska barn.
    Egentligen skulle det räcka för att människor skulle säga NEJ, för skulle de köpa en bil av ett företag där de vet att de medvetet hemlighåller statistik om dödsfall mm?
    Rekommenderar att du köper boken Vaccinationer: Risker och Skador, samt om du vill kan du plöja igenom den info som jag hunnit lägga ut i form av länkar på http://www.bvc-alternativet.se
    Det jag säger till alla är: Avvakta så länge du känner dig osäker. Det värsta som kan hända i form av vaccinbiverkning är att barnet dör, inte att det blir autistiskt, som många tror är det enda man oroar sig för.
    Allt gott till dig, du är klok som ifrågasätter!
    //Eleonor

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Nej fy 🙁 Tack fina du för att du delade med dig.. Givande att läsa. Stor kram till dig och återigen jättetack för intressanta ord att läsa.

  85. Profilbild
    Jannika Navjord

    Hej, jag har inte följt vaccinationsprogrmmet. Jag har som utgångspunkt att inte vaccinera, tror att kroppen mår bästa av att utvecklas så mkt som möjligt ifred. Jag har fyra barn idag 9-21 år gamla och väntar mitt femte. Med första barnet så hade jag inte tänkt så mkt utan gick bara till BVC när det var dags och gjorde som de sa, kommer ihåg när de tog fram sprutan och skulle ge den till honom, då frågade jag vad den innehöll och det kunde hon inte svara på vilket fick mej att säga vänta och så läste jag på lite och bestämde mej för nej. Barnen har haft vattkoppor, påssjukan och en har haft mässling. Röda hund är det ju bra om tjejer får innan de själva blir gravida eftersom det kan skada foster men vi resonerar som så att hon kan ta det när hon är äldre så har kroppen fått vara ifred så länge som möjligt. Vattkoppor är det ju bra om pojkar inte får sent i åren då jag tror det kan påverka deras fertilitet mm så det är mkt att tänka på, men bara för att man säger nej när barnen är små så behöver det inte vara ett nej för alltid. Jag och tre av barnen bodde i Ghana Afrika i fyra år då vaccinerade vi oss mot gula febern för annars kommer man inte in i landet, och några händelser ledde till att vi tog stelkrampspruta. Allt har för och nackdelar och jag tycker att det är bra att fler och fler börjar ta reda på info innan de fattar beslut.

  86. Profilbild
    Lina

    Hej!
    Jag väljer att avstå vaccin (för mig är det självklart 🙂
    Jag har sett många svåra biverkningar (hos barn i min närhet) och känner inte att det finns någon anledning att utsätta mina barn för den risken!
    Sjukdomarna är inte farliga och jag är övertygad om kroppens självläkande förmåga OM man nu ens skulle bli sjuk.
    Immunförsvaret blir tvärtom BÄTTRE utan gifter som aluminium och formaldehyd i barnens känsliga kroppar! Fick själv en mycket allvarlig hjärninflammation av femårsvaccinet.
    Att dessa ämnen dessutom är direkt kopplade till neurologiska tillstånd såsom ms, alzheimers och även cancer längre fram gör bara att mitt val känns mer självklart!
    Läkare har 4 lektionstimmar i vaccin under sin fleråriga utbildning!? Varför?
    Det finns många facebooksidor där baksidan (den vi inte får höra på bvc och hos läkare) kommer fram.
    Även hur läkemedelsindustrin myglar med både dödsfall och biverkningar som de medvetet ”glömmer” nämna i FASS…
    Bara att googla på hur stora skadestånd exempelvis glaxo Smith cline har på sig! Det finns ju såklart en anledning till detta! Informationen finns tillgänglig för alla som faktiskt är intresserade av att göra ett medvetet val 🙂

  87. Profilbild
    Cattis

    Ger du? Då ska jag lära dig någonting nytt. Man ska inte ge barnen alvedon bar för att de har feber. Feber är kroppens egna naturliga immunförsvar för att göra sig av med det ”dåliga” i kroppen. Den höjer tempen i kroppen för att det ”dåliga” ska försvinna/ge sig av/dö kalla det vad du vill.
    Så nej vi ger inte våra barn alvedon, om det inte är så att barnet är så pass påverkad av febern att de inte får i sig vätska. För det är då det blir farligt, men uttorkning alltså. Så feber i sig är inte farligt
    Sådär, Man lär sig något så länge man lever 😉

  88. Profilbild
    Felicia

    Jag är själv inte vaccinerad, och det gör mig ledsen. Jag tänker på alla de barn vars immunförsvar gör att de inte kan få vaccin, och därmed kan bli smittade av mig eftersom en kan bära på virus utan att bli sjuk.
    Jag har jobbat ganska många år inom vården och sett folk som förlorat barn och syskon till dessa hemska sjukdomar.
    Jag kommer att gå emot mina föräldrars val och vaccinera mina barn, för jag tycker att det är själviskt att inte göra det (även om ens egna barn inte drabbas kan andras göra det).
    Ha det fint!

  89. Profilbild
    Cattis

    Ger du? Då ska jag lära dig någonting nytt. Man ska inte ge barnen alvedon när de har feber. Feber är kroppens egna naturliga immunförsvar för att göra sig av med det ”dåliga” i kroppen. Den höjer tempen i kroppen för att det ”dåliga” ska försvinna/ge sig av/dö kalla det vad du vill.
    Så nej vi ger inte våra barn alvedon, om det inte så att febern gör dom såpass påverkade att de inte får i sig vätska. För det är då det blir farligt. Så feber är inget farligt
    Sådär, Man lär sig något så länge man lever 😉

  90. Profilbild
    Rebecka

    Vi har valt att vaccinera då vi gärna är ute och reser (utomlands), där vet man inte säkert vilka sjukdomar som florerar och vad andra resenärer bär på. Skulle kännas tråkigt att avstå ett resmål pga att lillkillen inte är vaccinerad

  91. Profilbild
    Teres

    Blir glad när jag läser att du väljer att göra ett välinformerat beslut!
    Lade ner många timmar innan jag gjorde mitt val. Det var min syster som verkligen väckte mig å bad mig läsa på. Inte för att jag anser att det är av någon betydelse vad man har för yrke. Får jag ändå känslan av att många trycker på att dom är inom sjukvården just när de står FÖR vaccinering men där kan jag ju givetvis ha fel. Både min syster som var en del till att jag valde att inte vaccinera & min mor är utbildade sjuksköterskor. Så även sjuksköterskor & läkare går emot strömmen ang vaccin. Dock inte så öppet…. Fick ett otroligt bra bemötande på mitt BVC av sköterskan som vi gått hos. Men även läkaren var mycket förstående. Tyvärr har jag förstått att övertalningen hos BVC kan gå över styr då det som sagt är frivilligt. Mitt råd är att be dig fortsätta läsa inte bara om vaccinerna men också om sjukdommarna för att komma till en trygghet i ditt slutgiltiga beslut. Är du fortfarande osäker när det är dags för vaccination. Skjut då hellre upp tills du är trygg i ditt beslut. Då behöver du inte ångra dig sen om beslutet blir att inte vaccinera, för det går inte att ha ogjort. Boken vaccin -risker & skador har jag med läst.
    Ja som sagt jag har nu iaf en ovaccinerad 6-åring.
    Hejja dig som gör ett välinformerat val!

  92. Profilbild
    Liza

    Vi har inte vaccinerat vår son. Jag känner mig säker på att hans immunförsvar klarar livet bättre utan att vi sprutar in gift i hans lilla kropp. Dessutom så är jag väldigt kritisk till de som tillverkar vaccin. Det handlar bara om pengar. Vaccin är ingen garanti för att slippa sjukdomen heller. Vi kanske hade vaccinerat om bättre utvecklade vaccin fanns, men kolla innehållsförteckningen får du se! Nej tack, än så länge är det inget alternativ för oss!

  93. Profilbild
    Emma

    Hej!
    Va modig du är som tar upp det här med vaccin. Det är verkligen ett ämne som folk blir upprörda av 😉
    Vi har valt att inte vaccinera vår 18 månaders. Det känns helt fel för oss att spruta in gift ( kolla innehållet) i vår lilla tjej.
    Vi läste på mkt och gick på magkänslan.
    Såg att du läst boken jag tänkte tipsa om men kolla gärna youtube och sök på Linda Karlström. Finns 10 avsnitt som är bra att börja med sen kan man kika på dom andra. Kram

  94. Profilbild
    Ella

    Vi har valt att att avbryta vaccinationsprogrammet med tanke på hur hon reagerade efter de två doserna. Ångrar det än idag och kommer göra det resten av mitt liv. Tror inte hälften här läst vaccininehållsförteckningen(lär aldrig få reda på vad exat det finns i)eller biverkningslistan.

  95. Profilbild
    Emilia Anderson

    För oss var det inga tvivel om att vaccinera våran son, det finns alldeles för många fördelar jämfört med nackdelar. Jag känner mig väldigt glad att jag bor i ett land som har ett ledande vaccinationsprogram för både barn och vuxna. När jag fick min son 2014 var det en bekant som fick barn ca samtidigt som kritiserade oss föräldrar som vaccinerade våra barn. Och med anledning av detta så skrev jag en uppsats när jag läste svenska 1 i våras, och jag har kollat på både fördelar och nackdelar. Denna uppsatsen gjorde mig ännu mer posetiv till att vaccinera. Då jag anser att inte vaccinera inte är ett alternativ för oss. Och med tanke du hur vi reser över landsgränser idag. Då tex vissa sjukdomar finns i andra länder som inte har vaccinationprogram. Men alla har ju rätt att välja att inte vaccinera.
    Sedan av samma mamma som kristiserade oss andra postade en artikel för en tid sedan om hur farligt de va med vacciner. Och jag höll på att skratta ihjäl mig när jag läste denna, det stod blandannat att man fick skolios av barnvacciner, och de vet ju varenda människa att det är en medfödd ”missbildning”,skada. Min svägerska är född med skolios. Källkritik var inte denna mammas starka sida.
    Om man inte skall vaccinera sina barn skall man kanske ha i åtanke att dom som inte är vaccineras och dom med nedsatt inumförsvar som blir sjuka och till och med kan dö av de sjukdomar vi vaccinerar mot. Men som sagt alla göra som dom vill.
    Tack för att du delar med dig om dina tankar och din oro, då jag tror att dom flesta föräldrar har haft sina tankar och just vaccin… Och tack för sin blogg alltid lika roligt och intressant att läsa.. Kram till dig!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack snälla för att du delade med dig fina du. Jättegivande att läsa. Och tack för så himla fina ord. Blir hur glad som helst. STOR kram tillbaka!! <3

  96. Profilbild
    Maja

    Jag har valt att inte vaccinera. Du kan få alls sjukdomar även om du är vaccinerad och du kan dö av vaccin. Läs gärna bipackaedeln på fass.se
    Du kan alltid vaccinera ditt barn senare men aldrig få det ogjort..
    Stå på dig och gå på din magkänsla!

  97. Profilbild
    Tanja

    Vi valde att inte vaccinera vår son efter mycket forskning och läsning, vägde för och nackdelar. Det valet kändes bäst för oss där och då och gör det fortfarande. Jag är varken för eller emot vaccin men jag tycke att alla borde läsa på och ta ett AKTIVT beslut, inte bara göra det för att någon annan säger att man ska eller att det är bra.

  98. Profilbild
    Therese

    Hej Gabriella,
    Först vill jag bara säga att lille Jason är så himla söt och jag älskar att följa era liv. Tycker ni verkar vara toppenföräldrar och så himla ödmjuka 🙂
    Sen vill jag be så himla mycket om ursäkt för min klantiga kommentar på instagram. Var helt fel ordval att använda och tänkte nog inte till innan. Hoppas du godtar min ursäkt <3
    Jag tycker att det är bra att du ifrågasätter och väljer att läsa på om saker. Som det här med vaccination till barn. Det ska man göra. För mig är det dock en självklarhet att både vaccinera sina barn och sig själv. Som många andra har lyft fram är det totalt förödande om man skulle få någon av dessa sjukdomar och inte vara vaccinerad. Jag arbetar på en infektionsklinik och får se mycket hemskheter. Därför blev jag nog lite chockad när jag såg hur många det var som inte vaccinerade sina barn eller övervägde att inte göra det, därav min totalt onödiga och korkade kommentar. Det är ju självklart att alla får göra det som känns rätt för just dom och uttrycka sin åsikt 🙂 stort lycka till med vad ni än beslutar er för att göra! Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Fina du!! Förlåt själv! Var lite för snabb jag med <3 Är så van vid att folk hoppar på varandra kommentarerna bara så försöker undvika bråk där i den mån det går för allas bästa 🙂 <3 Tack för så fina ord och tack för en givande kommentar.STOR kram och ha en underbar kväll <3 🙂

  99. Profilbild
    Linus Granström

    Jag har två barn på 4 och 2 år som är helt ovaccinerade. Det känns väldigt tryggt. De är friska och starka, sover gott och är språkligt välutvecklade. Jag gick på en föreläsning med Linda Karlström tillsammans med min sambo innan första barnet. Det var skönt att dela med sig av mina tankar på det sättet. Fortsätt att läsa på du, och lita på magkänslan.

  100. Profilbild
    Emelie

    Hej Gabriella!
    Att du lyfter denna fråga i din blogg har gjort att du har växt rejält i mina ögon. Vaccin är något som i allra högsta grad ska ifrågasättas och läsas på om innan man utsätter sitt barn för riskerna det kan medföra.
    Jätteroligt att läsa om dina tankar kring en så oerhört viktigt sak!
    Vänlig hälsning, en mamma som valt bort vaccin

  101. Profilbild
    Fanny

    Vi har valt att inte vaccinera vår son, då nackdelarna överväger fördelarna enligt oss. Dessa folksjukdomar finns till en början inte ens kvar, men alla cancerogenta ämnen & hormonstörande ämnen finns kvar i vaccinerna så nej tack. När jag konfronterade våran BVC sköterska varför det måste finnas en ADRENALIN SPRUTA tillgänglig vid vaccinationen sa hon som det var, ja det är en säkerhetsåtergärd ifall någon får hjärtstillestånd (ALLTSÅ DÖR) men det säger dom inget om högt! Då sa jag bara att det räcker som bevis nog för mig att vaccin är galenskap skapad utav människan. No thanks! 😉 gör det som är bäst för er, varesig det blir vaccination eller inte! Det är erat val som ni & eran son ska leva med ingen annan! Kan för övrigt tala om att min son är nu 10 månader, & har umgåtts med sjuka & förkylda barn ofta och aldrig ens varit förkyld. Så vad säger det om hans immunförsvar gentemot de andras! 🙂 Kram

  102. Profilbild
    Louise

    Jag var också otroligt kluven i frågan om jag skulle vaccinera min dotter eller inte. Men vårt slutgiltliga beslut var att vaccinera ändå. Jag bokade en tid hos en barnmorska för att få prata med henne. Anledningen till att jag inte ville vaccinera ifrån början var för att jag var så rädd för att min dotter skulle ta skada av vaccinet. Hade läst så mycket på nätet om barn som fått problem för livet av vaccination. MEN efter att jag pratat med henne så känndes allt bra, hon visade mig statistik om hur många barn som fick biverkningar. Och då såg jag att det är mycket större risk att få en livshotande sjukdom om man inte var vaccinerad jämfört med om man biverkningar.
    Även om sverige är ett land som inte har så många sjukdomar som vi vaccinerar oss mot så kanske Jason vill resa i framtiden. Han kanske får möjligheten att resa till Afrika eller till Asien? Och där finns ju sjukdomarna. Som många andra har skrivit så finns det också möjlighet att smitta andra mäniskor med lägre imunförsvar.
    Som min svärmor också berättade för mig så sa hon att om det är många som väljer att inte vaccinera sina barn så kan sjukdomarna komma tillbaka till Sverige.
    Men varje mamma (och pappa, hehe) gör precis som dem vill. Man vet bäst själv. Men ett tips ifrån mig är att boka en tid hos en barnmorska och prata med henne, be henne visa statistik. Och något som jag själv gjorde (eller gör) alldels för mycket är att googla. Jag menar hur många är det som skriver att det gått bra för deras barn när de vaccinerat? De flesta skriver ju om när det INTE går bra och då är det stor risk att man tror att det är fler barn som får biverkningar än vad det egentligen är.
    Tack för en fin blogg, pus<3

    1. Profilbild
      Fanny

      Ja och tyvärr är ju dessa människor med lägre immunförsvar försvar dom som vaccineras då immunförsvaret försämras genom vaccination. Super tråkigt! Eftersom folk med lägre immunförsvar är dem som blir smittade och smittar vidare! Sen märks det inte om man har tagit skada hormonellt förebs många år. Mvh en mamma

  103. Profilbild
    Bulan

    Tillägg: vaccin i förebyggande syfte. Tar ni Alvedon varje dag i förebyggande också? De hjälper inte det stjälper.. hur kan något framställt, syntetiskt hjälpa kroppen på något sätt?
    Har du läst innehållsförteckningen på dom olika vaccinera? Och kollat upp vad alla hokuspokus ord betyder? Om du inte har gjort de så rekommenderar jag dig att göra de. Finns inte på kartan att de giftet kan göra något gott i en liten bebis kropp. Där e aå många som tror att alla allergier å sjukdomar e normala…. nä… hur kan de vara normalt att en frisk bebis helt plötsligt dör? PSD? Fruktansvärt dålig ursäkt för att läkemedelsverket ska kunna bli stämda…
    Kan kort och gott säga att jag tycker vaccinationer e bland det värsta som finns.

  104. Profilbild
    J

    Hej! Jag vaccinerar självklart mina barn efter vaccinationsprogrammet. Jag tycker det är superviktigt att göra de först och främst för sina egna barns skull men även för andras. Det finns de barn som har kraftigt nedsatt immunförsvar (av olika anledning) och dem kan drabbas för att jag valde att inte vaccinera mina barn. Jag anser att de är min skyldighet att skydda mina och andras barn mot sjukdomarna! Ännu viktigare nu, eftersom de är så stora flyktingströmmar just nu. Kram

  105. Profilbild
    Suzy

    Har valt att inte vaccinera mina 2 barn och det känns helt rätt. Förespråkar och använder alternativa behandlingsmetoder främst homeopati och det har hjälpt min familj i över 20 år. Med ett helhetstänk kring medicin och hälsa kommer man långt och i det ingår inte att desarmera kroppen med farliga gifter som ger mer skada än nytta.

  106. Profilbild
    Helena

    Vi har valt att gå emot strömmen å inte vaccinera våra två barn nu 6 resp 4 år. Det av flera anledningar. Nämner några här.
    Inget vaccin är säkert. Du vet inte med säkerhet innehållet. Du är helt i tillverkarens händer.(Varför spruta i alla dessa doser i små späda kroppar?!)
    Inget vaccin ger 100% skydd. Istället för att invaggas i falsk säkerhet har vi läst på om sjukdomarna å hur vi ska hantera dem och vara vaksamma ex. Du ska du absolut inte ta febernedsättande vid mässling. Hur många får den informationen?! Kikhostevaccinet ger i vissa fall endast skydd upp till några månader. (Vi höll oss i från folksamlingar m våra spädisar då kikhosta är som farligast men har mamman haft kikhosta lämnar hon ifrån sig antikroppar för första tiden)
    De flesta sjukdomar som ingår i vaccinationsprogrammet började ”försvinna” innan vaccinering infördes. Förbättrad levnadsstandard (mat. Rent vatten. Varma hus. Rena kläder o kropp) har större inverkan än vaccin. Står till o m i en rapport från Socialstyrelsen.
    Det heter barnsjukdomar av ngn anledning. (Varför vaccinera spädbarn mot röda hund? Å varför pojkar?
    Det är bättre att få mässling i barnaår än i vuxen ålder. (hur många vuxna tar boosterdos mot mässling?) Genomgående sjukdom ger livslång immunitet. )
    Är vi friskare sedan vi börjat vaccinerat? Nej inte i mina ögon. Autoimmuna och imånga fall livslånga sjukdomar har vi fått istället (allergier. Diabetes.astma å massa annat konstigt)Har det med vaccinerna att göra??? Jag är inte säker så därför går vi på försiktighetsprincipen att inte vaccinera.  Och om våra barn är sjuka?! Noop. Vi har väldigt få VABdagar. Typ 3 dagar per barn och år…
    Lycka till m ert beslut. Men mitt råd är att skjuta upp ev vaccination tills ni är bekväma i ert beslut. Ta hand om er guldklimp 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack fina du för att du delade med dig. Var extremt givande att läsa. Tack för att du tog dig tiden att skriva. Stora kramar och tack <3 🙂

      1. Profilbild
        Helena

        Så lite så! Jag vet vad du står inför. Hela min kropp sa nej medans det yttre trycket från nästan alla håll sa självklart till vaccin. Så jag vill dela med mig att du är inte ensam som tvekar. Själv hade jag en arbetskamrat som hade vuxna barn och som var ovaccinerade å kärnfriska. Det gav mig råg i ryggen att skjuta upp vaccineringen. Jag var inte ensam att vara tveksam!!! Men jag har läst på (läser fortfarande)och känner mig trygg i vårt beslut att avstå. Och vi är fler å fler…

  107. Profilbild
    Bulan

    Hej, vi har inte vaccinerat vår dotter. Tror på ett naturligt immun försvar och bättre att få sjukdomarna naturligt å sedan vara immun. För sjukdomarna är inte så farliga som attan läkare påstår. Det är ren skrämselpropaganda…. vi ser till att äta hälsosamt och vi klarar oss finfint på huskurer. Så länge man är påläst och är säker i sitt val ser jag inga problem med det 🙂 lycka till!

  108. Profilbild
    Ann-Sophie

    Hej och grattis till bebis! 🙂 Jag har två barn som båda är helt ovaccinerade och jag övervägde aldrig något annat alternativ eftersom jag hade läst på om vacciner i många år innan jag blev gravid. Helt trygg i beslutet och har kärnfriska barn 🙂

  109. Profilbild
    jessica

    Min son är snart 10 månader och vi har valt att inte vaccinera honom. Vi bor i Kalifornien och här i USA handlar allt om pengar, företagen som tillverkar vaccin tjänar massor. Om vaccin nu är så bra, varför blir vi fortfarande sjuka? Och varför tillverkar de medicin till sjukdomar vi vaccinerat oss mot? It’s all about the money. Vi vill att vår son bygger upp sitt eget immunförsvar, och ammar man babyn så räcker det gott och väl. Btw, min son har inte varit sjuk en enda gång, inte ens en liten förkylning han är frisk som en nötkärna. Läs På mer, För Det Är faktiskt väldigt intressant!!

  110. Profilbild
    Hanna

    Hej Gabriella!
    Vilket intressant ämne du tar upp. Jag har läst de flesta kommentarerna och förstår att meningarna är delade kring vaccination. Jag har själv inga barn, men efter min praktik på en barnmottagning och några dagar på BVC kom jag i kontakt med vaccinering av de små liven. Fick tyvärr se tråkiga konsekvenser av ovaccinerade barn som övertygade mig att vara för vaccinering. Lyssna på magkänslan, det brukar alltid bli bra. Stor kram och tack för en inspirerande blogg och ett viktigt ämne att uppmärksamma! 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Verkligen! Väldigt delade meningar. Tur alla gör som dom vill 🙂 Tack snälla för att du delade med dig och för så himla fina ord. Blir jätteglad. STOR kram <3 🙂

  111. Profilbild
    Linn

    Jag har vaccinerat min son. Självklart kan man välja att inte göra det, men se på det så här: vaccin har gjort att vi fått bort måååånga sjukdomar som barn innan dog av. argumentet som förs på internet att ”sjukdomarna är ju borta nu” är inte sant. Vissa av sjukdomarna som vi i Sverige vaccinerar våra barn mot, finns fortfarande i våra grannländer. Tror exempelvis mässlingen är en sådan sjukdom. Dessutom är inte vaccinering självklart i andra delar av världen, vilket skulle kunna innebära att ditt barn drabbas av dessa sjukdomar om ni skulle åka utomlands. Istället för att läsa på internet tycker jag att du, och alla andra som tvekar, ska prata med någon kunnig inom ämnet, ex BVC-sköterska, för att kunna ta ett så bra beslut som möjligt, grundat på fakta och inte åsikter. Ha det fint!

  112. Profilbild
    Emelie

    Min kompis fick en dotter en månad efter jag fick min son, hon får dock inte vaccineras vilket gjorde det självklart för mig att vaccinera min son! Om jag skulle låtit bli att göra detta och min son faktiskt skulle fått ngn av dessa sjukdomar och sedan smittat kompisens dotter så hade jag nog velat dö. Bara för att sjukdomar inte är dödliga så betyder det inte att man kan ta dem med en klackspark och framförallt inte små barn! Det är trots allt inte bara för vår egen skull vi vaccineras. Vilka bieffekter det än finns så är nog de att föredra framför många av de sjukdomar man vaccineras mot. Och som många skriver ovan så är ju detta gamla, välprövade vaccinationer och inte något nytt som kommit nyss.

  113. Profilbild
    Felicia

    Dom som blir vaccinerade är majoroteten av dom som sen blir sjuka! Gå med i medvetna föräldrar på fb om du känner dig osäker!

  114. Profilbild
    Amanda

    Vi har inte vaccinerat våran dotter och kommer inte göra. Finns ingen garanti för att vaccinet skyddar så ser ingen anledning till att spruta in massa giftiga ämnen i hennes kropp då. Är man osäker kan man alltid skjuta upp vaccinering, därimot kan man aldrig ta tillbaka en när den är gjord.

  115. Profilbild
    Paulina D

    Vi väntar vårt första barn i Mars och kommer INTE att vaccinera. Jag har läst på mycket om ämnet både på vaccin.me och läst en bok skriven av läkare inom området. Finns inte en chans att vi vill utsätta vårt barn för de eventuella biverkningarna som är så mycket värre än mässling, röda hund osv. Men jag ser inte ner på dom som väljer att göra det. Jag är glad att det är fritt val!

  116. Profilbild
    Sara

    Hej fina du!
    Jag vill bara börja med att tacka för en otroligt fin blogg som i princip är den enda jag följer på en dagsbasis. Jag är glad att vi läsare får följa er vardag 🙂
    Jag vill börja med att säga att jag inte är mamma idag, men både jag och min sambo har pratat mycket om detta inför framtiden. Jag har en systerson som har en allvarlig immunförsvarssjukdom. Det gör att min syster och hennes man inte fått ta ställning till just denna fråga, för han kan inte utsättas för en viss typ av vaccin. För ett sånt barn som min systerson kan en enkel förkylning eller influensan vara rentav livshotande. Mot den typen av sjukdomar som det allmänna vaccineringsprogrammet är tänkt att skydda skulle han tyvärr inte ha en chans.
    Av den anledningen är det ett enkelt beslut för oss att känna att vi skulle vaccinera våra framtida barn – för att minska risken för att den typen av sjukdomar åter sprids i Sverige och därmed skydda de barn som en någon anledning inte kunnat eller av andra anledningar givits vaccin.
    Jag är säker på att ni kommer fatta det beslut som känns bäst för er situation, men jag kände ändå att jag vill dela med mig av mina tankar och erfarenheter. Kram?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej fina du!! Tack för så himla fina ord! Du anar inte hur glad jag blir och hur mycket det betyder för mig <3 Jättetack!! <3 Och tack för din kommentar. Jätteintressant att läsa och väldigt givande. STOR kram och ha en fin kväll <3 Och återigen tack 🙂

  117. Profilbild
    josefine

    Jag har valharvstaccination. Jag insåg rätt snabbt att jag var tvungen att lära mig väldigt mycket för att kunna argumentera för mitt beslut. Jag började med att gå igenom dödsstatistiken för alla sjukdomar. Gick tillbaka till 1850 talet men insåg att man endast anser att statistiken är pålitlig från 1911. Oavsett så gick jag en chock för man framställer sjukdomarna som betydligt mer dödliga än vad de är.. Så jag började även granska mord egna utbrott och insåg att det existerar en enorm underrapportering. Endast 3-46% rapporteras i samband med ett utbrott.
    Så de siffror som presenteras beskriver inte verkligheten.
    Jag började kika närmare på studier gällande säkerheten runt exempelvis adjuvansen aluminium. Finns väldigt lite underlag gällande spädbarn. Hittade en studie där man skulle mäta vart aluminiumet tar vägen efter ett spädbarn får vaccinet.. Efter 24 hade inte aluminiumet förflyttats från injektionsstället. Då en vuxen vaccineras tar det ca 15 min innan man kan uppmäta AL-halt i serum eller urin.
    Detta fick mig att söka närmare och jag har berört ultrafiltrering, samt läst de nyaste studierna samt artiklar gällande immunförsvaret.. insåg rätt snabbt hur lite man egentligen vet angående immunförsvaret och dess samverkan. Hittade inte heller några vidare studier angående underrapportering när det kommer till biverkningar.. Eller en där man beräknar att endast 10% av de faktiska biverkningarna anmäls..
    Dessutom ska man se biverkningarna i den stora massan, vilket man inte kan men biverkningssystemet som används idag. Vi kan inte heller veta hur långt fram i livet vaccin kan skada. Våra immunförsvar är skapade av både inre samt yttrestimuli vilket innebär att väldigt få människors immunförsvar skulle agera likadant vid biverkningar.
    Det finns många delar som är osäkra. Vilket jag har insett då jag började diskutera med provaccin folk.
    Väldigt nöjd över mitt val. 🙂

  118. Profilbild
    Emelie

    Hej!
    Jag ser det som en självklarhet att vaccinera. Det finns säkert nackdelar (som det gör allt), men det finns betydligt fler fördelar! Ens eget barn kanske klarar sig bra om de blir smittat, men tänk om barnet smittar ner ett annat barn med redan nedsatt immunförsvar som inte klarar detta.
    Så som vi rör oss i världen och med den ökade invandringen så känns det ännu viktigare att skydda sig.

  119. Profilbild
    Linda

    Hej!
    Vill bara börja med att säga att du och din familj verkar helt underbara! Och vilken vacker pojke du fått 🙂
    Som blivande sjuksköterska så känner jag enorm tillit till de vaccinationer som ger till våra små barn nu för tiden. Som så många före mig påpekat så är det beprövade och bra vaccinationer som funnits länge! Jag själv tog aldrig vacciner för svininfluensan, för att jag 1. Inte ansågs inte tillhöra riskgruppen och 2. Det gick allt för fort att framställa och prövades aldrig i en vettig utsträckning för att jag skulle kunna känna att jag litade på det.
    Precis som du själv uttrycker så ska man få bilda sin egna åsikt. Här är de argument som jag själv känner väger störst i debatten för/emot vaccination :
    – De biverkningar man kan få av vaccinet är oerhört sällsynta. Man kan lita gärna få en sjukt ovanlig biverkning, eller allergisk reaktion, av Ipren. Men det är ovanligt. Och fullkomligt omöjligt att förutse!
    – De konsekvenser som kan uppstå om ditt barn blir sjuk i mässling, rödahund eller påssjuka är övervägande riskfyllda. Påssjuka kan leda till infertilitet hos pojkar. Mässling och rödahund kan i 1 fall av 1000 leda till hjärnhinneinflammation. Ju mindre barnet är, ju större risk för dödlighet. Mässling är extra farligt för småbarn, och en stor orsak till småbarnsdöd världen över.
    – Alla dessa sjukdomar är extremt smittsamma. Om en person som har mässling kommer i kontakt med 10 ovaccinerade individer så kommer 9 av dessa att insjukna. Och då är det inte bara individer som inte har vaccinationen som räknas, utan även individer som av olika orsaker har ett sviktande immunförsvar (t ex. Cancerpatienter).
    – Med nutidens rådande världskris, där flytningar söker sig till våra vackra trygga länder för skydd mot rådande krig, så kommer dessa tidigare ”utrotade” sjukdomar att återigen bli en del av vårat samhälle. Många människor som kommer till Sverige har aldrig ens hört ordet vaccination. Det är oundvikligt att vuxna och framför allt barn kommer att bli smittade. Det är inte flyktingarnas fel, och inte föräldrarnas heller. Men det går att undvika.
    Återigen. Alla har rätt att grunda sin egen åsikt om vad som är rätt och fel. Men jag hoppas att alla inser vikten av källkritik! Vara för att det ser proffsigt ut så behöver det inte vara det. Jag läste en ”vetenskaplig” artikel för ett tag sedan som använde Aftonbladet och Nyheter24 som källor. Alltså hänvisade till rent strunt.
    Hoppas att du grundar ditt beslut väl! Och lycka till i framtiden! Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack snälla, fina du för så fina komplimanger. Blir hur glad som helst <3 Och tack för att du tog dig tiden att kommentera med din kunskap. Betyder mycket för mig. STOR kram och ha en underbar kväll <3

  120. Profilbild
    Carla

    Jag har valt att inte vaccinera min bebis. Jag googlade en massa under min graviditet kom över för och nackdelar, läste på olika forum, artiklar pratat med folk som valt att inte vaccinera och de som gjort, exakt som du Gabriella! Barn vaccinens innehåll är helt ologiskt för mig! Varför skulle man frivilligt spruta in aluminium, DNA från döda djur bla apor o grisar, konserveringsmedel, celler från aborterade foster, glutamat och massa E – ämnen ( cancer framkallande) massa olika ämnen som påverkar vårt nervsystemet, vaccinet innehåller samma ämne som man ger i USA vid avrättningar OSV googla resten själva. Jag äter Endast ekologiskt och är noga med vad jag stoppar i mig. Tabletter tar jag vid nödfall. Hade jag sprutat in allt de där i mig själv? ALDRIG!!! Då är valet självklart för mig. Mitt rena barn ska inte vaccineras. Vårt immunförsvar stärker vi via kosten och träning. Jag tror på kroppen egna förmåga. Vår kropp är ett mirakel. Finns barn som fått mässling och var vaccinerade. Risken för att vi ska råka ut för de sjukdomar är så minimal. Riskerna med vaccin är mycket större. Även om det är väldigt små mängder är det fortfarande gift i vaccinen.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack snälla för att du tog dig tiden att dela med dig av din kunskap och dina tankar. Jättegivande att läsa, kram!

  121. Profilbild
    Josefin

    Hej Gabriella! Jag har valt att inte vaccinera min son, jag har som du läst mig till mycket, en bok som gjorde att jag tog mitt beslut va ”vaccinationer: risker och skador”.. Du kan höra av dig om du vill ha mer info! Tack för allt du delar med dig i din blogg!/Josefin

  122. Profilbild
    Kine

    Gutten vår er 13 måneder gammel og har fått 2 vaksiner. Men vi vil ikke gi han flere.
    Vi var veldig usikre, og til slutt gjorde vi det for alle som presset på.
    En liten menneskekropp er ikke ferdig utviklet innenfor og med immunforsvaret før de er 2 år gammel, så jeg vil ikke tulle det til med vaksiner når han er så liten. Jeg håper de to vaksinene han har fått ikke gjør noe galt, og at det er bedre at han ikke får flere.
    Jeg har lest og lest og lest og får øynene mer opp for ikke å vaksinere.

  123. Profilbild
    Linda-Marie

    Följ ditt hjärta! Vi valde att inte vaccinera och jag är så glad för det! Min son är nu 10 månader och han har aldig ens haft en förkylning, hans immunförsvar är inte skadat av gifterna..
    Har du inte läst boken redan som heter ”vaccinationer – risker och skador” så rekommenderar jag den starkt! Där finns info om alla sjukdomar man vaccinerar mot, info om hur det smittar mm. Modigt att du som offentlig person vågar skriva om detta ämne, hoppas fler får upp ögonen om vaccineringens stora risker!

  124. Profilbild
    linn

    Jag ser på saken så här. Vaccinet finns av en anledning. Det är ett välbeprövat vaccin och det finns en anledning till att Sverige är ett så pass ”friskt” land. Vi har inte mässlingen tex på samma sätt som många andra länder för det har vi ”utrotat” med hjälp av vaccin.
    Vill man inte vaccinera för sitt eget barns skull så tycker jag VERKLIGEN att man ska tänka på andra som faktiskt är mer mottagliga för sjukdomarna! Prematurbarn bland annat.
    Det kommer också mycket nysvenskar som för med sig mycket sjukdomar då de inte är vaccinerade på samma sätt som vi är! I framtiden skulle jag gissa att en del av de sjukdomar som vi vaccinerar emot kommer att finnas i Sverige igen.
    Som du förstår valde vi att vaccinera vår son och kommer absolut vaccinera våra framtida barn också. Vi vill kunna resa och semestra utan att oroa oss för eventuella sjukdomar våra barn skulle kunna få!
    Sen skulle jag aldrig i livet ge mitt barn svininfluensavaccinet tex, alldeles för nytt enligt mig!

  125. Profilbild
    Frida

    Hej. Det här med vaccin väcker så mycket olika åsikter och skapar så mycket känslor. Jag har själv en 10 månader gammal pojke hemma som vi vaccinerar med de vanliga vaccinationerna som ingår i barnvaccinationsprogrammet samt även hepatit B. Det finns ju så många fler vaccinationer som tex rotavirus och vattkoppvaccin som man kan ge sina barn men dessa har vi valt bort. Vaccinen som ingår i barnvaccinationsprogrammet är beprövade vaccin som har funnits länge även jag som är född 1988 har fått dessa. Som blivande sjuksköterska har jag sett baksidan av att inte vaccinera, dessa sjukdomar som exempelvis mässlingen är inget man skojar bort det är fruktansvärda sjukdomar som föräldrar var livrädda för att deras barn och de själva för den delen skulle få förr i tiden. Barn kan dö av dessa sjukdomar och även få bestående men resten av livet. Så som världen ser ut idag med krig och elände som gör att människor tvingas fly till andra delar av världen gör att sjukdomar som varit så gott som utrotade här i Sverige tack vara att en så stor del av befolkningen är vaccinerad kommer att komma tillbaka hit till oss. Genom att vaccinera mitt barn skyddar jag honom OCH andra barn och vuxna som av olika anledningar inte KAN vaccineras från att smittas av dessa otäcka sjukdomar. Dessa vaccin hade inte funnits om de hade varit farliga för fullt friska barn att ta. Jag pratar inte om oprövade vaccin såsom svininfluensa vaccinet som togs fram på mycket kort tid och där man inte visste bieffekterna utan jag pratar om vaccin som funnits länge och är väl beprövade. Det finns så mycket myter ute i samhället om hur farligt det är att ta vaccin och som sagt det mesta är just myter! Om du är osäker tycker jag du ska prata med BVC och inte lyssna på människor som googlar på internet. Hoppas du gör ett val som känns rätt för er. Stor kram

  126. Profilbild
    Sofia

    Vi valde att vaccinera vår kille då vi ansåg att fördelarna var, kanske inte större, men långt många fler än nackdelarna. Han kan inte föra smitta vidare heller vilket kändes viktigt då många av sjukdomarna våra barn vaccineras mot idag är beprövade sen många många år och är i stort sett utdöda idag. Skulle inte vilja ha tillbaka en folksjukdom som någon av dom vi vaccineras mot i Sverige! Att insjukna kändes som ett värre beslut mot vårt barn.

  127. Profilbild
    Josefin

    Hej!
    Jag valde att inte vaccinera mitt barn! Han är 2år idag och frisk rund å go!
    Anledningen var först å främst att jag tyckte han skulle få bygga upp sitt eget immunförsvar först!
    Jag har inte helt uteslute vaccinationen utan tanken är att han ska få det när han blir äldre, när är inte bestämt!
    Tycker att vi fick dålig information om vaccinet på vårat BVC och det kändes som dom tog för givet att vi skulle ge och lät då bli att både fråga och ge informationen!
    Alla gör vi olika och tur är väl det, gör som ni känner och välj det som känns rätt för er! ☺️

  128. Profilbild
    Wendela

    Hej! Vi har också diskuterat vaccin under hela graviditeten och tagit beslutet att inte vaccinera vårt barn som föds i januari. Jag tror att biverkningarna är långt fler än vad läkare och myndigheter hävdar, samt att sjukdomarna är behandlingsbara i dagens samhälle med rent vatten och bra sjukvård. Många barn har idag vaccinskador, men läkare vill inte se den verkligheten. Efter att ha läst innehållsförteckningen i vaccinerna känns det inte logiskt att spruta in dessa ämnen rakt i kroppen på ett så litet barn.
    Om ni ändå väljer att vaccinera, gör det inte vid så litet som tre månader. Man kan alltid skjuta upp ett vaccin, men det går inte ta tillbaka det. En eventuell biverkning blir mycket lättare att upptäcka ju äldre barnet är och dessutom hinner barnet utveckla sitt eget immunförsvar.
    Ett tips är att kolla på Linda Karlströms föreläsningar som finns på youtube. Hennes dotter blev svårt sjuk av ett vaccin och efter det började hon själv läsa på om vacciner och dess biverkningar.
    Vad roligt med unga människor som vågar tänka själva och vågar gå emot samhällets normer. Hoppas ni kommer känna er trygga med ert beslut! 🙂 Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack snälla du för att du delade med dig. Otroligt givande ord att läsa. Stor kram och tack för peppen också <3 🙂

  129. Profilbild
    Sabina

    Vi har valt att vaccinera våra barn och för oss var det ett självklart val. Det finns en anledning till att dessa hemska sjukdomar inte finnu här längre och om föräldrar slutar vaccinera sina barn så kommer de med största sannolikhet komma tillbaka igen. 🙁 Dessutom tycker jag det är fel de sjuka och svaga och de små bebisar som är under 3 månader som inte hunnit få sitt vaccin än. Jag hade blivit vansinnig om min bebis hade fått t.ex. mässling eller kikhosta innan jag hunnit vaccinera, pga att någon annan valt att inte vaccinera.
    Det är min åsikt och jag känner ganska starkt för detta ämne. 😉
    Lynka till med ert val.

  130. Profilbild
    Linnea

    Vi kommer att vaccinera vår dotter eftersom det känns tryggt. Jag är lite nyfiken på varför ni funderar på att inte vaccinera?
    Bra ämne och rolig diskussion 🙂 kram.

  131. Profilbild
    Agneta

    För mig finns inte alternativet att INTE vaccinera barnen enl det svenska programmet. Just för att vi vaccinerar slipper vi många direkt farliga sjukdomar. Skulle aldrig våga låta bli.
    Däremot kan jag vara skeptisk till tex influensavaccin, Gardasil och viss annan vaccination.
    Tror det är både mamman och sjuksköterskan i mig som talar:)
    I övrigt vill jag bara säga att du är en otroligt fin mamma och människa, ha en fin kväll!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för så fina ord, betyder jättemycket för mig 🙂 <3 Och tack snälla för att du delade dina tankar och erfarenheter också. Kram

  132. Profilbild
    Rebecca

    Jag skulle rekommendera folk till att vaccinera sina barn, då man träffat bebisar och barn som fått vissa typer av sjukdomar som vi blir vaccinerade emot och de är så fruktansvärt sjuka och vissa av dem avlider. Men sedan finns det ju självklart positiva saker med att inte vaccinera sig med men skulle inte kunna ha samvetet på mig att se mitt barn så dåligt för att ja inte vaccinerat det när jag kunnat. Hoppas ni kommer fram till vad ni vill. Det är ett svårt val som man självklart måste välja helt själv.

  133. Profilbild
    Hannah

    Vi ska vaccinera vår tjej nu i slutet av december och för oss var det ett självklart val. Dessa sjukdomar finns nästan inte alls här idag pga. vaccinet, samt så gör vi det i hänsyn till både gamla och unga som har nedsatt immunförsvar. 🙂 Däremot hoppar vi över alla de här influensevaccinerna som kommer varje år..

  134. Profilbild
    Frida gustafsson

    Vi har dragit ut på vaccinationen på vår nu 5 mån son, nu ska första dosen ske i veckan och jag har en klump i magen! Tror att jag kommer avboka.. Folk har glömt att Faktiskt läsa på ordentligt själva, läkare Är partiska, precis som vaccin företagen, forskarna som bara ser En sida osv. Du måste läsa och höra Alla sidor Själv.!
    Dom kör på det man tjänar på..ingen annan kommer enbart bry sig om ditt barns hälsa mer Än du. Lita inte blint sådär bara för det är sjukvården, det handlar om pengar även där…
    Oavsett så är det inte meningen att alla människor ska överleva.. Naturen funkar inte så, det kommer alltid nya sjukdomar för att ta bort dom som inte är starkast. Tyvärr.. Det går att boosta immunförsvaret hemma. Men alla gör det dom tror/vet är rätt för sina barn, precis som man ska! Alla skyddar sina skatter på sitt sätt.
    Älskar din blogg förresten! Kram!! 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack snälla du för så bra tips, ska kika på det 🙂 Och tack för att du delade med dig och för så fina ord. STOR kram <3

  135. Profilbild
    Emelie

    Hej! Följt dig sen du var gravid och längtade såå efter att få se lilla bebisen. Så himla kul att få följa dig och din lilla familj! Jag går på gymnasiet och ska plugga vidare sen till barnsjuksköterska. Jag tycker du ska vaccinera Jason eftersom du skrev att du ville utomlands och du vill ju inte att han ska dö i någon sjukdom som du kunde ha stoppat? Biverkningarna är inte farliga och oftast inga. Sen så har vi en ganska stor invandrarflyttning just nu och dom kan dra med sig massa eftersom dom inte är vaccinerade. Vaccinet som ges till barnen har funnits såååå länge och är med där ett safe card. Förstår om du inte vill vaccinera mot tex svininfluensa. Självklart är det ditt eget och F’s beslut och vi läsare kommer stötta er i vad ni än väljer. Kram på dig!!! /en 17årig tjej

  136. Profilbild
    Natta

    Hej!.
    Måste börja med att säga att J är så otroligt söt. O ni verkar vara helt underbara föräldrar. All lycka till er. <3
    Jag har vaccinerat min son. Dels för att han är premur och för att det är så många som väljer att inte göra det. Många tkr man inte behöver det för vi inte har haft sjukdomarna på flera år här. Men vi har ju inte det eftersom man varit så noga med att just vaccinera sig och sina barn. Om man helt plötsligt slutar så kommer ju sjukdomarna tillslut dyka upp igen. Jag vill inte vara med och "orsaka" det. Tkr det är viktigt att vaccinera för att skydda de små, oss och våran omgivning. Visst finns det en risk med det också. Men säger mest hellre de o veta att ja ändå gjort vad jag kan för att skydda honom än att han får en sjukdom o får meen från den el går bort. Bara för att jag var rädd för annat. Nej, vaccinera annars kommer de tillbaka.! Kram

  137. Profilbild
    Emma

    för oss va de en självklarhet att vaccinera våran dotter, läste en del men kom fram till att visst, sjukdomarna vi vaccinerar mot kanske inte är så vanliga, men med tanke på att folk reser så mycket till länder där dom inte har koll på infektionen och sjukdomar osv, så valde vi att vaccinera.
    De är ju lite så med barn, jag kan bära på ett virus utan att de märks på mitt mående, men smitta ett barn som blir dödssjuk!
    Men de är ert val, ville bara ge er en till sak att kunna lägga i eran övervägningslista 🙂 de kommer nog bli bra hur som! Kram

  138. Profilbild
    Läsare

    Jag är emot tilläggsvaccin men tycker basvaccin är helt okej. Skulle aldrig vaccinera barnen för t.ex. svininfluensa! Däremot stelkramp. Kram kram och lycka till med din fina lilla familj!

  139. Profilbild
    Jessica

    Vaccinera för tusan!! Annars riskerar vi (alltså hela samhället) att få tillbaka hemska barnsjukdomar som faktist dödade många barn förr! Finns inget som är farligt med vaccinen som man ger barnen utan det finns bara massa positiva saker med det. Dessutom är risken extra stor nu, med den stora flyktingvågen som pågår, att vi får hit barn som ej har ingått i ett barnvaccinationsprogram vilket gör att de kan sprida dessa 🙂
    /inte mamma men blivande sjuksköterska

  140. Profilbild
    Emelie

    Tycker det är självklart att vaccinera. Finns ju en anledning till att dom sjukdomarna är ovanliga här och det är just för att vi vaccinerar mot dom. Men bara för att man valt att vaccinera är det ingen garanti för att ens barn inte drabbas. Men som du säger var och en gör vad som passar just sin familj!

  141. Profilbild
    Johanna

    Vi har vaccinerat vår son, och jag tycker verkligen att det är viktigt att ta de vaccin som erbjuds av BVC. Det är noga övervägt och kontrollerat av statliga myndigheter och de agerar för våra älskade barns bästa. Idag har vi en lite speciell situation i Sverige där ett stort antal människor har flytt hit. Många av dom har levt de senaste åren i ett samhälle som varit mycket instabilt, och följaktligen inte kunnat vaccinera sina barn alla gånger. Detta spelar roll för oss alla, inte minst när det kommer till mässling (som ingår i vaccinet i basprogrammet), som är mycket smittsamt.

  142. Profilbild
    Frida

    Jag har inga barn själv men jag kan inte förstå hur man ens kan överväga att inte vaccinera dem. Tänk om alla tänkte som du? Då är det ju möjligt att de sjukdomar som idag (på grund av bland annat vaccin) är i princip utdöda, inte hade varit det. Givetvis har det också mycket att göra med vår förbättrade hygien, medicinsk kunskap och så vidare.. Men ändå.. För mig är det en självklarhet. Jag hoppas ni blir nöjda med beslutet ni tar i alla fall! Ursäkta om min kommentar lät lite sur, den var verkligen inte menad så. Ha en fin kväll:)

  143. Profilbild
    Maria

    Jag kommer vaccinera min 8v son nästa månad. Jag litar på att den svenska sjukvården (som är riktigt bra) och den långa forskningen vet bättre än mig vad som är bäst. Och skulle dessutom aldrig förlåta mig själv om min son blev allvarligt sjuk i någon av de sjukdomar som vaccinationsprogrammen erbjuder 🙁 Det finns biverkningar/risker med allt här i livet, jag tror inte man ska låta oron ta över så att man fattar kanske ännu riskfylldare beslut.

  144. Profilbild
    Annica

    Vi valde att vaccinera . Kändes mer rätt än att inte göra det . Vi valde också att ge rota vaccin (kräksjukan) men hörde om just någon sjukdom som har kommit tillbaka till Sverige kommer ej ihåg vilken och man kan vaccinera sig mot det för skulle man få den så kunde det leta till att man skulle bli så sjuk och leda vidare till någon man aldrig vill skall hända . Sen får våran Maximilian vaccin för RS för han har lite sämre immunförsvar sen sin tuffa start på livet . Och det känns skönt att veta att han är vaccinerad . Vad du än väljer för din son så är det dina beslut och dom betyder mest .

  145. Profilbild
    Jeanette

    Du skriver att alla får göra som dom vill och det håller jag fullt med om. I vissa fall. När det gäller vaccinering så är det tyvärr inte bara sig själv och sin familj man bör tänka på. Vissa av dessa sjukdomar (tex mässlingen) kan vara dödliga vilket är anledningen till att WHO vill utrota dem. Då inte alla vaccinerar sig kan sjukdomarna få fäste igen och sprida sig. Även om kanske inte man själv blir så allvarligt sjuk så kan man sprida det till något barn som dessvärre inte överlever. Men det är min personliga åsikt. Och jag vet med all säkerhet att jag inte skulle förlåta någon som smittade mina barn pga att de låtit bli att vaccinera sig. Vet heller inte om jag skulle förlåta mig själv om det var åt andra hållet.

  146. Profilbild
    Charlotta

    Jag valde att vaccinera Theodore, men bara bas vaccin, inte tillägg vaccin som man kan få för en viss summa mot andra sjukdomar.
    Jag vill inte att Theodore ska riskeras att få driftig (andningssvårigheter som kan strypa luftrör på bebisar). Men viktigast är att vi alla mammor känner att vi gör det bästa för våra egna barn. 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig 🙂 håller med om att det viktigaste är att man gör det som känns rätt och bäst. Stora kramar 🙂

  147. Profilbild
    sara

    Alla får självklart göra som dem vill. Så är det, mwn JAG tycker att det är både idioti och okunskap att inte vaccinera. Det gör att de gamla barnsjukdomarna som är i princip utrotade hos oss kommer tillbaka. Jag skulle tänka en extra gång om funderingarna ligger kring att inte vaccinera mot säg mässling. Mässlig är i en del fall dödligt och speciellt för människor med sämre immunförsvar (tex barn, gamla, sjuka). Jag tycker man gör samhället en stor otjänst av att inte vaccinera, men det är jag det!

  148. Profilbild
    malin

    Hej. Våran dotter är 14 månader gammal och vi har inte vaccinerat henne. Jag och min man har läst otroligt mycket om de olika vaccinerna. Det vi främst är emot är att de ger vacciner från flera sjukdomar samtidigt. Vi hade velat ge dem en och en och inte fler på en gång. Jag kan verkligen rekommendera boken: vaccinationer: risker och skador. Den tar upp alla sjukdomar och vacciner för sig och det är såklart källanvisningar med till allt. Den hjälte oss i vårt beslut att inte vaccinera. Sen är vi övertygade om att läkemedelsindustrin är en väldigt korrupt bransch. Vi har som sagt lagt ner måååååånga timmar på att läsa på i ämnet och det var inte helt självklart. Alla får såklart göra som dom vill och jag vill verkligen tro att alla väljer vad de tycker är bäst för sitt barn, sin familj och för samhället i stort. Skriv gärna vad du tycker om boken om du/ni läser den! Kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig. Har också läst ur just den boken och därav baserat vårt nuvarande beslut att inte vaccinera på den. Men är som sagt fortfarande kluven och ska fortsätta läsa på innan vi tar ett slutgiltigt beslut. Återigen tack för att du delade med dig och jag tror precis som du att alla gör det som dom själva känner är bäst. Stora kramar! <3

    2. Profilbild
      Carla

      Glömde berätta att jag tog upp detta med BVC sköterskan, frågade om innehållet på dessa vaccin, hon viste inte innehållet,såg lite irriterad ut när jag berättade varför vi valde att inte vaccinera. Hon sa inte så mycket eftersom jag själv är Sjuksköterska och ganska påläst i ämnet!

  149. Profilbild
    Sara

    Hej!
    Jag brukar inte kommentera men kände att jag vill göra det nu för att framföra min åsikt.
    Jag är jämngammal med dig, har själv inga barn ännu men har alltid vetat att jag vill ha barn tidigt och tror att det kommer bli så inom en snar framtid, därför har jag också funderat mycket över den här frågan. Studerar också medicin så därav finns det också ett intresse.
    Jag är själv vaccinerad och har inte fått några som helst men av det, har alltid varit väldigt frisk. Trots detta förstår jag mycket väl de som är skeptiska till vaccinationsprogrammet, eftersom vacciner ses som ett gift som sprutas in i små barn och vissa kopplingar mellan t.ex. allergier och vaccin har gjorts. Jag tänker såhär:
    Ja, det är möjligt att vaccinerna ger vissa biverkningar och inte låter immunförsvaret byggas upp ordentligt, och ovaccinerade barn är kanske aningen friskare. MEN.
    Detta gäller endast så länge barnen blir drabbade av ”vanliga”, mindre allvarliga sjukdomar som snuva, ögon- och öroninflammation och liknande som immunförsvaret klarar av. Så länge de allvarliga sjukdomarna som t.ex. polio är så gott som utrotade här i Norden är det säkert ingen fara för ovaccinerade barn, och de kanske till och med mår bättre än de vaccinerade, vad vet jag, men med ökade flyktingströmmar ökar risken för att dessa sjukdomar kommer tillbaka, speciellt ifall folk inte är vaccinerade och smittan har en möjlighet att spridas. Dessutom skulle utlandsresor vara en mycket större risk ifall man inte är vaccinerad.
    Ifall man fortfarande tycker att risken för sina egna barn är näst intill försumbar, kan man ta och tänka lite på andra barn, och människor överlag, speciellt prematurer, kroniskt sjuka, gravida, äldre osv. Dessa människor kan inte stå emot en smitta lika bra som friska, starka människor, eftersom deras immunförsvar är försvagade. T.ex. en polio- eller mässlingssmitta skulle betyda en försämrad förutsättning att överleva för dem. Är inte mitt barn vaccinerat kan jag smitta grannens barn som fötts som prematur och just har fått komma hem efter en lång sjukhusvistelse och riskera barnets liv, min gravida vän och riskera hela hennes graviditet och barnets hälsa, min gamla farmor som redan är dålig och minsta lilla sjukdom kunde innebära slutet för henne, eller barnet i parken som med nedsatt immunförsvar kämpar mot leukemi. Vill man ta ett sånt ansvar för så många andra människors liv?
    Jag personligen anser att mitt barn i framtiden hellre vaccineras med de små risker där finns och med ett möjligen lite försvagat immunförsvar jämfört med en ovaccinerad som följd, än att mitt barn drabbas av t.ex. polio vilket kan leda till förlamning och i värsta fall död, eller att jag måste känna det ansvaret att mitt ovaccinerade barn har orsakat en annan familj med svaga eller sjuka familjemedlemmar smitta. Jag vill också kunna åka utomlands med mitt barn utan att behöva vara rädd för någon av de sjukdomar det går att undvika genom vaccin.
    Däremot har jag inte själv heller tagit svininfluensavaccinet eller HPV-vaccinet, eftersom jag där anser att de inte är tillräckligt utvecklade, och forskningen bakom dem inte är tillräcklig, och i det fallet kan nackdelarna överväga fördelarna, speciellt om man själv eller någon i ens direkta närhet inte hör till någon riskgrupp. Vaccinerna i vaccinationsprogrammet är väl utvecklade och har använts länge, att fördelarna överväger nackdelarna är i det här fallet bevisat.
    Ju fler som i väljer att inte vaccinera sina barn, desto snabbare kommer barnsjukdomarna som nu är utrotade vara tillbaka i Norden med ökad barndödlighet och kortare livslängd som följd i det långa loppet. Alla gör ju såklart som de vill, men jag anser att man måste tänka längre än endast sina egna barn, även om de är det viktigaste man har i livet.
    Ber om ursäkt för den långa kommentaren, ville bara dela med mig av mina tankar 🙂
    Tack för en fin blogg, du är en otrolig inspirationskälla och förebild! Kram fina du, ta hand om dig och din fina familj! <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej fina du! JÄTTEtack för en otroligt givande och intressant kommentar. Betyder mycket för mig att du tog dig tiden att dela med dig av informationen du bär på.:) STOR kram tillbaka och tack för alla helt underbara ord. Tack, tack, tack!!! <3 Ha en underbar kväll! 🙂

  150. Profilbild
    M

    Först och främst har du en jättebra blogg som uppskattas mycket. 🙂
    Jag har själv inga barn men är ganska påläst när det gäller vaccin. Givetvis är det du och F som ska ta det slutgiltliga beslutet. Jag hade valt att vaccinera då den enorma invandringen och alla de dödliga sjukdomar som kommer tillbaka så hade jag inte velat utsätta mitt barn för en större risk för att bli smittad än den immunitet barnet får av vaccin.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för så fina ord. Blir jättejätteglad verkligen <3 Och tack för att du delade med dig av dina tankar. Stor kram! 🙂

  151. Profilbild
    L

    Som sjuksköterska inom barnsjukvård så tycker jag att det är bra att ifrågasätta och ta reda på för och nackdelar. Men den allmänna rekommendationen vad gäller vaccinering är något som har arbetats fram under många år, ska man gå emot den så tycker jag att man ska vara väldigt källkritisk och inte bara gå på sin magkänsla.
    Båda mina barn kommer gå igenom vaccinationsprogrammet, jag anser att ev biverkningar av vaccinet är inget att jämföra med om barnet skulle drabbas av någon av sjukdomarna. Så sent som förra vintern fanns det kikhosta i samhället så sjukdomarna är inte alls så långt borta som man ibland kan få intrycket av.
    Efter att äldsta barnet blivit allvarligt sjuk i en rotainfektion så får yngsta även det vaccinet.

  152. Profilbild
    Martina

    Hej Gabriella!
    Jag brukar inte kommentera, men nu så 🙂 Alla får självklart göra som de vill, jag tänker inte predika på något sätt, men för mig och sambon är det självklart med vaccinering för den lilla vi väntar till sommaren. Sambon är sjuksköterska och jag utbildar mig just nu till detsamma. Vaccin innebär inte bara ett skydd för individen, utan även alla runtomkring. Vaccinet som ingår i det nationella programmet är beprövat och jag litar helt och fullt på det.
    I dagens Efter tio med Malou hade de just denna diskussion, väl värt att titta på! Hans Rosling var en av gästerna, samt en barnläkare och forskare.
    Tas ett vaccin fram snabbt och inte hinner testas för biverkningar är jag mer på min vakt, men inte för de som barnen får nu. Det finns en anledning till att vi inte lider av de sjukdomarna längre, men till följd av att människor väljer att avstå vaccin, är ute och reser, samt de ovaccinerade flyktingar som kommer hit nu, kommer risken för att vi åter får uppleva dödsfall hos små fullt friska spädbarn efter att de fått kikhosta… Hoppas ni tar ett beslut som känns bra för er i slutändan, och all lycka framöver med er lilla kille! 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack snälla för att du delade dina tankar. Extremt givande att läsa. Stor kram och ha en underbar kväll!! <3 🙂

  153. Profilbild
    Cassandra

    nu bara måste jag kommentera här. Problemet när man inte vaccinerar sina barn är att barn i riskgrupperna riskerar att drabbas och ja faktiskt dö av dessa barnsjukdomar!!! Att inte vaccinera sina barn är ganska oansvarigt jämt emot sin omgivning. Anledningen till att barn inte dör i ex mässlingen längre är just pga av att vi vaccinerat i så många år. Tänk på alla nyfödda, för tidigt födda, allergibarn och gamla riskerar att drabbas av alla dessa sjukdomar när man inte vaccinerar. Ditt barn kanske är friskt men det är inte allas som är det. Jag tycker det vore otroligt sorgligt om barn börjar dö i ex mässling igen. Visst alla gör som de vill men man har ett samhällsansvar också. /Sjuksköterska

  154. Profilbild
    Emelie

    Hej!
    Jag har följt dig via blogg och instagram sen du gick ut med din graviditet. Det har varit otroligt roligt och spännande eftersom att jag själv var gravid och hade BF dagen före dig. Känns lite som att vi varit ”gravidkompisar”.. Haha!
    För mig känns det självklart att vaccinera min son! Inte bara för hans skull, utan för hela samhällets skull. Nu när det finns en risk att dessa sjukdomar kommer in i Sverige igen så känns det dumt att låta bli. Sviterna efter en av dessa sjukdomar är nog betydligt värre än vad biverkningarna efter vaccinet är. Våra vaccin har funnits så pass länge så skulle de på något sätt vara skadliga så skulle de inte fortsätta ges. Speciellt inte till små barn.
    Friska barn skulle säkert överleva dessa sjukdomar, men det finns så många barn (och vuxna) med nedsatt immunförsvar som skulle ha det betydligt svårare att klara sig. Jag vill inte att min son ska kunna bära på sjukdomar som rentutav kan döda andra människor, och jag vill heller inte se honom sjuk pga att jag valt att inte skydda honom mot det jag kan. Så resonerar jag.
    Sen är det såklart upp till varje förälder att komma fram till vad som är bäst för sitt/sina barn.
    Det ska bli otroligt roligt att forsätta följa er, med tanke på att våra söner är jämngamla.
    Ha en fin kväll! 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej fina du! Men ååh, så kul!! <3 GRATTIS till din pojke! Visst är det underbart!? 🙂 <3 Tack för att du delade med dig av dina tankar, givande att läsa. Stor kram och tack snälla för så fina ord. Värmer jättemycket. DETSAMMA, ha en underbar kväll! 🙂

    2. Profilbild
      Fanny

      Snälla du, läs på om vad vaccin gör med immunförsvaret. Så kommer du se att det är tyvärr dom som är vaccinerade som kommer att få dessa sjukdomar om det kommer! Man kan åtminstone läsa innan man stoppar i sina små barn cancerogenta ämnen m.m. Vaccin skyddar 60% i vissa i bara några år. Fast det visst du väl redan eftersom du är påläst i frågan? Har en son på 10 månader som notera ALDRIG ens har varit förkyld fastän att han umgåtts med sjuka och förkylda barn. Alla blir sjuka förutom de ovaccinerade, kan du snälla förklara det?

  155. Profilbild
    Moa

    Hej!
    Har själv inte barn och är inte jätteinsatt i det här med vaccinering men vill bara som några ovan lyfta fram det här med att göra det för andra i samhället. Har en syster som är svårt sjuk och som inte får vaccineras, hon är därför beroende av att de hon träffar inte smittar henne med liknande sjukdomar. I och med att hon redan är såpass sjuk kan en sjukdom som för någon annan är ganska lindrig få hemska konsekvenser för henne. Såklart är det upp till var och en vad man känner är bäst, men jag tycker man kan tänka på att man faktiskt kan rädda livet på andra genom att ha sitt barn vaccinerat.
    Vill också passa på att önska grattis till en så underbart söt son!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig av kloka ord. Håller helt med dig i det du skriver. Stor kram och tack snälla för dom fina orden!! <3

      1. Profilbild
        Moa

        Jag har även arbetat några år inom äldreomsorgen och stött på människor som har och har haft vissa av dessa sjukdomar, och det jag har hört och sett är verkligen inget jag vill önska ens min värsta fiende.
        Kram och hoppas du lyckas ta ett beslut som känns bra för er!

  156. Profilbild
    Amanda

    Är själv väldigt kluven i den frågan, men har både läst men även själv upplevt väldigt negativa saker av vaccin.. Och vill verkligen inta att mina framtida barn ska få en reaktion av vaccinet. Men är fortfarande inte helt bestämd. Har fått mycket negativ kritik över att jag förmodligen inte kommer att vilja vaccinera mina barn, vilket jag tycker är så dåligt, alla borde få välja själva vad som är bäst för sina barn. Gör det som känns bäst för er och ert barn! 🙂 Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Håller helt med dig i dina tankar. Stå på dig! Alla gör som dom själva vill. STOR kram och tack för att du delade med dig <3

  157. Profilbild
    Cathrin

    För mig är det självklart att vaccinera. Vi har nästan ”utrotat” vissa sjukdomar genom massvaccinationerna. Det är också ett sätt att skydda inte bara sitt eget barn mot dess hemska sjukdomar utan även andra barn som inte kan vaccineras av olika anledningar. Barn som inte är lika starka och kan stå emot om de skulle drabbas, som mitt friska barn kanske är. Biverkningarna av vaccinering är ingenting i jämförelse med vad som kan drabba dem om de blir sjuka.
    Så, av respekt för barn med sämre immunförsvar och som inte kan vaccineras (eller vaccinet inte biter på) är det självklart för mig att vaccinera min dotter. Det finns också en massa myter om vaccin som lever vidare trots att de är motbevisade.
    Jag hoppas att ni verkligen tänker igenom det här väldigt noga. Det handlar inte bara om erat barn. Kram

  158. Profilbild
    Lisa

    Min dotter är vaccinerad med dom beprövade vaccinen, alltså det som bvc erbjuder, dock valde vi att inte vaccinera henne mot livmoderhalscancer (gardasil) då det är så pass nytt och man vet inte än vilka bieffekter det kan bli..

  159. Profilbild
    Ekot

    Mässling är en farlig sjukdom, till och med i Sverige, och vem vet när ens barn drar iväg utomlands på egen hand. Trots stora kampanjer dör över 100 000 barn i världen av Mässling varje år. Om färre vaccinerar sig så ökar smittrisken. Själv är jag för gammal för att få delta i den allmänna vaccinationen, jag kommer aldrig glömma de två veckorna jag låg till sängs, och jag blev ändå helt bra sedan. Jag ville inte tacka nej till att skydda mina barn från det, idag packar de resväskan titt som tätt. Finns tillräckligt att oroa sig för när de reser ändå.

  160. Profilbild
    Gabriella

    Vi vaccinerade våra dotter i fredags och jösses så länge jag tänkte på det du skriver om, för och nackdelar. Jag har alltid varit emot läkemedelspreparat och till och med Alvedon försöker jag undvika att ta. Känns liksom inte naturligt för kroppen.
    Så detta var verkligen svårt för mig, att låta nån spruta in massa otäckt i min lilla tjej, hade såå ont i magen flera veckor innan. Anledningen till att jag tillslut valde att vaccinera henne är lite pga alla sjukdomar som finns idag och som säkert blir mer nu pga flyktingströmmarna. Min sambo tycker dessutom det är självklart att man ska vaccinera sig, finns ju liksom en anledning till att vi i Sverige inte har så himla mycket sjukdomar och lite sant är det nog.
    Lycka till med erat val i det hela.
    Stor kram till er

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig. Är EXAKT likadan som du och tänker samma sak gällande läkemedel osv. Låter vettigt det du skriver och beslutet låter också vettigt. Stor kram och ha en underbar kväll <3

  161. Profilbild
    Anna

    Hej, jag har vaccinerat båda mina barn, idag 3 och 6 år. Främst för att jag litar på att BVC och för att det rekommenderade vaccinationsprogrammet finns av en anledning. Men också för att två av mina närmsta vänner jobbar som smittskyddsepidologer, de har forskat mycket på vaccin och är båda helt övertygade om att det är det bästa. Jag har valt att gå på fakta. Kram A

    1. Profilbild
      linn

      Fast min son är 9 månader och har heller aldrig varit sjuk? Utsatt för kräksjuka i hemmet och andra förkylda barn och vuxna. Han är vaccinerad!

    2. Profilbild
      Emelie

      Men nu är väl en vanlig förkylning långt ifrån samma sak som mässling eller polio, eller hur? Tror inte det har ett dugg att göra med om man är vaccinerad eller ej. Både jag och min sambo är vaccinerade som barn, jag har jättelätt för att bli förkyld, och han blir aldrig förkyld. Så det är nog många andra faktorer som spelar in där. Hans föräldrar driver även en vaccinationsbyrå så dom är mycket pålästa angående olika vacciner. Tror inte att dom skulle rekommendera oss att vaccinera vår son om det på något sätt skulle vara mer skadligt än att få dessa hemska sjukdomar.
      Dessa sjukdomar skulle eller aldrig ha blivit utrotade om inte vaccinet funnits. Så det vore väldigt konstigt om det bara skulle vara de vaccinerade som drabbades tycker jag..
      Men alla är olika, och alla gör som dom vill! 🙂

  162. Profilbild
    Caroline

    Hej! Vill bara börja med att säga att jag älskar att läsa din blogg och följa din fina familj 🙂
    Jag har en dotter på 1,5år och vi valde att vaccinera henne. Barnvaccinprogrammet i Sverige är välbeprövat och har funnits i många år. Det är tack vare dessa vaccin våra barn idag är skyddade från hemska barnsjukdomar så
    som polio, mässling, pneumokocker, stelkramp osv som barn i andra länder dör av idag. Jag tror att det är jätteviktigt att skilja på ”nya” vacciner och vacciner som inte ingår i själva programet. Vaccinerna som ingår i barnvaccinprogrammet som alla idag erbjuds räddar verkligen liv och tack vare dom så har vi näst intill utrotat sjukdomarna helt! Men tyvärr så har enstaka (väldigt få tack och lov!!) fall av allvarliga barnsjukdomar kommit tillbaka till Sverige då fler och fler väljer att inte vaccinera sina bebisar.
    Så bra att du läser på och tänker igenom så att du i alla fall tar beslutet med ordentligt med kunskap då har du i alla fall koll:)

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej fina du!! Tack snälla du för så himla fina ord. Blir hur glad som helst <3 Och tack för att du delade med dig. Stora, stora kramar och hoppas du har en underbar måndag! <3

  163. Profilbild
    Lina

    Vi valde att vaccinera vår son, men jag var kluven.. Mamma var på en föreläsning med en läkare som även är naturläkare, läkaren pratade om varför man inte ska vaccinera sina barn.. Och mamma sa att det var tur att jag inte var där för jag hade bokstavligen slitit ned mig när jag fått veta vad vaccinerna innehåller osv..
    Well… Å andra sidan så har vi en bekant som valde att inte vaccinera sin son och han blev sjuk i någon av dessa sjukdomar (kommer inte ihåg vilken) idag sitter han i rullstol och kan inte snacka.. Han är totalt utkörd på grund ut av att han blev sjuk..
    Det var det som fick mig att gå med på att vaccinera sonen (maken ville) jag kände att hellre att jag vaccinerar honom än att han blir sjuk och det går som för den ovan… Då har vi gjort det Vi kan göra. Men som ovan skrev, vi kommer Inte Aldrig i livet spruta i massa nya vacciner i våra barn exempelvis svininfluensan.. Jag hoppas och tror att dessa vacciner som funnits ett tag är bra..

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jättetack för att du delade med dig. Nej,fy!! Nu blir jag ännu mer kluven. Det är ju en hel djungel det där men tycker ditt resonemang till att faktiskt vaccinera var klokt. <3 Tack för att du ville dela det med mig. Stor kram!

  164. Profilbild
    hjärtemamma

    Jag var osäker när vårt första barn föddes, men la snabbt min åsikt på att vaccinera! Dels för att sjukdomarna man vaccineras mot är värre än biverkningarna samt att det gör att utsatta barn inte drabbas! Nu har vi ett hjärttransplanterat syskon här hemma som inte får vaccineras med levande vaccin mer. Alla gör som de vill, men jag hoppas att alla väljer att vaccinera för samhällets skull!

  165. Profilbild
    Klara

    Hej!
    Tycker verkligen att det här är en bra diskussion!
    Själv pluggar jag på karolinska institutet och fick nu den här månaden höra Gunnar Sandström (som för det mesta motsäger sig vaccin) debattera med Matti Sällberg ( som förespråkar att man ska vaccinera) En mycket intressant upplevelse, om du någon gång tvekar tycker jag att du ska lyssna på de här två!
    Själv tycker jag att det är en självklarhet att vaccinera sig, jag ser det som en medmänsklig plikt. Och som en chans för mitt eget immunförsvar att bli bättre. Ett tips kan vara att läsa på och lära sig skillnaden på den adaptiva immuniteten och den medfödda!
    tack för en underbar blogg!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig av dina tankar och åsikter. Intressant att läsa. Tack snälla för så fina ord också. STOR kram <3

    2. Profilbild
      Lz

      Feber i sig är inte farligt, men konsekvenserna av hög feber kan absolut vara farligt.
      Jag säger inte att man måste ge alvedon när barnet har 38, men att ge ett barn med hög feber alvedon för att orka få i sig vätska är inget en förälder ska ha dåligt samvete över.

  166. Profilbild
    Warda

    Gabriella(btw jättefint namn du har) , läs bara ingredienserna på vaccinationerna så tror jag du kommer ta och vara säker på ditt beslut. Vaccinationer är länkade till massa tillstånd som tex autism, typ 1 diabetes osv osv, ska aldrig! Vaccinera mina framtida barn no wayy, är starkt emot det.

    1. Profilbild
      Marie

      Fast det är just sådana biverkningar som det INTE finns vetenskapliga belägg för. Och tyvärr sprids de ändå. Att vara källkritisk och välja vart man tar sin information ifrån är A och O.

  167. Profilbild
    Therese

    Jag kommer vaccinera mitt kommande bebis precis som syskonen är vaccinerade. Tar hellre vaccinet än att låta mina barn bli sjuka i dessa sjukdomar. Dom har ju börjat komma tillbaks just pgr av olika anledningar.

  168. Profilbild
    Nellie

    Har själv inga barn men är själv vaccinerad, tycker dock att alla borde få göra hur de själva vill utan att bli kritiserade, är ju såklart ingen som vill skada sitt eget barn. Man tar det beslutet man själv anser vara bäst. Tycker det är så himla fint av dig att du tar dig tid att svara på alla kommentarer du får, kram!

  169. Profilbild
    VICTORIA JOHNSSON

    Jag har inga barn själv, så kanske inte har rätt att uttala mig i detta ämne, men jag tycker faktiskt det är bäst att låta vaccinera sitt/sina barn. Detta tycker jag pga att det ovaccinerade barnet är beroende av att andra barn blir vaccinerade. Om ingen skulle vaccinera sig skulle fler få sjukdomarna, och alla löper större risk att bli sjuka. Har inte läst på jättemycket om biverkningar och sånt, men man får väga fördelar med vaccin mot nackdelar, och enligt mig så är fördelen med att vara vaccinerad större än nackdelarna med det. Med det sagt så hoppas jag att du kommer fram till rätt beslut för just ER, och att ni gör det som känns bäst ❤️ Kram till er!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig kring hur du tänker. Jätteintressant att läsa. Stor kram till fina dig från oss <3

  170. Profilbild
    Amanda

    tycker att det är otroligt spännande att du lyfter detta om vaccinationer! Ett ämne man aldrig kan läsa och reflektera nog kring. Hoppas ni kommer fram till ett beslut som känns bra för just er lilla familj

  171. Profilbild
    Rebecka

    Hej, såå fint du tar upp det då det är ett ämne man knappt vågar disskutera då det blir som en elak pajkastning tycker jag. vi är i samma sits och jag har diskuterat med flera läkare och specialister och det lutar åt att inte vaccinera. ju mer man läser desto säkrare bliv i och vi har i alla fall valt att vänta och senare kanske ge något enstaka men inte blint följa programmet. jag blir aningen fundersam då många bara ser ner på de som inte ger men ändå inte alls är insatta. för mig är det viktigt att veta vad man avstår ifrån samt att varför skulle vi isåfall vaccinera!? så jag tycker ni skall lyssna till det ni verkligen vill och inte bli påverkade av andra som har sina åsikter! Kram

  172. Profilbild
    Jenny

    Hej!
    Vill först tacka för en varm och mysigt blogg – du verkar har växt otroligt mycket som person sedan jag började läsa din blogg och det är spännande att följa både din och såklart Jasons utveckling i livet!
    Imorse pratade de om vaccination på Malou efter tio, programmet finns säkert på tv4play. de nämnde att i Sverige är det ingen större risk att vara ovaccinerad då majoriteten är vaccinerade, men kommer du utomlands riskerar du att dels bli smittad, men även smitta andra som inte är immuna. Var tredje minut dör ett barn i mässlingen till exempel, då vaccin saknas och det inte är samma vårdförutsättningar som i Sverige.
    Jag tycker absolut du ska göra som du känner – DU vet vad som är bäst för er, men för de fall ni tänker resa utanför landet blir det helt plötsligt andra människor inblandande och inte bara Jason och din familj. Detta är en aspekt som oftast utelämnas i diskussionen om vaccin då den i regel är mer ”självisk” med just det enskilda barnet i fokus. (Misstolka inte detta, självklart är barnet viktigaste aspekten, vill bara påvisa att fler aspekter föreligger)
    Hoppas du får en fin vecka, kram på dig!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej fina du! Men ååh, tack så jättemycket. Blir HUR glad som helst. <3 Och tack snälla för att du delade med dig av dina tankar. Ska kika på det avsnittet (jag som alltid kollar på Malou efter tio, hur kunde jag missa detta!?), tack för tipset!! 🙂 Detsamma!! Ha en jättefin dag och stora kramar! <3

  173. Profilbild
    Louise

    Hej!
    Nu har jag själv inte barn än men jag tycker att det är en självklarhet att vaccinera! Jag tänker såhär:
    1. Anledningen till att vi inte har dessa sjukdomar i Sverige beror till mycket stor del på att vi har vaccinerat i så många år! Jag tycker det är dumt att riskera att få tillbaka dessa sjukdomar.
    2. Jag tycker att alla som har möjlighet ska vaccineras! Skulle inte alla vaccineras får vi kanske tillbaka sjukdomarna och även om ditt barn är friskt och starkt och troligtvis skulle överleva sjukdomarna med vår moderna sjukvård finns det många som har nedsatt immunförsvar, har svåra sjukdomar, hjärtfel och andra problem som kan innebära att deras kroppar inte orkar kämpa mot. På det sättet tycker jag att det är ganska själviskt att inte vaccinera om man kan!

  174. Profilbild
    Alex

    Barn som inte vaccineras är främsta anledningen till att gamla sjukdomar som nästan var utrotade kommer tillbaka. Att inte vaccinera motverkar den framgång man gör inom medicinen för att förevrygga att sjukdomar sprids bland folkmassor. Skolor är ju framförallt farliga ime att det sprider sjukdomar ganska rejält. Finns massor artiklar som beskriver statistiken att dessa sjukdomar börjar komma tillbaka just pga av att folk inte vaccinerar sina barn.

  175. Profilbild
    Emma

    För mig har det varit en självklarhet att vaccinera min 5 månaders. Tänker att det är tack vare vaccination som vi slipper alla dessa sjukdomar i Sverige 🙂

  176. Profilbild
    G

    Ett tips är att tänka kring vaccinationen i ett större och mer långsiktigt perspektiv. Att inte vaccinera innebär att man utsätter barn som inte har samma immunförsvar som ett frisk barn för en stor risk att drabbas av sjukdomar som de inte klarar av. Dessutom ska man inte ta för givet att en sjukdom som har låg prevalens i Sverige idag kommer ha det fortsatt framöver.
    Källkritik är oerhört viktigt, det finns många som har åsikter kring vaccination utan att ha någon som helst erfarenhet, kunskap eller stöd i forskning.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Håller verkligen med dig om att källkritik är väldigt viktigt! 🙂 Tack för att du delade med dig av dina tankar, kram!

    2. Profilbild
      S

      Men är det inte levande virus i vissa vaccin? Och står det inte till och med i innehållsförteckningen på en del av vaccinen att barn som är nyvaccinerade inte ska träffa äldre, sjuka osv för att dom kan smitta? Är det då det ovaccinerade barnet utan virus i kroppen eller det vaccinerade barnet med virus i kroppen som smittar dom som har nedsatt immunförsvar? Bara en fundering jag hade kring det där argumentet att vaccinera sig för sin omgivnings skull. Har du nån bra källa eller en tanke själv om det? /nyfiken och kluven
      Ha det bäst! 🙂

  177. Profilbild
    Malin

    Hej gabbi!
    Jag och min man valde att vaccinera vår lilla Stella eftersom att som det är just nu har vi en massinvandring i Sverige utan hälsokontroller av personer som kommer hitvilket i sin tur kan leda till att de ”utdöda” sjukdomarna vi inte har helt plötsligt blommar igen. Troligast har inte de ett så säkert vaccinationssystem som vi har! Jag kan dock inte svära på att man är skyddad till hundra om en epidemi skulle utbryta. Kollar vi bakåt i tiden har en ökad vaccinering till slut utplånat de sjukdomarna de gäller.
    Vi tänkte lite också som så att när vi åker utomlands så är vaccination en självklarhet, för vem åker tex till något avviket land utan skydd och lika väl som man känner sig trygg på semestern vill vi vara trygga hemma med!
    Lycka till!

  178. Profilbild
    alexsandra 16 år & mamma.

    Vi kommer vaccinera våran lille som blir 3 månader om bara en och en halv vecka, mest för att vi inte är pålästa och då känns det som det bästa alternativet för oss!
    Måste passa på att säga att din ”nya” blogg är så fin älskar bilden på er i headern(säger man så?), och har sagt liknande förut men, du är sådan fantastiskt människa & otrolig förebild! kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig fina du!! Och tack för helt fantastiska ord. Blir verkligen hur glad som helst. JÄTTETACK!! <3 Stor, stor kram <3

  179. Profilbild
    Marie

    Måste först säga att du är en otroligt klok kvinna som inte bara ”följer strömmen” utan faktiskt undersöker och reflekterar över detta. Har själv en dotter på 4 år och en son på 3 månader och ingen av dom är vaccinerade. Jag anser att det är fel att spruta in gift i blodomloppet på en fullt friskt baby. De måste få chansen att utveckla ett naturligt immunförsvar först. Jag har fått mycket skit för detta, att jag är en dålig mamma osv.. Det har dock visat sig att min dotter är väldigt allergisk och det hade inte varit bra för henne att få vaccin, så min magkänsla var rätt. Känner mig inte ett dugg bekymrad för att barnen ska bli sjuka, vi har inte tänkt att resa utanför Europa. Mitt tips till dig är att följa din magkänsla vad som känns rätt för just ditt barn. Lycka till!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack snälla för att du delade med dig! Ta inte åt dig av vad någon säger. DU vet vad som är bäst för dig och dina barn. Magkänslan är oftast rätt och det är den jag brukar gå efter också. Tusen kramar till dig och tack för att du kommenterade <3

  180. Profilbild
    Jennifer

    För mig har det alltid känts självklart att vaccinera mitt barn, exklusive HPV vaccinet för det har jag inte hunnit fundera på . Anser att det är bra att dessa ”barnsjukdomar” i princip är utrotade i Sverige idag. Både mamma och pappa hade flertalet av dem som barn och det var visst inte speciellt roligt. Sen tycker jag att det känns rätt att inte vara med och bidra till ev smittspridning av dessa om ni förstår hur jag menar. Bara för att mitt barn kanske skulle tackla en viss sjukdom relativt bra betyder det ju inte att andra barn/personer i dess närhet gör det. Och som jag förstått det är en del av dessa sjukdomar rätt smittsamma. Jag tror att det är klokare att vara orolig för sjukdomarna hellre än ev biverkningar från vaccinet, men som du skrev: det är frivilligt så alla måste ju bilda sin egen uppfattning. Men jag tror att man ska rådfråga sjukvården/yrkeskunniga personer och undvika forumtrådar via Google när man bildar sin uppfattning..

  181. Profilbild
    Pernille

    Jag har själv inga barn men känner ändå att det är min plikt att kommentera detta då jag till våren är klar med min utbildning som sjuksköterska. Jag känner till alla ”nackdelarna” antivaccinationsmänniskorna argumenterar med, och det jag har att säga är VACCINERA DITT BARN. Inte bara för ditt barns skull, men för alla andra människor på planeten också. inga andra mediciner blir forskat på som vacciner. Annars hade det inte varit något dom rekommenderar till små barn. Ja, ditt barn kanske tål en allvarlig sjukdom, men om ditt sjuka barn kommer i kontakt med ett kronisk allvarlig sjukt barn vill detta barn kanske dö just för att du har varit skeptisk..

  182. Profilbild
    Petra

    Hej Gabriella, för några år sedan så behövdes det inte vaccineras i lika stor mängd & för så många olika sjukdomar då dem hade ”vandrat ur Sverige” därför var det inte lika livsviktigt att göra det. Men nu när vi har en väldigt stor invandring till Sverige (dem flesta kommer från smittade länder & är själva inte vaccinerade) vilket då gör att sjukdomarna som vi en gång fått ut från Sverige kommer tillbaka & är därför otroligt viktigt nu att vaccinera sig mot allt detta igen för att inte riskera att bli smittade. Sen så försvann de flesta sjukdomar här i Sverige just för att man vaccinerade sig & att ingen då blev smittad, vilket gjorde till att sjukdomarna dog ut!
    Jag tycker definitivt att man ska vaccinera & jag skulle själv aldrig ens tänka tanken på att inte vaccinera! 🙂
    Kram!

      1. Profilbild
        Paulina D

        Förlåt att jag lägger mig i, men att rådfråga en BVC-sköterska är ungefär som att fråga telenor varför du inte ska välja Telia. De flesta som arbetar inom sjukvården ger en endast en sida av vaccinationerna, inte den andra. För att få reda på biverkningar, skador, risker och innehållets verkan på kroppen måste man ta reda på fakta själv. Tyvärr. Jag önskar sjukvården kunde ge en allmän bild av det. Ärligt och rakt. Men all respekt till er som vaccinerar. Det är varje förälders beslut och alla gör det dom tror är bäst för sitt barn!

      2. Profilbild
        Myran

        Förlåt, men en kunnig inom ämnet är inte en BVC-sköterska. Vår hade noll koll påvad vaccinet innehöll eller när ett börjades användas (Infanrix Hexa).

  183. Profilbild
    Patricia

    Hej Gabriella!
    Vad kul att du öppnat kommentarsfältet. Jag är rätt ny här bland läsarna och vill bara säga att du driver en fin, klok och trevlig blogg! Grattis till er vackra pojke också!!
    När det kommer till vaccination så valde vi att vaccinera våra barn, hade inte hört så mycket annat så det föll sig naturligt. Vad som fick upp mina ögon kring det negativa var när svininfluensavaccinet (längsta ordet ever..) blev sådan pannkaka! Då såg man hur fel det kan gå. Men av de vaccin våra barn fått så har det alltid blivit bra resultat. De har fått lite feber några av gångerna bara.
    Lycka till med ert beslut, ni gör säkert rätt val vilket det än blir!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej fina du! Och jättetack för dom helt underbara orden. Blir hur glad som helst!! <3 Tack snälla för att du delade med dig av hur ni gjorde. STOR kram till dig och återigen tack <3

  184. Profilbild
    sanna

    Jag tycker vi ska vara tacksamma för att vi slipper jättehemska sjukdomar som t.ex. polio i Sverige och det gör vi ju tack vare det allmänna vaccinationsprogrammet. Har varit i länder där man inte vaccinerar och där många människor lider fruktansvärt och dör i sjukdomar som varit utrotade i Sverige i decenier. Jag kommer vaccinera mina barn enligt det allmänna vaccinationsprogranmet, men kommer däremot att skippa de nyare vaccinen. Influensa och rotavirus t.ex. känns inte nödvändigt att ta vaccin mot då dessa i regel inte är sjukdomar som leder till döden eller ger svåra men.
    Jag är själv grundvaccinerad och det tror jag de flesta jag känner också är och jag har aldrig hört av någon att de har fått någon negativ effekt av dessa gamla väl beprövade vaccin. Arbetar dessutom på en infektionsavdelning där vi även har en mottagning som sysslar just med vaccin. Vi har väldigt kompetenta läkare och jag litar på dem när de rekommenderar att vaccinera sig enligt allmänna programmet.

  185. Profilbild
    Anna

    Hej! Jag brukar inte kommentera, men kände att jag nu faktiskt kanske kunde bidra med något:) Om man vill säga att jag som läkarstudent är partisk kan man kanske göra det. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det sprids en ganska skev bild på internet om det här med vaccin, mycket vilket grundar sig i en vetenskaplig artikel som kom för flera år sedan och som sedan visade sig vara forskningsfusk. Visst finns det biverkningar med vaccin – det gör med alla mediciner och behandlingar! Biverkningarna är dock väldigt ovanliga, och otroligt milda om man jämför med de sjukdomar eller följdsjukdomar som kan drabba en om man är ovaccinerad. Det är tack vare vaccin som dessa sjukdomar är utrotade eller extremt ovanliga i Sverige, och det är tack vare att många är vaccinerade som även de som inte är vaccinerade skyddas. Vissa vaccin ger man för att skydda andra runt omkring, som en smittspridning av röda hund till exempel: den behöver inte ge så svåra symtom hos de flesta, men hos en gravid och ovaccinerad kvinna drabbas fostret och får bestående men (hjärtfel etc), och genom den enkla åtgärden vaccin kan vi förhindra detta. Jag menar verkligen inte att skrämma upp dig eller på något sätt moralisera, utan vill bara peka på att det är ett enkelt och nästintill ofarligt ingrepp som ger skydd åt inte bara ditt barn, utan även hela vårt samhälle och som kan minska (och har gjort rent historiskt) mycket lidande. Ha det fint hela familjen, och tack för en mysig blogg! /Anna

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack snälla för att du delade med dig, väldigt intressant att läsa! 🙂 Och tack för så fina ord! Blir jätteglad. Ha en fin dag, kramar! <3

      1. Gabriella Joss
        gabriellajoss

        Tack för att du delade med dig 🙂 kommer nog att dela anledningarna framöver om vi väljer att inte vaccinera. Stor kram och vad kul att du tycker det. <3

  186. Profilbild
    H

    Vi har vaccinerat vårt barn, en självklarhet för oss! Har vaccinerats två gånger hittills utan biverkningar (möjligtvis lite grinigare dagen efter kanske). men jag tänker att de biverkningarna som barnet kan få är inget i jämförelse med om barnet skulle bli sjukt.. Det är ju ändå vaccin som är väl beprövat!
    Vad jag har hört, rätta mig om jag har fel!!, så finns det risk att barnsjukdomar som vi blivit av med i Sverige är på väg tillbaka igen. Det är ju så mycket folk i rörelse i världen nu och i andra delar av världen finns dessa sjukdomar fortfarande..
    Kram

      1. Profilbild
        Andrea

        Men nei, der findes ikke behandling for flere af de ting man vaccinerer mod, så ”behandlingsbare” er de ikke. Og risikoen for bivirkninger til vaccinen er MEGET mindre end risikoen for alvorlige følgesygdommer til den faktiske sygdom.

  187. Profilbild
    Erika

    Oj jag har själv inga barn, men har också läst lite om det men inte lika mycket som du säkert! Jag skulle nog vaccinera, mest för att min mamma är sjuksköterska och pratar om alla fördelar haha! Men samtidigt så blir man ju kluven. Men det är svårt, hoppas ni kommer fram till något 🙂

  188. Profilbild
    Marielle

    Min syster och hennes pojkvän valde att inte vaccinera sin son. Han är en extremt frisk och välmående pojke som fyller 2 år i mars. Hon läste på ordentligt om vaccin, om dess påstådda fördelar och nackdelar (hon läser fortfarande på om detta) och kom fram till att vaccin aldrig är en garanti utan istället kan göra mer skada än nytta. Om du vill så kan jag höra med henne om hon har några lästips till varför hon blev övertygad om sitt val att skippa vaccinet?

  189. Profilbild
    Sofie

    Jag är glad att bo i ett land där det finns vaccin så för mig är det självklart. Vi får hit fler och fler av de sjukdomarna idag och man ser att fler blir sjuka igen. En annan aspekt är att man skyddar dom svaga i samhället, prematurer och nyfödda som inte hunnit få vaccin ännu. För mig är det ett val som är självklart, för att jag bryr mig om alla i min omgivning och dessutom vill skydda mitt barn från sjukdomar som hon/han kan bli allvarligt sjuka och tex sterila av.

  190. Profilbild
    ealindberg

    Min dotters pappa och jag har tagit beslut att inte vaccinera dottern mer. Min son valde vi att inte ge mässlingvaccinet men ett tag efter så var det fall av mässling i Sverige och då vaccinerade vi ändå. Är väldigt kluven i frågan. Dock kommer min dotter aldrig få ta livmoderhalsvaccinet, hennes sista vaccinering var svininfluensan. Ingen av sjukdomarna man vaccinerar för är dödliga så jag vet inte… Svårt val!

    1. Profilbild
      Marie

      För att nämna några exempel av de sjukdomar vars vaccin ingår i det allmänna barnvaccinationsprogrammet: paralytisk poliomyleit kan vara dödligt, livmoderhalscancer (som i princip kräver en HPV-infektion för att uppkomma) kan vara dödligt och difteri som inte behandlas kan vara dödligt.

  191. Profilbild
    Camilla

    Vi har valt att vaccinera vår dotter. Inte för att jag egentligen är rädd för att hon ska bli jättedålig av sjukdomarna men för att minska smittspridning och skydda de som av olika anledningar inte kan/vill vaccinera. Jag är egentligen väldigt mot läkemedel och tror att imunförsvaret blir stärkt av mycket men de flesta sjukdomar man vaccinerar mot kan få hemska effekter om någon med nedsatt försvar drabbas. Det finns såklart nackdelar men det är få som blir påverkade av vaccinet sett till hug många som får det. Det är så jag tänker men precis som du säger, ALLA gör som dom vill!

  192. Profilbild
    Lana

    Vi vaccinerade alla barnen bara för att OM dom skulle råka ut för någon av dessa sjukdomar skulle det vara sju resor värre. Sen är det ovanligt med biverkningarna så det sudda vi bort från kartan

  193. Profilbild
    Annica

    Jag vaccinerar mina barn. Dock endast det som ingår i det allmänna programmet. Inte tex för influensa eller sådant. Jag själv och maken är vaccinerade som barn men jag har inte tagit för influensavirus eller fågel viruset etc som vuxen.
    Vi har utplånat ett immunförsvar då vi ska vaccinera mot allt, känner jag. Men på ett sätt känns det som om man måste vaccinera för att inte riskera ge barnet just den sjukdomen. Men.. Alla gör som man själv känner är bäst. 🙂

    1. Profilbild
      Marie

      Jag ser det mer som att vaccin hjälper immunförsvaret och tränar upp det. Ett vaccin gör att ditt immunförsvar redan stött på bakterien eller viruset och vet hur det ska reagera alternativt redan har byggstenar för att ta kål på bakterien/viruset om det kommer igen. Ett effektivt och tränat immunförsvar helt enkelt.

      1. Profilbild
        ida

        Håller med Marie, när man vaccinerar sig så bildar kroppens immunförsvar ett skydd mot viruset. Precis som med vanliga förkylningar. Så det är tvärt emot att utplåna immunsystemet 🙂

  194. Profilbild
    Evve

    Hörde på tvn idag en läkare prata, han rekomenderade vaccination om man planerat att resa med barnet. Ska man bara vara i sverige var det väl inte lika nödvändigt som jag förstod 🙂

  195. Profilbild
    Maja

    Har ett barn som är någon vecka yngre än din son. För oss är det självklart att vaccinera enligt vaccinationsprogrammet. Att det finns föräldrar som avstår vaccination gör mig än mer övertygad om att det är rätt beslut att vaccinera. Vi i Sverige har börjat tappa respekten för sjukdomar som är dödliga i och med att vi i princip utrotat de inom landets gränser med hjälp av vaccin. Ta mässlingen som exempel. I världen dör det ett barn var tredje minut till följd av mässlingen. Lägg till att det just nu kommer väldigt många flyktingar till Sverige med vaccinationsbehov, detta samtidigt som föräldrar avstår vaccin. Det kan bara innebära en sak, svenska barn kommer bli sjuka i sjukdomar som ingår i vaccinationsprogrammet, det ska inte vara mitt barn!

  196. Profilbild
    ida

    hej. det är klart man funderar kring vad som är ens barns bästa. Vaccinationer har ju gjort att man ha kunnat utrota sjukdomar, och idag kanske vi tar för givet att dessa sjukdomar inte ska drabba oss eller våra barn och ”struntar” i att vaccinera dom. Jag vet inte riktigt alla argumenten mot vaccination, men kan tänka mig att människor tänker att bara för att vi utrotat/minskat dessa sjukdomar så finns det knappt någon risk att mina barn drabbas. Men om vi slutar vaccinera så kommer ju dessa sjukdomar komma tillbaka och då drabbar det ju hela samhället. Dessa vaccin har använts länge och klassas som säkra, jag tycker vi ska vara tacksamma som har denna möjlighet att skydda vårt samhälle. Men så klart så har alla olika åsikter och det respekterar jag.

  197. Profilbild
    Jennie

    Vi har vaccinerat vår son pga.
    – Han inte ska bli sjuk (många sjukdomar är farligare än de ev. Biverkningarna som finns)
    – Han ska kunna resa i världen, också till områden som har sjukdomar som vi inte har i Sverige idag. Detta blir aktuellt nu också då det kommer många nysvenskar som inte haft samma vaccinationsprogram som här.
    – De vaccin som ges till barn idag är väl beprövade och både jag och min man är vaccinerade och mår bra
    Min tanke är att vaccin ger frihet att få vara frisk och kunna möta andra människor utan att oroa sig för att bli sjuk.
    Dock har jag ex. Inte vaccinerat mig mot svininfluensan när den var pga. Det vaccinet inte var beprövat. Att granska kritiskt är bra men väg in vad som kan hända om man inte vaccineras.

  198. Profilbild
    Mia

    Hej!
    vi är alla olika med sånt här, och man får göra det man tycker är bäst!
    Men nåt som är viktigt att komma ihåg är att orsaken till att vi inte har så många allvarliga sjukdomar, tex röda hund, polio osv. Är pga av vaccin som våra föräldrar och vi i 20 års åldern har fått. Runt om i världen dör barn i dessa sjukdomar. Och idag reser vi mer än någonsin och tex TBC börjar tyvärr komma tbx hit.
    Nu är jag själv undersköterska och har därför vaccin mot det, när man stöter på det i sjukvården.
    Eller utomlans.
    Man hör många skräck exempel om vaccin, precis som med allt annat.
    Mitt tips är att fråga läkare, sjuksköterskor osv som faktiskt vet och inte läsa så mycket på internet.
    Vi har en av världens bästa sjukvård!
    Man blir bara skrämnd av internet.
    Haha har många gånger jagat upp mig inför operationer å likande pga av internet!
    Hoppas ni kommer fram till ett beslut som passar er! Massor med kramar 🙂

  199. Profilbild
    Sofie

    För oss har det varit självklart att vaccinera. Alla 3 barn.
    Anledning är att många av de sjukdomarna som vi vac emot inte längre finns idag här i Sverige.
    Slutar vi att vac kommer de komma tillbaka och vi kanske får se många små barn som inte klarar sig.
    Därför tycker jag att man ska 🙂
    Finns enligt mig mycket värre saker våra barn är/kommer bli utsatta för under sin uppväxt än att bli vaccinerade.

      1. Profilbild
        Paulina D

        Vaccinationer: risker och skador tror jag boken hette. Lusläste hela boken och blev mörkrädd. Sök på Linda Karlström på youtube och nätet. Hon har mycket intressant att säga (dock är hon ingen läkare).

        1. Profilbild
          Karin

          Jag har inga barn ännu, men när jag förhoppningsvis får kommer jag inte att vaccinera dom. Blev själv väldigt sjuk av vaccin och började då läsa på om det. Jag har fått upfattningen att de som verkligen tar reda på fakta (och inte litar blint på den tyvärr korrupta sjukvården) kommer fram till att inte vaccinera. De som kommenterat att det är själviskt att inte vaccinera sina barn borde läsa på mer och gärna titta på Linda Karlström på youtube , hon förklarar väldigt bra. Blev jätteglad över att du tar upp detta viktiga ämne på din blogg:)

          1. Gabriella Joss
            gabriellajoss

            Tack för att du delade med dig! 🙂 jaa, jag har lyssnat på henne efter att fått tips om det. Hon är kanonbra! 🙂 kramar

  200. Profilbild
    Amanda

    Hej!
    Jag har låtit vaccinera båda barnen efter att en klok person sa följande till mig: det finns en anledning till att sjukdomarna inte är vanliga här idag. Fördelarna överväger nackdelarna på det hela taget.
    Jag skulle aldrig vaccinera nya, oprövade vaccin (typ det mot svininfluensa för ett par år sedan), men de som har funnits i många år tycker jag är helt okej!

  201. Profilbild
    Ellen

    Har både hört och läst och det framgår tydligt att det är så mycket värre att få själva sjukdomarna man vaccinerar sig mot än biverkningar man kan få av vaccinet. Det är ett väl prövat vaccin som funnits sedan 70-talet. Hade det varit farligt hade de bytt ut eller ändrat substanserna i vaccinet. Jag själv ser det som en självklarhet att vaccinera sina barn. Mitt råd är att se någon dokumentär som finns på SVT där både läkare och forskare är med och inte någon dokumentär som gjorts av personer med okunskap.

    1. Profilbild
      Petra

      Fast om man som jag tror att det hela handlar om att läkemedelsföretag vill tjäna pengar, och gör allt för att få in så.mycket pengar som möjligt, så varför skulle dom ändra imnehållet av vaccin? Dom tjänar på att sälja in det, dom tjänar sedan ännu mer av att folk ”behöver” medicin mot biverkningar osv. Allt handlar om pengar, spelar ingen roll om folk blir sjuka eller dör. Sedan blir folk hjärntvättade o även köpta till detta. Sjuk värld! Aldrig mer vaccin i mig eller mina barn!!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jag vågar inte uttala mig så öppet om det då jag enbart läst böcker, tidningar och pratat med människor i min omgivning (familj, vänner, BVC, läkare). Googla så hittar du mycket information (men var lite källkritisk såklart då det står lite allt möjligt i forum, bloggar osv). KRAM! 🙂

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish