Gabriella Joss Gabriella Joss
Dagens frågaMatOkategoriserade

Äta mer vegetariskt

Vet att många av er har som mål/önskan/nyårslöfte att äta mer vego och jag tänkte dela med mig av mina bästa tips för hur man kan tänka för att välja mer köttfria alternativ. Det är faktiskt lättare än vad man tror även om det känns svårt när man är helt ny med det vegetariska.

– Byt ut köttet mot soja/quorn eller annat substitut. Det behöver faktiskt inte vara svårare än så. Sojafärs till tacosen eller i köttfärssåsen istället för köttfärs, grönkålsbollar, morotsbollar/grönsaksbollar eller quornbollar istället för köttbullar, sojakorv istället för varmkorv. Allt finns i frysdisken på den vegetariska avdelningen i affären.

– Vegetarisk lasagne är otroligt gott. Och går hem hos både stora och små. Mina två favoritrecept som alla jag har bjudit har tyckt om finner ni HÄR och HÄR. Det är enkel och mättande vardagsmat som går att göra i stora omgångar vilket ger bra matlådor för ett par dagar framöver. Och barnen kommer att älska det!

– Byta ut frukostskinkan på mackan? Tips på andra goda pålägg är mosad avokado med örtsalt och chiliflakes, kokt eller stekt ägg, linspålägg eller kanske hummus med grönsaker och örtsalt? Finns ju så mycket annat man kan äta till frukost som är lätt att glömma bort när man har vanan inne att äta ex. skinka, kalkon eller leverpastej.

– När du gör hamburgare så finns det mycket andra alternativ! Som är minst lika goda dessutom. Man kan göra egna burgare av sojafärs men jag föredrar att köpa färdiga alternativ i frysdisken. Finns allt från morotsbiffar till linsburgare och grönsaksburgare. Man kan också steka halloumi (vet att det nu kommit halloumi-bitar som är runda och mer ”anpassade” efter att vara mellan burgarbröd och man kan också steka portabellosvamp och ha som burgare. Supergott med avokadoröra och picklad rödlök exempelvis.

– Gör dom där små förändringarna som knappt märks av. Jag har svårt att sluta med mjölkprodukter helt. Däremot så kan man ju dra ner på det en del med enkla små medel! Byt ut matlagningsgrädden mot havregrädde (min bästa favoritprodukt i världen och ett måste i vår kyl är Oatlys iMat) eller något annat växtbaserat alternativ. Det smakar oftast inte särskilt annorlunda i grytor eller varma såser. Samma sak om du steker pannkakor, använd en växtmjölk eller havregrädde (iMat då exempelvis). Gör sig så bra i pannkakor och soppor med och man känner inte stor skillnad. Jag tycker att det blir godare med växtmjölk till och med. Och så gör man gott för både djur och natur. Och samma sak med smoothies och liknande. Använd mandelmjölk, kokosgrädde, cashewdryck, havremjölk, sojamjölk, rismjölk.. Smakar så gott ihop med bananer, avokado, frysta bär och lite hampafrön. Tips, tips! =)

– Ska du göra biffar på köttfärs? Finns SÅ mycket goda alternativ. Googla kikärtsbiffar, linsbiffar, halloumi/morotsbiffar, rödbetsbiffar.. Går att servera precis som köttfärsbiffarna med sås, sallad och potatis. Kul med lite andra och nya alternativ.

– Grytor och wok! Här kan du göra det enkelt för dig och göra samma köttgryta/kycklinggryta som alltid men byta ut själva köttet mot ex. Oumph, sojabitar, vegobitar eller quornbitar. Du kan också använda dig av kikärtor eller bönor om du gillar det – blir supergott.

– Grilla grönsaker! Gillar du paprika, majkolv, sparris? Varm tomat, zucchini? Grilla alla dina favoritgrönsaker på sommaren. Grilla olika ostar (halloumi är ju såklart en klassiker och såå gott att grilla) och olika svampar. Ät med goda röror och tillbehör. Man kan marinera grönsaker och champinjoner hur gott som helst och göra spett av också. Mmh! Och så finns även sojabitar som är väldigt lika kött i konsistensen (tror dom är från märket Anamma) som är goda att marinera och äta precis som om man hade ätit kött.

17842411_10212567181435845_707543038_n17793052_10212517893363674_877992737_n17028888_10212144458748042_800381447_n

16976814_10212131649787826_1771117445_n16934280_10212115620947115_1753228019_n13492818_10209724744696703_203500836_n
18492717_10212920253582428_892349758_n18470807_10212901671997900_1232494413_n18361701_10212851210456393_937930332_n
18280278_10212804311643952_640000547_n18217343_10212782424616790_1415402050_n18217876_10212782425256806_1992721197_n
18155282_10212734979910702_1546103520_n17409948_10212361022241994_1667568505_n

Hoppas att ni fick lite ny och härlig inspiration. Och tipsa gärna om mer sätt att väva in vego i vardagen om ni har tips och råd så kan vi hjälpas åt lite. KRAM! =)

Kommentarer

  1. Madeleine

    Mitt bästa tips är att man inte ska förvänta sig samma smak eller konsistens som kött-mat. Vegobiffar kommer aldrig ha samma konsistens som köttbiffar, samma med filéer, bullar/bollar, osv osv. Samma med smaken, även om man kan krydda det ganska lika. Vet att många faller på den lilla saken, tyvärr. 🙁

  2. Maria

    Jag äter varken kött eller gluten och tycker att det är svårt att få i mig tillräckligt med järn osv. Har gått ner mkt i vikt på kort tid! Nu vet jag inte varför du äter vegetarisk kost, men vet du ”hur” du ska äta för att inte få brist på något?
    Jag träffade en dietist som jag hoppades kunde hjälpa mig, men istället dömde ut mig att jag valt bort kött…
    En fråga till;
    Och varför äter du så mkt veggie-fabrikat?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår, vad tråkigt. Jag tror att vi får i oss allt vi behöver av vår mat iallafall. Så tråkigt att du blev dömd, vad ledsen jag blir av att läsa det 🙁 varför tror du att jag äter mycket veggie-fabrikat? Om du kikar på mina bilder och på maten jag äter så äter jag väldigt blandat. Vi äter nog inte mer halv/helfabrikat än någon annan familj. Kanske blir tre/fyra gånger i veckan totalt och då äter man ju ändå frukost, lunch och middag varje dag 🙂 annars lever vi i princip på bönor, linser och kikärtor och gör mycket grytor och så på det! 🙂

  3. Sofie

    Tack för tipsen. Har som mål att få in mer vegetarisk mat i vardagen. Känns fräscht och spännande 🙂 kram till dig. Och lycka till med förlossningen när det är dags! ❤

  4. Karin

    Tack för bra tips! Vi äter gärna vegetariskt och har testat flera av dina recept med lyckade resultat 😊. Linsgryta och lasagne med keso och spenat är två av mina favoriter.

  5. Rebecka

    Tack för inspirationen! Vill dock påminna att halloumi inte är vegetarisk då den innehåller delar av magen. Löpe. Mvh

  6. Sandra

    Jag föredrar att laga köttlöst istället för att använda de frysta ”ersättnings”produkterna, är inte så mkt för helfabrikat 🙂 Har tyckt det varit roligt att utforska bönor/linsor o det är enkelt att göra goda grytor o soppor, som till o med min man älskar trots att han älskar kött o tycker det är det viktigaste i en måltid 🙂 Älskar att få matinspiration, dina linsbiffar är tex en favorit härhemma ! Det hjälper mkt att se vad man kan göra om man inte är så påhittig själv också 🙂

  7. Kristina

    Tack för ett väldigt inspirerande inlägg! Håller tummarna att ni snart får träffa er dotter. Spännande väntan. Stor kram och lycka till!

  8. Jenny

    Jag vill bli vegetarian men det är svårt när resten av familjen inte vill det och då jag bor hemma så äter jag det dom andra äter, dock har jag infört en/två vegetariska rätter i veckan vilket är ett steg. Jag har heller ingen egen inkomst så jag kan köpa min egen mat, därför har jag som mål att bli vegetarian när jag flyttar hemifrån vilket förhoppningsvis blir om några år, eftergymnasiet:) bra tips som jag tar till mig<3 kram och trevlig helg!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår 🙂 <3 ja, då blir det ju lite svårare. Men så fint att du vill bli det och satsar på att bli det framöver. KRAM och detsamma 🙂 <3

  9. Lisa

    Vi försöker äta mer vegetarisk och eller veganskt. Vi köper inget kött längre men har höns så vi slaktar överskottstupparna och min man är jägare så det är köttet vi äter. Mitt största dilemma är ost! Skulle vilja hitta ett mer grönt alternativ. Vad har ni exempelvis på pizzan?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår 🙂 jag är likadan och har svårt för ”låtsas”ost 🙂 men vet att många gillar dom veganska alternativen som finns. Finns till och med speciella veganska ostar för just pizza som är anpassade för att passa lite extra bra på pizzan, kram

  10. S

    Vilka bra tips! Vi försöker dra ned lite på köttet faktiskt, främst för hälsan och våra magars skull. Men eftersom min far är lantbrukare och livnär sig på sina köttdjur så är det ingenting vi pratar högt om 🙈 Hihi

  11. Jennyh @jeennyh

    Har du något tips på vad man kan byta ut turkisk youghurt till? 😅 Jag är ju vego men har svårt med att byta ut vissa mejeriprodukter (iMat är bäst! 👌🏼) framförallt turkisk yoghurt 😊 Brukar ha den som naturell sås till ganska mycket. Kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Nej, det tycker jag själv är så himla svårt. Jag köper ju alltid grekisk yoghurt typ och tycker det är så svårt att ersätta. Har hört att alpro har bra produkter som påminner mot typ kvarg men har inte testat dom själv 🙂 KRAM <3

  12. Amanda

    Bara man kommer igång så blir det så lätt att byta ut! Vi kör vegetariskt kanske 1-2 gånger i veckan utan att ens tänka på det!! Med mycket linser, bönor och sådant! 👍👍

  13. Ann

    Hur tänker du/ni vad det gäller närproducerat/svenskt/importerat?
    Vad jag sett så är både qournen och sojafärs o likn gjort av importerade produkter.
    Även dom växtbaserade dryckerna är väl importerade?
    Äter själv en del vegetariskt men försöker då använda så mycket svenskt som möjligt. Tex rotfrukter och grönsaker. Köttet jag köper är ALLTID svenskt och ofta närproducerat. Även ost o dyl.

      1. Madeleine

        Den kostar fortfarande mer för naturen att föda upp köttdjur än att transportera grönsaker osv över världen. Det finns hur mycket forskning som helst på det. Dessutom är i alla fall oatlys produkter svenska 😀

        1. Ann

          Jag tänker mycket på att vi ska hålla vårt landskap öppet. I många delar av vårt land funkar det inte med odling av säd och grönsaker i större skala. För att set inte ska växa igen behövs det betesdjur.
          Vad bra att Oatlys produkter är producerade av svensk råvara.

          1. Madeleine

            Man kan hålla de svenska landskapen öppna utan att döda djuren som betar där 🙂 Man kan dessutom använda djuren på ett mer resurseffektivt sätt än det som sker idag.

  14. Sofia

    Mii bästa tips för att börja med vego är att byta till en vegetarisk dag i veckan. Hitta nån rätt du gillar och laga den regelbundet, efter det testar man vegetarisk pizza, älskar din vegepizza med tomat, oliver, champinjon, paprika och rucola! Sen fortsätter man testa halvfabrikat o liknande. Så gick jag och min sambo från en vegetarisk dag till 4-5 dagar i veckan!

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish