Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntOkategoriserade

Man tar det för givet

Något jag väldigt ofta tar för givet är att alla i vår familj är friska och krya. Egentligen så gör jag inte det då jag vet att vad som helst kan hända när som helst.. Jag njuter av nuet och varje dag där vi får vara alla fyra och må bra. Jag påminns dock varje gång någon blir krasslig om hur mycket man ska värdera tiden som man faktiskt är frisk. Barnen är sjuka här hemma. Jason har haft hög feber och Jolie har varit snorig som bara den.. Dom sover massor och dricker juice, äter naturell yoghurt och ser på film.

Vet att många brukar ”slåss om” att slippa allt det där som har med VAB att göra.. Varför är det så? Det enda jag vill är att vara med mina små när dom är dåliga.. Vill inte lämna deras sida alls utan bara ha dom i min famn och ta hand om.. Jag dömer inte någon och menar inget illa med min fråga utan undrar genuint varför så många vill slippa vara hemma med sjuka barn? Är det för att man missar mycket viktigt på jobbet? Någon som vill dela med sig? Alla är vi förstås olika men jag har bara en helt annan känsla kring det hela.

Jag fick iallafall resa till Stockholm utan barn idag och det gjorde typ fysiskt ont i mig att lämna barnen. Dom blir så sköra och känsliga båda två när dom är krassliga. Men F är ju lika bra som jag på att ta hand om dom så han pushade mig att åka ändå då det bara var över dagen.

Hade lite playdate hemma hos oss igår! Tove och Sofia var här med sina små tjejer. Om ni undrar varför Jolie har olika kläder på bilderna så är det för att hon alltid geggar ner sig så mycket när hon äter något, haha =) Pyjamasen med stjärnor är Jasons gamla! Hur fin!? Blir så känslosam när jag tar på hans gamla kläder på henne. Har sparat en hel del. Vi åt iallafall chilicheese-paj som Sofia hade ordnat och så gjorde jag en stor sallad och köpte sötpotatis/pumpa-puckar. Till efterrätt blev det ost och kex med rawfoodbollar och lite frukt. Tjejerna fick leka loss och lära känna varandra bättre. Mys!

Kommentarer

  1. Sarah

    Det är supertufft när de små är sjuka. Känner igen dina känslor. Jag jobbar som sjuksköterska åh jag vet att vabbar jag så måste en annan kollega täcka för mig… men vi delar på vabben här hemma. Tack vare mitt jobb har jag ofta flera lediga vardagar/vecks åh då behöver vi ju inte vabba när jag ändå är lediga. Jobbar vi båda så delar vi, dels för att vi båda ska orka men också för att vara så snälla vi kan mot våra arbetsgivare. Måste bara fråga, hur får ni ihop en playdate om nu båda barnen är sjuka?

      1. Sarah

        Du skriver ju i inlägget ovan att Tove var över igår och lekte med barnen. I samma inlägg står det att Jason har hög feber och Jolie är jättesnorig, var bara därför jag undrade. Men barnen bilen kanske sjuka över natten? Kram på er!

        1. Gabriella Joss
          gabriellajoss

          Det står ju ”ett par dagar sedan”? ;p eller har jag missat något annat ställe där det står ”igår”? Kram kram <3

  2. Madde

    Vill helst vara hemma med barnen såklart, men vid VAB har det hänt att jag förlorat flera tusen i inkomst, vilket gör det riktigt tufft månaden därpå….men skulle aldrig skicka ett sjukt barn till förskolan, dock får de åka dit när de är förkylda.

  3. Gisela

    Vi försöker i den mån det går att vara hemma varannan dag. Aldrig några problem, ibland har jag mer att göra på jobbet kan det bli sty sambon är hemma två dagar och sen tar jag en dag och ivanlnd kan det bli tvärtom om han har någon kurs/utbildning viktigt möte osv. Men vi turas om så skönt:)

  4. Bea, mamma till E

    Vill helst vara hemma när lillan är sjuk och vabbar gärna även om jag tjänar lite mer så brukar det bli jag som är hemma mest med henne då det funkar bättre för mig att vara ifrån jobbet. Dessutom blir sambon rastlös om han är hemma för mycket så för vår del funkar de bäst så för tillfället och jag känner de tryggast när jag är med henne och har full koll själv 😉 tänker inte så mycket på vad jobbet ”tycker” utan på vad som är bäst för oss, man har ju rätt att vara hemma om man är sjuk. Man vill ju bara vara nära och ta hand om och mysa! <3

  5. Isabel

    Jag är gärna hemma och vabbar för jag älskar extra tiden med barnen och jag vill såklart att de ska ha det bra när de inte mår bra.

    Men, jag måste samtidigt erkänna att jag inte alltid tycker det är särskilt mysigt. De äldre barnen som är 5 och 3,5 är det inga problem ett vabba för. Där kan vi sitta och pyssla, baka en kaka, bygga med lite Duplo, mysa i soffan, läsa böcker, se en film, sova en stund osv. De kan även ros sig själva en hel del om de inte är jättesjuka.

    Men alltså 1,5-åringen 🙈 när hon blir sjuk är det bara gnäll hela dagen lång. Hon vill att man ska bära på henne helst hela tiden, snoret rinner och hon är bara helt eländig. Hon är för liten för att kunna sitta stilla mer än typ 2 minuter på en aktivitet och TVn är hon inte ens lite intresserad av. Hon sover dåligt och det enda som hjälper är ett bära bära (fast man måste gå runt. Det duger inte att jag sitter med henne i famnen i soffan typ). Nej, alltså det finns ingenting mysigt över det. Det är sjukt ansträngande. Men samtidigt vill jag ju göra det för det är vad hon behöver. Men jag kan också förstå att man kanske inte har lust att ha den typen av vab i en vecka eller två alltså 😂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig <3 ja, det är SJUKT tufft när man måste bära runt hela tiden och speciellt om man råkar bli sjuk själv.. Det krävs mycket av en när man ska ta hand om ett sjukt barn som inte är helt nöjt <3 kram kram <3

  6. Emelie

    Jag vill självklart vara hemma och vabba när mina små är sjuka. Men att veta att man sätter sina kollegor i ”skiten” för att man ej är på jobbet ger mig sådan ångest. Men jag och barnens pappa brukar ta varannan vabb-gång.

  7. Anonym

    Vi har varit föräldrar i fem år och oftast vabbat varannan dag, sen får man såklart vara flexibel om den andra har något viktigt möte eller dylikt och inte tillämpa millimeterrättvisa. Tror att det för dom flesta handlar om ekonomi och stress. Har man inte marginaler ekonomiskt blir det mindre inkomst. I ert fall kan du ju ändå jobba hemifrån. Sen har många jobb där det inte finns vikarier, det finns ingen som kommer och gör ditt jobb istället utan det samlas på hög och väntar på dig. Om man har ett arbete där det redan är mycket så är det inte kul utan känns stressande. Samtidigt är självklart barnen viktigast av allt! Bara nyfiken men pluggar F på distans? Har han inga sammankomster eller föreläsningar alls? Sitter han och pluggar på kvällarna när barnen lagt sig eller hur gör ni? Bara nyfiken då han verkar vara med er dagtid och det ändå måste vara som ett heltidsjobb att plugga helfart. Bra kämpat av honom/er oavsett.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår helt 🙂 Tack snälla du! Nej, vi får pussla på som tusan.. Går sådär :/ men blir lättare framöver när Jason har förskoleplats, kram! <3

  8. C

    Tror inte heller det handlar om att man inte vill vara hemma med sina sjuka barn. Jag själv vill helst vara hemma och min man med. Däremot kan det ofta bli tjafs om vem som ska vara hemma då vi båda har jobb där vi har patienter inbokade hela dagarna. Då känner man press gentemot sina patienter och kollegor som får sitta och ringa återbud halva dagen. Sen tror jag även att många känner att dom hamnar efter i arbetet om dom är borta och att de måste jobba in den tiden sen. Sen får man ibland pikar från chefen när man varit borta mycket.. vet till exempel att min systers chef sa att hon aldrig mer tänkte anställa en småbarnsmamma. Helt sjukt!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår helt!! <3 SÅ sjukt att säga så.. Känns som om det är olagligt!? Inte okej att skita i att anställa någon baserat på om hen är småbarnsförälder eller inte.. KRAM

  9. Johanna

    Jobbar som konsult och ofta i projekt med tajta tidsramar. Att vabba betyder en enorm stress och att jag kanske måste sitta sena nätter och helger framöver för att hinna klart i tid. Min sambo har ett liknande jobb. Vi samarbetar kring VAB och tar ofta halvdagar så en är hemma fm och den andra em

  10. Mattis

    För min del handlar det dels om att jag vid frånvaro från jobbet sätter mina kollegor i en ytterligare stressituation då de måste ringa och avboka alla mina möten och att mina kollegors planerade jobbresor kan få ställas in då vi måste vara två av säkerhetsskäl. Ytterligare ett skäl är att jag träffar en hel del klienter som mår mycket psykiskt dåligt och om man då avbokar möten ofta då är det svårt bygga upp ett förtroende som till stor del är en förutsättning för jobbet. Och slutligen som många säger att ingen annan gör ju mitt jobb när jag är borta och det måste ju tas igen på bekostnad av raster, lunch etc kommande veckor. Jag och min man har löst det mest genom att han ofta tar första dagen så jag kan gå till jobbet för att planera min frånvaro och sedan vab:ar vi varannan dag tills barnen är pigga nog att orka med förskolan.

  11. Mm

    Det där är ett hett ämne. Och jag kan bli både arg och ledsen när man hör om föräldrar som inte tänker på barnen först. För de första är det fel att lämna sjuka barn på förskolan och sen är de ju så sjukdomarna går runt runt. Barnen kommer först i alla lägen och vi har tampats med många sjukdommar genom åren. Vi har båda ett bra jobb för o kunna vabba. Och det har känts viktigt för oss. Att jobben lixom går ihop med småbarnslivet. För det är INTE bara, har en 3åring o en 6åring. Akutbesök till tandläkare, besök hos läkare pga astma, magsjukor o förkylningar. Klart de kan kännas jobbigt att vabba ibland, men de är oftast för att jag tänker på vad de andra på jobbet tänker. Ibland har man fått en dryg kommentar ”är era barn sjuka jämnt?”, ” är det nått fel på eran förskola eftersom dina barn är så sjuka?”, det gör ont i en att få höra det. Dom har dock inga egna barn så antagligen därför. Så tips till er, fortsätt med sociala medier så du kan vara hemma så länge du kan med småbarnen, när de kommer upp i skolåldern har jag hört de blir bättre 😅🙏🏼❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men åh 🙁 så himla tråkigt att läsa det… Ja, det är ju många som är egoistiska och låter barnen gå på föris fast det är riktigt gränsfall på att man egentligen bör ha dom hemma.. HAHA 😉 Har jag också hört!! KRAM <3

  12. Hanna

    Tänker att det finns så många som gärna skulle vabba med glädje. Om det nu vore så lätt att det bara handlade om att ta hand om sitt sjuka barn… Det tär ekonomiskt och det finns många människor som kämpar och precis får sin ekonomi att gå ihop. Tyvär är det också en kvinno-fälla ,då män generellt tjänar mer, och kvinnan blir hemma. Tycker att din fråga om varför folk inte vill vabba är provocerande. Det är ett privilegium att vara hemma med sjuka barn…..

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det kanske är så. Tråkigt att du tycker det! Jag menade verkligen inget illa utan är genuint intresserad och nyfiken, kram!

  13. Maria

    Tror många känner press från arbetsplatsen och så har även jag känt många gånger på tidigare arbetsplatser.. Är så glad att jag kommit till insikt med att jag inte är viktigare för någon annan än mina barn och ingen arbetsplats i världen är värd den pressen att man ska känna sig dum/otillräcklig för att man vabbar. Har turen att ha hittat ett fantastiskt jobb med bra kollegor och hade inte nöjt mig med mindre 🙂 Ska då tillägga att jag har tre barn och min man drivet eget utan möjlighet att vara hemma från sitt jobb så det blir en del vab för mig:) Men barnen kommer alltid först <3 i det stora hela tror jag inte man ångrar gångerna man tog den där vabben och pysslade om det viktigaste man har för det är ganska diffust utslaget på tiden man lägger på att sedan arbeta till 65 år 😉

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det är nog så 🙁 så hemskt att det ska behöva vara så.. <3 SÅ rätt och SÅ sant!!! <3 <3 Du är klok! 😀 kram kram <3

  14. Lisa A

    Vi turas om att vara hemma då barnen är sjuka. Just nu är jag föräldraledig, men när jag jobbade så gjorde vi så att om vi bedömde att sonen skulle vara sjuk mer än två dagar så stannade en av oss hemma två dagar och sen bytte vi så att den andra fick var hemma. Det känns bra att dela på det och det har funkat väldigt bra för oss.

  15. Erika

    Just nu är jag föräldraledig med lillebror så då hamnar ju all vab automatiskt på mig 😉 Men när vi bara hade storebror så bråkade vi ofta om vem som skulle få vara hemma då båda ville 😅🙈 Fick bli varannan gång då det blev ganska många vabdagar i samband med förskolestarten 😊

  16. Sofia

    Åh jag känner precis som du. Så jag har tyvärr inte något bra svar på frågan. När mina barn är sjuka vill jag inget hellre än att vara nära dem ❤️ Jag förstår att det måste finnas jobb där man känner att man inte kan missa. Jag är sjuksköterska, och jag älskar mitt jobb. Jag blir oftast glad av tanken på att gå dit. Men min familj går alltid först 🙂 jag glömde skriva att vi delar på VAB för det mesta, Ena gången tar jag det och nästa tar min sambo. Ingen av oss är helt oumbärlig på jobbet. En annan sjuksköterska kan ju hoppa in och jobba för mig och sådär!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Låter ju väldigt klokt!! Och sååå skönt att dom kan hitta en ”ersättare” för den tiden som du är hemma för VAB så att du inte behöver känna press att skynda tillbaka <3 kram fina 🙂

  17. Sofia

    Vi delar ganska lika. Skulle dock helst ta allt då barnen är ganska mammiga. Men jag tjänar mest och har också svårare att vabba pga min typ av jobb. Är själv chef och har iaf lyckats få mina anställda att slappna av när det gäller vabb. Barnen går först. Punkt. De kommer aldrig höra mig klaga över frånvaro när de är borta.

  18. Linnea

    Hjälper inte den där nässprayen du tipsade häromdagen mot snuvan? 🙁 var så peppad på att testa nästa gång sonen blir sjuk eftersom han vägrar nässug och tycker inte den vanliga nässprayen hjälpt heller 🙁

  19. Nicole

    Jag jobbar inom vården där vi redan är kort om folk var eviga dag, jag vet vilket kaos som uppstår om jag ringer och säger att jag lär vara hemma 🙁
    Min man jobbar som lackerare och är den enda på sitt jobb som kan just det, så är han hemma så hamnar han snabbt efter och han lär jobba ikapp allt någon gång.
    Vi vill såklart vara hemma och ta hand om våra barn, men det är samtidigt tufft för oss båda att behöva göra det tyvärr..

  20. Malin

    Jag gillar inte VAB för jag gillar inte att barnen är sjuka. Det har ingenting med att jag inte vill vara hemma med dom när dom är just sjuka. Jag tror att det i många fall misstolkas när man säger att man inte vill ta ut VAB. Eller iaf från min synvinkel. Sen kan det ibland komma väldigt olägligt ur jobbets synvinkel och beroende på vad man har för jobb. Oftast kör vi varannan gång här hemma men om den ene har något på jobbet som absolut måste göras just den dagen så försöker vi gå varandra till mötes. För just som du skriver så vill jag gärna vara med när dom är sjuka och kan inte riktigt koppla bort det om jag är på jobbet. Krya på er 😊

  21. Linnéa

    Jag är också absolut helst hemma och är med vår lilla när han är dålig <3 jobbar dock på förskola och vet att jag sätter mina kollegor i skiten när jag är hemma då det är ont om vikarier. Jag vet att det inte uppskattas på min arbetsplats när man behöver vabba… försöker tänka bort det då familjen självklart är viktigast, men ibland tar det dåliga samvetet över. Jag och min sambo tjänar som tur är i princip lika mycket så vi försöker dela det lika mellan oss. Kram

  22. Maria

    Jag vill inte vabba för jag missar så mycket. (Studerar) skolan pausar inte bara för jag är borta en vecka eller två… dock känns det hemskt att lämna dem när det är jag som känner dem bäst och dem blir mer mammig när de är sjuka. 🙁

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår fullt ut! Så tuff sits att hamna i när man vill men inte kan på grund av att man har mycket i skola/jobb.. <3 kram

  23. Mammatilltvåsmå

    I vårat fall handlar det om ekonomin. Den som tjänar minst får också ta vab. Annars går vi inte runt rent ekonomiskt. Men nu när jag studerar får sambon (pappan) ta ALL vab då jag inte kan missa något i min utbildning för att få betygen jag behöver ha. Speciellt när man går på csn

  24. Malin gunnar

    I mitt fall handlar det inte om att jag inte vill vara hemma utan det är mer en ekonomisk fråga då jag är ensam. Hade jag haft den förutsättningen så hade jag också varit hemma mera givetvis men den lyxen har jag inte i dagsläget.
    Min dotter har en fantastisk pappa som ställer upp eftersom han har bättre förutsättningar.

  25. Maj

    Fast du har ju så att du kan vara hemma med dina barn. Många förlorar ytterst viktig inkomst, blir avskedade, får mindre löneförhöjningar mm. Tror faktiskt att de allra flesta normalt funtade människor vill vara hemma med sina barn när de inte mår bra. Men verkligheten för många ser tyvärr inte ut så.

  26. Hanna

    Hej!
    Det här med VAB.. jag är likadan! Vill mest av allt vara hemma och ta hand om mina små när de är sjuka, MEN har också kommit till den punkten när det blivit tjafs om VAB.
    Jobbar inom förskola och mannen har eget. Vi båda är överens om att vi förlorar för mycket om han är hemma, och dessutom har han ett jobb som kan stanna av när vintrarna blir kalla (=förlorad inkomst).
    Sen och andra sidan är vissa inte alltid så stöttande från min arbetsplats vad gäller VAB, och det suckas så fort man behöver stanna hemma. Så det är några gånger av just denna orsak som det blivit diskussion för oss, Givetvis är barnen viktigast och sen får man strunta i andras tyck och tänk. Kram

  27. Lina

    För min del handlar det om att jag hamnar back i mitt arbete. Det skapar en oerhörd stress för jag tänker på allt som står och väntar på mig när jag är tillbaka. Jag jobbar på socialtjänsten och visst mina kollegor tar hand om ev akuta grejer men det mesta finns kvar när jag är tillbaka. Blir det mycket vab tänker jag ofta på vad chef och närmsta kollegor tycker om min frånvaro. Jag vet att det är dumt att tänka så. Jag hade önskat att jag hade ett jobb där jag inte behövde oroa mig för vab. Vem vill inte vara hemma och ta hand om sitt sjuka barn? Så man får samsas helt enkelt med sin partner och vi tar också hjälp från våra föräldrar ibland.

  28. Josefine

    Studerar Fjodor fortfarande? Studerar själv just nu till ekonom och har en dotter på 3 år.tycker ibland att det kan vara svårt att få ihop allt, hur får ni ihop plugg, jobb och barnen? Och hur brukar ni göra för att få lite egentid med varandra?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Yes 🙂 vi får inte alltid ihop det. Väldigt ofta är det kaos för oss båda då barnen tar upp hela dagarna. Men vi hoppas på att de ska bli lättare när Jason börjar förskola ett par timmar i mars/april. Egentid till varandra är obefintlig 🙁 ibland när barnen sover så äter vi middag på tu man hand. KRAM! <3

  29. Veronica

    Jag håller helt och hållet med dig. Det är jag som varit hemma med alla tre när dom varit sjuka och har inte velat ha det på nåt annat sätt. Min äldsta är snart 18 och känslan av att vilja vara hemma och ta hand om henne när hon är sjuk finns fortfarande 🙈❤️ Kram till dig och din familj ❤️❤️

  30. Tess

    Jag håller med dig angående vab, å andra sidan är alla olika. Jag är helst hemma och vill ta hand om barnen, mannen tjäna dessutom mycket bättre än mig så de är aldrig diskutioner om de ens.

  31. S

    På mitt jobb som konsult jobbar vi ständigt mot olika tidplaner med deadline. När barnen blir sjuka innebär det en stress för hur man ska hinna få projekten klara i tid som jag inte vill lägga på mina kollegor som redan har full beläggning. Just därför är det lite bökigt, inte för att man inte vill vara med barnen utan för att det skapar en stress. Tänker att många har den typen av jobb och känner likadant…

  32. Mimmi

    Jag är gärna hemma och vabbar vill också ta hand om mitt sjuka barn. Men som socialsekreterare måste jag och min man dela på vab för annars kommer jag ligga back så mycket och det stressar mig. Min man kör taxi ett jobb som vem som helst av hans kollegor kan göra. Hos mig är det inte samma. Beror såklart på belastningen om det är lugnt på jobbet så vabbar jag gärna 🙂 mysigt o va hemma när man annars jobbar 100% plus pendlar 100km per dag..

  33. N

    För min del handlar 99% av allt som är ”jobbigt” med barnen om sömnen.. Alltså, våra barn sover inte när de är sjuka. Vi har en 3,5 åring och en 8 månaders bebis, öroninflammationer och förkylningar har avlöst varandra sedan början av december. Våra barn (framförallt den minsta) sover ingenting när de är sjuka.. På riktigt får vi föräldrar sova 1-3 timmar totalt på en hel natt, då är det väldigt jobbigt att vara hemma och ta hand om sjuka barn dagen efter, även om man såklart vill finnas där så är det fruktansvärt jobbigt att genomlida hela dagarna med NOLL sömn i bagaget..

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår <3 tack för att du delade med dig. SÅ tufft att inte få sova 🙁 sömnen betyder ju så mycket, kram <3

  34. Lisa

    Tror väl att dom flesta egentligen vill vara hemma med sina barn när dom är sjuka, men när man har ett ”vanligt jobb” så ja, då kanske man missar mycket som man måste jobba igen samt att på många jobb är det svårt att få tag på vikarier och då känner man kanske dåligt samvete gentemot kollegor som får jobba extra. Samt att man förlorar mycket pengar såklart. Men allt detta får man ju försöka strunta i, barnen är ju viktigast trots allt. Tror dessutom pressen ala 2019 att man ska vara så högpresterande och på topp jämt spelar in, många har väl typ konstant dåligt samvete både gentemot barn och jobb och att man typ aldrig är tillräckligt bra . . . ?

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish