Jag skulle vilja läsa lite tips när man söker jobb, alltifrån hur man bäst utformar cv och personligt brev till hur man söker, ska man gå dit, ska man ringa, hur beter man sig på intervju etc:) ni verkar ju vara jätteduktiga på att få jobb!! Har frågat förr så ursäkta om du tycker jag är tjatig!
Hej! Vill börja med att be om ursäkt för att jag missade din förra kommentar (glömde bort att svara på den). Förlåt! Jag och F har aldrig haft problem med jobb och jag har inte någonsin varit arbetslös sedan jag började jobba som 14åring. Eller ja, en period var jag hemma och hade enbart inkomst från bloggen – men det var självvalt och jag tog ledigt för att få någon form av ”semester”. Iallafall! Det viktiga är att börja någonstans! Man får börja på botten och jobba sig uppåt. Jag började som reklamutdelare och tjänade liksom 50:- per helg, haha. Men det var mycket ”på den tiden”. När jag flyttade hemifrån ihop med F som 15åring så jobbade jag som diskare/servitris på en restaurang och efter det som säljare för Bredbandsbolaget. Sen har jag arbetat som kundbokare och företagssäljare och även som kundservicemedarbetare och butikssäljare/butiksmedarbetare. Nu är ju inget av dessa jobb särskilt ”fancy” men man måste börja någonstans och bygga upp sitt CV bit för bit. Man kan inte ha erfarenhet från ETT sommarjobb och sedan förvänta sig att man ska få jobbet man verkligen vill ha. Det går säkert men då krävs nog en hel del tur. Mitt tips är att börja på botten och inte vara kräsen. Sök ALLT som du har kapaciteten att jobba med och fundera inte så mycket på vad du vill och inte vill. Ta ett par jobb på deltid (ifall du inte lyckas få på heltid) och se det som en merit att placera i CVt.
Det är viktigt att ha ett bra och enkelt CV. Mitt CV (och även Fs) är jättelätt uppbyggt och inleds med ett kort personligt brev som innefattar några meningar där vi berättar om oss själva och vad vi gör, vad vi tycker om att göra på fritiden, varför vi har sökt just detta jobb och hur vi är som personer och våra positiva egenskaper som hade platsat bra i just den anställningen. I det personliga brevet (högst upp i det) så står även kontaktuppgifter och personuppgifter med, så som personnummer, telefonnummer, fullständigt namn, mailadress osv. På nästa sida inleds en meritförteckning som ska vara väldigt enkel och som ska förklara vad du har gjort tidigare och vad du har för erfarenheter. Jag har kategorin ”utbildningar” högst upp där jag har skrivit om min gymnasieutbildning samt om kurserna jag har läst på universitetet. Under det har jag skrivit om mina tidigare anställningar och under det har jag skrivit om tidigare praktikplatser. Skriv arbetsplatsens namn, mellan vilka datum du jobbade där, samt en kort bekrivning av dina arbetsuppgifter (typ en mening).
Längst ner i CVt brukar jag skriva ”övriga meriter”. Ex. om du har gjort någor volontärarbete, vad du har för språkkunskaper, om du har någon form av körkort osv. Ett tips är att ha varje kategori i ”fetstil” så att det blir enklare att läsa. Typ ”utbildning”, ”anställningar”, ”praktik”, ”språkkunskaper”, ”körkort”, ”övriga meriter”, etc.
CVt ska vara kort och innehålla mycket information på få sidor. Annars orkar inte arbetsgivaren läsa hela (eller ja, vissa gör säkert det, men ni fattar vad jag menar). Ha gärna med en bild på dig själv på en egen sida också. Uppskattas av många arbetsgivare. Jag brukar skicka med en helkroppsbild och en ansiktsbild.
När CVt är klart kan det roliga börja! Mitt tips är att vara aktiv på arbetsförmedlingens hemsida. Kolla in varje kväll och sök jobben som kommit upp under dagen. Och som sagt, var inte kräsen! Särskilt inte om du är ung, arbetslös och/eller inte har särskilt mycket erfarenhet. Maila ut ditt CV till alla företag och byt ut det personliga brevet i varje mail så att alla företag får ett ”eget” brev om varför du passar för just det jobbet som dom erbjuder. Vill du ha ännu större chanser till att få ett jobb så kan det vara en bra idé att visa engagemang och ringa till arbetsplatsen och fråga om du får komma förbi med ditt CV fysiskt. Visst kan du bara komma förbi med ett CV men om du ex. ringer butikschefen innan du kommer så har ni ju redan haft en ”första kontakt” – vilket gör att denna kommer veta att du existerar och även få ett ansikte till personen som hon/han talades vid med. Även om det är en liten gest så gör den rätt stor skillnad då man blir ihågkommen på ett annat vis. Man kan även ringa upp jobb som man har sökt för ett par dagar sedan och be om mer information kring processen samt fråga hur det går med urvalet osv. Står all sådan information i jobbannonsen så kan det vara dumt att ringa (då man mest framstår som knäpp och ouppmärksam) men oftast så står det inte så jättemycket och då visar man att man är aktiv och bryr sig om jobbet man har sökt.
När du väl blir inringd på intervju så är det viktigt att alltid vara sig själv. Måla inte upp en bild av att vara någon som du inte är men försök att ”dämpa” dom negativa egenskaperna du har (vi alla har dåliga sidor). Vet du om att du är extremt rättfram och vet vart skåpet ska så kan det vara värt att dra ner på det lite! Mest för att man inte ska framstå som ”för kaxig” och då arbetsgivaren inte gärna vill att du ska komma dit och köra över alla. Bete dig inte heller som att du har stenkoll på vad jobbet går ut på, det är störande med någon som har för mycket attityd men ingen erfarenhet. Är du däremot extremt blyg får du försöka pepptalka dig själv och våga vara lite mer framåt och pratglad. Man får vara en ”förfinad” version av sig själv helt enkelt. Enkla kläder och inte för mycket smink/krimskrams/smycken osv är också att rekommendera så att arbetsgivaren får se DIG. På intervjuer så är jag noga med att också fråga arbetsgivaren massor av frågor. Det kan vara roligt att fråga arbetsgivaren vad han/hon känner om arbetsplatsen eller hur han/hon fick jobb där från början. Det låter kanske konstigt men det fungerar verkligen att vara aktiv och visa ett genuint intresse. Så sitt inte och bli ”utfrågad” utan starta en konversation istället! Det visar din personlighet mer och den kommer oftast inte fram helt om du bara svarar kort på varje fråga som ställs. Jag har haft intervjuer som varat i flera timmar för att jag och arbetgivaren har börjat diskutera våra husdjur eller att vi har börjat visa varandra roliga videos på youtube! Självklart är detta också något man får se efter från fall till fall. Är arbetsgivaren stressad och har 10 intervjuer till efter dig så kanske du ska låta bli. Allt är egentligen magkänslebaserat och man får basera sitt agerande på varje enskild situation. Ögonkontakt är också viktigt! Och kom ihåg att även om du är nervös så är det ingen som ser det förutom du! Även om det känns som om alla ser att du skakar och svettas så gör dom inte det, promise!
Jag tycker att det är viktigt att inte ”bygga upp” en intervju till något större än vad det är. Stressa inte upp dig över den och slappna av! Jag brukar bara se det som ett möte mellan mig och en ”bekant”. Att vi ska prata lite om livet och att jag ska berätta lite om mig. Se det inte som VÄRSTA GREJEN utan se det bara som en vanlig konversation med vem som helst. Och en sista sak! Våga SKRYTA om dig själv. Eller ja, inte på ett ”fult” sätt. Men när dom frågar varför dom ska välja just DIG eller vad du har för goda egenskaper samt vad du kan tillföra arbetsplatsen så måste du VÅGA tro på dig själv och skryta lite. Jag har inga problem med att säga att jag är bäst – för jag tycker att jag är det! Det känns som om många i detta avlånga land inte riktigt tycker att det är okej att säga bra saker om sig själv eller berätta om varför man själv faktiskt är BÄST. Våga göra det! Många säger liksom ”nejmen sluta” när dom får en komplimang och säger man ”tack så mycket, jag håller med!” när någon ger en en komplimang om att man ex. har en fin tröja så kan folk till och med höja på ögonbrynen. Man får tydligen inte säga ”jag vet” eller ”jag håller med” när någon ger en en komplimang utan måste säga ”men sluuuta”. Sträck på dig och visa exakt hur bra du är! Våga berätta om alla dina positiva egenskaper och säg inte ”jag vet inte” eller ”oj, vilken svår fråga” när arbetsgivaren frågar dig om det. När jag blir frågad efter mina dåliga sidor så brukar jag skratta lite och säga att jag är dålig på matte men att jag däremot är SKITBRA på svenska och att skriva och läsa. Berätta inte om att du har problem med stress eller att du lätt blir förbannad. Även om så är fallet så får man faktiskt dölja sina sämsta sidor på en intervju och trycka på dom bra istället. Så länge du inte låter uppkäftig, stroppig eller kaxig så är det okej att skryta om sig själv, och det är det jag tror många missar! Dom flesta vill se någon med driv, som tror på sig själv och som kan tillföra något till just deras företag och arbetsplats. Så ja, våga tro på dig själv – för vi är alla BÄST på något vis. Visa just varför du är det och var inte rädd att berätta om det!
Jag har i dagens läge fått ALLA jobb som jag har sökt utom ett och det är något jag är enormt stolt över. Jag tycker att jag är duktig och jag tror på mig själv. Det är viktigt att inte undervärdera sig själv och det är viktigt att vara ”vän” med sig själv för det är dig själv du ska ha en relation med HELA livet. Lycka till! Jag tror på dig och håller alla tummar och tår! STOR KRAM!! =)
Kommentarer