Gabriella Joss Gabriella Joss
Okategoriserade

Tankar om barnmat

Några av er bad mig att skriva lite om hur vi har tänkt göra med barnmat och det är såklart något vi ser fram emot massor. Jason helammas ju idag och amningen har fungerat bra från dag ett. Jag är tacksam för det! Ni kan läsa mer om mina tankar kring det HÄR. Vi har pratat rätt mycket om matintaget men har faktiskt inte bestämt något ännu. Min tanke var först att börja från fyra månader men nu överväger jag att vänta lite längre. Vi får se hur vi gör! Har fått höra av många att dom skippat puré-mat helt och bara börjat med att servera små bitar av mat dom äter själva direkt från start.
Något vi är överens om är att vi ska göra egen barnmat. I och med att vi båda är hemma på heltid så har vi ju faktiskt tiden till det. Så varför inte? Vi är ju även vegetarianer här hemma och Jason kommer såklart att äta vego precis som jag och F. För oss är det rätt och naturligt precis som köttätande är i en familj som har valt att äta kött. Skrev lite mer om det i DETTA inlägg. Jag kommer givetvis att dela med mig av recept när vi väl drar igång det hela. =)
Hur har ni gjort? När började ni ge mat och varför? Puréer eller plockbitar? Egengjord mat eller färdigköpt? Berätta gärna. 

Kommentarer

  1. Emma

    Vi började ge smakportioner strax efter 4 månader. Har alltid gjort hemmagjord mat! Smidigt och mycket billigare! 🙂 bara frysa ner och ta fram vid behov! När hon blev äldre och började äta större portioner mat till lunch/middag så började vi även med burkmat, försöker hålla det till max 2 st/vecka. Det är endast för att hon ska bli van med den smaken och konsistensen också. Är väldigt jobbigt om man är iväg någonstans och måste ge burkmat och barnet vägrar äta den maten för att han/hon alltid fått hemlagad mat. Så vi kör både och! 🙂

      1. Emma

        Vi har boken ”Barnmat – råd och recept av Carina Trägårdh Tornhill” Mycket bra info i den tycker jag 🙂 finns ett kapitel som heter ”laktovegetarisk mat” Kostar ca 25kr på gothia, värt att kolla in 🙂 Sen kan man ju faktiskt jä”omvandla” en hel del recept som inneh

        1. Emma

          Oj råka skicka utan att det blev klart 😉
          … Som innehåller kött till vegetariska recept. Skulle jag avsluta med 😛 Kram!

  2. Malin

    Min sambo är vegetarian och vi äter bara vegetarisk hemma, hans önskan var att våra barn ska äta vegetarisk tills de vet vad de egentligen stoppar i sig sen får de välja själva. Har fått en del kritik av personer men hon är pigg och glad tjej! Vi ger henne lite extra fett pga vegetarisk mat är inte så fet i sig så hon väger lite mindre än dom flesta.
    Våran dotter fick pröva lite morot som jag kokade och gjorde puré av och annat från 4 mån men åt kanske en hel portion runt 7-8 mån. Brukar göra en kastrull full sen så frös jag in i portioner av ”iskuber”.
    Ammade henne tills hon var 1 år sen ville jag pröva med fast föda i några dagar då försvann bröstmjölken helt! Blev lite ledsen för tänkte ändå delamma men blir aldrig riktigt hur man tänkt sig.
    Kram

  3. Charlotte

    Vi började med lite smaksensationer vid 4 månader. Vid 6 månader dukade vi fram egen tallrik med samma mat som vi åt och vid 8-9 månader åt han bara vanlig mat. Jätteskönt att låta han sitta och pilla med sin mat medan man själv äter sin, för oss blev det en lugnare och trevligare matsituation. Fördelen som jag tycker är att han har fått styra själv hur mycket han vill ha, vissa dagar äter han mycket vissa dagar mindre, precis som man själv gör.

  4. Jessica

    Vår son visade tydligt en dag att han inte ville äta ersättning så då var det bara att börja ordentligt med mat Han var typ nästan 6 månader då. Då hade vi smått börjat ge gröt innan det typ nån vecka innan. Det kändes som en lätt övergång eftersom han visade så tydligt att han inte ville ha flaska och gärna åt mat när vi erbjöd det istället. Men har flera kompisar där barnen inte alls är intresserade av att äta mat utan bara vill amma/få ersättning som är 6-7 månader, alla är olika som du själv så klokt säger 🙂
    Det är dock många som tror att det ska gå på 1-2 veckor med att barnet ska lära sig äta mat, det kan ju ta jättelång tid. Och det är därför man ska ”börja i tid” med att vänja vid mat. Eftersom barnet runt 6 månader behöver annan energikälla än bara amning/ersättning.

  5. Karolina

    Vi väntade tills ungefär 6 månader innan vi började med mat till dottern, då gjorde vi puréer men övergick väldigt snart till små bitar som hon kunde äta. Tycker det känns för tidigt att börja med mat redan vid 4 månader även om vårat BVC ville att vi skulle börja vid 4 månader så väntade vi. För oss var valet enkelt, att göra mat själva. jag skulle aldrig mata mitt barn med ”halvfabrikat” mat när jag själv vägrar äta det. Jag kan nog räkna på 2 händer de gånger jag ätit en färdigköpt kyl/fryspåsar. Man vet inte vad som är i med alla tillsattser och jag litar inte på innehållsförteckningen heller. och dessutom får man så sjukt mycket större utbud om du lagar själv. kram

  6. Malin

    När Jason blir äldre kanske typ 10 år och han helt plötsligt skulle säga till er att han vill äta kött, hur skulle ni låta han äta kött då eller hur skulle ni göra?

  7. Marissa

    Rek idag är att börja vid 6 månader och vi kommer köra BLW baby led weaning. Smaksensationer som slick från ett finger kan man börja med vid 4-5 månader om barnet verkar visa intresse. Kan rek boken BLW på svenska och gruppen plockmat för barn på facebook om man vill få mer kunskap inom detta.

  8. Emilia Paron

    Vill bara tillägga också att jag inte bytt ut några mål med amningen, har bara lagt till. Har en burk om dagen till henne och delar upp den på 3 omgångar ungefär. I början var de dock bara små små teskedar men ökade varje dag! Har ju som sagt gett henne i 1 månad nu!

  9. Emilia Paron

    Vi började ge puré för 4 mån vid 3 mån eftersom vårt BVC rekommenderade oss till det. De har gått kanonbra och jag är glad att vi började. Signe älskar de Nu kör vi på puré tills hon är 6 mån då ska jag göra egen mat till henne. För min del känns det bäst att börja med puré för att inte chocka magen (Signe blir lite hård till och med av puré så med bitar hade hon nog fått ganska ont i magen, MEN, alla barn är olika) i början fick termerna jobba på för att lära sig smälta maten men nu är hon 4 mån och hon älskar att smaka nya smaker och hon bajsar på bra och har aldrig haft ont i magen Gör vad som känns bäst! Jag har även gjort egen puré hemma med, super enkelt! Kram fina och pussa prinsen

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Låter ju bra 🙂 Så kul att läsa! 🙂 STOR kram fina du och tack för att du delade med dig <3 pussa fina lilla hjärtat från oss <3 Jason hälsar prinsessan Signe <3

  10. Sara

    Min son är fyra månader och har visat stort intresse för mat. Så vi kör på gröt på mornarna och det älskar han! Vi kör på köpt gröt. Jag har ingen aning om hur jag ska göra egen gröt?’ Måste googla Sen har han smakat potatis, morot och brunsås
    Vi kommer att laga all mat själv. I burkmaten du kan köpa i affären är det t ex inte svensk kött/kyckling i vissa rätter. Vilket är viktigt för oss. Vi kommer varva lite kött/kyckling/fisk med vegetariska alternativ, då det är då vi vuxna äter.
    Jag tror att man ska lyssna på barnet och sin egna magkänsla ☺️
    Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig 🙂 Låter ju väldigt vettigt och klokt tycker jag ! 🙂 Kram och ha en bra dag 🙂

  11. Christina

    Hej. Jag undrar lite kring kosten. Du skriver ju alltid att det är lika naturligt för er att äta vegetarisk som att äta kött för andra familjer. Fast det handlar ju inte bara om det men också om vilka näringsämnen och vitaminer barn behöver. Eftersom ni äter ju mest vegan som jag förstådd, hur ska ni säkerställa att Jason får all näring han behöver. Tacksam för svar!

  12. Lina

    Vår son Ammades inte, av olika anledningar. Och vi började med smakportioner vid fyra månader ålder, då fick han (puréer i burk) idag äter han allt. Är otroligt glad i mat. Äter 98% hemmagjord mat, samma som vi äter (Älskar lax!) i bland får han burk om vi blir bortbjudna eller ska äta något som inte passar honom. Det vi undviker är, salt, honung och spenat samt mjölk som de inte får äta under ett års ålder. Då barnets kropp inte kan ta upp något ämne som finns i det. Men annars äter han allt.

  13. Hannah

    Kan verkligen rekommendera boken ”Smakäventyret” av Ann Fernholm. Mycket bra bok med tips om hur man själv kan tillsätta järn m.m. till maten om man vill göra egen. Vår lilla blir fyra månader i helgen och vi kommer börja introducera lite gröt (hemmagjord, ingen industrigröt) pga. att amningen strulat de senaste 6-7 veckorna (vägrar ta bröstet till och från) – samt lite ersättning till det. Kommer fortsätta amma ca 80% som jag gör nu, sen fyller jag på med ersättning någon gång om dagen. Tycker att det är bra att laga egen, man lagar ju ändå mat till sig själv! Att göra lite extra och frysa in är smidigt!

  14. Nathalie

    Båda mina barn på nu 2,5 respektive 7 månader har jag helammat deras första halvår. Men varken någon av dem har haft särskilt bråttom att lära sig äta annat än bröstmjölk. Den yngsta i princip helammas ännu och äter bara lite på det han kan äta själv med händerna, lite frukt, lite pasta, bröd osv. Äldre barnet har alltid varit liten i maten, redan när hon gick över från amning till mat. Vi provade ”allt”, men bara puréer och tillslut började hon äta ett gäng färdiga puréer från hipp när hon var ca 9-10 månader. Denna gång kör vi på blw-metoden och han får mycket samma mat som vi (anpassat för små bebisar såklart) och det går sakta men säkert framåt! Så blw-metoden, ekologiskt och vegetariskt.

  15. Nathalie

    Jag tror ofta man märker på barnet när det är dags att börja, istället för att bara börja för börjandets skull. Vi gav vår son möjlighet till att smaka lite saker vid 4 månader men han var inte helt intresserad, vid 5 månader mer eller mindre låg han i min tallrik när jag åt i soffan åh han låg bredvid haha, då var han redo! Åh småbitar blev det så han fick sitta åh plocka åh leka, då blev det roligt att äta åh idag är han 10 månader åh kan äta kopiösa mängder mat åh inte behöver man mata honom heller 🙂

  16. Mikaela

    Alltså det här med mat är ju så olika från barn till barn. Vissa visar intresse för mat tidigt och andra är nöjda med det de får. Är barnet intresserat av mat så tycker jag att det är en självklarhet att erbjuda smakportioner. Visar barnet sig motvilligt till annan mat skulle jag aldrig tvinga utan vänta tills intresse väcks. Min son skrek när vi satt o åt o han inte fick. Han var då nio veckor o fick smaka lite smått redan då. Dock inte så att amningen minskades. När vi sedan introducerade gröt vid strax innan fyra månaders ålder så tänkte vi att vi skulle börja smått så att magen hann vänja sig. Men det gick inte. Första gången han smakade gröt ville han bara ha mer så vi fick börja med hela portioner omgående. Han har sedan dess alltid varit så sjukt matglad o äter precis allt vilket vi tycker är jätteskönt. Men som sagt. Alla barn visar själva när de är redo. Det tror jag iaf.

  17. Anne

    Min dotter började smakade mat strax innan 4 månader, helt enkelt för att hon började visa intresse för mat då. Hon fortsatte helamma till 6 månader då vi började introducera flera fasta mål om dagen. Idag är hon 9 månader och hon ammar fortfarande på natten och ibland lite på dagen. Jag hade lovat mig själv att bara ge henne hemmagjord mat, men i ärlighetens namn så blir det mest burkmat. Dels för att det är bekvämt och dels för att BVC-sköyerskan talar gott om burkmat. Då känns det liksom mer ok.

  18. Isabella

    Vi började vid fyra månader då dottern vägde för lite och är en riktig kräkbebis.
    Gör även all mat själv då vi både är vegetarianer och dottern allergisk mot mjölkprotein. Utbudet är ganska knapert då :).

  19. Cissi

    Vår kille är snart 5 månader och får smakportioner av frukt och rotfrukter. Han får inte mycket men älskar det:-) Fick boken Bra barnmat i julklapp och kan starkt rekommendera den när man vill göra maten till dom små själv!

  20. Sabina

    Jag jobbade som kock när min son var liten och valde så klart att laga all mat själv, det lustiga var att han ratade alltoch då menar jag ALLT!!! Han hade nog inte insett att mamma var en grym kock, men men burk mat var det enda han ville ha så det fick bli så❤️

  21. Maria

    Min son är 5 månader imorgon och vi började ge smaksensioner för ca 3 veckor sen som har ökat till några teskedar per dag nu. Hade tänkt börja ge när han blev 6 månader men han visade så stort intresse för mat när vi åt så började lite smått men går långsamt framåt.
    Han får lite gröt med någon fruktpure på morgonen. Kör just nu sempers gröt då jag inte hittat något recept som har alla vitaminer som deras gröt innehåller. Men puré gör jag själv. På dagarna så får han testa lite olika som potatismos, moröttpure, avokado mm. Men är bara fruktpure och gröt som går ner här:). Min tanke med barnmat är att alltid göra egen:)

  22. Amanda

    Vi lagar dotterns (7 månader) mat själva och även gröten gör vi egen. Finns så många spännande recept att prova! Hon får både puré och större bitar som hon kan hålla själv och suga på. Inget gluten och inte särskilt mycket kolhydrater (dvs hon får inte bröd, ris, pasta osv)

  23. Andrea

    Vi bor i UK där det är lite striktare med att inte ge mat innan 6 månader, men vi började lite smått vid 5,5 månader eftersom han visade tecken på att vara redo. Vi har mestadels kört på blw, men innan han kunde äta själv med sked (10 månader) matade vi honom med gröt till frukost för att slippa oroa oss över järnbrist. Precis i början fick han saker som ångkokt broccoli, men ganska snart åt han samma mat som oss. Olika typer av vegetariska biffar och falafel är superbra – lätt att hålla och lätt att äta. Jag kan rekommendera boken Baby-led weaning av Gill Rapley och kokboken av samma författare. Och lyssna inte om någon säger att Jason behöver mat tidigt för att han är stor. Min son har legat på översta kurvan sedan strax efter födseln och det var nog först vid typ 14 månader han började äta ordentliga portioner mat. Tutte är dock fortfarande ”nomnomnom” nu när han är 17 månader. Det är ju på grund av mjölken, inte trots mjölken, som de växer så bra 🙂

  24. Lisa

    Vår son började vid fem månader då han kunde börja sitta. Jag vet inte hur det är med att påbörja mat direkt och inte börja med puréer först för att låta tarmarna vänjas. Tyvärr blev vår son så hård i magen av allt han fick ( jag amma fram till 1 års ålder ) så vi fick rekommendationer om att ge movicol och att han skulle potta. Tråkigt att han ”måste” ha sin medicin men hellre det än att vara hård och ha problem. Så tänk på så Jason inte heller blir det, om ni tex skippar purén.. Hör med BVC kanske? 🙂

  25. Ida

    Eftersom min son alltid ätit ersättning men började vägra efter 6 månader fick vi börja med gröt och mat. Dock började vi med gröt en gång om dagen redan vid 4 månader. Jag gör alltid egen barnmat då han inte vill äta köpe maten.
    Han får vegetariskrätt till lunch och någon slags kött/fisk till middag.

  26. Carolin

    Vi började med lite smakportioner till Vincent när han va 4.5 månad ca , jag ammar fortfarande kommer göra iaf tills han är 8 månader :), idag är han 5 månader. Han är ju matglad ligger gärna vid bröstet hela tiden ibland har jag undrat om han blir mätt men me tanke på hans vikt så blir han nog mätt men vill ha mer ändå hihi (oftast kommer ju mkt upp). Så han får en liten smakportion vid lunch sen lite gröt vid 17 tiden . Vi gör egen puré kommer fortsätta sen e de smidigt ha burkmat me hemma :), med Nellie så fick vi till slut ge med oss ge burkmat då hon rata allt vi gjorde vägra äta vilket resultera i en ledsen/hungrig bebis och en ledsen mamma de va inget roligt alls men burkmatfsvoriten fungerade bättre så då fick de bli så . Men smidigt göra själv frysa in tycker jag :), vi har gjort majspuré,ärtpure, morotspuré till Vincent han får smaka av :). Gröt de köper vi från Semper sen de gjorde om den bytte ut lite ingredienser :). Kram

  27. Mimmi

    BLW
    Så naturligt enligt mig, man låter barnet introducera mat och fasa ut amning helt i sin egen takt! Suveränt tycker jag! Mer lyhörd kan man ju faktiskt inte vara inför sitt barns mat- och smakbehov.
    Du kan lösa mer på http://WWW.blw.nu 🙂

  28. Caisa

    Vad roligt att du skriver ett inlägg om det här då vår lilla precis ”fyllt” 4 månader och vi har börjat introducera lite mat till henne. Vad jag har förstått så gör alla olika och vad som är bäst för deras barn. Vi ammar inte vår så vi behöver inte tänka på att amningen skulle störas av att vi introducerar mat för tidigt. Vi tänkte innan vi gav att om hon inte skulle vara intresserad eller visa intresse så skulle vi lugna oss lite med att ge smakportioner. Men det visade sig att hon älskar mosad potatis, gröt och banan(som vi gett än så länge) så vi kör på och ger något litet varje dag. Vi har köpt mjuka skedar till henne så att hon kan få pyssla med maten där på och smaka och känna. Vi har varit väldigt måna om att det ska vara spännande och roligt. Vi tror också på att testa sig fram när det kommer till allt kring vår lilla för att se vad som passar henne och oss bäst. Lycka till, hur ni än väljer att göra!

  29. Caroline

    Vår son är 3,5 månad. Tänker amma i 6 mån och sen köra BLW. Blir inte heller någon industri-gröt el köpevälling för vår del. Vill att han ska äta riktig mat.

  30. midia

    För mig/oss så var valet enkelt! Jag köpte några burkar med både frukt pure/barnmat, Smakade själv och det smakade skit rent ut sagt! Slängde allt. Började göra egen mat. var inte så svårt. Kokade potatis,morötter,kykling( pepprade lite) mixade voila en färdig maträtt, som smakade gott. Gjorde alltid mycket som jag sen la i sådana här isförvaringar eller vad man nu kallar det och frös ner det. Sen när han blev runt 6-7-8 mån fick han vår mat i mindre version och mindre salt!
    När det kommer till frukt så bara mosade jag banan,äpplen, päron osv 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig 🙂 jaa, jag har också smakat på några och gillade dom inte alls heller! :/ Smaken är ju dock olika för alla! Men ja, jag kände samma. Tack för att du delade med dig återigen och kramar <3

  31. Lisa

    Jag gjorde egen mat när dottern började äta vanlig mat, jag kokade potatis eller morot och mosade med lite av kokvattnet 🙂
    Hon var nog 4 månader när jag började ge henne smakportioner..
    Kyckling och kött fick hon smaka på också när hon var lite äldre..
    Jag hann ju med att göra egen barnmat eftersom ja var föräldraledig och hon var enda barnet 😉
    Fördelen med att göra egen mat är ju att man vet precis vad som är i..
    Men jag köpte färdig barnmat också, käckt när man var ute och hon blev hungrig.. 🙂

  32. Therese

    Eftersom Jason växer så bra och verkar nöjd och belåten på din bröstmjölk, skulle jag nog ha fortsatt helammat till sex månader 🙂 så smidig och enkelt att amma om det fungerar bra. Skonsammare för magen också. Min dotter började med gröt och smakisar vid 4 månader, enbart för att hon inte gick upp i vikt som hon skulle. Det resulterade i en hård och trög mage! Kram

  33. H

    Åh, det är så svårt med mat! Iaf om man har en tjej som matvägrar. Har testat allt och fastän hon är ett år äter hon nästan inget annat än välling. Egenlagad mat ratar hon totalt, men ibland äter hon några skedar av en sort burkmat.. Så pröva dig fram tills du hittar något som passar dig, alla barn är olika 🙂

  34. Vernesabv

    Vi började när stora killen var 5,5 mån med smakisar både burkmat & egentillagad , han åt ersättning annars …
    Denna gången är planen att helamma fram till 6 mån eller 7:) och sedan börja med Blw , har läst mycket & det låter mer spännande än hur vi gjorde med stora killen ..
    Ska inte stressa fram då jag vill gärna amma rätt sålänge & inte konkurrera ut amningen då många säger att vanlig mat gör det men SOM sagt tiden får utvisa man ver aldrig hur det blir egentligen 🙂
    Kram o ni kmr göra ett bra val oavsett vad 😉

  35. jenny

    Min lilla är lite över 4 månader, och hon har fått smaka på fingret/slicka på frukt osv, men sen en vecka tillbaka får hon en liten tesked med puré, sötpotatis o majs eller broccoli/potatis, mest hamnar utanför men hpn tycker de är spännande o smaskar på. Hemmagjort!
    Sen är de blandade känslor, vill ju alltid ha min lilla bebis och älskar ju amma, så vi har inte bråttom.

  36. Malin

    Åh vilket bra inlägg! 🙂 har precis samma fundering som du, har inga kompisar som har barn så har ingen (med egen erfarenhet) att bolla idéer med, så himla bra att kunna läsa lite kommentarer och få idéer 🙂 tack för en fin blogg 🙂 🙂

  37. Millie

    Med nummer 1 så började vi med smakportioner vid 4 månader och han va väldigt glad i mat så redan mellan 5-6 månader åt han både gröt å burkmat.
    Vi har använt mest burkmat från 6 mån till 1 år, vet egentligen inte riktigt varför, de blev bara så.
    Å med nummer 2 så va de i princip samma där, lika glad i mat som sin bror så hon började med både puré å gröt smakportioner vid 4 mån och sedan vid 6 månader åt hon burkmat.
    Nu är sonen snart 3 år och Lillan snart 14 mån och båda äter den mat vi lagar så vi ger ingen burkmat från att dom blev 1 år.
    Så nu är det vanligt frukost,mellanmål,lunch,middag och vi älskar frukt här hemma så de slinker ner lite sånt varje dag med 🙂
    Tycker dock de är suveränt att laga allt från start då de blir så mycket billigare å man kan göra ritktiga storkok. Kram <3

  38. Sofia

    när nova var 4 månader började jag ge henne puré & när hon var 6 månader började hon få en egen liten portion av maten jag äter.
    nu är hon 8 månader men hon äter fortfarande inte en hel burk med puré, eller en hel portion mat. purén vägrar hon efter halva & äter hon själv hamnar det mesta på golvet. så ger henne alltid en flaska ersättning också.
    gröt däremot, det slukar hon hahaha! 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig, så kul att läsa, kram <3 🙂 Haha men sötnosen då som gillar gröt så mycket! 😉

  39. Lina

    Vi har följt riktkimjerna och helammat till 6 månader och därefter börjat med mat men delammat länge, upp mot 10 månader på båda barnen… Succesivt lär dem sig att äta bättre och bättre så detta med att övergå till att äta faller sig alldeles naturligt… Bitar fixar den lilla på 8 månader bra! Hon tuggar på trots att tänderna inte kommit ännu! Men man är ju på sin vakt såklart.. Stressa inte utan låt han njuta av din mat sålänge den är tillräcklig för hans tillväxt, den innehåller ju bäst näring!

  40. Natta

    Heej fina du! O du din lilla familj.
    Då min son är prematur (född i v 29) så började vi när han var 6-7månader. ( runt 5månader korrigerad ålder). Började med köpt men gjorde sedan egen Mat och frukt puré. Men han ville ha större bitar rätt fort så runt o BVC sa att de bara var att testa då alla barn är olika.
    Min son älskar mitt äpple och päron mos som får koka med en kanelstång en liten stund. Ger ju rätt mkt smak. Så den är bara med i 1-2min.
    I början frös ja in det i is form är o tryckte sedan ut o la i påsar. Men när han blev större gjorde jag ”platta” paket utav de i påsar o lixom bröt av den mängd ja ville ha. Potatis o grönsaker ihop och kokt färs i en annan. Men även i burkar som är smidigt att ta med sig när man ska iväg. :). Jag tror bara der är bra att vänta någon månad till om inte Jason själv visar intresse för eran mat tidigare. Då kan man ju ge lite sås el så på lillfingret bara. Är ju bara smaka först som gäller. Kram på dig! <3

  41. Rebecca

    Här hemma började vi ge mat vid 6månader och nu delammar jag och han är 8månader! Vi har ännu inte börjat med så mycket bitar, var rädd för att sätta i halsen och lättare att mata (så han får i sig mycket mat) men nu börjar vi lämna lite bitar i maten (jag mixar inte helt slätt) så han lär sig 🙂 hoppas ni får en fin dag!

  42. Lina

    min son är lite äldre en fyra månader, vi har alltid haft honom sittandes vi oss när vi äter och han började bli så intresserad av vad vi stoppade i oss så han har fått börja smaka lite. Jag har gjort egna pytte smakisar med morot och lite andra rotfrukter. Han tycker att det är jätte kul 🙂 det är nog roligast att få skeden i munnen för det är inte mycket av det lilla han får som stannar kvar i munnen! Men det är en jätte mysig stund på dagen 🙂

  43. Sofia

    Åh det är så svårt! Min lilla blir 4 månader imorgon och hans jämngamla vänner får massa gröt och puréer redan. Känner mig inte alls redo för att börja ge honom mat och rekommendationen är ju ändå helamning till 6 månader (men smaksensationer från 4), så förstår inte varför alla har så bråttom att börja ge massa industrigröt? Man gör såklart som man vill och vad som är bäst för ens barn, men blir så stressad av alla När det väl är dags så blir det hemlagad mat till största del! Både puré och bitar 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig 🙂 Tycker verkligen inte att du ska stressa med att ge mat om du inte känner för det. Jag är lite inne på samma bana som dig men det är ju verkligen SÅ olika från barn till barn också vad barnet själv har för önskemål och om han/hon visar intresse för mat osv 🙂 Kommer nog också vänta lite längre och bara amma ifall han inte själv visar tecken på att äta något annat. KRAM <3

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish