Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntGravid med bebis nummer tre

Graviditeten såhär långt

– Var på inskrivning hos barnmorskan i förrgår, lämnade massor med blodprover och urinprov. Allt har sett bra ut såhär långt förutom att jag har lite låga järnvärden och måste börja äta tillskott. Problemet är att jag avskyr det. Man blir ju så förstoppad och ännu mer illamående.. Har ni tips?

– När jag var på inskrivningen så fick jag veta att jag hade ett cellprov inplanerat nu till hösten. Då jag är gravid så föreslog min barnmorska att vi skulle göra det på en gång istället vilket jag sa ja till. Så nu är det gjort, haha. Hoppas att allt ser bra ut.

– Min hy och jag är iiiinte vänner just nu. Jag har fått finnar överallt. På ryggen, bröstkorgen, runt hela munnen.. Är så trött på det. Är ju extremt känslig mot hormoner och har ju haft sjukt bra kontroll på min hy under väldigt lång tid med kost, sömn, vätska och träning. Men nu. Nej, hörni det är tufft. Försöker att inte vara så hård mot mig själv och tänka att det går över men det är jobbigt. Känns som att allt jag har ”jobbat för” med min hy var förgäves.

– Jag har haft foglossning sedan veckan jag plussade typ, haha. Smärtar och ilar inuti dom nedre regionerna (!?) och även i höfterna, låren, rumpan.. Aj. Hade glömt hur jobbigt det är och sjukt att det börjar så tidigt denna graviditet.

– Är sååå trött. Jag som vanligtvis inte dricker koffein får hälla i mig det varje dag för att orka hålla mig vaken. Skulle kunna somna både ståendes och sittandes lite var som helst känns det som just nu, haha.

– Mina cravings är typ rostmackor med ägg och ost och gröt. Och fräscha saker som typ satsumas och citroner. Är inte sugen på något annat och får verkligen förbereda mig mentalt på allt jag ska äta. Får bestämma mig för vad som ska ätas cirka en timme innan det är dags och i mitt huvud prata med mig själv och förklara hur god den maten kommer att vara och att det kommer att gå bra ;p Normalt. Får verkligen inte i mig någon oplanerad måltid utan måste ställa in mig på en viss mat och då går det okej.

– Något som är SÅ störande är att jag har en smak av ketchup i munnen konstant. Klarar verkligen inte av det så måste tugga tuggummi eller suga på något som smakar gott hela tiden. Och detta gör att jag absolut inte klarar av att äta ketchup eller tomater nu, kräks av tanken!

– Har nog redan nämnt detta men mår mycket sämre under eftermiddagar och kvällar nu. Så vet jag att det finns något som jag vill eller måste göra så har jag koll på att det ska bokas in under förmiddagar nu ett tag framöver.

– Vaknar alltid innan 07 helt av mig själv. Är som en klocka! Så olikt mig få jag vanligtvis kan sova hur länge som helst.

– Är så känslig just nu och vill bara gråta för allt. Känns som att hormonerna verkligen är galna i min kropp.. Räcker med en liten tanke så kan ögonen fyllas med tårar som börjar rinna ner för kinderna. Det är ju egentligen inte så konstigt att jag har mycket hormoner precis överallt – min kropp skapar ju trots allt ett liv. Men ändå.

– Vi har bokat in NIPT och i mitten av juni är det dags! För er som inte vet vad det är så är det typ som ett KUB-test (KUB har jag gjort tidigare med båda barnen) där man kollar eventuella kromosomavvikelser. Man kan även få veta om det är en pojke eller flicka i magen till 110% säkerhet. Så man får ett helt säkert svar med andra ord. Vi är så nyfikna båda två så vi kommer helt klart att vilja veta. Så om typ tre veckor så vet vi könet på bebben.

– Eftersom att jag har en dotter med hjärtfel så har jag rätt till ett ultraljud som är ingående på just hjärtat. Så ungefär vid RUL eller samtidigt som RUL så ska en specialist kika på bebisens hjärta. Känns tryggt och bra och jag håller tummarna för att allt ser bra ut. Risken är ju inte så stor att jag får ett till barn med hjärtfel men man vet ju aldrig. För er som undrar så har alla ni som bara fått friska barn 1% risk att föda ett barn med hjärtfel medan min risk har dubblats till 2%. Med andra ord är den fortfarande väldigt, väldigt liten.

– Något som jag tycker är jobbigt tillsammans med illamåendet är att jag har en konstant magkatarr. Är så otroligt orolig i magen precis under revbenen. Känns som en magsjuka och åksjuka samtidigt och allt bara rör sig där inne. Huva. Mår så illa bara av det och sen är det ju ett ”vanligt” illamående ovanpå. Ni som har haft magkatarr –  det är exakt så jag känner exakt hela tiden. Har ont, lite kramper, det vänder och vrider sig i magen oavsett vad jag äter eller dricker.. Nej, huva.

Kommentarer

  1. Ida

    Jag körde på ’Natalben gravid’ hela graviditeten efter att du tipsade om det förra sommaren och jag har aldrig haft så bra värden på allt. Detta var min tredje graviditet och barnmorskan sa att många upplevt samma sak. Järnvärdena var tipptopp hela graviditeten. Nu kör jag på Natalben amning ☺️

  2. Jossan

    Dubbel dos av blutsaft sa min barnmorska till mig, 20 ml morgon och 20 ml kväll. Fick upp mitt järnvärde 🙂 hoppas du hittar något som funkar för dig!

  3. S

    Är gravid med mitt tredje barn och liksom tidigare har jag lågt järnvärde och får äta Niferex. Jag äter 1-2 kiwifrukter om dagen (sjukt gott) och jag har inga problem alls med förstoppning denna gång. Värt att prova 😉

  4. Karin

    Hej! Man kan få järn intravenöst, det har jag fått när jag varit gravid. Jag är läkare, jobbar på en vårdcentral där alla får det, på en annan vårdcentral jag jobbade på var man tvungen att prova järntabletter först men om det inte funka kunde man få det. Heter ex-vis ferinject eller monofer. Det är inget problem att man är gravid när man får det 👍 lycka till! /Karin

  5. Alex

    Kaffe hämmar järnupptaget, så försök dra ned på kaffeintaget om du vill få upp järnvärdet! Jag tryckte i mig hallon och jordgubbar, bladspenat och typ pumpakärnor för att få upp mina värden haha. Och slutade med kaffe. Antar att det var det som gjorde största skillnaden

  6. Sofie

    Grattis till graviditeten, hoppas du får må bättre snart!! Vi gjorde NIPT-test med vår andra bebis och fick reda på att det var en pojke. När bebis väl kom för snart två år sen visade det sig vara en flicka🥰 Så även om det ska vara vääääldigt säkert, så kan det hända att det inte stämmer☺️ Då BM på RUL inte kunde bekräfta könet vi fått reda på via NIPT valde vi att inte fästa oss vid det helt, det visade sig vara rätt beslut🤭

    1. Elle

      Läter som Kub, inte nipt.
      Jag jobbar på labbet i Gamlestan i Göteborg som tar emot NIPT-test och analyserar dem
      och är det bara ett foster går det inte att se fel.
      Det är DNA:t vi analyserar.
      Jag har gjort test i över tre år och det är måndag till fredag, och aldrig att det blivit fel. Det följs upp i perioder.

      1. Malin

        fast det där stämmer inte, vet vid flera tillfällen då provsvaret inte stämt överens med vad som kom ut 🙂

        1. Elle

          Okej, ja vem vet. Vi gör ju tusentals per vecka, eftersom vi analyserar för hela sverige samt andra nordiska länder. Och DNA kan man ju tydligen inte lita på, så gissar att du har rätt.

      2. Ellen

        Jag ska göra Nipt. Enligt min läkare och den läkare hon pratat med på genetisk mottagning så är det rätt till 97% när det kommer till kön

  7. P

    Hej Gabriella!
    Jag är gravid och är typ lika långt gången som dig😅. Det är så sjukt att läsa alla dina gravidsymptom då jag har exakt samma! Dock vet jag ej mina värden ännu då jag ej tagit prover! Ville bara in och skriva att jag förstår din känsla just nu för är i samma stadie! Förhoppningsvis försvinner illamåendet snart! kram!!🤗

  8. Linda

    När jag har haft låga järnvärden så har jag tagit järntillskott genom munspray. Kan vara ett tips att prova på. Jag hade också mycket illamående och spydde en hel del i min graviditet och då hjälpte seaband från apoteket superbra!
    Hoppas du snart börjar må bättre så du kan njuta av tiden som gravid 😊

  9. L

    Säger samma. Blutsaft, finns både på apotek och vanliga affärer. I den finns ju c-vitamin som behövs för att man ska ta upp järn bättre. Den ger heller inte förstoppning. Den är bäst av alla.

    1. L

      Försök se det positiva i det hela. Att man får nått i slutänden. Troligen kommer det bli bättre om ett par veckor och sen ser man magen växa och så kommer sparkarna. Jag mådde så illa att jag undrade om jag skulle klara av det, dygnet runt och fick vätska upp mig men vad sjutton, mina barn är värda allt dåligt mående i världen. I det här fallet får man ut nått gott av det hela. Hade det varit en sjukdom, ja vad får man då? Man ska inte säga ryck upp dig för det går inte där och då men bita ihop är rätt ord, bara att bita ihop. Du får det finaste av det finaste till slut. Det finns trots allt ett slut på det eländiga måendet.

  10. Nathalie

    Det låter fruktansvärt jobbigt att så tidigt lida så mycket av olika symptom som du gör.
    Jag mådde inte i närheten som du de första veckorna, men de symptom jag hade med lite trötthet och illamående gick iallafall över efter v12.
    Hoppas att det går över för dig också!
    Det verkar vara vanligt med besvär av järntabletter. Sideral forte funkar för mig som haft besvär av andra sorter.

    På mitt nipt-resultat står det att riktigheten i könsbestämmelsen är ungefär 99% och att inget test är korrekt i 100% av fallen så vilket NIPT är det ni hittat som är 110% säkert?

    1. Elle

      Jag jobbar med dessa testen här i sverige och vi får inte skriva 100% av olika anledningar.
      Men det är dna vi anlyserar, är det ett barn skulle jag personligen säga att det är 100%säkert om det inte visar sig vara ngn missbildning eller två foster där ena inte syns, utan blivit som en tumör på eller innuti barnet.

  11. Johanna

    Lider verkligen med dig!! Jag har precis gått igenom en lika hemsk graviditet, men det finns mer illamående-tabletter att få! Mitt dagsintag av mediciner var (från i princip start):
    Morgon: Lergigan Comp + Postafen + Omeprazol
    Middag: Ondansetron
    Kväll: Lergigan (inte comp) + Postafen + Omeprazol.

    Fick dropp i 10 omgångar, men det som hjälpte bäst var att lägga Ondansetron på eftermiddagen! Fick inte den i min förra graviditet utan istället Primperan och då mådde jag ännu värre, men jag fick stå på mig för att få Ondansetron den här graviditeten.. Lycka till, finns ju tyvärr inget annat alternativ än att bara att härda ut timme för timme. Kram

  12. Fanny

    Alltid haft samma problem med järntabletter att magen kaosar! Fick tips av min barnmorska att ta tabletter som e järn kombinerat med c vitamin, jag tar Hemofer o funkar såååå bra!:)

  13. Elin

    Hej!
    Bara av välmening, du vet att rekommendationerna nu ang koffein bara är 200mg/dag för att minska risken för missfall, så alltså ca 2-3 koppar kaffe/dag. Lycka till med allt och hoppas att du får må bättre snart!❤️

    1. A

      Välmening eller inte så är såna här kommentarer så sjukt dryga och oönskade, hon har två barn sen innan. Hon vet vad som gäller när man är gravid. Sluta med pekpinnarna.

      1. El

        Sen kan jag rekommendera att sluta dricka kaffe pga magkatarren. Dra ner på stekt mat, friterad mat, sura drycker som läsk och juicer.

    1. Fanny

      Blutsaft innehåller tyvärr inte lika mycket järn som järntabletter. En specialistläkare inom området berättade för oss under utbildningen att man måste inta mycket blutsaft för att komma upp i samma mängd järn som i tabletterna. I tabletterna är det 100mg och i blutsaften är det 20mg/20ml och den dagliga dosen på det är just 20ml. Bara en ”heads up”, trodde tidigare också att blutsaft var ett bra komplement. 🤔

  14. Sandra

    Jag tog järntabletter från Holistic under min graviditet. Dels är de veganska och dels är det snällare mot magen än de ”vanliga” järntabletterna de brukar rekommendera 🙂

  15. Jannike

    Jag drack Ferronol under min graviditet när jag hade järnbrist. Den ska vara skonsam för magen och smakar gott

  16. Malin

    Hej!

    Ät dubbel dos folsyra och köp betolvidon 1mg på apoteket så kommer ditt järnvärde sägs poff. Fråga annars barnmorskan om ett folsyra prov.
    B12 och folsyra skapar röda blodkroppar som bidrar till att järnet ökar 🙂 så slipper du järntabletterna.

    Dvs. Be om blodprov på b12 (kallas kobalamin) och folat (folsyra) sen ber du om recept på dessa. Ditt liv kommer vända ❤️

    Massa kramar. Skriv till mig på insta om du har fler frågor. (Maliinhallback)

    Kram!

    1. Läkare

      Hej! 🙂 Det här är tyvärr inte rätt. B12, folsyra och järn är alla viktiga komponenter för att röda blodkroppar ska bildas. Har man brist på en av dem funkar det inte att äta extra av något annat. Är det järnbrist är det alltså järn som behövs! B12- eller folsyrabrist finns ju såklart också så kan vara bra att kolla upp om man har lågt blodvärde! /Läkare inom gyn/förlossning 🙂

  17. Lina

    Får man välja själv att göra nipt? Trodde bara det va något man gjorde om man fick dåliga odds på kuben?

  18. Kim

    Jag är också gravid, min första graviditet, i vecka 11 nu. Precis lämnat prov för NIPT, har KUB om 2 veckor. Har tagit Niferex även innan graviditet men då påverkade det mig inte lika mycket, men har blivit mycket mer förstoppad senaste veckorna. Så jag funderar på att följa det rådet några hade här i kommentarerna om Sideral Forte. Ska testa och se om det är bättre!

  19. Sanna

    Grattis till graviditeten! Hade nästan identiska symptom som dig när jag väntade min son. Småäta hela tiden och att suga på turkisk peppar godisar (barnmorskan sa att lakrits var Ok) hjälpte en del mot illamåendet för min del.

  20. Natalie

    Sideral åt jag som järntabletter. Som annan person skriver lite dyrare men snällare mot magen. Upplevde inga som helst problem med dom tabletterna. Rekommenderar dom varmt ❤️

  21. Sara

    Jag har haft väldigt dåligt järnvärde bägge mina graviditeter och mår också sjukt dåligt av tillskott. I min senaste gravid fick jag järninfusion (järn i dropp) i vecka 37 för att inte ”må som en urdragen disktrasa” efter förlossningen. Det tog ungefär 5-7 dagar sen mådde jag så mycket bättre och piggare. Hade ett planerat snitt i vecka 38+4.
    Skulle jag bli gravid igen så kommer jag be om järninfusion mycket tidigare. Det hjälpte verkligen!!

  22. Alexandra

    Så himla konstigt det där med magkatarren! Jag har exakt likadant den här gången. Har aldrig haft det under mina förra sex graviditeter? Så hemskt obehagligt. Äter omeprazol men det hjälper inte.. Störigt!

  23. Hannah

    Fick rekommenderat under båda mina graviditeter. (Olika barnmorskor) att ta SiderAl forte. Lägre nivå av järn, men i en form som är lättare för kroppen att ta upp. Påverkade inte tarmarna eller illamåendet för min del och värdena blev bättre. Har sedan innan graviditeter haft problem med trög mage och hyperemesis under båda graviditeterna, men bara positivt att säga om dem järntabletterna. Så rekommenderar verkligen dem istället för Niferex eller duroferon.

  24. Malin

    Sideral forte är ett järntillskott som inte ska orsaka förstoppning, och för mig funkade det superbra! Lite dyrare än de järntillskott som mvc brukar rekommendera, men det var sååå värt det

  25. S

    Jag åt Innates järntabletter , finns på greaylife.se! Svinbra men dyra, liksom MegaFoods (också greatlife.se) multivitamin för när man är gravid. Kan verkligen rekommendera om man har ekonomisk möjlighet, jag mådde så bra hela graviditeten och tror de kan ha något med det att göra!
    Hoppas du mår bättre snart och stort grattis till graviditeten, håller tummarna och tår för att allt ska gå bra!❤

  26. Frida

    Hej Gabriella!
    Jag har alltid tagit magnesium tillskott (400mg) när jag har varit gravid. Finns både som brustablett och kapsel. Det funkar super mot förstoppad mage. Tar du brustablett så drick inte upp allting på en och samma gång utan smutta lite under 15-20 min. Annars blir det kaos i magen 🙈

  27. Josefine

    En vän till mig kräktes av järnkosttillskottet, hon bestämde sig för att äta väldigt mycket jordgubbar istället och det hjälpte henne!

  28. Tilda

    Vad är anledningen till att ni väljer att göra NIPT test? Hur tänker ni göra om bebben nu skulle ha en kromosomavvikelse?🌼

  29. Jenny

    Jag klarade inte av att äta kosttillskott alls under min graviditet, så när jag hade järnbrist så testade jag järn i brusformat, finns att köpa i matbutiker. Tog en sån och låg sedan på gränsen hela graviditeten i järn då brustabletten inte ger så mycket men lite iaf!
    Värt att testa !

  30. Maria

    Jag fick niferex som gravid och kräktes ännu mer av dem och blev så förstoppad. Min barnmorska sa att man kan ta isär kapseln och ta innehållet på sked sen dricka vatten. Är det samma du har, testa det blev inte alls förstoppad då

  31. Amanda

    Gjorde ni något särskilt för att bli gravida denna gången med tanke på att ni försökt ett tag? Försöker själv, därför jag frågar! Önskar dig allt lycka till 🥰

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish