Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Fifty Fifty

Inlägget är i samarbete med Försäkringskassan.

Idag tar vi mammor ut 75% av föräldraledigheten medan papporna tar ut resterande 25%. Jag funderar lite kring vad det beror på. Är det alltid den ekonomiska situationen som är grunden för detta eller kan det många gånger kan bero på att man är ”fast” i gamla banor om hur det var förr. Vad tror ni?

Jag tycker att det är SÅ bra att vi har möjligheten till föräldraledighet i Sverige och jag tror att dom flesta föräldrar kan hålla med mig om det. Man är tacksam för varje minut man får spendera med sitt barn. Den första tiden är dessutom så otrolig speciell och man vill vara så delaktig i alla framsteg som den lilla gör.

Jag och F var båda väldigt mån om att få vara hemma med Jason länge och löste det genom att han fick ta större delen av dagarna medan jag jobbar hemifrån under kvällar. På så vis kan vara en fullt närvarande mamma under dagtid och han kan vara hemma under en längre tid. När Jason har somnat för natten åker datorn och allt arbete fram för min del.

Här nedan har jag valt ut (enligt mig) tre viktiga frågor om kampanjen ”Fifty fifty” som Försäkringskassan har just nu:

”Vi har inte råd att dela på dagarna, ändå säger Försäkringskassan att vi ska dela jämställt?”
Ett vanligt argument till att man inte delar föräldradagarna mer jämställt är att man inte har råd. Men Försäkringskassan vet att många familjer faktiskt skulle tjäna ekonomiskt på att dela mer lika även om den ena parten tjänar mycket mer än den andra. Det beror på flera saker, till exempel att arbetsgivare med kollektivavtal ofta betalar så kallad föräldralön som täcker upp för en del av inkomstbortfallet vid föräldraledighet. Detta är något som många föräldrar inte känner till.

Om du vill räkna på just din ekonomi finns det ett bra planeringsverktyg på Mina sidor eller i Föräldrakollen. Argumentet att man inte har råd för att den andra tjänar mer haltar också, eftersom vår statistik tydligt visar att kvinnor är tar längre föräldraledighet, även när de tjänar mest. Kön går alltså före lön. Åtminstone i de flesta fall, även om det självklart kan finnas undantag.

”Men vi vill själva bestämma hur vi ska dela på föräldraledigheten?”
Och det kan ni, så när som på tre månader som är vikta för varje förälder (för barn födda innan 1 januari 2016 gäller två månader). Föräldraförsäkringen är den mest flexibla i världen och ger föräldrar stora möjligheter att själva utforma sin föräldraledighet. Försäkringskassans roll är att informera om konsekvenserna av olika val, men i slutändan bestämmer varje familj naturligtvis själv hur man fördelar dagarna.

”Varför gör Försäkringskassan en kampanj om att föräldrar ska dela föräldradagarna jämställt?”
Försäkringskassan har ett uppdrag från regeringen att öka jämställdheten inom föräldraförsäkringen. Det handlar konkret om att på olika sätt öka mäns uttag av föräldradagarna. I dagsläget tar män ut cirka 25 procent av föräldradagarna, medan kvinnor tar ut 75.

I uppdraget ingår bland annat att informera om konsekvenserna av olika val som föräldrar gör när det gäller föräldraledighet (och VAB). Försäkringskassan har stor kunskap om hur föräldrar tar ut föräldrapenning och hur det påverkar både de enskilda föräldrarna och samhället i stort. Och Försäkringskassans erfarenhet är att det faktiskt spelar roll hur länge man är föräldraledig. Deras uppdrag är inte att tala om för föräldrar hur de ska använda sina föräldradagar, utan att inspirera och sprida information så att föräldrar kan göra medvetna val.

Om du vill läsa fler ”frågor och svar” eller veta mer om kampanjen i allmänhet så kan du göra det här. Där finns även en film att kika på.

12283148-10208056275906026-571690049-n

Två nyblivna föräldrar <3

Kommentarer

  1. Emilia

    Det där stämmer förstås inte i alla familjer. Om båda har en likvärdig lön, ja. Men sambon är pappaledig nu och vi har aldrig haft så lite pengar. Vi får vrida och vända på varenda krona för att hans ersättning är 50% av hans dagslön och det är mycket att förlora när jag inte tjänar bra. :/

  2. Lisa

    Bra inlägg.. 🙂
    Men jag tycker att myndigheterna lägger sig i för mycket hur familjer ska lägga upp hur man tar ut föräldraledigheten..
    Jag tog hela ledigheten med min dotter minus dom 60 dagarna som hennes pappa inte kunde ge till mig..
    Men det var för att hennes pappa hade precis fått jobb, fick ut 7000 efter skatt och jag gick egentligen i gymnasiet..
    Så hade han tagit ut ledighet så hade vi inte haft råd med någonting..
    Jag fick ut 4000 i föräldrapenning och sen 1500 :- med garantidagarna.
    Denna gången så tar jag nog ut den mesta ledigheten också, men min sambo tänker ta ut ledigt han med..
    Ett halvår-år tänker han ta ut..
    Och jag planerar att vara hemma 1- 1 1/2 år..
    Visst, hur man än vrider och vänder på det så förlorar man ju inkomst under föräldraledigheten men det är man ju beredd på..
    Men man får ju så himla mycket tillbaka att lära känna sitt barn och se alla framsteg han/hon gör <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack finis <3 och jag håller med dig om att det är upp till varje familj 🙂 men bra att informationen finns att läsa iallafall, kram kram <3

  3. sara

    jätteviktig kampanj och ett jätteviktigt samarbete!! bra att du lyfter upp svaren på liksom de vanligaste argumenten mot lika uttag av föräldrapenning. absolut har jag förståelse för att det ekonomiska väger över i många fall, men studier har ju också visat att kvinnor tar ut majoriteten av föräldraledigheten även i de fall hon tjänar lika mycket eller mer än mannen så jag tror att det ofta kan ligga mer i beslutet om föräldraledighet än man först tänker på!

  4. Linda

    Och om man vill amma på heltid under 1år?Hur ska man då på bästa sätt dela lika på föräldraledigheten? Tyvärr har jag inget jobb att pumpa under tiden jag jobbar då jag jobbar inom Polismyndigheten.

  5. Lena

    Förlåt nu skriver jag om något helt annat här. Jag chansar och slänger iväg ett meddelande till dig. Jag är ”ny” på din instagram och som bloggläsare🙈, men jag tycks se att du/ni ev är vegetarianer? Anledningen till att jag frågar är att jag vill gärna ge min dotter vegetarisk mat. Jag är inte 100% vegetarian själv, jag äter fisk och ibland även kyckling. Jag får inte direkt hjälp från BVC, upplever mer att dom tycker att det är ”löjligt”, men jag vill att min dotter själv ska bestämma om hon vill äta kött eller inte vid mogen ålder. Äter din son vegetariskt? Om ja, har du några tips till mig? Tacksam för svar💕🙏🏼

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh vad glad jag blir att du har hittat hit 😀 välkommen <3 Jaa, det stämmer att vi är vegetarianer och att Jason också är det! Jag tycker att du ska köra på vegetariskt för din dotter om du vill! För oss är ju vegetarisk mat det rätta och naturliga precis som köttätande är i en familj som valt att äta kött. Argumentet att man "tvingar" sitt barn att äta vegetariskt är ju bara dumt då köttätare i så fall "tvingar på" sina barn en kost som köttätare precis lika mycket 🙂 Man "tvingar" ju på sitt barn det man äter hemma.. Så blir det ju i vilket fall som helst. Så lyssna inte på vad andra säger utan gå din egna väg och följ ditt hjärta och din magkänsla. Så länge hon får i sig alla näringsämnen så är det ju lugnt! Och protein finns det gott om även i vegetariska livsmedel. Vi gör all mat till Jason själva! Han älskar alla möjliga typer av grytor med bönor och linser, broccoli, vitkål, rödkål, brysselkål, morötter, sötpotatis, olika frön.. Han gillar all mat och är inte alls kräsen och jag tror att det beror på att vi har introducerat så mycket olika typer av vegomat sedan han började äta. Han får även äta lite sojaprotein och qourn ibland men vi försöker att ge så lite halv/helfabrikat som möjligt 🙂 han äter ju dessutom ägg och mjökprodukter och bara där får han i sig mycket av det han behöver + att jag ammar fortfarande. Kör på om du känner för det!! <3 Har inte så mycket tips mer än att se till att hon får i sig en varierad kost men annars är det bara att köra 🙂 Jag tror på vegetariskt och jag tror att det är mycket av den maten vi kommer att få se i framtiden då den värnar om både djur och natur. Alla har såklart rätten att få göra ett val både för sig själva och för sina barn så länge dom är små 🙂 KRAM finis <3

      1. Lena

        Åh tusen tack för svar❤️Va peppad jag känner mig nu!!!
        ps, Hoppas sömnen blir bättre💕Vår dotter hade kolik de första 2,5 månaderna det var de absolut galnaste jag varit med om, snacka om prövning för ens psyke😂🙈 Stor kram!! 💕

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish