Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Basket/tjejkväll

Under lördagskvällen så tog mannen med sig Jason på basket med sina vänner och jag och Jolie var hemma och städade ur hennes garderob, myste i sängen, läste böcker och hade lite kvalitetstid. Jolie ÄLSKAR att städa och jag kan nästan få panik när hon själv föreslår att hon vill rensa ur något eller hjälpa till med tvätten – utan att jag ens har nämnt något om det, haha.

Har tänkt på detta en del och är rätt säker på att det beror på att jag alltid har städat och fixat mycket och att barnen har sett det någonstans i ögonvrån. Frågan är ju bara då varför Jason inte har samma intresse? Han vill aldrig hjälpa till med maten (eller jo, men väldigt sällan), städa eller tvätta. Vill inte att det ska bli så att min dotter faktiskt VILL göra det medan min son helst slipper. Hur gör ni hemma? ”Tvingar” ni barnen att hjälpa till även om dom inte vill? Och med vad i så fall? Hur gamla är era barn?

Jag ”tvingar” faktiskt inte barnen att göra särskilt mycket hemma ännu då jag tycker att dom båda är för små men kommer så småningom att börja se till att även Jason hjälper till. Hade inte Jolie själv velat tvätta, städa och hjälpa till med maten hade hon inte heller behövt! Brukar faktiskt be henne att leka eller göra något annat men då säger hon alltid ”snälla mamma, jag vill så gärna”, haha.. Det enda jag kräver av barnen i dagens läge är att dom ska plocka undan efter sig, städa bort på sitt rum när dom har lekt och lägga sin tvätt i tvättkorgen.

Jason var så otroligt nöjd med kvällen och det var även denna lilla tjej. Var perfekt att organisera om lite så att hon fick en egen hylla för klänningar, en egen för tröjor, en för byxor + att vi flyttade ner alla hennes strumpor och trosor så att hon enkelt kommer åt dom själv nu när hon ändå vill välja outfits varje morgon utan att lyssna på sin mammas åsikter kring klädval.

Kommentarer

  1. Linda

    Mina killar är 5 och 7 år gamla. Jag har curlar dem på tok för mycket men kom på mig själv nu i början av året att jag måste ju låta dem bli självständiga och klara av att Hjälpa till med hushållssysslor. Så nu hänger de upp sina ytterkläder när vi kommer hem (de slängdes bara på golvet förut för mamma gick ju ändå och plockade upp dem) sen att alltid lägga snutsig tvätt i tvättkorgen och hjälpa till att plocka undan efter maten.

    Sen hjälper gärna vår yngsta till vid matlagningen vilket jag tycker är väldigt mysigt, hoppas nån gång att storebror också skulle vilja delta i matlagningen 🙂

    1. Gabriella Joss
      Gabriella Possler

      Låter ju jättebra! Det är svårt att låta bli att curla barnen när man älskar dom så mycket! Är likadan ;p men man vet ju också att det är viktigt för dom att lära sig!! Kram <3

  2. Sabina

    Mina barn är 6 och 9. De hjälper till med att sortera, hänga upp tvätt, duka, duka av bordet, ställa in i diskmaskinen, ibland att laga maten eller baka. De har fått sitta bredvid och hjälpa till/se på sedan de var små. Mina lilla är mästare på att veta vilken tvätt som ska torktumlas och vilken som ska hängas upp. 🙂

  3. Michelle

    Min son är stjärntecken som Jolie, född 2 veckor tidigare.
    Han älskar också att städa, tvätta och diska haha 🙂
    Brukar säga: snälla mamm kan vi inte tömma diskmaskinen nu haha

  4. Jen

    Mina stora barn har tidigt fått hjälpa till med det mesta. Ta hand om sin disk, lägga in vikta kläder, plocka av efter maten osv. Nu när de är tonåringar så gör både sonen och dottern allt sånt automatiskt och frågar ofta om jag vill ha hjälp med något. Nu när de är ”drillade” så kan jag ju säga nej eftersom att jag vet att de själva ser vad som behöver göras och vill göra saker.
    Tanken hos mig kom tidigt då deras farbror, fast han var väl över 20, åkte hem till sin mamma med tvätten, att så vill jag INTE ha det. Dom ska klara sig själva och vara medvetna om att i en familj hjälps man åt.
    Min lilla 3,5 åring tar hand om disk och tvätt och städ efter egen förmåga. Kan tex be henne att plocka in i diskmaskinen efter maten.

  5. Linn

    Våra barn får hjälpa till hemma, de är 5 och 8 år. De hjälper till att duka, tar bort sin tallrik, lägger sin smutstvätt i tvättkorgen. Plockar i ordning på sina rum. Sen hjälper de (om de vill) till med annat också, tex plocka ur ren disk ur diskmaskinen, går ut med sopor, viker tvätt mm. Jag tror det är bra att inkludera barnen tidigt, men anpassa efter ålder. Tror på att det blir mer naturligt då, och att man som familj hjälps åt.

  6. Maria

    Så himla bra att du skriver om och reflekterar över detta med könsnormer! 🙌 gillar både att du tänker på att Jolie hellre ska få leka om hon vill och hur du kan få Jason mer involverad i hushållssysslorna 🌸

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish