Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Det där med amning

Har fått lite önskemål om jag inte kan blogga lite om amning och jo det kan jag! Gud vad jag har skrivit mycket inlägg om amning genom alla dessa år. Men det är ju något som ligger mig otroligt varmt om hjärtat som ni kanske redan vet. Ni kan googla på ”Gabriella Joss amning” så kommer det upp mängder med gamla inlägg om ni vill läsa mer.

För er som inte har hängt med här inne så kan jag ju berätta att jag under tiden som jag väntade mitt första barn var helt anti amning. Tyckte att det kändes så konstigt att ett barn skulle äta från mina bröst. Fick rysningar av obehag av bara tanken. Hade skrivit i mitt förlossningsbrev att jag ville stoppa mjölkproduktionen direkt på BB och komma igång med ersättning. Ett par dagar innan förlossningen så ändrade jag mig och tänkte att jag väl ändå måste prova. Sagt och gjort. Det slutade med att det var det naturligaste i världen och jag ammade Jason i två år. Jolie ammades lika länge. Båda slutade själva så har aldrig haft något jobbigt amningsavslut eller så utan det hela har bara trappats ner och till slut har deras intresse försvunnit. Jag har njutit av varje stund och jag har också sörjt väldigt mycket (innan jag blev gravid nu igen) att jag hade bestämt mig för att jag inte skulle ha fler barn = att jag aldrig skulle få amma igen, haha. SÅ mycket har jag tyckt om att amma, hehe.

När vår bebbe föddes så la jag honom vid bröstet direkt och han började snutta och suga med en gång. Har märkt och hört att det är olika för alla barn. Jason åt också direkt medan Jolie bara somnade vid bröstet och började äta rätt många timmar senare.

Jag fick mjölk redan i slutet av graviditeten som verkligen gick att spruta ut, haha.. Så hade rätt mycket råmjölk redan när han föddes. Efter cirka en och en halv dag så rann mjölken till ordentligt så han hann aldrig gå ner särskilt mycket i vikt. När han vägdes första gången efter att första vikten togs på förlossningen så hade han enbart tappat cirka 70 gram. När BVC var här på hembesök ett par dagar senare så hade han gått upp 90 gram och hamnat över sin födelsevikt igen. Ska bli kul att se på nästa BVC-besök om han har lagt på sig mer eller om han ligger rätt jämnt. I och med att han är en stor bebis så sa BVC-sköterskan att han kanske inte kommer att göra en sådan där tydlig kurva uppåt som många helammade barn gör. Just för att han redan är så pass stor. Håller er uppdaterade!

Jag var beredd på att få riktig mjölkstas ett par dagar efter förlossningen men det blev aldrig så. Med dom andra barnen har tuttarna blivit STENhårda och gjort sååå ont i början men nu var det som att det plötsligt fanns mycket mjölk utan att dom blev särskilt spända. Jättekonstig känsla. Började känna den där känslan av att det ”rinner till” redan ett och ett halvt dygn efter förlossningen som sagt. Så det kom igång väldigt snabbt för mig denna gång. Kanske för att kroppen redan ”visste hur man gör”.

Just nu går amningen jättebra men jag är väldigt ödmjuk och tänker att jag tar det som det kommer. Om det inte funkar framöver så gör det inte det men just nu går det bara fint och jag kommer att fortsätta så länge det gör det. Blir det ersättning framöver så blir det men jag hoppas verkligen att det ska finnas mjölk och att jag ska kunna amma. Jag tycker att det är så mysigt! Ammar helt fritt och han får äta precis när han vill och hur mycket han vill. Han får ha bröstet som napp med när han vill. Har märkt att det är enklaste sättet att ha bra mjölkproduktion  – att låta bebisen amma så ofta som det bara går. Hud mot hud, lägga ner tid på att titta på sin bebis och vara nära.. Försöka att inte stressa så mycket och äta och dricka ordentligt. Det är nog mina bästa tips!

Efter ett par dagars amning så fick jag två stora sprickor i varje bröstvårta och det gjorde så ont. Köpte Multi-Mams kompresser som lindrade lite och bet ihop under ett par dagars tid trots att det blödde lite och var rätt smärtsamt. Nu har det gått över och allt rullar på som det ska igen.

Vi liggammar hela nätterna och därav tycker jag att samsovning är smidigt. Så har jag gjort förut med. Är dock livrädd för PSD så vi har andningslarm från Owlet. Vet inte om det bara ger en falsk trygghet men det ger lite trygghet iallafall. Kan blogga mer om larmet vid ett senare tillfälle.

Och det där med att amma offentligt.. Jag tyckte att det var så jobbigt för sju år sedan. Minns att jag var på IKEA med Tove och Jason blev hungrig. Vi satt och åt i deras restaurang där och då. ”Men amma här då” sa min bästa vän. Och jag vågade verkligen inte! Kändes så konstigt att sitta där med tuttarna i vädret. Låste in mig på toaletten istället. Det hade jag aldrig gjort idag. Har inga problem med att amma bland folk längre oavsett var jag är eller vad jag gör. Är ju det mest naturliga som finns. Sådana här saker kan jag tycka är SÅ sköna med att inte vara förstagångsmamma. Var så mycket mer osäker på precis allt och gjorde saker så krångliga för mig själv många gånger för att jag var rädd för vad andra skulle tycka eller tänka. Tycker om känslan av att vara mer trygg i mig själv och min mammaroll.

Är inte detta standard när man börjar amma? Att det bara rinner ur ena bröstet medan barnet äter på andra? Brukar trycka på bröstvårtan som rinner lite mer fingrarna och då stoppas mjölken från att komma ut. Litet tips.

Såhär spenderar jag större delen av dagarna här hemma.

Och bröstpump finns men har inte använt den än då jag inte har orkat sätta mig in i hur man faktiskt ska göra. Är sämst på att läsa instruktionsböcker, hehe. Har tidigare alltid handmjölkat för att få ut mjölk i flaska men har läst och hört så mycket bra om denna pump så den ska testas snarast.

Jag tycker att amningen blir enklare och enklare ju större barnet blir. När mina ungar har varit runt ett halvår så har jag inte ens märkt av att jag har mjölk i brösten förutom när dom har ätit. Så för er som kämpar på med amning och vill amma men tycker att det är jobbigt – det blir lättare med tiden! Om man vill och kan kämpa på lite. Jag älskar ju att amma men är som sagt extremt ödmjuk inför det och hoppas att det ska gå lika bra denna gång som tidigare. Och gör det inte det så gör det inte det. Finns ingen prestige i hur man matar sitt barn. Det viktigaste är att man har en mätt och belåten bebis som mår bra och växer som den ska. Kom ihåg det!

Kommentarer

  1. Underbart

    Jag var också tveksam i början gällande att amma och oj vad det var kämpigt i början. De är ju också några utvecklingsperioder där i början då bebisarna bökar med amningen och man tror att de aldrig är nöjd så man bara vill ge upp men kämpar man igenom sig dom är de så värt det. Ammingen är så mycket mer än bara mat. Trygghet, tröst, närhet, hjälper bebisen att bygga ett starkt immunförsvar, minskar risken för sjukdomar, minskar risken för plötslig spädbarnsdöd m.m sedan alla fördelar för oss mammor också! Jag ammar fortfarande och min son blir 1 år om några veckor.

  2. Sara

    Hej Gabriella! Ville bara genuint säga tack för att du är du, för att du lever ditt bästa liv, för att du alltid strävar framåt och upp uppfyller dina egna personliga drömmar i livet. Därav kan vi andra människor som läser din blogg också bli inspirerade och påminda om att alltid gå vår egna livsväg och att vara lycklig i livet är faktiskt det som överlägset betyder mest. Det är ju känslan av lycka vi alla vill ha. Du hjälper så många genom att vara den bästa versionen av dig själv, då vågar fler ”sticka ut” och våga vara sig själva också. Du har hjälpt mig så otroligt mycket ska du veta.
    Ta hand om er. <3

  3. Stina

    Trodde också att amning inte skulle vara något för mig och mina känsliga bröstvårtor. Men ville ge det ett försök. Det var kärlek vid första taget! Älskar att amma min dotter som nu är 9 månader. Tänker fortsätta amma så länge vi båda mår bra av det ❤️
    Det enda jag tycker är jobbigt är att mina bröst fortfarande läcker en hel del. De är som två fontäner 🙈

  4. Emma

    Jag har tre barn och när jag ammade mitt tredje barn så höll jag oxå för ena bröstvårtan medan barnet åt på det andra bröstet en kort period då det rann så mycket och det gör jag inte om igen! Fick världens mjölkstockning och var så dålig. Har aldrig haft problem med det var sej före eller efter. Fick höra av läkaren att mjölkgångarna blir tilltäppta om man håller för/håller emot när det rinner till. Så tips, håll inte för, använd ammningsilägg eller nått annat 😅

  5. Amanda

    Älskar att amma!! Haha kan typ få cravings på det ibland, sörjer ibland att min 2,5-åring (som slutade för 1 år sen) inte ammar längre. Tycker det är så mysigt och lugnande. Längtar tills jag får amma nästa bebis <3 Grattis till er!

  6. Ellen

    kanske det blir annorlunda när man opererar brösten, tänkt epå när du skrev i inlägget gällande att du inte har lika stenhårda bröst. kanske beror på att du redan har ”hårda” bröst på grund av implantatet.

  7. Mia

    Du behöver inte oroa dig att mjölken ska ta slut. Bebis beställer så mycket mat som den vill ha. Angående läckande bröst så har jag alltid en liten kräkis(små handdukarna för det andra bröstet och även bröstet jag ammar för bebiskräk) Avskyr att vara blöt på kläderna, blir kallt. Har även amningskupor annan tid just därför.

  8. Karin

    Jag har (troligen) i särklass världens mest känsliga bröstvårtor. Vid amning känns det som ett någon skär med rakblad i [valfri känslig kroppsdel om man har en sådan]. Enligt Google o.s.v. är det vanligt med ömma bröstvårtor men ingen jag talat med vare sig inom vården eller någon annanstans vill ta till sig graden av min egen känslighet. Jag behöver inte ens vara gravid och kan skrika av smärta om någon eller något nuddar vid mina bröstvårtor fastän jag har både BH och tröja på mig. Ja, så illa är det. i korthet. Någon av dina läsare kanske har tips på hur man kan komma runt detta? Vill ju liksom inte behöva _genomlida_ dessa matstunder var tredje timme året ut, om man säger så. PS. Amningsnappar har bara hjälpt marginellt men oftast är de för tunna för att ge något större resultat, tyvärr. Jag flaskmatar emellanåt men har fin och riklig bröstmjölksproduktion och lider verkligen å den lilles vägnar att det ska behöva vara så här.

    1. J

      Hur gammal är bebis? Mina bröstvårtor gjorde ont vid varje sug i 1,5 månads tid. Hemskt! Men veck för vecka blev det bättre och sen till slut gjorde det inte längre ont. Var också väldigt känslig och hade nästintill inåtvända bröstvårtor, så de var oerhört ovana vid beröring och behövdes liksom dras ut av bebis… men som sagt, det gav sig. Hoppas det gör det även för dig!

      1. K

        Tack, J! Han är bara något dygn gammal så kanske ska ha lite mer tålamod, hehe. Med förra stod jag dock ut i närmare tre veckors tid men skönt att höra att det vände för dig till slut.

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish